Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz MageRG #22060 üzenetére

    Amikor időgazdálkoást kell végezned, s döntened kell, hogy a lázas gyereked mellett legyél, vagy meglátogasd a magányos Juci nénit, akkor érthető okból Juci néni lesz hátrébb sorolva. Ha a gyerek nem beteg, egészséges, s már megvolt a napi időtöltés vele, vagy iskolában van, akkor első a közösség, de vészhelyzetben nem.

    (#22059) Kékes525:
    Tény, hogy a gyereknek is kell a jó közösség, de az már régen rossz, ha mikor beteg a gyerek, akkor azért mész el Juci nénihez, mert tudod, hogy Juci néni egy vén pletykafészek, s ha nem mész el, akkor az egész közösségben elmeséli, hogy mikor lázas volt a gyerek, akkor nem mentél el hozzá.

    A szabad akarat nagy vita téma. Ha MageRG-t kérded, akkor nem létezik az embernél se, mert mindent köt az oksági elv. Ergó minden döntésed mögött valami ok van, ezért sosem szabad akaratodból döntesz, még ha az ok egy belső döntés, akkor az is a múlt tapasztalatain alapul, egy belső program stb. Ezzel egyet értek, viszont a szabad akarat nem azt jelenti, hogy független vagy az oksági elvtől, hanem Isten nem szól bele, hogy mit teszel, ha neki akarsz menni a falnak, neki mehetsz, ha hatost akarsz dobni, akkor próbálkozzál, s a nagy számok statisztikája szerint fogsz is hatost dobni. De egyszer se fog egy hang kíséretében átfordulni, hogy te nem dobhatsz hatost, mert én a te Istened megmondtam. Az is igaz, hogy a mennyországba se fogsz tudni egy AK-val becsöngetni, hogy jöttem szétnézni s fiatal szűz lelkekre vadászni. Igen, meg fognak állítani, s számon fogják kérik döntésed következményeit. Oksági elv. Talán szólnak, hogyha megváltozol, akkor bejöhetsz. (de akkor már nem akarsz AK-val hadonászni a mennyben)
    Miután meghal a barátnőd, nem a szabadság korlátozása, hogy nem beszélhetsz vele, s nem főzi meg a vacsorát. Szintén nem tekinthető szabadság korlátozásának, hogy nem levitálhatsz s teleportálódhatsz Balira a múltba.
    Értem amit mondasz, de a megkötés, hogy Isten nem tud olyat csinálni amit nem lát előre, nem a szabad akarat elleni megkötés. Ezért szabad. Ezért vagy te is szabad, mikor döntéseidet a múlt tapasztalatai alapján hozod.

Új hozzászólás Aktív témák