Hirdetés

Az új iPad belülről is egy negyedik generációs Air, csak rosszabb

Javíthatóság szempontjából nem remekel az Apple új táblagépe, hiába minimálisak a különbségek az előző generációs Airhez képest.

Októberben került bemutatásra a tizedik generációs iPad, az első Apple tablet, melyben a keret hosszanti oldalára került a kamera és mely ezen kívül szinte megkülönböztethetetlen a 2020-as, negyedik generációs iPad Airtől. Leszámítva még az Apple Pencil támogatást, a kamera elhelyezése miatt ugyanis kimaradt a mágneses Pencil 2 támogatás az új iPadből, helyette egy átalakítóval lehet összedugni az első generációs, Lightning csatlakozós ceruzát és az új iPadet.

Az iFixit videója és cikke megmutatja, hogy a nem laminált üveg és a 10,9 hüvelykes IPS LCD panel eltávolítása után nagyjából megegyező belső felosztásban vannak a 2020-as iPad Air és az új iPad hardveres komponensei. Az, hogy az újabb táblában nincs laminálva a védőüveg, olcsóbb javítást jelenthet törés, repedés esetén, hisz elég csak a legfelső réteget cserélni. Ugyanakkor a komolyabb belső javítások már jóval költségesebbek lesznek, az új iPad alaplapja (logic board) például ragasztva van a házhoz, az USB-C csatlakozót hegesztéssel fixálták rajta. Ráadásul ahhoz, hogy ki lehessen cserélni az akkumulátort, mindenképpen el kell távolítani az alaplapot. Az is nehezíti a javíthatóságot, hogy az Apple egyelőre nem biztosít cserealkatrészeket az iPadekhez a self-service programjában.

Balra az iPad 10, jobbra az iPad Air 4 úgy elforgatva, hogy középen egymás mellé kerüljön előbbin a kamera, utóbbin a ceruza töltője.
Balra az iPad 10, jobbra az iPad Air 4 úgy elforgatva, hogy középen egymás mellé kerüljön előbbin a kamera, utóbbin a ceruza töltője. (forrás: iFixit) [+]

Ezen kívül minden más megegyezik az iPad Airrel, az pedig egész egyszerűen nem igaz, hogy az Apple helyhiány miatt nem tudta a második generációs Pencil támogatását biztosítani. Úgy lenne pontos, hogy a hosszanti oldalon elhelyezett kamera mellett nem fért el középen a ceruzához szükséges mágnes és töltő tekercs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés