- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dilikutya
félisten
Valaki, aki otthon van a római katolikus liturgiában, misékben: miben van az az idézet, amiben a holtak kikelnek a sírjukból? Google-val nem igazán találtam semmit.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
kymco
veterán
válasz Dilikutya #21052 üzenetére
Nem vagyok otthon a katolikus liturgiában, de ez a bibliai szakasz erről szól:
EZÉKIEL KÖNYVE 37. fejezet Látomás Izráel újjáéledéséről1 Az Úr megragadott engem; elvitt engem az Úr lélek által, és letett egy völgyben. Tele volt az csontokkal.
2 Végigvezetett köztük körös-körül, és láttam, hogy nagyon sok csont volt a völgyben, és már nagyon szárazak voltak.
3 Megkérdezte tőlem: Emberfia! Életre kelnek-e még ezek a csontok? Én így feleltem: Ó, Uram, Uram, te tudod!
4 Akkor ezt mondta nekem: Prófétálj e csontokról! Mondd nekik: Ti, száraz csontok, halljátok az Úr igéjét!
5 Így szól az én Uram, az Úr ezekhez a csontokhoz: Én lelket adok belétek, és életre keltek.
6 Inakat adok rátok, húst rakok rátok, és beborítlak benneteket bőrrel, azután lelket adok belétek, hogy életre keljetek. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr!
7 Én tehát prófétáltam, ahogyan megparancsolta nekem. Amint prófétálni kezdtem, hirtelen nagy zörgés támadt, a csontok pedig remegni kezdtek, és egymáshoz illeszkedtek.
8 Láttam, hogy inak kerültek rájuk, majd hús növekedett, és végül bőr borította be őket, de lélek még nem volt bennük.
9 Akkor ezt mondta nekem: Prófétálj a léleknek, prófétálj, emberfia, és mondd a léleknek: Így szól az én Uram, az Úr: A négy égtáj felől jöjj elő, lélek, és lehelj ezekbe a megöltekbe, hogy életre keljenek!
10 Én tehát prófétáltam, ahogyan megparancsolta nekem. Akkor lélek szállt beléjük, életre keltek, és talpra álltak: igen-igen nagy sereg volt.
11 Akkor ezt mondta nekem: Emberfia! Ez a sok csont Izráel egész háza, amely most ezt mondja: Kiszáradtak a csontjaink, és elveszett a reménységünk, végünk van.
12 Azért prófétálj, és ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az Úr: Íme, felnyitom sírjaitokat, és kihozlak sírjaitokból, én népem, és beviszlek benneteket Izráel földjére.
13 Majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, amikor fölnyitom sírjaitokat, és kihozlak sírjaitokból, én népem!
14 Lelkemet adom belétek, életre keltek, és letelepítelek benneteket a saját földeteken. Akkor majd megtudjátok, hogy én, az Úr, meg is teszem, amit megmondtam – így szól az Úr.[ Szerkesztve ]
www.refujvaros.hu
-
Attila2011
aktív tag
A virágvasárnapi passióra gondolnék (Szent Máté szerint)
"Ekkor a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig. A föld megmozdult, a sziklák megrepedtek. Sírok nyíltak meg, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste. Az ő feltámadása után előjöttek a sírokból, bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek."
De ha emlékszel, hogy mikor hallottad, az is segít kitalálni pontosan mi lehetett.
-
Dilikutya
félisten
válasz Attila2011 #21054 üzenetére
Pontosan tegnapelőtt hallottam egy temetésen. Korábban is hallottam, ugyanúgy temetésen. A ravatalozás előtti szentmisén hangzott el, de magán a szertartáson is hallottam korábban. A szentmise szövegét megtaláltam nagyrészt, de ez sehol sem volt benne.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
pocokxx
Közösségépítő
Én is otthonosnak tekintem magamat, de nem igazán tudom mire gondolsz. Kifejezetten temetési szertartásnak nincs ilyen része, szentírási idézetet meg azt olvas fel az atya, ami alkalomhoz illő, bér magában a könyvben is van egy válogatott szakasz.
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz pocokxx #21056 üzenetére
Azért egy tipp tőlem is.
Tessz 4,13 -18
Az elhunytak sorsáról nem akarunk tájékozatlanságban hagyni benneteket, testvérek, hogy ne szomorkodjatok, mint a többiek, akiknek nincsen reményük. Ha Jézus, mint ahogy hisszük, meghalt és feltámadt, akkor Isten vele együtt feltámasztja azokat is, akik Jézusban hunytak el. Az Úr tanítása alapján ugyanis ezt mondjuk nektek: Mi élők, akik az Úr eljöveteléig megmaradunk, nem előzzük meg az elhunytakat.
A parancsszóra, a főangyal szólítására, Isten harsonájának zengésére az Úr maga száll le a mennyből. Először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi, akik életben maradtunk. A felhőkön velük együtt elragadtatunk a magasba Krisztus elé, és így örökké az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezzel a tanítással!"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Dilikutya
félisten
válasz pocokxx #21057 üzenetére
Nem, konkrétan elhangzik benne, hogy a holtak kikelnek a sírjukból, bár Jézus volt említve, de nem itt. A két temetésben semmi közös nem volt, se a helyszín, se a pap.
-
dahaka1
csendes tag
válasz Dilikutya #21058 üzenetére
Talán erre gondolsz: János 5:28,29
28.
Ne csodálkozzatok ezen: mert eljő az óra, a melyben mindazok, a kik a koporsókban vannak, meghallják az ő szavát,
29.
És kijőnek; a kik a jót cselekedték, az élet feltámadására; a kik pedig a gonoszt művelték, a kárhozat feltámadására. -
Dilikutya
félisten
-
Ganz-[HUN]
addikt
Sziasztok!
Egyik ismerősöm mesélt hogy sok a "szcientológus"Mit jelent ez a vallás, mik az alapelvei, és mi az "appeal"-je?
Wikipediat nem akarom olvasni, bődületes hülyeségek szoktak lenni kiírva.
LaVey-i sátánizmus az ami a lejobban leírja nézeteimet.[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
félisten
válasz Ganz-[HUN] #21061 üzenetére
Mire vagy kíváncsi?
A kérdéseid többségét szerintem megválaszolja a weboldal: [link]"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Dilikutya
félisten
válasz Ganz-[HUN] #21061 üzenetére
Az amerikaiak hitgyülije.
-
Arcképgyáros
Valaki tudna abban segíteni, hogy hol tudok Ádám és Lilith történetéről olvasni nem interneten?
(Könyv, nemtommi stb.)
Ha nem is a történet (mert arról már ezer weboldalon olvastam), de a bibliai teremtéstörténet eredete, illetve írásba foglalása előtti állapota eléggé érdekelne.Xperia 1 III / Xperia XZ Premium / iFi xDSD Gryphon / TAGO STUDIO T3-01 / Acoustune HS1750CU /Acoustune RS One / WF-1000XM4 / XP-PEN Innovator 16
-
pocokxx
Közösségépítő
Kedves protestáns testvérek! (kymco és Noddy)
Ti hogy álltok a New Age-hez, ezotériához meg efféle tanokhoz? Van két ismerősöm, akik protestáns lelkész mellett hitoktatnak, és engem meglep mennyire felületesen ismerik és kezelik ezeket a kérdéseket."Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
kymco
veterán
válasz pocokxx #21070 üzenetére
A new age hasonló katyvaszt akar teremteni, mint anno az ószövetségi termékenységi istenek összemosott kultusza, de még inkább a római birodalom szinkretista világa. A Biblia mindkettő irányában határozottan állást foglal.
Az ezotériával kapcsolatban több környezetemben élő ember személyesen megtapasztalta az idegen lélek munkáját, ami számomra elég erőteljesen negatívvá teszi ezt is... éd itt is tetten érhető a vallások összemosása, és ennek érdekében a keresztény tanítások kiforgatása...Ennyi elég, vagy írjak még?
www.refujvaros.hu
-
DrBubo77
veterán
A katolikus dolgokban nem vagyok járatos. A hét főbűnt honnan veszik? Nekem nem sikerült megtalálnom.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz DrBubo77 #21073 üzenetére
Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság,
házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság.
Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert. (Mk7,22-23)
ill.
A test cselekedetei nyilvánvalók: kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. (Gal 5,20-21)Ezen két bűn felsorolásból származik. Kezdetben 8 majd 7 főbűnt neveztek meg ezek közül. A magyar elnevezés kicsit félrevezető, mert valójában nem bűn, hanem "vícium" azaz készség a rosszra. (az erények ellentéte).
[ Szerkesztve ]
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
-
félisten
Van egy szórakoztató történetem:
Kedden összefutottam az egyik áruházban a pár éve(7-8) nem látott unokatesómmal, dumáltunk egy pár percet(mit csinálsz, gyerekek, etc.).
Elköszöntünk, mondom is a kedvesemnek (ő nem szcientológus), hogy szerintem szcientológus lett amióta nem láttam.
"Honnan tudod?"
"Érezni rajta."Azóta se hagyott nyugodni a dolog, ma ráírtam FB-on, finoman rákérdezve, hogy helyes-e az érzésem.
Igen, helyes.Tudom elég "megmagyarázhatatlan", hogy "honnan tudni?", de kb. ezt úgy kell elképzelni, amit az átlag mint "pozitív kisugárzás" "jó vele lenni" "energiával teli" stb.-ként szokott emlegetni.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Ujjlenyomat
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni.
Olyan linkre lenne szükségem, ami lehetőleg magyarul ír arról, hogy mióta van központozás a görög nyelvben.
Azt szeretném tudni, hogy az eredeti Görög Iratokban / Új Testamentumban használtak-e vesszőt.
Segítségeteket előre is köszönöm.
"Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)
-
Buthán
csendes tag
válasz Ujjlenyomat #21077 üzenetére
A kereszténységnek köszönhetjük a központozást?
(#21076) D1Rect
Jaja. Vagy inkább az azonosulási kényszer miatt a gesztusok átvétele.[ Szerkesztve ]
Csak nézek, Buthán.
-
Buthán
csendes tag
válasz Ujjlenyomat #21079 üzenetére
Nincs mit. Egy egyszerű Google-keresés volt csak.
Csak nézek, Buthán.
-
kymco
veterán
válasz D1Rect #21075 üzenetére
A teremtett világ egy anyagi és egy szellemi részre osztható. A nem anyagi világban léteznek olyan szellemi lények, akik olyan képességekkel rendelkeznek, amivel az anyagi világban élő lények - emberek nem.
Jézus maga is parancsolt ilyen szellemi lényeknek. Ezeknek a lényeknek a tevékenységét jellemeztem úgy, mint idegen lélek munkája...www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz D1Rect #21082 üzenetére
Nem nagyon értem. A bizonyítás alatt mit értesz? A meggyőzhetőség alatt mit értesz?
Ismerek olyan embert, aki korábban tudott idegen lélek által olyan dolgokat tenni, ami túl mutatott egy ember lehetőségein, képességein. Erre a hétköznapi ember könnyen azt ragasztja rá, hogy természet feletti képességekkel rendelkezett. Ezeket a képességeket természetgyógyászat keretén belül hasznosította korábban.
De ez nem bizonyíték. Valaki mesélt az életéről, és én most erre hivatkozom. Ez nem bizonyíték, de még csak nem is közvetlen megtapasztalás a számodra.www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz D1Rect #21084 üzenetére
Ebben segíteni nem nagyon tudok. Nem szoktam az ilyen embereket keresni.
Mindenesetre lehetséges irány olyan emberek keresése, akik természetfeletti képességeket állítanak magukról, és persze sok közöttük a csaló, de akik meg is teszik, amit ígérnek, azok esélyesek...Én nem úgy találkoztam ilyen emberrel, hogy kerestem, hanem úgy, hogy belebotlottam.
www.refujvaros.hu
-
Agyasima
őstag
válasz Ganz-[HUN] #21063 üzenetére
toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror
-
ph2012
senior tag
Jézus mikor megkezdte a földi szolgálatás akkor azt mondta, hogy térjetek meg és higgyetek az evangéliumban.
Pünkösdkor mikor a 120 tanítvány betöltekezett Szent Lélekkel Péter apostol kiált az emberek elé és azt mondta, hogy térjetek meg...A történelmi egyházakban (katolikus, református) milyen szót használnak amikor a nem keresztény bűnös embereket hívják az egyházba? Ha jól tudom nem a megtérés szót használják. De mit mondanak?
