Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22100 üzenetére

    Miért élne az ember "boldog tudatlanságban" a bűneset nélkül?
    "nem engedetlen volt, hanem gyakorolták szabad akaratukat"
    Tehát szerinted a szabály és törvényszegőket úgy általánosságban nem szabad elítélni azért, mert valójában szabad akaratuk gyakorlói?

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22101 üzenetére

    Szabad akar nincs, mert a teremtés pillanatában Isten minden bűnözőről pontosan tudta, hogy ha úgy teremti meg a világot, ahogy megteremtette, akkor az illető bűnt fog elkövetni. Ennek ellenére úgy teremtett meg a világot, hogy az illető az adott időpontban az adott bűnt kövesse el, pedig képes lett volna másképp is megteremtenie. Szándékosan és nem egy gyenge pillanatában teremtette meg a világot, azaz szándékosan elkövetett... a folytatást ki lehet találni. Ha ennek ellentmondsz, akkor Isten Mindentudásának és Mindenhatóságának is ellentmondsz. Ha pedig a bűnöző ember mégsem követne el bűnt, az úgynevezett "szabad akarat" miatt, akkor Isten akaratával szemben tudná csak megtenni, ami ugye a vallás szerint lehetetlen.

    Nem értem a vallásos embereket miért vitatkoznak, csak higgyenek. A vita az a formál logika szabályainak van alávetve, ami miatt a vallás rendkívül ellentmondásos.

    Én nem a hittel vitatkozok, azzal nem lehet, azért hit, hanem azzal, amikor egy vallásos ember a formál logikával próbálja a hitét magyarázni, ami pedig lehetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22102 üzenetére

    Szerintem van szabad akarat. A probléma ott van, hogy ez nem minden időpillanatban igaz. Például egy szenvedélybeteg életében a szabad akarat megnyilvánulása igen nehezen megvalósítható, erősen korlátozott.
    Isten úgy teremtette meg a világot, hogy abban a jelenléte szükségszerű. Az ember céllal lett megteremtve, ő képviselné Istent a teremtett világban. Az ember ennek ellenáll, és ez profin megy neki. Nem csak Isten nélkül akar élni, de a képviselet helyett uralni akarja a világot. Szerintem ezeket a döntéseket totálisan szabadon tudja meghozni mindenki. Téged sem kényszerít senki arra, hogy Istent elfogadd uradnak.
    Ez kb olyan, mint a kettős állampolgárság, ha nem akarod, nem leszel kettős állampolgár. Nem kényszerít rá senki, de ennek következménye, hogy nem lesznek olyan lehetőségeid, mint egy kettős állampolgárnak. Ezek a plusz lehetőségek nem korlátoznak a szabad döntésedben.
    Isten a világot úgy teremtette meg, hogy az embernek lehetőséget adott, hogy elfogadja Isten szeretetét. A szeretetkapcsolat kockázatos. A zsarnoki hatalom el tudja érni az engedelmességet, a behódolást, de a szeretetet nem. A szeretet az egyén döntése, ki nem kényszeríthető. Lehet Istent nem szeretni. Ez a szabad akarat.
    Vsz egyszerűbb lett volna, ha Isten megelégszik a behódolással, engedelmességgel, akkor most nem lenne miről beszélni.

    "Nem értem a vallásos embereket miért vitatkoznak," Nem értem, miért nem érted. A hívő ember is gondolkozó, értelmes ember. A hitünkben is ott van a logika, ott van az értelem, sőt a tudás és a tapasztalás is. Az életben az emberek általában nem matematikai levezetéseken vitatkoznak, hanem az élet dolgain, amik kb annyira egzaktak, mint a hit. Ha a hívő ember nem vitatkozhat, akkor az élet dolgain sem vitatkozhatna senki.

    Az Isten mindent tudó és mindenható stb... de én nem. Nem vagyok tökéletes, a gondolataim sem azok, a logikai érvelésem sem az. A vita során ezek kiderülhetnek, és mivel képes vagyok változni, átgondolva a másik érveit, szerintem igen is van értelme az értelmes vitának. Nagyon sok mindenben formált engem is akár az itt folytatott vita is.

    A vita célja nem az, hogy a hitet megmagyarázzuk, hanem az, hogy a másik fél lássa, hogy nem hülye, idióták a keresztény emberek, képesek gondolkodni, és a hitük tartalmaz logikát, tapasztalatot, tudást is...

    www.refujvaros.hu

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22101 üzenetére

    Mert nem egyeztünk meg, hogy a sztori szerint miféle értelme volt az első emberpának az esemény előtt.
    Csak az a biztos, hogy utána érték el az emberi értelem mai fokát.

    Előtte lehetséges (több értelmezés szerint is), hogy jóval "egyszerűbbek" voltak.
    Egy csimpánznak nem tudod megmagyarázni, hogy nem szabad, de még egy 2-3 éves gyereknek sem.

    Egy végtelenül bölcs lénynek ezt tudnia kellene.

    De ha úgy vesszük, lehetett ez Isten első komoly próbája: önállóak akartok lenni, vagy gyámság alatt élni?

    Minden esetre elég álszent dolog felkínálni egy lehetőséget, aztán balhézni, ha nem a nekem tetszőt választották...

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #22104 üzenetére

    Minden esetre elég álszent dolog felkínálni egy lehetőséget, aztán balhézni, ha nem a nekem tetszőt választották...
    Tiltást lehetőségnek tekinteni, azért ez olyan, mint a minden lehet sörnyitó. Vagy a gyereknek elmagyarázzuk, hogy nem rakunk fém tollat a konnektorba, vagy a konnektor eleve gyerekbiztos. A mi időnkben nem volt gyerekbiztos konnektor s sokan élünk. (Mondjuk a lépegető pingvint be is dugtam a konnektorba mikor lemerült az elem, el is füstölt, többet nem is csináltam)

    Egy végtelenül bölcs lénynek ezt tudnia kellene.
    Lehet, hogy úgy ítélte meg, hogy eredendő bűnt, Jézust, mindent figyelembe véve ez a jobb lehetőség.

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22103 üzenetére

    "Szerintem van szabad akarat..."

    Nem az érvelésemre reagáltál, elbeszélsz mellettem. Ha cáfolni akarsz, akkor az érvelésemre reagálj. Ja hogy nem tudsz. Megértelek.

    "A hívő ember is gondolkozó, értelmes ember. "

    Nem, legfeljebb szelektíven értelmes. Ezt most szigorúan csak a vallásos dolgokra értem, nem a hétköznapi életre. Mit gondolsz miért ezt a szót használják a vallásos emberek a többi vallásos emberre, hogy "hívők"? Miért használják a hit szót? Azért mert a vallást csak hinni lehet, de érteni legfeljebb csak részleteiben, nem összefüggéseiben. Sok kérdésben még úgy se.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22102 üzenetére

    A te logikád mentén, ha nincs Isten, csak Big boom van, akkor sincs szabad akarat, mert az ősrobbanás leosztotta, hogy hol vannak kvarkok, atomok, hogyan épül majd fel a világ, te hogyan születsz meg 14 milliárd év múlva, hogy jársz iskolába, mivé válsz. Te nem csinálsz mást, mint amit neked 14 milliárd éve kiosztott a sors. Ettől nem tudsz eltérni.
    Ez viszont nagyon gyenge, sőt röhejes érv lenne egy bíróságon. Én csak azért loptam/hazudtam/öltem, mert ezt rendelte nekem a sors. Én nem akartam, de olyanok voltak a körülmények, hogy bűnözővé lettem. A bíró mégis elítél, s bűnösnek mond. Ezt hogy egyezteted össze azzal, hogy olyanért ítélnek el, amiről szabad akarat hiányában nem tehetsz? Egyáltalán: Bármit bárkit hogyan akarsz elítélni olyanért amiről nem tehet? Az a te nem tehetsz arról, hogy elítész ezért másokat, mert ezt hozta neked a sors nem érv :P

  • Kékes525

    félisten

    válasz borg25 #22107 üzenetére

    "Big boom van, akkor sincs szabad akarat, mert az ősrobbanás leosztotta, hogy hol vannak kvarkok, atomok, hogyan épül majd fel a világ, te hogyan születsz meg 14 milliárd év múlva, hogy jársz iskolába, mivé válsz."

    1. A vita most nem az én tudásomról, az én világképemről szól, hanem a keresztény vallásról.

    2. Nagyon tévedsz. Az a modell amit felvázoltál az már nagyon régen nem igaz, azt a tudomány már rég meghaladta. A te modelled a newtoni mechanikán alapul. Ott igaz lenne. Newton óta azonban felfedezték a kvantum mechanikát, ami alapvetően megváltoztatta a newtoni modellen alapuló régi világképünket és biztosítja, magyarázza a szabad akaratot is.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22106 üzenetére

    "Ha cáfolni akarsz, akkor az érvelésemre reagálj. Ja hogy nem tudsz. Megértelek."
    Kérnélek, hogy ne személyeskedj!

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22104 üzenetére

    A balhézás inkább aggódás... Lehetőséged van nem bekötni a biztonsági övedet, de ha a balesetben súlyosan megsérülsz, akkor ne hibáztasd a jogalkotót, hogy milyen etikátlan volt, mert súlyos sérülésekkel sújtja az övet be nem kötőket.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22109 üzenetére

    OK, nem akartalak sértegetni, elnézést! :R Viszont ha cáfolni akarsz, akkor a leírt véleményemet cáfold.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22110 üzenetére

    Isten, a példád alapján, nemcsak a közlekedési szabályokat hozta létre, hanem az autót, a vezetőt, az utasokat, a balesetér felelős személyt, a baleset áldozatát, az utat (és mindent) is. Nagy különbség. Más példát írj, ha példával akarsz cáfolni.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22108 üzenetére

    Kvantumfizika azt mondja ki, hogy nem tudod egyszerre megmérni egy részecske helyét és impulzusát. (=Információ hiány) Illetve, hogy a méréssel kényszeríted ki, hogy felvegyen egy értéket. De ez nem jelenti azt, hogy neki ne lenne minden pillanatban helye és impulzusa, amit nem tudsz. (Erre mondják azt, hogy a világ akkor is ott van mikor nem nézünk oda és nem mérjük)
    Tehát az ok-okozati viszony fennáll. (Akkor is, ha a kvantumfizika megengedi, hogy ez térben és időben elkülönüljön) Ha pedig az ok-okozati viszony fennáll, akkor az ok-ok-....-ok-ok-okozat viszony is, amit bár nem tudsz kiszámolni, de létezik, s a kezdeti ok, meghatározza a végső okozatot.

    A vita most nem az én tudásomról, az én világképemről szól, hanem a keresztény vallásról.
    Nem teljesen. Te azt mondod, ha van Isten, akkor nincs szabad akarat.
    A világ úgy tekinti, hogy mindenkinek szabad akarata van, s tetteiért vállalnia kell a felelősséget.
    Kvantumfizikával akarsz érvelni, hogy azért vagy független az ok-okozati összefüggéstől, s ezért van szabad akaratod. Szerintem ez viszont nem igaz, s ha az ok-okozati összefüggést a szabad akarat megkötésének tekintjük, akkor se Istennel, se Isten nélkül nem vagyunk szabadok, a világ mégis annak tekint minket. Miért?
    Vagy ha elfogadom a kvantumfizikai érvelésed, akkor Isten bár látta mit fogsz tenni, a kvantumfizika Isten mellett is szabad akaratot adott neked. Vagy a kvantumfizika a bizonyíték arra, hogy Isten nem lehet mindentudó, mert nincs ok-okozati összefüggés, s hogy látthata volna Isten a dolgokat előre, ha a kvantumfizika, ami egy nem tökéletes elmélet kimondja, hogy ok-okozati összefüggés nem állhat fenn.

