Hirdetés

Amazfit Neo - azok a boldog 90-es évek

Úgy néz ki, mint egy kvarcóra a kilencvenes évekből, de ez csak a látszat. Egy korrekt kis aktivitásmérő karperec tudását rejti a múltidéző design.

Működés

Okostelefonos alkalmazás nélkül nagyjából semmire nem jó az óra, még az időt sem lehet rajta beállítani. Az Amazfit appja most éppen Zepp néven fut, ezt kell telepíteni, létre kell hozni egy felhasználói fiókot, utána a párosítás már ripsz-ropsz megtörténik. A Zepp elég komplex alkalmazás, mert az csak egy apró szegmensét teszi ki a funkcionalitásnak, hogy az óra beállításaival szórakozunk, a szolgáltatáskínálat zöme a különböző aktivitásaink monitorozásáról szól, nem csak a mozgásokat követi csatlakoztatott eszköz adataira támaszkodva, hanem lehet kalóriabevitelt, testtömeget, testhőmérsékletet és egyéb dolgokat is betáplálni, hogy aztán azokból valamit analizáljon és tanácsokat adjon.

[+]

A lényeg ezúttal viszont a Neo. Óriás mennyiségű beállítási opciónk nyilván nincs a korlátozott megjelenítési lehetőségek miatt, de kiszedhetünk funkciókat, amik nem érdekelnek, összeköthetjük a DND üzemmódot a telefonnal (well done, ez hasznos és fontos lenne, csak Samsung telefonnal nem működött), beállíthatjuk az értesítéseket és a hangokat. Ez utóbbi az egyféle csippanást jelenti amúgy, kábé ki/be lehet kapcsolni, hívásnál nyilván csipog folyamatosan, más esetekben csak egyet-egyet. Rezgés nincs (ez viszont negatívum). És be lehet kapcsolni az óránkénti csip-csip effektet, hogy a retró életérzés kiteljesedjen. Meg tudjuk keresni az órát, ha a Bluetooth hatótávon belül található, be tudunk állítani célokat, a pulzusmérés gyakoriságát, megoszthatjuk mindenféle platformon az eredményeinket és összekapcsolhatjuk az órát számos másik fitnesz alkalmazással (Strava, Relive és Google Fit is játszik). Van egy PAI érték (Personal Activity Intelligence), ami egy amazfites megoldás arra, hogy ne a lépéseinket és a gyakrolatainkat számolgassuk külön-külön a pulzusunkkal összevetve, hanem az adataink alapján a szoftver meghatároz egy szintet, ami a 100-as PAI, azt kell elérni a nap végére, hogy egyszerűbb legyen a képlet és javasol is aktivitásokat, amelyeket ennek érdekében megtehetünk.

Hirdetés

[+]

Szóval a Zepp elég sokoldalú fitnesz alkalmazás, GPX-ben tud exportálni útvonalat (de persze ezt a telefonban levő GPS modul rögzíti), az edzéseinkről is igen részletes statisztikát készít, amit kép formában is menthetünk és megoszthatunk, itt egy példa. Viszont a séta, a futás és a bringázás hármasán kívül másfajta mozgásformát nem rögzít, legalábbis a Neo csatlakoztatásával csak ezek érhetőek el. És ezek is csak az alkalmazásból indíthatók, azért ez a kis óra elég vérszegény önmagában.

No, és akkor itt jönnek a kompromisszumok. Az órán a fel-le gombokkal tudunk a funkciók között váltani, az aktuális menüpont ikonja a bal felső körben látszik, mellette pedig az információt kapjuk meg, vagy éppen egy ki-be kapcsolható opciót. Ezt ugye egyetlen sorban képes prezentálni a felület, az időjárásnál egy ikon jelzi az idő milyenségét (felhős, napos, csapadékos), mellette pedig számokkal mutatja a hőmérsékletet, ennyi. Az ébresztésnél az időpont látható, a stoppernél el lehet indítani és meg lehet állítani a számlálót, a lépészám, a PAI érték, az elégetett kalória és a megtett távolság pedig csak egy-egy adat, nincs további interakcióra lehetőség.


[+]

Ha bejövő hívásunk van, akkor az “incoming call” felirat fut a dotmátrixos részen, nekem nem jött át a hívó neve, pedig az Amazfit ígérget ilyesmit is. Felvenni nem, de elutasítani tudjuk a hívást. Minden más (üzenet, email, vagy akármilyen, általunk kért alkalmazás) értesítés egy csippanásban manifesztálódik, ha ilyenkor ránézünk az órára, akkor SMS esetén látunk értelmezhető ikont, máskülönben azt fogjuk olvasni a kis körben, hogy “app”, a mellette levő sávban pedig egy számot kapunk (például “+2”), ami a nem megtekintett értesítések számát jelöli. De az órán ennél több infó nem lesz, nem tudjuk meg, hogy kicsoda, mikor, milyen alkalmazáson át és mit akart, muszáj lesz elővenni a telefont.


[+]

Nem mondom, hogy ez óriási csalódás, egy alig több mint 10 ezer forintba kerülő termékről beszélünk, ami vállaltan korlátozott megjelenítési lehetőségekkel rendelkezik. Ahhoz képest viszont tök jópofa, nyilván az adja el első kanyarban, ahogyan kinéz, amit vállal (mindig jól látható kijelzés, múltidéző forma, hosszú üzemidő, stabil Bluetooth kapcsolat, pulzusmérés, hívásjelzés és lépésszámlálás), azt végeredményben hozza, de legyünk tisztában a korlátaival. Szerintem nagy hiba a rezgés kihagyása, sokan pont azért szeretik a csukóra applikálható kütyüket, mert zajos környezetben is észlelik, ha keresi őket valaki, máskülönben az árszint ismeretében nem tudok belekötni az Amazfit Neóba. Nyilván ízlés dolga, hogy valaki ezt választja-e egy akármilyen Band helyett, de tudnia kell, hogy még egy csíkszerű OLED kijelzőn is jóval több funkciót fog elérni, mint a kvarcórákra hajazó Amazfit eszközön, részemről a Tetszett plecsni simán játszik, mert tök jó ötlet volt visszanyúlni a múltba úgy, hogy amennyire lehetett, fel is okosították a terméket, a Zepp pedig egy elég komplex alkalmazássá nőtte ki magát az elmúlt években. A saját verdiktem az, hogy ezt a tesztcuccot simán használni fogom a jövőben is akkor, amikor olyan tevékenységet végzek, ahol a jóval komolyabb órámat féltem, de mégis jó lenne, ha kapnék értesítéseket és látnám az aktivitásaimat (kerti munkák, játék a kutyával, barkácsolás), de ha valaki szereti a retró dolgokat és mégis valami modernebb funkcionalitásra ácsingózik, akkor nem nagy befektetés az Amazfit Neónak adni egy esélyt.

Amazfit Neo

Bog

A tesztkészüléket a Tomtop biztosította, köszönjük. Itt lehet a terméket megvásárolni.

Hirdetés