Köszi a választ.
-
pocokxx
Közösségépítő
Láttátok a Némaság című filmet? Határozottan érdekelne egy-két itteni vélemény.
-
kymco
veterán
válasz pocokxx #21089 üzenetére
A filmet még nem láttam, de a történet ismert volt számomra.
Nagy kérdés, hogy lábbal taposhatom-e Jézust (szó szerint a képét, képletesen a benne való hitet), ha ezzel az életemet mentem meg? Ha nem tagadom meg Jézust mártír vagyok, ha igen....
De még nagyobb kérdés, hogy lábbal taposhatom-e Jézust, ha ezzel mások életét mentem meg?
Ha nem tagadom meg Jézust, akkor felelős vagyok mások haláláért, ha igen .....
Érdekesek lehetnek az "igen"-es válaszok.www.refujvaros.hu
-
pocokxx
Közösségépítő
Most megnéztem másodszor is egy másik társaságban. Kérdéseket felvet, és sokféle tanulság levonható belőle, de szerintem összességében rossz választ ad. SPOILER! A vallás maradjon magánügy. A kereszténység oktalanság, de szerencsére volt egy-kettő "okos" pap, aki felismerte, hogy nem ölhetnek meg senkit a hitükkel... Nagyon nehéz, de szerintem viszont éppen az ellenkezője a kereszténység. Ha csak ebben a világban reménykedünk, akkor minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk... Kemény módszerekkel, de sikerült megtörniük a papot, aki hittagadó lett, és biztosan több ember kárhozatát hozta ezzel, mint amennyit ideig-óráig megmentett. Egy saját hitét sem ismerő, kegyetlen pszichés terror alatt megrogyó és elbukó pap története, aki látszólagosan példaképpé válik, mert ésszerűen dönt. Csak éppen nem erről szól a hitünk. Mindez persze mesteri köntösben tálalva. SPOILER VÉGE! Szerintem egy nagyon "veszélyes" filmre sikeredett.
-
kymco
veterán
válasz pocokxx #21091 üzenetére
A filmet nem néztem meg, de mint írtam, a történet ismerős.
A film alapjául szolgáló történetet Endo Suszaku írta meg. Ő egy hívő japán ember, aki megélte, hogy keresztény hitével idegen szülőhazájában, a fehér keresztények között pedig japánként érezte magát kirekesztve .
Regénye fő üzenete valószínűleg nem az, amit talán a film kidomborít, hanem az, hogy arra döbben rá a misszionárius, mikor arra kényszerítik mások kivégzésével, hogy tapossa meg Jézus képmását, hogy Jézus megalázottá lett azért, hogy sokakat megmentsen, és most sincs másként. Jézus szégyenné lett értünk, hogy mi élhessünk. Nem történik más a kép megtaposásával, csak kiábrázolódik a megváltás.Az író nem nagyon tudta közösségben megélni a hitét, mert a családja, környezete elfordult tőle. Japánon kívül sem lett túl közösségi ember, mint korábban írtam. Ennek a lenyomata benne lehet a regényében, és a filmben is. De nem ez az író fő üzenete szerintem.
www.refujvaros.hu
-
pocokxx
Közösségépítő
"mikor arra kényszerítik mások kivégzésével, hogy tapossa meg Jézus képmását, hogy Jézus megalázottá lett azért, hogy sokakat megmentsen, és most sincs másként."
Igen, de nem erre az életre akar megmenteni... Nem azért szenvedett, hogy mi ne szenvedjünk itt a földön, ha így lenne nagyon nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért vannak és voltak keresztényüldözések vagy egyáltalán mondjuk természeti katasztrófák a világban. Értem én a szándékot és tőlem telhető módon a nehézséget is. De továbbra is azt mondom, hogy nem ez a keresztény válasz...Egy-két szentírási szakasz motoszkál bennem a film óta:
"Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam
az embert apjával,
a lányt anyjával
és a menyet anyósával:
saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálta életét, elveszíti azt, és aki elvesztette az életét énértem, megtalálja azt...""Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa."
Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.
Nem mondom, hogy én tudnék "keresztény" választ adni ebben az élethelyzetben, ilyen szempontból megrázó és felrázó. Ha ilyen útra kényszerülnék nem vagyok biztos abban, hogy helyesen döntenék, de abban biztosnak érzem magam, hogy ez sem helyes. <SPOILER> Jézus egyszer szólalt meg a filmben (szerintem a regényben sincs másképp), amikor azt kéri, "taposs rám nyugodtan..." Valahogy ez nekem nem biblikus, nem keresztény... </SPOILER>
-
kymco
veterán
válasz pocokxx #21093 üzenetére
Nagyon jól alátámasztottad igékkel az érveidet. Nem is tudok nagyon mást mondani erre, mint hogy igen, egy tökéletes világban ez így kell, hogy működjön. De sem magamban sem másban nem nagyon érzek elég erőt ahhoz, hogy kiálljak a hitem mellett mások élete árán is.
Így megszégyenülve úgy fogok ott maradni Jézus mellett, mint a parázna asszony, akire senki nem tudott követ dobni, mert nem volt, aki bűntelen lett volna...www.refujvaros.hu
-
Üdv mindenkinek!
A [Re:] Az EU uniós szinten is fellépne az internetes gyűlöletbeszéd ellen topicban felmerült, hogy vajon a hit és a tudomány egymást kizáró dolgok-e? Mivel jobban nem akarjuk azt a topicot szétoffolni, ezért itt folytatnánk.
Az én véleményem az, hogy nem. Bár…
A vallás és a tudomány is egy-egy halmaz. Hitek és elméletek összessége. Térben és időben. Értelmezés kérdése, hogy a vallásba bele vesszük-e azok tagjait: követőket, papokat stb. Régi cselekedeteit és mostanit.
Ezért nem szerencsés kérdés, hogy a vallás a tudomány ellensége-e?
Ezek jobban (pontosan) megválaszolhatóak:
Létezik-e olyan vallás, ami a tudomány kerékkötője? Igen. Pl, sok nyíltan tagadja az evolúciót.
Minden vallás a tudomány kerékkötője? Azaz nem létezik olyan vallás, ami ne mondana ellen a tudománynak. Először azt mondtam, volna, hogy van kivétel, tehát ez az állítás nem igaz. Viszont pusztán logikusan vizsgálva, a tudomány hatalmas terület. Nyilván minden vallásnak lesz egy Achillesz pontja, amiben a vallás és a tudomány álláspontja el fog térni. Mivel végtelen lehetőség van, már eggyel rá lehet fogni a vallásra, hogy tudománytagadó, így valamilyen formában az összes vallás tudománytagadó lesz.
Ugyanezt a tudományokra is el lehet mondani. Van-e olyan tudomány, amiben lehet bízni, mert még nem hazudott? A válasz itt is az lesz, hogy nincs, mert akad egy olyan megállapítása, amit régen igaznak gondoltak, és mára kiderült, hogy hamis. (pl Történelmet a győztesek írják, E=1/2m*v^2; Atomnál nincs kisebb; Föld lapos, a földi élet keletkezésének időpontja)
Nyilván arra a kérdésre is igen a válasz, hogy létezik-e olyan vallás, ami célja a profit és hatalomszerzés, vagy amelyik a híveit tudatlanságban, vak hitben akarja tartani, hogy irányíthatóbbak legyenek.
Ugyanez a kérdés egész más eredményt ad, ha úgy tesszük fel, hogy minden vallás célja a profit és hatalomszerzés, vagy amelyik a híveit tudatlanságban, vak hitben akarja tartani, hogy irányíthatóbbak legyenek.Egy halmazt felsorolással vagy statisztikai adatokkal írunk le: átlag, medián, számosság.
Tudományosan megközelítve a végső kérdés nem az, hogy van-e jó vagy rossz vallás, hanem, hogy egészében nézve, az összes vallás átlaga, súlyozva a hívők számával jótékonyan hat-e a társadalomra, felvilágosult, vagy vak hitű?Ez alapján nézzük meg, hogy a vallás és tudomány összeegyeztethető-e. Ne kivételeket keressünk a halmazban, és intézzük el, olyan egyszerű állításokkal, hogy létezik egy olyan ..., vagy minden... nézzük az átlagot.
Mindezt mondom úgy, hogy végül az ember úgy sem logikai következtetés alapján dönt egy vallás mellett, hanem mert az az értékrendszer áll közel hozzá.
-
Attila2011
aktív tag
válasz borg25 #21095 üzenetére
Mivel keresztény vagyok, ezért ebből a szempontból válaszolok
A vallás és a tudomány kiegészítik egymást, és nem ellent mondanak egymásnak. Általánosan véve, a tudomány leírja a természet törvényeit, a vallás pedig bemutatja Istent, aki mindezt létrehozta (akár a nagy bumm által és az evolúció segítségével) és egy szilárd támaszpont az emberiség számára, hogy miként éljen, illetve mi vár rá a halál után.
Ha az átlagot veszed, akkor a vallás nincs a tudomány ellen, de mindig akadnak erősen fundamentalisták.
Sőt az is elgondolkodtató, hogy miért a keresztény Európában fejlődött legerősebben a tudomány, ha a világtörténelmet nézed. A középkori Egyház is számos tudóst, filozófust, művészt és gondolkodót adott a világnak, akik úttörők voltak a maguk korában. -
MageRG
addikt
válasz borg25 #21095 üzenetére
Alapvető probléma, hogy sokan nem értik a tudomány miben különbözik a vallástól. Hogy magyarázzák a világot?
A tudomány nem jelent ki megkérdőjelezhetetlen alapigazságokat. Axiómák vannak, ezek megfigyeléseken alapulnak, tehát igazolhatók.
Fontos megjegyezni, hogy egyes elméletek a valóság közelítő modelljei (és ez alapján lehet számolni, következtetni), nem azt állítják, hogy ténylegesen ilyen a világ.
A tudományos módszer tisztában van az emberi gondolkodás hibáival is: hajlamosak vagyunk rendszert keresni ott, ahol nincs; szelektálunk a pozitív megerősítések közt, stb.
Éppen ezért az elmélet igazolásának része, hogy megismételhető, megvizsgálható, megcáfolható legyen.A tudományos módszer nem hazudik, legfeljebb később cáfolt elméletek vannak - amik a szintén ebben rendszerben cáfolhatók.
A vallás azt állítja, pontosan úgy működik a világ, ahogy leírja. Állításai saját rendszerével nem cáfolhatók, hiszen hinni kell benne.
Viszont saját rendszere logikailag ellentmond önmagának. Teológusok nem képesek megmagyarázni a világban jelenlévő "gonosz" problémáját.Egyébként érdemes összevetni egyes országok mennyire szekulárisak azzal, hogy milyen ott az életszínvonal.
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Attila2011
aktív tag
válasz #32839680 #21098 üzenetére
Az égetéses részre most nem reagálnék, mert demagógiának tartom és nagyságrendekkel felnagyítják a számokat sokan (ráadásul a kora újkorra volt jellemző, nem pedig a közpkorra...). A keresztes háborúknak olvass utána, mert agresszióra adott válaszlépés volt.
A Ny. Római Bir. szétesése után valóban volt néhány évszázados sötét korszak nyugaton, de például az Egyháznak köszönhető, hogy az antik kultúra megőrződött. Viszont ez idő alatt is virágzott Bizánc, legalább is amennyire tudott az egyre erősödő iszlám árnyékában.
A 12-13. századra már számos nyugati egyetem létesült, ahol pezsgett a tudományos élet. A skolasztika (Aquinói Szent Tamás) átértelmezte az Egyház nézőpontját is. A gótikával erős fejlődés bontakozott ki az építészetben és művészetekben, majd a reneszánsz még nagyobb lendületet adott neki. De tudományos téren is említhetek néhány nevet, mint Fibonacci, Albertus Magnus, Beacon, stb...Szóval a "saját szarunkban hempergés" és a valóság közt azért van némi különbség, nem beszélve arról, hogy a parókák korszakát a felvilágosodás hozta meg.
Mindettől függetlenül az akkori iszlám világ érdemeit sem szeretném kisebbíteni, csak hagyjuk már ezt az ostoba "sötét középkorozást", aminek valmi kevés alapja van e tekintetben...
-
válasz MageRG #21097 üzenetére
A sötét középkornak az se tett jót, hogy a középkort onnan számítjuk, hogy a Nyugat-Római Birodalom összeomlott. A barbár hordákat gondolom inkább az arany izgatta, semmint a felhalmozott tudás. A felszabadult provinciák is inkább a szabadságnak örültek, semmint, hogy most mi lesz a fejlődéssel. Pár száz évnek el kellett telnie, míg kialakultak az új nemzetállamok, megszilárdultak annyira, hogy újra érdekelje őket a tudomány. Ezzel szemben Törökország felemelkedése azzal kezdődik, hogy elfoglalja Konstantinápolyt, a Kelet-Római Birodalom fővárosát. A barbár hordákkal ellentétben ők már értékelik a felhalmozott tudást. Mindemellett az arab világ felemelkedésének másik oka a térségben elérhető olcsón bányászható arany volt.
Miután létrejön az új Európa, kezd újra működni a gazdaság beindulnak az egyetemek, újra felfedezik – az arab világon keresztül - a régi tudást, majd továbbmennek és új elméleteket állítanak fel.A vallásoktól kezdetben elvárt volt, hogy magyarázzák meg a világ keletkezését. Az embereket nem az Eukleidészi geometria izgatta, hanem, hogy miért vannak itt, hogy keletkezett az élet, a csirke volt-e előbb, vagy a tojás. Mondák, hiedelmek lassan beépültek a vallásba. Ha a vallás abban hazudott, hogy hogy keletkezett a világ, akkor vajon másban miért mondana igazat? Igaznak tekinthetőek-e Jézus szavai? A tízparancsolat tartalma követendő-e vagy egy ember képzelgése? A fizikában, ha cáfolsz egy elfogadott tételt, akkor benned, és senkiben sem merül fel, hogy az egész fizikát megkérdőjelezd. Vagy ha meg is kérdőjelezed és az alapjaiban építed újjá akkor is a fizika marad megkérdőjelezhetetlen, csak fejlődött. Vallás esetén egy megkérdőjelezést sokszor arra használnak, hogy magát az egész vallást kérdőjelezzék meg. Egy újítás sokszor új vallás alapítását jelenti, és nem a régi átértelmezését.
Régen azt mondták, a pápa tévedhetetlen. Majd hit és erkölcs dolgában… ha a székében ül.
A vallás a lélekről szól, a lélek és Isten a szakterülete. A többi csak rá lett pakolva. Nézd meg a Bibliát. Nem emlékszem rá, hogy Jézus bárhol is beszélne a világ keletkezéséről, vagy dolgairól. Max annyit mond, hogy adjátok meg Istennek ami az Istené, császárnak, ami a császáré. Amit esetleg lehetne említeni, az egyes evangéliumok kezdése, pl János evangéliuma: Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Ez felfogható egyfajta világkeletkezés magyarázatnak, de számomra inkább csak bevezetés, és nem axioma megfogalmazás.Világban jelen lévő gonosz:
Az emberben van ott a hajlam a rosszra. Az ördög ezt csak előhívja. Nem az a cél, hogy ne kövessen el bűnt, hanem, hogy ismerje önmagát, uralkodjon önmagán, és ne vétkezzen.
Ismered azt a viccet, hogy egy nő a férjével egy csónakban horgászik, a férj lefekszik aludni, a nő meg gondolja, hogy a csónakban napozik. Arra jön a halőr, és meg akarja büntetni a nőt, mondván, hogy ott vannak a botok, nincs engedélye, nyilván orvhorgász. A nő hiába védekezik, hogy de hát, ő csak napozott a férje a horgász, azért vannak a botok a csónakban. A halőrt nem hatja meg. Mire a nő azt mondja, oké, de akkor ő is feljelenti a halőrt erőszakért. A halőr csodálkozva, hogy miért? De hát ő nem tett semmit. Mire a nő: Az nem úgy van, ő monokiniben, itt vannak a tó közepén, a férfinek van szerszáma, szóval megtehette, és akkor a halőr logikájával nézve meg is tette.
Szóval a cél, hogy ráeszméljünk arra, milyen rosszat tehetünk, és tegyünk ellene, hogy ne tegyük meg. Szerintem Isten ezért engedi a gonoszat ténykedni, hogy megmérethessünk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs