Apple iPad - csodálatos játékszer

Mi ez? Hogy néz ki?

Az Apple újdonságainak tesztelése mindig embert próbáló feladat. Emlékszem, hogy annak idején milyen nehezen és lassan kaptunk egy telefonálásra alkalmatlan példányt az első iPhone-ból (és a szerencsések között voltunk, hogy egyáltalán kaptunk), amit a szintén két részletben tesztelt 3G követett. A 3GS már gyorsan hozzánk került, közben Magyarországon is eladtak rengeteg iPhone-t, azt hittük, hogy az iPad beszerzése nem fog gondot okozni, pedig okozott. Ráadásul nemrég az is egyértelművé vált, hogy az öreg kontinensre némi csúszás után fog csak eljutni az almások újdonsága, mivel az Egyesült Államokban hatalmas az érdeklődés iránta — csak arra nem jött rá senki, hogy a hatalmas érdeklődés részben az Európába hozott készülékek szürkeimportja miatt van, léteznek olyan országok, melyek az iPadet nem is engedik át a vámon. Az Apple PR-os munkatársai persze azt sem vették figyelembe, hogy az iPad az emberek szemében Európában már kapható, a jelenleg forgalomban lévő eszközben ugyanis nincs GSM-modul, tehát nincs SIM-lock sem, a Wi-Fi itt is ugyanúgy működik, mint a tengeren túlon, kisker behozza, európai ember megveszi, de az Apple-nek nyilván nagyobb bolt lenne, ha az ő hivatalos viszonteladói árulnák. A mi szempontunkból a lényeg persze az, hogy az iPad megérkezett a szerkesztőségünkbe, hála az Absolute! / HIT SPACE-nek, akik pár napra a rendelkezésünkre bocsátottak egyet.

Apple iPad
[+]

Az iPadről valószínűleg minden olvasónk hallott ezt-azt. Az Apple internettáblájáról van szó, melyről már évek óta megy a pletykálkodás, a bejelentés után pedig jött a nagy csalódás, sokan ugyanis nem ezt várták. Az iPad ugyanis kis túlzással egy megnövelt méretű iPod Touch, nem egy OSX operációs rendszert futtató számítógép. Genetikailag tehát közelebb áll a telefonokhoz, ami persze nem feltétlenül baj, viszont talán kevésbé hangzik jól, elvégre árban a cucc inkább a notebookokhoz közelít, mint az okostelefonokhoz. A megjelenés előtt rengetegen viccelődtek és élcelődtek rajta, nekünk ez a kedvenc videónk:

Fentiek ellenére (azaz, hogy ez nem más, mint egy bazi nagy iPod Touch) az iPad igencsak keresett termék. A hazai almaőrültek már mind szereztek valahogyan egy ilyen készüléket, s persze mind azt írja, hogy milyen kafa, milyen übercsodálatos és mennyire jó kezelni. És ebben tökéletesen igazuk is van. Csak a "minek még egy kütyü" és az "ennyi pénzért megéri-e" kérdéskörök megválaszolása büdös kicsit. Illetve számunkra még mindig nyitott a "mire jó ez az egész egyáltalán" terület is. A következőkben némi tényszerű ismertetőt követően erre is keressük a választ.

Azt korábban is tudtuk, hogy az iPad kijelzője hatalmas. A specifikáció szerint a képátló 9,7 hüvelyk, a felbontás pedig 768 x 1024 pixel (vagy 1024 x 768, attól függ, hogy hogyan tartjuk), ami ugye 4:3-as képarányt sejtet. A kijelző mérete nagyjából 20 x 15 centiméter (!), ami az iPhone 7,6 x 5,1 centiméteres megjelenítőjénél jelentősen nagyobb. Maga a masina egyébként 242,8 x 189,7 x 13,4 milliméteres kiterjedésű (az A4-es lapnál tehát kisebb), a nálunk járt, 3G-t nem tartalmazó verzió tömege 680 gramm, a még nem kapható, microSIM foglalattal rendelkező gép ennél 50 grammal súlyosabb.

Apple iPad
[+]

A méretekből nagyjából már mindenki rájöhetett, hogy az előlapot szinte teljes egészében a kijelző foglalja el. Van ugyan körülötte egy nagyjából két centiméteres fekete keret, mely alul az iPhone-ról ismerős gombot rejti, de mást nagyítóval sem találunk erre, a lényeg itt a kijelzőn van. Ami nem szép, hanem egyenesen csodálatos. Erre tényleg nincsen más szó, a pixelek elképesztően aprók, a színek élénkek, a betekintési szög hatalmas, gond egyedül a fényerővel van, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A problémát az jelent(het)i, hogy a háttérvilágítás minimum értéken is elég nagy ahhoz, hogy éjjel a sötét hálószobát úgy bevilágítsa, mint egy gyenge lámpa. Az olvashatásággal egyébként más körülmények között nem lesz gond, a beépített fényérzékelő szenzor képes a fényviszonyoknak megfelelően tologatni a fényerőt, megteremtve a lehetőségét, hogy az iPadet verőfényes napsütésben is simán tudjuk használni. Mellesleg egy IPS-technológiás TFT-panelről van szó, mely kapacitív érintésérzékelő technikával bír, ráadásul a több ujjal való tapicskolást is észleli, ami egy Apple termékkel szemben egyébként alapvető elvárás. Az IPS-panelek minősége sokkal jobb, mint a netbookokban és táblagépekben általában hasznlát TN-es paneleké, igaz, fogyasztásuk is jóval nagyobb, pont ezért nem elterjedtek A borítás kemény és ellenálló, a magyar nyelvben kevésbé használt "oleophobic" (oleofobikus) borítású, csak úgy, mint pár márkásabb napszemüveg és az iPhone 3GS. A speciális védőréteg elvileg meggátolja az ujjlenyomatok lerakódását, legalábbis papíron, mert az ujjlenyomatok az iPad kijelzőjén is hamar megjelennek, viszont az átlagosnál könnyebb őket letörölni, valószínűleg ez a dolog nyitja. Az ujjlenyomat-mentesség királya tehát továbbra is a HTC Hero, a teflon borítást mások is elkezdhetnék már használni.

Apple iPad

A hátlap enyhén íves, a 13,4 milliméteres méret a legvastagabb pontjára értendő, a széleknél vékonyabb. Egyetlen darab aluminiumból lett kimaratva, a közepén egy alma logó üldögél, mely remélhetőleg nem lesz pár hét használat után karcos. A gond az, hogy a fém felület semmilyen csúszásgátló megoldást nem kapott, ha pedig nincs tokunk a masinához (bár miért ne lenne), akkor nagyon könnyen kicsúszhat a kezünkből, én is majdnem elejtettem párszor a pár napos tesztidőszak alatt.

Apple iPad

Az oldalsó részek nem különösebben érdekesek. Felül a bekapcsoló gombot és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetet találjuk, jobbra a hangerőszabályzó gombok és a giroszkópot kikapcsoló csúszka került, alul pedig az eszköz töltésére használatos Dock Connector és a monó hangszóró került. Véleményem szerint szükség lett volna két hangszóróra, ha ugyanis filmet nézünk az iPaden, hallani fogjuk, hogy a hang az egyik irányból erősebben jön, ami véleményem szerint nagyon zavaró. Megoldást jelenthet a fülhallgató használata, ilyet viszont nem kapunk a masinához, csak egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés