Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TESCO-Zsömle

    félisten

    válasz blasko92 #8177 üzenetére

    Az opál legjellemzőbb árnyalata a zöld. Azért is mondtam azt. Ha csak simán szürkülne a cső, arra a mattulás megfelelő kifejezés lenne.

    Sokat vitáztunk, hogy mitől lehet ez. A topic legelfogadottabb álláspontja, hogy a fény okozza, de számomra egyre valószínűbb, hogy ez téves feltételezés.

    Egyrészt, mert az összes cső UV-álló. Másrészt vannak ennek ellentmondó tények. Az egyik ilyen, hogy az általam felhasznált cső hónapokat állt a szobabicikli szarván lógva. Hol letakarva, hol nem, de alulról érte valamennyi fény. A másik tény, hogy a gépszerelés utáni maradék cső, ami a gép mellett maradt és ugyanannyi fényt kapott, most is víztiszta.

    Megnéztem hát a két házilag elterjedtebb adalékanyagot. Íme az etanol:

    És az etilén-glikol:

    Ez a két vegyület, vagy legalább az egyike minden hűtőfolyadékban megtalálható. Az egyik lehetséges ludas a zölddel keretezett, hidroxilcsoport, vagyis az Oxigén-Hidrogén páros. Ezzel pedig az a probléma, hogy kiküszöbölhetetlen, ugyanis ion formájában a vízben természetes állapotban is jelen van. A vízmolekulák ugyanis képesek szétesni (H+) és (OH-) ionokra. Ha ez okozza a bajt, akkor előbb-utóbb még a színtiszta víz is elszínezi a csöveket.

    A máik eshetőség, hogy nem az OH csoport okozza a bajt, hanem a cső falán esetleg megtapadó "maradék", vagyis a kékkel keretezett (C2H4) és (C2H5).

    Egyelőre eddig jutottam. Nagyon régen volt már, hogy kémiát tanultam...

    Sub-Dungeoneer lvl -57

Új hozzászólás Aktív témák