2019. február 18., hétfő

Gyorskeresés

Alcatel 3X - külsőleg

Kifejezetten jó a design, kellemes a méret, a tömeg, de használat közben azért kijönnek a gyengeségek is. Pedig papíron minden rendben, de a sok-sok apró baki csúnyán lerontja az összképet.

Hirdetés

Multimédia

A hátlapon két kamerát is találunk, egy normál látószögűt 13 megapixeles felbontással és egy széles látószögűt, ami 5 megapixelre képes. Muszáj kicsit előreszaladnunk, hogy értsük, hogy mi a baj azzal, hogy ezeket 16 és 8 megapixelesre is fel lehet húzni interpolálással, mert ha ezt a közismerten képminőség szempontjából nem előnyös technológiát használjuk, akkor az minimálisan elvárható lenne, hogy natív felbontásban frankó képeket tudjunk lőni, de nem tudunk. 13 és 5 megapixelen is gyengék a fotók, erre még ráküldeni az interpolációt csak azért (mert mi másért?), hogy a dobozra 16 és 8 megapixel kerüljön eléggé ostoba megközelítés, nem mellesleg jókora csalódás is. Tegyük hozzá, hogy az Alcatel nem titkolja, hogy miről van itt szó, de a menüben, ahol a felbontást választjuk zárójelben az szerepel, hogy “köztes értékkel”, amiből azért nem okvetlenül tudja azt az egységsugarú júzer, hogy egyrészt ez interpoláció, másrészt meg nem lesz tőle jobb a kép, csak nagyobb. Ha egyáltalán.


[+]

Szóval adott ez a kétkamerás megoldás, ehhez saját kameraszoftver is van, amit elég könnyű kezelni, a két lencse között cuki kis ikonokkal tudunk váltani, a beállításokban pedig van HDR, önkioldó, vaku, hosszú záridő, panoráma és egy pár effekt. A fókuszálás kissé bizonytalan közeli témáknál, de az exponálás gyorsan történik. Viszont aztán megnézi az ember a fotókat és igencsak elszontyolodik, lássunk először ugyanarról a témáról képpárokat:

Az egy dolog, hogy a főkamera is rengeteg betegségtől szenved, nagyon szűk a dinamika, rendre beégnek a világos részek, bőven van kormatikus aberráció, a vonalélesség pedig inkább csak egy vágy, mintsem tetten érhető jellemző, főleg a szélek felé haladva teljesen szétesik és homályos lesz a kép. Ha pedig picit is gyengébbek a fényviszonyok, akkor elkezd az egész nagyon zajosodni. Mindezzel talán még nem is lenne gond, ha a másodlagos lencsére lenne jellemző, mert akkor azt mondom, hogy a spéci látószög miatt pár kompromisszumot azért lehet kötni, de a másodlagos kamera még ennél is sokkal gyengébb, ott nincs egy élesnek tekinthető rész sem, a dinamika még kevesebb, este pedig aztán tényleg ne erőltessük. Alant pár további fotó az elsődleges modullal, próbáltam kihozni a termékből a maximumot, de ennyire futotta:

Videót Full HD-ban vehetünk fel, optikai stabilizátor nincs, némi EIS próbál segíteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A hang is elég kásás, ráadásul videózás közben nem lehet az egyik lencséről a másikra átkapcsolni. Mondjuk itt is megáll, hogy a széles látószögű modul képminősége leginkább a zéróhoz konvergál, talán nem is érdemes erőltetni.


[+]

Zenei fronton viszont határozottan jobb a helyzet, legalábbis ha a mellékelt fülessel nem foglalkozunk. Kihangosítva elég kis karcsú a produkció, de még maximumon sem torz. Egyetlen hangszóró van alul (a microUSB-től jobbra), de egy normális headsettel abszolút vállalható az eredmény, hangerőben biztos, hangzásban kicsit lapos, de szoftveresen a Play Zene alkalmazásba épített equalizerrel lehet ezen is hangolgatni. Bónusz FM-rádió, ami csak fülhallgató csatlakoztatása után működik, de akkor kihangosítva is. A felület nem túl összetett, de arra azért adódik lehetőség, hogy felvegyük a műsort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.