Alcatel 3X - külsőleg

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2018-07-10 16:50

Kifejezetten jó a design, kellemes a méret, a tömeg, de használat közben azért kijönnek a gyengeségek is. Pedig papíron minden rendben, de a sok-sok apró baki csúnyán lerontja az összképet.

Bevezető

Nem csak mindenféle elemzők, hanem már iparágon belüli forrásaink is azt mondják, hogy a nagy hármas (Samsung, Apple, Huawei) mögötti gyártók azok, akik igazán fenyegetve érezhetik magukat az egyre erősebb, kínai márkák népszerűségének emelkedése miatt. Elsősorban a Xiaomi veszélyezteti a középkategóriában korábban mérsékleten sikeres, de bőven nyereséges gyártók piacát és ebbe a körbe hangsúlyozottan beletartozik a Lenovo (Motorola), a Nubia (Archos) és az Alcatel is.


[+]

Ezek a cégek (és főleg az Alcatel) nem csúcsmodellekkel értek el sikereket, hanem pont azokon a vizeken eveztek, ahol a Xiaomi most a legerősebb: az ismert gyártók árszintjénél olcsóbban adtak általában korrektül összerakott masinákat a középkategóriában. Ott, ahol egy Galaxy J6, vagy egy P20 Lite drága, ott jönnek a képbe a kevésbé ismert, de azért nem idegenül csengő márkák egy-egy papíron mindenképpen vonzóbb ajánlattal. És ott jön most képbe a Xiaomi egy még vonzóbbal. Magyarán ha ezek a gyártók meg szeretnék tartani a piacukat, akkor vagy árban megpróbálnak alávágni a Xiaominak (esélytelen), vagy olyan szolgáltatásokat, funkciókat, trükköket kell bevetniük, amelyek egyediek. És ez nehéz.


[+]

Az Alcatelt persze annyiból nem kell félteni, hogy a TCL cégcsoporthoz tartozva különösebb anyagi gondjaik nincsenek, hiszen például a tévés iparág dübörög, náluk van a Blackberry is (ami azért nem egy kifejezett sikertörténet eddig), plusz háztartási elektronikában is igen széles a kínálatuk. Ettől még az okostelefonos üzletágnak az utóbbi években nem ment túl jól, amin az új, Barcelonában bemutatott széria hivatott segíteni. Az 1-es, 3-as és 5-ös számozású modellek több variánst is kaptak, a hozzánk most eljutott 3x a specifikáció alapján pont az a verzió, ami elég kiegyensúlyozottnak tűnik, ráadásul kifejezetten pofás. És vannak is tagadhatatlan jó tulajdonságai, de ugyanakkor akadnak olyan funkciók, amelyek inkább csak papíron néznek ki jól, a gyakorlatban viszont elég feleslegesek.

Doboz, külső

A doboz kompakt, belül csak a legszükségesebbek vannak, azaz microUSB-kábel, 1 Ampert leadó töltőfej és filléres headset. Átnyújtottam az asztal felett szentkuti11 kollegának, hogy azért a rend kedvéért hallgasson bele, megtette, de azonnal adta is vissza azzal, hogy “kérlek, ne bánts”, ez maximum beszélgetésre jó, valamint arra, hogy a beépített FM-rádió antennájaként szolgáljon.


[+]

Maga a telefon viszont kimondottan kulturált. Méretre is, hiszen a 18:9-es képarányú, 5,7 hüvelykes, HD+ felbontású kijelző az előlap 78%-át lefedi, másrészt a zsebünket sem fogja húzni, mert csupán 144 gramm a tömege, amitől kifejezetten légiesnek érződik. Mindezeken felül pedig csinos is, nagyon finoman vannak csak lekerekítve a kijelző sarkai, az előlapi üveg széle is finoman hajlik rá az oldalélekre, nekünk ráadásul ez a pasztellkék árnyalatú verzió jutott, ami nem hivalkodó, de némiképp mégis egyedi. A hátlapot kissé érdes műanyag borítja, aminek jó a fogása, nem csúszik, nem gyűjti a koszt, a fény pedig selymesen csillan meg rajta.

Kijelző-teszt
Mérés Alcatel 3x ASUS Zenfone 4 Selfie Xiaomi Redmi 5 uleFone Armor X
Képátló 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 1080 x 1920 720 x 1440 720 x 1440
Technológia IPS LCD AMOLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 378 nit 641 nit 484 nit 562 nit
Fehér fényerő (min.) 2,3 nit 3,8 nit 1,1 nit 25,5 nit
Fekete fényerő 0,26 nit 0,20 nit 0,26 nit 0,30 nit
Kontrasztarány 1729:1 1714:1 1861:1 1874:1
Színhőmérséklet 8070 K + kézi 7918 K 7423 K 8008 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A kijelző felbontása 720 x 1440 pixeles, ami nem túl sok, de a 282 ppi-s érték alapvetően elegendő. Az IPS panel fényerőben lehetne morcosabb, eléggé kékesre is van gyárilag kalibrálva, ezen a MiraVision segítségével tudunk módosítani. Direkt napfényben már nehézkesen olvasható, egy picit jobb panel sokat dobott volna a készülék megítélésén. Nem hiányzik viszont az értesítési LED, a jobb oldalra tett gombok nyomáspontja és elhelyezése is tökéletes, felül van 3,5 mm-es jack csatlakozó, alulra költözött a microUSB interfész, a hátlapon pedig két kamerát is fogunk találni.


[+]

Valamint egy ujjlenyomat-olvasót, ami viszont kicsit kevésbé pontos, mint szerettük volna, ugyanakkor viszont van arcfelismerés alapú feloldás is, ami egész ügyes, gyengébb fényviszonyok mellett is felismeri a júzert és ahhoz képest elég gyorsan is reagál, hogy amúgy ez egy relatív olcsó telefon. A két kamera és a biometrikus szenzor is kapott egy finom, ezüstös keretet, illetve elfért mellettük egy kéttónusú villanó is. A hátlapot nem lehet leszedni, a két SIM-et bal oldalról lehet betolni, a második lapka helyett microSD-t is használhatunk, ha a belső, 32 GB-os tárhely szűknek bizonyulna.

Hardver, UI

Ha azt nézzük, hogy a jelenleg kábé 50 lepedőért mit kapunk, akkor a hardveres oldalt meglehetősen karcsúnak fogjuk találni. A MediaTek MT6739 egy olcsó, négymagos lapka, maga a chipgyártó is úgy definiálja, hogy belépő szintű 4G megoldás 18:9-es képarány-támogatással, magyarán ennél a motyónál olcsóbb szegmensbe szánják. Jelenleg elsősorban B-kategóriás kínai gyártók használják zömmel, ez van a Cubot Nova nevű, 85 dolláros cuccban, a Leagoo M9 Próban (70 USD), meg még házon belül az Alcatel 1X-ben is. A nevesebb márkák közül a Huawei az Y5-ben használja (ez kábé 15 ezer forinttal olcsóbb, mint jelen tesztünk alanya), illetve a HTC a Desire 12-ben, ami viszont pont ennyibe kerül, meg más szempontokból is nagyon hasonló, de hát az meg egy HTC, akárhogy is.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Alcatel 3x Asus Zenfone 4 Selfie Lite Xiaomi Redmi 5 uleFone Armor X
Rendszerchip MediaTek MT6739 Snapdragon 425 Snapdragon 450 MediaTek MT6739
AnTuTu Bench. 7.x 38355 pont 44068 pont 70322 port 47381 pont
Geekbench 4.x (single/multi) nem futott le 685 / 1898 pont 756 / 3477 pont 669 / 1861 pont
GFXBench Manhattan onscreen 4,7 fps 5,7 fps 18 fps 5,1 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 2,2 fps 2,8 fps 9,4 fps 2,7 fps
AndroBench Sequential Read 209,97 MB/s 260,98 MB/s 277,95 MB/s 255,79 MB/s
AndroBench Sequential Write 110,05 MB/s 72,91 MB/s 113,54 MB/s 91,63 MB/s
AndroBench Random Read 18,65 MB/s 44,62 MB/s 36,25 MB/s 14,74 MB/s
AndroBench Random Write 7,71 MB/s 7,72 MB/s 16,69 MB/s 10,05 MB/s

Szóval nem egy izomtibor, amint azt a fenti pontszámok is mutatják, ráadásul ebben az árkategóriában azért sok alternatíva van (ha a Xiaomit nem számítjuk, akkor is lehet sorolni a konkurenseket), az Alcatel 3X mentségére szóljon a 3 GB RAM, illetve a 32 GB-os tárhely. De azért látni kell, hogy kompromisszumos a dolog, néha a menüben is vannak döccenések, combosabb játékokkal ne küzdjünk, videót nézni sem lehet Full HD felbontás felett, de az alapfeladatok azért rendesen működnek, főleg, ha kidobáljuk azt a relatív húzós mennyiségű bloatware-t, amit volt olyan kedves a gyártó és felhányt a telefonra.


[+]

Arra a rendszerre, ami egyelőre még 7.1.1-es Androidon nyugszik, de beígérték a frissítést Oreóra, bár konkrét időpont nélkül. A felület egyébként barátságos, elég szellős, nagyok az ikonok, jól olvasható az alapértelmezett betűméret és van néhány kellemes apróság a beállítások között is. Ilyen a navigációs sáv ikonjainak szinte tetszőleges sorrendiségének opciója, ahol még a háttérszín is állítható, valamint akad egy sereg gesztusvezérlési okosság is, mint a megfordítással történő némítás, vagy a duplakoppos feloldás. Témázni ugyan nem lehet, de amit alapesetben látunk magunk előtt, az a Joy névre keresztelt launcher, amely kétféle módban működhet: vagy van alkalmazásmenü, vagy nincs és ilyenkor az ikonok a kezdőoldalakra kerülnek. Ha egyik sem jön be, akkor van még egy egyszerűsített mód is még nagyobb ikonokkal azoknak, akik kicsit nehezebben kezelik az androidos felületet.


[+]

Feloldáshoz a hátlapon van ujjlenyomat-olvasó, sajnos nem túl pontos, 10-ből 6-szor megy elsőre a dolog, az arc alapú feloldás viszont meglepően jó, nyilván nem olyan gyors, mint egy Huawei P20-on, de ezen az árszinten abszolút megteszi. A telefonra viszont megint túl sok alkalmazást dobált fel a gyártó, kapásból van három Gameloft demó, fent van a Facebook, az OfficeSuite, Super Cleaner néven egy telefonmanagement szoftver, a WhatsApp, az Alcatel saját alkalmazásboltja, az összes Google app, fájlkezelő, iránytű, kapunk enjoy.now néven még egy gyártói szoftvert, ami alcateles újdonságokról tájékoztat, plusz még akad külön egy terméktámogatási alkalmazás is. Szóval rendesen meg van tömve a telefon extra cuccokkal, de ezeknek ránézésre a fele totál felesleges.

Multimédia

A hátlapon két kamerát is találunk, egy normál látószögűt 13 megapixeles felbontással és egy széles látószögűt, ami 5 megapixelre képes. Muszáj kicsit előreszaladnunk, hogy értsük, hogy mi a baj azzal, hogy ezeket 16 és 8 megapixelesre is fel lehet húzni interpolálással, mert ha ezt a közismerten képminőség szempontjából nem előnyös technológiát használjuk, akkor az minimálisan elvárható lenne, hogy natív felbontásban frankó képeket tudjunk lőni, de nem tudunk. 13 és 5 megapixelen is gyengék a fotók, erre még ráküldeni az interpolációt csak azért (mert mi másért?), hogy a dobozra 16 és 8 megapixel kerüljön eléggé ostoba megközelítés, nem mellesleg jókora csalódás is. Tegyük hozzá, hogy az Alcatel nem titkolja, hogy miről van itt szó, de a menüben, ahol a felbontást választjuk zárójelben az szerepel, hogy “köztes értékkel”, amiből azért nem okvetlenül tudja azt az egységsugarú júzer, hogy egyrészt ez interpoláció, másrészt meg nem lesz tőle jobb a kép, csak nagyobb. Ha egyáltalán.


[+]

Szóval adott ez a kétkamerás megoldás, ehhez saját kameraszoftver is van, amit elég könnyű kezelni, a két lencse között cuki kis ikonokkal tudunk váltani, a beállításokban pedig van HDR, önkioldó, vaku, hosszú záridő, panoráma és egy pár effekt. A fókuszálás kissé bizonytalan közeli témáknál, de az exponálás gyorsan történik. Viszont aztán megnézi az ember a fotókat és igencsak elszontyolodik, lássunk először ugyanarról a témáról képpárokat:

Az egy dolog, hogy a főkamera is rengeteg betegségtől szenved, nagyon szűk a dinamika, rendre beégnek a világos részek, bőven van kormatikus aberráció, a vonalélesség pedig inkább csak egy vágy, mintsem tetten érhető jellemző, főleg a szélek felé haladva teljesen szétesik és homályos lesz a kép. Ha pedig picit is gyengébbek a fényviszonyok, akkor elkezd az egész nagyon zajosodni. Mindezzel talán még nem is lenne gond, ha a másodlagos lencsére lenne jellemző, mert akkor azt mondom, hogy a spéci látószög miatt pár kompromisszumot azért lehet kötni, de a másodlagos kamera még ennél is sokkal gyengébb, ott nincs egy élesnek tekinthető rész sem, a dinamika még kevesebb, este pedig aztán tényleg ne erőltessük. Alant pár további fotó az elsődleges modullal, próbáltam kihozni a termékből a maximumot, de ennyire futotta:

Videót Full HD-ban vehetünk fel, optikai stabilizátor nincs, némi EIS próbál segíteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A hang is elég kásás, ráadásul videózás közben nem lehet az egyik lencséről a másikra átkapcsolni. Mondjuk itt is megáll, hogy a széles látószögű modul képminősége leginkább a zéróhoz konvergál, talán nem is érdemes erőltetni.


[+]

Zenei fronton viszont határozottan jobb a helyzet, legalábbis ha a mellékelt fülessel nem foglalkozunk. Kihangosítva elég kis karcsú a produkció, de még maximumon sem torz. Egyetlen hangszóró van alul (a microUSB-től jobbra), de egy normális headsettel abszolút vállalható az eredmény, hangerőben biztos, hangzásban kicsit lapos, de szoftveresen a Play Zene alkalmazásba épített equalizerrel lehet ezen is hangolgatni. Bónusz FM-rádió, ami csak fülhallgató csatlakoztatása után működik, de akkor kihangosítva is. A felület nem túl összetett, de arra azért adódik lehetőség, hogy felvegyük a műsort.

Adatátvitel, akkumulátor

Az olcsó, 4G chipset 150 Mbps sebességet tud elérni, ha minden körülmény laboratóriumi, de igazából mindegy, nem az adatátviteli sebesség vet gátat a neten való száguldozásnak, hanem a hardver, amely sajnos láthatóan küzd, ha komplexebb weboldalakon szeretnénk görgetni a tartalmat, meg-megakad a Facebook hírfolyama is, érezni a chipset határait. A Bluetooth ellenben rendben működött (4.2), a mi régiónkba érkező modellekben viszont nincs NFC, a pozíciószerzéshez is csak a GPS műholdak jeleit használja fel a gép, de ettől még hamar megtalálja magát. A microUSB port OTG-re alkalmas. A WiFi-vel viszont a tesztkészüléknek gondja volt, a 2,4 GHz-es háló simán ment, de látta az 5 GHz-es WALN-t is, csak éppen állandóan ledobta. Van amúgy a Chrome mellett saját böngészője is az Alcatelnek, amiben van egy-két extra (esti mód), ízlés dolga, hogy melyiket választjuk.


[+]

A hátlap alatt 3000 mAh-s akkumulátor szolgáltatja az energiát, mivel a hardver nem túl izmos, a kijelző sem süti ki a szemünket, a felbontás sem nagy, ezért relatív takarékos a termék, átlagos használat mellett a másfél napos készenlét simán benne van a pakliban. 4-5 óra kijelzőidő összejöhet, de ha terheljük a rendszert, akkor ez jóval kevesebb. A mellékelt töltővel beletelik némi időbe, mire megetetjük a jószágot, a teljes töltéshez kicsit több mint két órára lesz szükség, hiszen nincsenek különböző gyorstüöltési opcióink.


[+]

Értékelés: Alcatel 3x
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Első blikkre nagyon kellemes jószág az Alcatel 3x, de lakva ismerszik meg nem csak az ember, hanem a telefon is. Úgy viszont egyáltalán nem egy tökéletes lakótárs, mert ugyan csinos, karcsú, mutatós, épp annyira nagyképű, hogy az még pont jót tesz neki, de ha rábíznánk mindenféle feladatot, azokat csak kelletlenül hajlandó megcsinálni, ráadásul borzasztó fotós. Igazából a másodlagos lencse helyett jobb lett volna, ha a főkamerára dobnak rá még egy kis lóvét, vagy időt és erőforrást, mert mindkét modul roppant gyenge ebben a mezőnyben, ahogyan a hardver is a lehető legolcsóbb megoldás, amitől még nem fekszik meg a telefon, de sokszor érezni, hogy kompromisszumot kell kötni. A beszélgetési hangminőség, az design, az anyaghasználat és ergonómia szól mellette csupán, de ez édeskevés lesz ahhoz, hogy ezen az árszinten sikereket érjen el. Hivatalos forrásból most 50 ezer forint körül lehet beszerezni, nyilván lesz ez olcsóbb is, fel fog ez még bukkanni 40 rongy alatt is hamar, de a konkurens gépek bizony többet tudnak még azon az árszinten is. Egyedül a 3 GB RAM emeli ki a mezőnyből, de ezt a Meizu jóval izmosabb chipsettel szintén tudja nyújtani olcsóbban, 2 GB RAM mellett pedig végtelen sok alternatíva létezik, többek között az Huawei Y6 2018, a Nokia 5, a Moto G5 és persze tetszőleges Xiaomi 50 ezer alatt. Ezek kivétel nélkül mind jóval erősebb masinák jobb kamerával, és mivel az összes létező felmérés arról szól, hogy a júzerek jelentős része szerint a fotózás az okostelefonok egyik legfontosabb funkciója, ezért nem lesz elég az, hogy papíron két kamera van magas (interpolált) felbontással, ha közben a képek nem elég jók és a csak szőrmentén belakott telefon szoftvere a gyenge chipset miatt dadogós. Így aztán az Alcatel 3x plecsni nélkül távozik tőlünk.

Bog

Specifikáció

Alcatel 3x
Alcatel 3x Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 153,5 x 71,6 x 8,5 milliméter
Tömeg 144 gramm
Színvariációk fekete, kék, arany
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1440 pixel (282 ppi)
Kijelző típusa IPS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6739
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip PowerVR GE8100
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége microSD (maximum 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 21 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, Direct, HotSpot
USB microUSB 2.0 (MTP)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, Glonass)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.1 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok 3 db demo
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Super Celaner, Támogatási központ, Apps, WhatsApp, OfficeSuite, enjoy.now
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, f/2,0, autofókusz, LED segédfény + 5 megapixel, f/2,2, nagylátószög
Előlapi kamera 5 megapixel, fixfókusz
Videófelvétel 1080p @ 30 FPS
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő (3G) n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet,fénymérő, közelségérzékelő, gyorsulásmérő, ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés