Aliph Jawbone BT headset - zajszűrt

Kívülről és használat közben

Egy headsetnél véleményem szerint a legfontosabb dolog az, hogy mennyire kényelmes. Egyes megoldások ezen a téren nagyon jók, a pár grammos kiegészítők szinte észrevétlenül üldögélnek fejünkön. A Jawbone nem ilyen. Nagy, kényelmetlen, alig tudtam berakni a fülembe, pedig a gyártó mellékel hozzá négy-négy fülreakasztót és fülbedugót, de szerintem valami tervezési hiba van a dologban, mert utóbbi tányérok a headset nélkül tökéletesen belefértek a fülemben, a headsettel viszont erre esélyük sem volt. Customize your fit áll a dobozon - persze, mondom én.


[+]

Maga a kütyü egyébként nem nehéz, 14 grammot nyom, de mivel elég méretes, az akasztó nélkül kiesik a fülből, szóval sajnos muszáj használni a kampót. Pozitívum viszont, hogy balost és jobbost egyaránt kapunk. Ha már a számoknál tartunk: a headset 6 óra beszélgetési és 120 óra készenléti időt tud, töltése körülbelül 2 órát vesz igénybe. USB-n keresztül tudunk áramot rakni bele, saját kábele van, melynek csatlakozóját egy gumi fedlap takarja - igen ám, de ez nincs rögzítve a készülékhez, meg egyébként sem ül túl biztosan a helyén, ha tulaj lennék, két nap alatt elhagynám.

Az akasztók elég érdekes megoldással rögzülnek a headsethez. Mindegyiken van egy fém tű, amit bele kell nyomni egy lyukba, nem vagyok benne biztos, hogy ez a létező legstabilabb megoldás, ráadásul valahogy olyan idegen is volt egy ilyen fülestől. Külön móka, hogy a Jawbone-t ezzel a "tűvel" kell újraindítani, a töltő csatlakozójának középső érintkezője ugyanis egy reset-gomb, amit a tűvel lehet megnyomni.

Gombokból kettő került a masinára. A fekete rész alatt lakik az úgynevezett Noise Shiled Button, ezzel tudjuk bekapcsolni a zajszűrést, a hangerőt pedig szintén ennek segítségével tudjuk feltolni. Csak fel, a Jawbone-t ugyanis csak hangosítani lehet, halkítani nem. A másik gombbal tudjuk fogadni és megszakítani a hívást.


[+]

A cuccot megfordítva egy fehér kis pöcköt vehetünk észre, melynek fontos szerepe van abban, hogy a headset meg tudja különböztetni a környezeti hangokat a beszédünktől. A Jawbone-ban lévő zajszűrő technológiát egyes források szerint katonai használatra fejlesztették ki, egy szoftveres megoldásról van szó, az apró headset folyamatosan analizálja a hangokat, a környezetei zajokat kiszűri, a beszédhangot felerősíti, így biztosítva a jó minőségű kommunikációt. A dolog pedig működik, méghozzá nagyon jó hatásfokkal. Azaz nem is, elképesztően jó hatásfokkal, bömbölhetett a fülembe a zene, lehettem a legnagyobb hangzavar kellős közepén, beszélgetőpartnereim akkor is tisztán értették minden szavam, a környezeti hangok pedig csak minimális mértékben mentek át. Én mondjuk nagy hangzavarban kevésbé hallottam jól őket, de mást nem is lehet várni egy olyan headsettől, ami az ember egyik fülét szabadon hagyja.


Az új modell

A technológia tehát jelesre vizsgázott, maga a headset pedig jelenleg a legjobb hangminőséget nyújtja, ellenben nem volt túl kényelmes, az én fejemhez legalábbis nem passzol. Viszont már megjelent az utód, mely kisebb, dizájnosabb, tovább bírja egy töltéssel és remélhetőleg kényelmesebb is. A tesztalany tehát tetszett, az új cuccot pedig meg kéne néznünk ahhoz, hogy véleményt alkothassunk róla. Ha kényelmes, akkor feltétlenül ajánlott!

Aliph Jawbone Bluetooth headset

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés