2019. február 18., hétfő

Gyorskeresés

Alcatel 3X - külsőleg

Kifejezetten jó a design, kellemes a méret, a tömeg, de használat közben azért kijönnek a gyengeségek is. Pedig papíron minden rendben, de a sok-sok apró baki csúnyán lerontja az összképet.

Hirdetés

Adatátvitel, akkumulátor

Az olcsó, 4G chipset 150 Mbps sebességet tud elérni, ha minden körülmény laboratóriumi, de igazából mindegy, nem az adatátviteli sebesség vet gátat a neten való száguldozásnak, hanem a hardver, amely sajnos láthatóan küzd, ha komplexebb weboldalakon szeretnénk görgetni a tartalmat, meg-megakad a Facebook hírfolyama is, érezni a chipset határait. A Bluetooth ellenben rendben működött (4.2), a mi régiónkba érkező modellekben viszont nincs NFC, a pozíciószerzéshez is csak a GPS műholdak jeleit használja fel a gép, de ettől még hamar megtalálja magát. A microUSB port OTG-re alkalmas. A WiFi-vel viszont a tesztkészüléknek gondja volt, a 2,4 GHz-es háló simán ment, de látta az 5 GHz-es WALN-t is, csak éppen állandóan ledobta. Van amúgy a Chrome mellett saját böngészője is az Alcatelnek, amiben van egy-két extra (esti mód), ízlés dolga, hogy melyiket választjuk.


[+]

A hátlap alatt 3000 mAh-s akkumulátor szolgáltatja az energiát, mivel a hardver nem túl izmos, a kijelző sem süti ki a szemünket, a felbontás sem nagy, ezért relatív takarékos a termék, átlagos használat mellett a másfél napos készenlét simán benne van a pakliban. 4-5 óra kijelzőidő összejöhet, de ha terheljük a rendszert, akkor ez jóval kevesebb. A mellékelt töltővel beletelik némi időbe, mire megetetjük a jószágot, a teljes töltéshez kicsit több mint két órára lesz szükség, hiszen nincsenek különböző gyorstüöltési opcióink.


[+]

Értékelés: Alcatel 3x
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Első blikkre nagyon kellemes jószág az Alcatel 3x, de lakva ismerszik meg nem csak az ember, hanem a telefon is. Úgy viszont egyáltalán nem egy tökéletes lakótárs, mert ugyan csinos, karcsú, mutatós, épp annyira nagyképű, hogy az még pont jót tesz neki, de ha rábíznánk mindenféle feladatot, azokat csak kelletlenül hajlandó megcsinálni, ráadásul borzasztó fotós. Igazából a másodlagos lencse helyett jobb lett volna, ha a főkamerára dobnak rá még egy kis lóvét, vagy időt és erőforrást, mert mindkét modul roppant gyenge ebben a mezőnyben, ahogyan a hardver is a lehető legolcsóbb megoldás, amitől még nem fekszik meg a telefon, de sokszor érezni, hogy kompromisszumot kell kötni. A beszélgetési hangminőség, az design, az anyaghasználat és ergonómia szól mellette csupán, de ez édeskevés lesz ahhoz, hogy ezen az árszinten sikereket érjen el. Hivatalos forrásból most 50 ezer forint körül lehet beszerezni, nyilván lesz ez olcsóbb is, fel fog ez még bukkanni 40 rongy alatt is hamar, de a konkurens gépek bizony többet tudnak még azon az árszinten is. Egyedül a 3 GB RAM emeli ki a mezőnyből, de ezt a Meizu jóval izmosabb chipsettel szintén tudja nyújtani olcsóbban, 2 GB RAM mellett pedig végtelen sok alternatíva létezik, többek között az Huawei Y6 2018, a Nokia 5, a Moto G5 és persze tetszőleges Xiaomi 50 ezer alatt. Ezek kivétel nélkül mind jóval erősebb masinák jobb kamerával, és mivel az összes létező felmérés arról szól, hogy a júzerek jelentős része szerint a fotózás az okostelefonok egyik legfontosabb funkciója, ezért nem lesz elég az, hogy papíron két kamera van magas (interpolált) felbontással, ha közben a képek nem elég jók és a csak szőrmentén belakott telefon szoftvere a gyenge chipset miatt dadogós. Így aztán az Alcatel 3x plecsni nélkül távozik tőlünk.

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.