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22111 üzenetére

    Ez nem olyan cáfolós érvelés. Mert hát nem is egzakt fogalom a szabad akarat, és az sincs meghatározva, hogy mi az érvényességi köre. A hívő, keresztény nézőpontom szerint a szabad akarat az, hogy szabadok vagyunk arra, hogy elutasítsuk Isten személyes szeretetét. Ez bármikor megy nekünk. De ezt talán már írtam is. A bizonyíték arra, hogy van szabad akarat én is, és te is jó példa vagyunk. Megteheted, hogy Isten nélkül élj és én is megtehettem, hogy kizártam őt az életemből 24 évig.
    A Biblia nyelve ezt úgy fogalmazza meg: Jel 3,20 "Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz..."
    Szabad vagy ki nem nyitni azt az ajtót.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz borg25 #22113 üzenetére

    "nem tudod egyszerre megmérni egy részecske helyét és impulzusát. (=Információ hiány) Illetve, hogy a méréssel kényszeríted ki, hogy felvegyen egy értéket."

    Nem, ez csak a közismert tények a kvantummechanikáról. Ennél sokkal többet állít a kvantummechanika. Például a részecskevilágban egész más az egyidejűség, a részecske fogalma és a jövő befolyásolhatja a múltat.

    (#22114) kymco

    "szabadok vagyunk arra, hogy elutasítsuk Isten személyes szeretetét."

    Nem, mert ha valaki ezt elutasítja, akkor ő ezt Isten akaratából teszi, mert pontosan ilyenné teremtette (Isten ezt előre látta és ennek tudatában teremtette). Ha mégis másképp tenné, akkor Isten ellen, Isten akarata ellen cselekedne, mivel pontosan ezért teremtette olyanná, mint ami. Ne feledd Isten látta, hogy ki, mikor, hogyan utasítja el őt, de ezen nem változtatott, pedig tudott volna. Vagyis ő akarta, hogy elutasítsák.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22115 üzenetére

    " Leginkább a filozófusok támadták Bornt, főként azzal, hogy elmélete megszünteti az ok és az okozat közti összefüggést. Erre Born azt válaszolta, hogy a valószínűség csak a részecskék mozgására érvényes, maga a valószínűség azonban betartja az ok-okozat összefüggést. Ez egyébként egy abszolút helyes, trükkök nélküli válasz."
    Forrás: http://modernfizika.lapunk.hu/?modul=blog&a=106847

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22110 üzenetére

    Ha valóban aggódott volna, akkor nem hagyja nyitva ezt a lehetőséget. Van munkavédelem is a világon...
    De szerintem hagyjuk, kezd megint deja vu érzésem lenni.

    A Biblia nem tér rá ki elég részletesen, hogy az alapján dönteni lehessen.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Kékes525

    félisten

    válasz borg25 #22116 üzenetére

    "Erre Born azt válaszolta, hogy a valószínűség csak a részecskék mozgására érvényes, maga a valószínűség azonban betartja az ok-okozat összefüggést."

    Igen, mondta, de azóta eltelt egy kis idő. Visszafordítható-e az idő iránya a kvantumok világában?, Megfordítható-e az idő iránya, megelőzheti-e az okozat az őt kiváltó okot?

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22117 üzenetére

    Persze, hogy van deja vu, csak azóta eltelt pár év, és egy kicsit mások lettünk... Én pld elmúltam 50.
    Ha a felnőtt fiad rossz irányba viszi az életét, te bezárod előtte e lehetőséget munkavédelem címszóval?

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22115 üzenetére

    Ne keverjük a dolgokat. Az, hogy Isten tud előre valamit, az nem jelenti azt, hogy eleve így tervezte. Júdás nem a kárhozatra lett teremtve, de Jézus tudta, hogy ő fogja elárulni a saját döntéséből. Nem kényszerítette, manipulálta senki, ő döntött így. Ha én felteszek a fiamnak egy kérdést, de tudom előre a válaszát, akkor a választ nem én ültette a fiamba, hanem ő maga fogalmazta meg a gondolataival, max az derül ki ebből rólam, hogy ismerem őt, nem az, hogy nincs önálló akarata a fiamnak.
    A szeretet kötelezően azt is jelenti, hogy korlátozom magam. Isten is korlátozza magát a szeretete miatt például abban is, hogy úgy van jelen a népe életében sokszor, mintha nem látná a jövőt.
    Anyukám, mikor haldoklott, mindenki tudta, hogy meg fog halni, de nem ez a tudás ölte meg, hanem a daganat. Tudtam, hogy meg fog halni hamarosan, de azok a percek, amiket a halálos ágyán együtt töltöttem vele nagyon fontosak voltak számunkra. Persze láttuk a jövőt, de a jelen pillanatát éltük meg, nem "temettük el" a még élő édesanyámat Kicsit sántít a hasonlat, de hasonlatos az elbukó emberrel való kapcsolata Istennek is. Bár tudja, mi fog történni, de neki fontos az elbukó ember, és a jelenben megtesz mindent, hogy megváltoztassa a döntésünk. Nem foglalkozik a holnappal, nem "temet el" élve minket.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22112 üzenetére

    De azt nem ültette a vétkes elméjébe, hogy szegje meg a szabályokat.
    Isten úgy teremtette az embert, hogy a jó és a rossz megkülönböztetésének faladatát Isten látta el. Ez egy bizalmi viszony. Isten, aki teremtett, tudja, hogy az embernek mi a jó, de korlátozta magát a szeretet miatt, és az ember részéről ezt a viszonyt a bizalomra helyezte.
    A házasságban is a szeretet kifejeződése inkább van abban, hogy bízom a párom hűségében, mint hogy minden megfigyelő eszközzel felszerelkezve tudom, hogy hűséges. Korlátozom magam, nem nézem át a levelezését, nem lesek bele a böngésző előzményeibe, nem követem nyomon a helyelőzmények alapján stb...Ideológiát gyárthatnék, hogy miért csináljam, de érezni lehet, hogy ez a bizalom, a szeretet rovására megy. Sőt ez korlátozza a másik felet.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22120 üzenetére

    "Az, hogy Isten tud előre valamit, az nem jelenti azt, hogy eleve így tervezte. "

    Dehogynem. Látta, tudta, tehetett volna ellene, mégsem tett. Miért??? Tudta azt is, hogy amit lát, az ellen ember nem tehet semmit, mert így készült a terv és a megvalósítás. Isten terve és a megvalósítása között nincs különbség, révén hogy mindentudó és mindenható. Ahogy megszületett a terv már látta, hogy az úgy jó neki ahogy van. Pontosan azt tervezte meg elsőnek, amit akart.
    Szereted a példákat, mondok egyet. Ha egy építész az általa tervezett épület tervéből látja, hogy 1 éven belül biztosan összefog dőlni az épület és nem tesz ellene semmit, akkor azután, amikor a ház összedőlése miatt meghal több száz ember, akkor Ő egy gondatlanságból elkövetett tömeg gyilkos. Vagy te az ilyen embert nem ítélnéd el, mondván az emberek szabad akaratukból költöztek a házba, nem kényszerítette őket senki.

    Jézus szemszögéből igazad van, mert nem ő teremtette Judást. Isten viszont szándékosan teremtette úgy ahogy.

    A szeretetről pedig ne beszéljünk akkor, amikor egy mindenható nem lép közbe akkor, amikor 100%-ig(!) bűntelen emberek 100 milliói hallnak meg a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Ha ez neked szeretet, akkor erre nem tudok mit válaszolni. A vallásos emberek ezen vaksága rendkívül irritál.

    "fontos az elbukó ember,"

    Az elbukó ember lehet hogy fontos számára, de a bűntelenek nem. Lásd az előző megjegyzésem. És ne kérdezd, hogy milyen emberekről van szó akik 100%-ig bűntelenek, mert az végtelen cinizmusról tenne tanúbizonyságot. Pontosan tudod, hogy kikről beszélek. Sokszor írtam is.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22119 üzenetére

    Ha a felnőtt fiam szenvedélybeteg, akkor nem adok neki pénzt hogy tovább táplálja a szenvedélyét.
    Egyébként nem szólhatok bele az életébe, mert felnőtt.

    A bibliai isten mikor tekintette felnőttnek az embereket?
    Gyereknek, alattvalónak, játékszernek, azt igen.
    A legjobb, amit fel tudok idézni, a Jézus fogadott testvérei titulus, de ebben sem látom az egyenrangú partnerként kezelést.
    Talán mert lehetetlen. Egy másik egészséges felnőtt nem várja el, hogy imádják, csak az ő szabályai szerint éljenek, nem zsarol a szeretetével.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22123 üzenetére

    "A bibliai isten mikor tekintette felnőttnek az embereket?
    Gyereknek, alattvalónak, játékszernek, azt igen.
    A legjobb, amit fel tudok idézni, a Jézus fogadott testvérei titulus, de ebben sem látom az egyenrangú partnerként kezelést.
    Talán mert lehetetlen. Egy másik egészséges felnőtt nem várja el, hogy imádják, csak az ő szabályai szerint éljenek, nem zsarol a szeretetével."

    Isten felnőttnek tekinti az embert, de nem tekinti istennek.
    Az ember nem isten, de az Isten sem ember. Nem lehet egyenrangú partnerség. Pont ezért különleges, hogy azzal, hogy Jézus megszületett, az Isten emberré lett, partnerré tette magát. De ez nem jelenti azt, hogy egyenlőek vagyunk.
    Szeretem a még nem felnőtt gyerekeimet is. A 15 éves fiam olyan gyerekkel barátkozik, aki több csalódást, fájdalmat okoz neki mint örömet. Próbáltam vele többször is elbeszélgetni erről. De mivel tisztelem és szeretem, a döntést nem erőszakolhatom ki... más kérdés, hogy nem is tudnám.
    Ebben a helyzetben el kell fogadnom, hogy bár tudom, hogy kára származik egy "pszichopata" gyerekkel való barátkozásból, arra fordítok figyelmet, hogy a károkat enyhítsem, és igyekszem meggyőzni. Pont, hogy partnernek tekintem a fiam ezzel, pedig tapasztalatlanabb, éretlenebb stb... mint én. A szeretet önkorlátozáshoz vezet, hagyom, hogy maga hozza meg a számára fontos döntést... Hasonlóan nem erőltettem rá a középiskola választást, elbeszélgettünk, de nem döntöttem helyette. Tudta, hogy én mit tartok jónak, de a döntést ő hozta meg... és nem azt, amit én a legjobbnak gondoltam alapból.
    Soha nem lehet egyenlő a kapcsolat Istennel, mert Ő a Teremtő, mi a teremtmények.
    Isten hol zsarol téged a szeretetével?

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22124 üzenetére

    "Isten hol zsarol téged a szeretetével?"

    Isten tízparancsolata

    "A Sínai-hegyen Istentől adott parancsok a valláserkölcsi élet örök
    érvényű alaptörvényei (Kiv 20). Az embernek Isten és embertársai iránti
    kötelességeit összegzi. érvényessége minden időben megmarad, mivel
    Jézus azt mondta: "Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem
    beteljesíteni" (Mt 5,17). "

    "I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

    Istent felismerve első kötelességünk a benne való hit, a neki kijáró
    imádás; hódolat és dicsőítés, uralma kizárólagosságának elismerése."

    Ha nem teszed, bűntett.

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22122 üzenetére

    Tényeknek állítod be a véleményed. Ezzel nem igazán tudok és akarok vitatkozni.
    Az ember nem épület, bár szoktuk mondani, de az épületeket valójában nem szoktuk szeretni. Isten nem a kárhozatra teremtette Júdást, az, hogy így gondolod, attól még nem tény.

    Isten munkáját nem abban látom, hogy megteremti a rossz dolgokat, hanem pld József történetét olvasva válik láthatóvá, hogy Isten a rossz emberi döntéseket, reakciókat is felhasználja arra, hogy végbemehessen a jó terve, amit persze az adott állapotban (pld József a testvérei indulatától vezérelve bedobva egy kiszáradt kútba) nem igazán értünk.
    Isten anno felhasználta a házasságom válságát arra, hogy szembesítsen a bűneimmel, elveszettségemmel. Nem Isten akarta ezt a válságot, a feleségem és a saját nyomorultságom vezetett ehhez a válsághoz-váláshoz, de az Istenre találásomhoz is.
    De ez a két példa nem húzható rá mindenre, de arra mindenképpen példa, hogy Isten nem úgy avatkozik be, hogy átprogramoz minket, hanem meghagyja az ember szabad döntését, és ebből hozza ki a maximumot.

    Nincs bűntelen ember egy sem.... és ne gyere az újszülöttekkel, mert a szabad akaratról beszélgetünk, és egy újszülött nincs döntési helyzetben...
    És az előbbi mondatom nem cinizmus, hanem a valóság. Nincs olyan ember, aki naponta 3* legalább nem követne el valamit a környezete ellen, akár aktívan, akár mulasztással. A három baromi kevés. Egy ingerült beszólás, amivel megbántod a másikat, vagy hagyod, hogy a másik helyetted tegyen meg valamit, mert kényelmes vagy, vagy nem figyelsz a gyerekedre, párodra, szüleidre, amikor az fontos nekik... Ez egy év alatt kb 1.000 eset. 50 év alatt kb 50.000. (Ennél én jóval többnél tartok.) Nem cinizmus, hogy nincs bűntelen ember.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22125 üzenetére

    Ez nem zsarolás... mert akkor a KRESZ is zsarolás lenne, hanem útmutatás és a határok kijelölése, kb mint a KRESZ-nél. És a valódi büntetés nem az, hogy megbüntet a rendőr, hanem az, amikor gyorshajtóként rommá töröd magad... Mint ahogy a KRESZ is véd alapvetően a tízparancsolat is.

    www.refujvaros.hu

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22124 üzenetére

    "Isten emberré lett..."
    Ezen több ponton lehetne vitatkozni. Jézus számos ponton demonstrálta hogy nem kötik az emberi korlátok.
    Nem éppen azt sugározza, hogy emberi.
    (Az általam preferált elmélet szerint Jézus azért Isten fia, nem pedig kiválasztottja, mint Mózes, mert a kor ezt kívánta. Ahogy Herkules vagy Romulus is egy isten fia volt...)

    A Biblia Istene pedig sehol nem mondja ki, hogy felnőttnek tekintené az embert.
    Ha így lenne, akkor nem hazudott volna rögtön a teremtés könyvében.

    És hogy szeretne? Akkor miért mér ki az első emberekre ilyen borzalmas büntetést egyetlen hibáért? (Mózes I 3:16-17) Nem csak rájuk, az utódaikra is.
    Miért okozza sok ezrek (köztük nyilvánvalóan gyerekek) vízbe fulladását?
    Miért kéri hívétől, hogy ölje meg a saját fiát?
    Vagy miért öli meg egy másik hívének összes gyerekét? Fogadásból?
    Miért követeli a híveitől, hogy öljék meg azokat, akik nem hisznek?
    A Biblia tele van ilyen borzalmas dolgokkal, amivel kapcsolatban több a kérdés, mnit a válasz.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22127 üzenetére

    A KRESZ közös megállapodás eredménye. Mindenkinek érdeke betartani, mert kerülhet a rosszabbik helyzetbe.
    Isten mikor kerülhet a rosszabbik helyzetbe?

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22126 üzenetére

    "felhasználja arra, hogy végbemehessen a jó terve, "

    Isten semmit, semmikor, semmire sem használ fel, mert a teremtés pillanatában már tudta és el is döntötte (azzal, hogy úgy teremtette a világot ahogy, pedig teremthette volna másképp is), hogy ki, mikor, mit fog tenni, mivel ő Mindentudó, azaz pontosan tudta és tudja, hogy mi fog történni. Ezt az apró tényt mindig figyelmen kívül hagyod.

    "Nem Isten akarta ezt a válságot,"

    Ezt te mondhatod, de attól az tény, hogy úgy teremtette a világot, hogy ez megtörténjen. A teremtés pillanatában tudta ezt és hagyta, hogy megtörténjen. Ez viszont akarat is, mert megváltoztathatta volna, de nem tette. Miért? Mert elfelejtette? Mert nem tudta, mert nem Mindenható? Vagy nem látta előre és akkor van szabad akarat, de akkor viszont nem Mindentudó.

    Akkor még egyszer elmondom a paradoxont. Induljunk ki a Te érvelésedből. Azt mondod, hogy Isten szabad akaratot adott neked (és minden embernek). Ez azt jelenti, hogy nem Isten, hanem Te választhatsz. Ha Isten mindentudó, akkor Te nem tudsz úgy dönteni, hogy azt a teremtés pillanatában ne látta volna előre Isten. Azaz még sincs szabad akarat, legfeljebb azt csak te hiszed, mert te nem látod a jövőt Istennel ellentétben. Azaz a szabad akarat csak illúzió. Az ember illúziója, mert nem ismeri a jövőt.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22118 üzenetére

    Hagy idézzek belőle:
    "Szokásos törvényeink azonban az időre és nem a valószínűségre épülnek, ezért gabalyodunk bele olyan kérdésekbe, hogy felcserélhetőnek gondoljuk az ok és az okozat sorrendjét."
    Vagy:
    Ez a kísérlet tehát elvi lehetőséget ad az elmélet ellenőrzésére, és nincs szükség arra, hogy megfordítsuk az idő irányát, amikor az okozat visszahat az okra

    Szóval miért vagy szabad, ha a nagy bumban minden eldőlt?

    A miért hagyja Isten, hogy rossz legyen a világban érdekes kérdés. Nem tudok rá hitelesen válaszolni. Azt tudom csak, hogy miért van ősz és tél? Miért nem lehet örökös nyár? Hogy a jó és a rossz, boldogság relatív fogalmak. Ha nincs rossz, akkor nem értékeljük a jót. Mi a jó? Ha minden éhezőnek jutna zsíroskenyér az már jó lenne? Nem lenne jobb egy teljes értékű étel? Változatos, minden napra más, hogy ne legyen unalmas? Néha nem férne bele egy kis bűnözés süti vagy kaviár, leöntve finom borral? Ezek közül mi a jó, az elégséges? Hisz élhetnénk fényen is? Miért nem tud mindenki Isten szeretetével táplálkozni, hogy az elég legyen?
    Az elesettekhez nem Isten nem nyúl le, hanem mi. Nem te, nem én, ilyen közösségben élünk, ilyet alkottunk. Ez nem Isten királysága, ez a miénk. Sajnos.

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #22129 üzenetére

    Isten mikor kerülhet a rosszabbik helyzetbe?
    Mikor elveszít téged, mert más példaképet (sátán) választasz. Szeret téged, sajnálja, ha nem lehet veled, ha nem engedhet be magához, ha te nem bírsz a közelében lenni. Ez számára veszteség.

  • MageRG

    addikt

    válasz borg25 #22132 üzenetére

    Úgy látszik el sem tudja képzelni, hogy van, aki nem kér az abuzív szeretetből.
    Pedig az emberek közt vannak, akik ezt belátják.
    Egy önimádó számára persze a figyelem legkisebb hiánya is veszteség.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22129 üzenetére

    Elmehetünk ilyen vakvágány felé, és pld vegyük bele, hogy a KRESZ a közlekedést szabályozza, és Isten hogy közlekedik?
    De a lényeg, hogy létezik egy elvont fogalom, amit szeretnek a jogászok ismételni: jogalkotó. És esetenként úgy is megemlítik: jogalkotó szándéka....
    Tehát a hétköznapi ember azt éli meg, hogy születik egy szándékkal egy "személy" részéről egy korlátozó szabályozás, ami minket, embereket korlátoz és szabályoz azért, hogy elkerüljük a bajokat. A tízparancsolat lényege is ez. a "jogalkotó" azzal a szándékkal kiadott egy szabálygyűjteményt, ami védelmet jelent számunkra.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22128 üzenetére

    "Jézus számos ponton demonstrálta hogy nem kötik az emberi korlátok:" például éhezett, magatehetetlen csecsemő volt, olvasni tanuló kisgyermek, magányos volt, ingerült, szomorú, tehetetlen, ki volt téve a kísértésnek, szomjazott, fájdalmai voltak, elérzékenyült, meghalt.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz borg25 #22132 üzenetére

    "Mikor elveszít téged, mert más példaképet (sátán) választasz"

    Attól, hogy Istent nem választom, nem jelenti azt, hogy a Sátánt viszont igen. Az ateisták a "hivatalos" vallást utasítják el. Sőt van olyan ateista aki a vallásokat elutasítja, de valamilyen Istenképe ennek ellenére van (un. gyenge ateizmus).

    Amikor a vallás azt állítja, hogy Isten szereti az Embert, akkor az jut eszembe, hogy Isten és a Sátán között egy különbség van: A Sátán őszintébb.

    Idézek magamtól (ez a leghitelesebb forrás ;] ):

    "A szeretetről pedig ne beszéljünk akkor, amikor egy mindenható nem lép közbe akkor, amikor 100%-ig(!) bűntelen emberek 100 milliói hallnak meg a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Ha ez neked szeretet, akkor erre nem tudok mit válaszolni. A vallásos emberek ezen vaksága rendkívül irritál.

    "fontos az elbukó ember,"

    Az elbukó ember lehet hogy fontos számára, de a bűntelenek nem. Lásd az előző megjegyzésem. És ne kérdezd, hogy milyen emberekről van szó akik 100%-ig bűntelenek, mert az végtelen cinizmusról tenne tanúbizonyságot. Pontosan tudod, hogy kikről beszélek. Sokszor írtam is."

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22135 üzenetére

    "...olvasni tanuló kisgyermek..."
    Szerintem az embergyerekeknél nem gyakori, hogy játékból agyagból verebeket varázsolnak.

    "...meghalt."
    Csak hát nem maradt halott (legalábbis a vallás szerint). Ez azért elég lényeges különbség.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22134 üzenetére

    Létezik egy olyan, hogy társadalmi szerződés.
    Ami ugye megkülönbözteti az önkényuralmat a jogos hatalomtól.
    Most jön az, hogy dehát Isten is "szövetséget" kötött az emberekkel.
    Hát ja, csak elég egyoldalút. Újratárgyalásra, kritikára, vagy a hatalomgyakorló leváltására csak súlyos retorziók mellett van lehetőség (ha van egyáltalán).

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22137 üzenetére

    Az elsőt egy apokrif irat állítja, a másodiknál érdemes lenne a csodákkal külön foglalkozni....
    A csoda Jézusnál soha nem a hit növelése érdekében történt, hanem jel arra, hogy ki Jézus. De a csodák nem csak Jézushoz köthetők. Más is tett csodákat, bár egyszerű ember volt. Illés, Elizeus, Mózes, Péter apostol... ők emberek voltak.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22128 üzenetére

    "A Biblia Istene pedig sehol nem mondja ki, hogy felnőttnek tekintené az embert.
    Ha így lenne, akkor nem hazudott volna rögtön a teremtés könyvében."
    A Biblia Istene felnőttként kezeli az embert, mert az a feladata, hogy őrizze és művelje a teremtett világot ezáltal képviselve Istent. A képviselet minden esetben hatalom átruházást jelent jogokkal és persze kötelességekkel. És ehhez nem kellett hazudni Istennek semmit. Nincs mire. Az ember hazudik, mert jobb színben akar feltűnni, mert el akarja kerülni a számonkérést, hazudik a nagyobb haszon reményében. Istennek erre nincs szüksége.

    www.refujvaros.hu

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #22133 üzenetére

    Dehogynem el tudja képzelni. Nincs tiltás, te választhatod, hogy nem kérsz Isten szeretetéből. Ezt Isten elfogadja, sajnálni fogja, te majd halálod után sajnálod.
    Neki nem lesz több mana pontja, hogyha dicsőíted és imádkozol. Te nem lennél szomorú, ha a gyereked rád se hederítene, unokákat sosem láthatnád, s teljesen a te anti világnézetedet valósítaná meg? Nem éreznél veszteséget? Vagy ekkor már önimádó lennél?

    Hát ja, csak elég egyoldalút. Újratárgyalásra, kritikára, vagy a hatalomgyakorló leváltására csak súlyos retorziók mellett van lehetőség (ha van egyáltalán).
    Isten nem tehet arról, hogyha nem kérsz az ő szabályrendszeréből és védelméből, akkor majd a sátán kiszipolyoz. Legyél erősebb mint a sátán, s nincs ilyen gondod. Nem muszáj Istent választanod, csak ha a városfalon kívül vagy, akkor ne csodálkozz azon, hogy gondok vannak mikor jön a rablóbanda. Az elméleti lehetőség adott, hogy új várost és városfalat építs, csak nem fog összejönni. Szóval a szerződést bármikor fel tudod mondani. Újratárgyalás? Mit tárgyalnál újra rajta?

    #22136) Kékes525:
    Ok, választhatsz mást is, nem csak a Sátán, így is úgy is elveszít Isten, a sátánt, csak pontosabb értelmezésért raktam oda. (Sátán nézőpontjából mindegy, hogy azért nem választod Istent, mert inkább a sátánnal szerződsz, vagy mert elhiszed, hogy nincs Isten. Utóbbi még olcsóbb, ingyé lélek, tudom, ateistának mindegy.)

    [ Szerkesztve ]

  • Kékes525

    félisten

    válasz borg25 #22141 üzenetére

    " mert elhiszed, hogy nincs Isten. Utóbbi még olcsóbb, ingyé lélek, tudom, ateistának mindegy."

    Mi ez, ha nem zsarolás. Miért nem mindegy istennek, hogy hiszek e benne e vagy sem, ha kvázi bűntelenül és szeretetben élek? Egy tömeggyilkos üdvözül, ha mélyen hisz Istenben és megbánja bűneit? Rendkívül igazságos! Én ezt nem nevezném a Szeretet Istenének.

    Mit gondolsz a papok, a keresztény vallás kialakítói miért tartják az egyik legfontosabbnak ezt a kitételt (higgy és imád Istenedet)? Mert ezzel is zsarolják a híveiket. Egy valamire való vezető nem várja el, hogy a beosztottjai rajongjanak érte, hanem azt, hogy jól dolgoznak. Ha valaki szeretetben és kvázi bűntelenül él, de nem hisz Istenben, kételkedik, az már Isten szemében egy alávaló, utolsó gazember, akire a legnagyobb büntetés a pokol tüze vár. Ráadásul a 100%-ig (!) bűntelen emberek 100 millióit a legkegyetlenebb halálba engedi, az csak hazudja a szeretetet. Nekem ilyen Isten nem kell.

    Az én szememben Isten a bűnös, mégpedig nagyon. Ezért (lásd alább + inkvizíció + keresztesháborúk) amire még most sem válaszoltatok.

    Szememben Isten legnagyobb bűne:

    ""A szeretetről pedig ne beszéljünk akkor, amikor egy mindenható nem lép közbe akkor, amikor 100%-ig(!) bűntelen emberek 100 milliói hallnak meg a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Ha ez neked szeretet, akkor erre nem tudok mit válaszolni. A vallásos emberek ezen vaksága rendkívül irritál.

    "fontos az elbukó ember,"

    Az elbukó ember lehet hogy fontos számára, de a bűntelenek nem. Lásd az előző megjegyzésem. És ne kérdezd, hogy milyen emberekről van szó akik 100%-ig bűntelenek, mert az végtelen cinizmusról tenne tanúbizonyságot. Pontosan tudod, hogy kikről beszélek. Sokszor írtam is.""

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22128 üzenetére

    "És hogy szeretne? Akkor miért mér ki az első emberekre ilyen borzalmas büntetést egyetlen hibáért? (Mózes I 3:16-17) Nem csak rájuk, az utódaikra is."
    Ez nem egyetlen hiba. Ez arról szól, hogy az ember maga akarja eldönteni, hogy mi a jó és a rossz. Nem az Isten törvényei alapján, hanem saját kezébe veszi, nincs bizalom Isten felé, és ezzel valójában olyanná akar válni, mint Isten. Tehát az egyetlen hiba erről szól. Ás ez a hozzáállás megjelenik minden emberi lényben előbb vagy utóbb. Nem tudom megmagyarázni, de látom és tapasztalom... tényleg "öröklődik"... A tetteinknek, döntéseinknek mindig van hatása a környezetünkre. Ha elkártyázom a házam, akkor a gyerekeim jövőjét is elkártyázom vele... az én bűnöm másokra is kihat... csak nem szeretünk ezzel szembesülni.
    Ha sikkasztok a cégnél, ahol dolgozom és lebukok, akkor lecsuknak. De te nem fogod a bíróságon számon kérni az igazságtalanságát, hogy az én bűnöm miatt miért kerülhetnek a gyerekeim egzisztenciális válságba, mivel kiesik egy kereső személy a családból...

    "Miért kéri hívétől, hogy ölje meg a saját fiát?" Mi lesz a fiú sorsa? Megöli az apa? Ha nem, akkor kinek a szavára nem öli meg? Mit ígért Isten korábban az apának? Talán azt, hogy pont e fiún keresztül sokasítja meg nemzetségét? És beteljesült az ígéret?

    Kb így vagyok a sok, kontextusukból kiragadott, fekete-fehér kérdéssé sarkított kérdéseddel. A választ megtalálod a Bibliában, sokszor a történetben magában, néhol egy-egy hivatkozásban. Ha tényleg a válasz érdekelne, akkor vsz nem sarkítanál ennyire a kérdésekben.

    Ne haragudj, ha nem fogok mindent ilyen részletesen kielemezni... Mert nem is ezt várod, és az én időm is véges, és a fórum sem erről szól...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22130 üzenetére

    "Isten semmit, semmikor, semmire sem használ fel, mert a teremtés pillanatában már tudta és el is döntötte (azzal, hogy úgy teremtette a világot ahogy, pedig teremthette volna másképp is), hogy ki, mikor, mit fog tenni, mivel ő Mindentudó, azaz pontosan tudta és tudja, hogy mi fog történni. Ezt az apró tényt mindig figyelmen kívül hagyod."
    Nem hagyom figyelmen kívül.
    Talán volt olyan az életedben, hogy valami teljesen reménytelen volt, de mégis megtetted, mert szeretted a másikat. Tudtad, hogy nem fog bocsánatot kérni, megbocsátani, de mégis léptél felé, de mégis közeledtél. De lehet teljesen más példa. Ha nem is tökéletes példa ez, de mégis mi motivál minket ilyenkor? Nem a siker lehetősége? A várható kudarc inkább ez ellen dolgozik. Csak az, hogy szeretjük a másikat, hogy fontos a személye. Van 3 milliárd nő a világon, de nekem a feleségem kell, az a legfontosabb. Ha ő elutasít, nem vigasztal, hogy vannak mások, akik még hajlandóak is lennének arra, hogy velem legyenek.
    Vagy biztos te is jártál úgy, hogy csináltál valamit, ami nem volt olyan tökéletes, mint amit a boltban megveszel, talán nem is volt annyira praktikus, de a te "teremtményed", amihez érzelem fűz, amitől fontosabb a többitől. Ez sem tökéletes példa, de talán segít abban, hogy lásd, az Istenről alkotott modelleddel van a baj, és nem az Istennel.

    "Ha Isten mindentudó, akkor Te nem tudsz úgy dönteni, hogy azt a teremtés pillanatában ne látta volna előre Isten. Azaz még sincs szabad akarat, legfeljebb azt csak te hiszed, mert te nem látod a jövőt Istennel ellentétben."
    Erről többször is írtam már nem részletezem. Mivel ismerem a fiam, tudtam, hogy mit fog dönteni, de a döntést a fiam hozta meg szabad akaratából. Az, hogy én előre tudtam, nem befolyásolta a döntését.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22138 üzenetére

    Persze hogy egyoldalút. A korlátlan teremtő, a korlátos teremtménnyel. De ugyanakkor nagyvonalút. A tízparancsolat a szabadító Istenről szól, aki az ésszerű határok kijelölésével védi népét. Az első parancsolat arról szól nagyrészt, hogy Isten mit tett a népért (szabadítás), amit a nép a saját bőrén át is élt, meg is tapasztalt.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22145 üzenetére

    "Mivel ismerem a fiam, tudtam, hogy mit fog dönteni, de a döntést a fiam hozta meg szabad akaratából. Az, hogy én előre tudtam, nem befolyásolta a döntését."

    A hasonlatod nagyon rossz. Te valóban nem tudod befolyásolni, legfeljebb erőszakkal, ha önálló akkor még úgyse. De nem te tervezted és nem te építetted fel a fiad. Semmilyen tudatos befolyásod nem volt arra, hogy milyen genetikai anyagot örököljön tőled. Ráadásul az is csak a fele a DNS-ének. Legfeljebb a gondolkodásmódján tudtál változtatni a nevelésével. De Isten ő maga tervezte és alkotta meg az embert. Hatalmas különbség, amelyen elegánsan átlépsz.

    Pontosan tudta, ha úgy alkotja meg az embert ahogy megalkotta, akkor 100%-ig (!!!) bűntelen emberek 100 milliói fognak meghalni a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Mégsem változtatott ezen. Előre megfontoltan akarta ezen emberek halálát (is) a "Szeretet" Istene.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #22147 üzenetére

    Nem szeretnék bulvár irányba, de nem arról szólnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos scifi-k nagy része, hogy öntudatra ébrednek, és nem azt teszik, amire az alkotók szánták? Ez is rossz példa valójában. De másik oldalról is megvilágítja, hogy az alkotó azzal, hogy önálló döntés lehetőségét biztosítja a teremtményének, lehetőséget biztosít arra, hogy olyat tegyen a teremtmény, amit az alkotó nem szeretett volna.
    Amíg e történetek konfliktusai az ember korlátoltsága miatt alakulnak ki, addig Isten teremtésében ez egy tudatos önkorlátozás...
    Próbálunk most itt egy korlátok nélküli személy bőrébe bújva a korlátos gondolatainkkal elképzelni a szándékot, a gondolatokat, értelmezni, meg és elítélni a döntéseit, tetteit, de ez nem igazán fog menni. Csűrhetjük, csavarhatjuk, de nem tudjuk bizonyosan, hogy mi volt Isten gondolata, mikor akkor is megteremtette az embert önálló döntési lehetőséggel, bizalomra és nem "beprogramozásra" épülő kapcsolatban, tudva hogy lesz elbukás, és hogy sok fájdalmon és áldozaton keresztül lehet ebből kiverekedni. Nem tudjuk soha, hogy miért engedte, hogy olyan emberek lehetőséget kapjanak az életre, akikről tudta, hogy el fognak bukni... Talán az elbukásuk ellenére is tudtak valahol, valahogy Istent képviselő teremtményként jelen lenni a világban időnként... nem tudom. Azt tudom, hogy a sokszor az elbukó ember is Isten szabadítását segítette elő. Júdás árulása "segítette" a megváltás tervének beteljesedését. József testvéreinek testvér gyűlölete segítette Izrael megmenekülését az éhínség idején, Az elnyomó római birodalom fejlett infrastruktúrája segítette az evangélium terjedését. De hogy ezt Isten hogy érte el, nem tudom... csak azt, hogy nem akarta, hogy Júdás áruló legyen, hogy József testvéreiben testvérgyilkos indulat legyen és azt sem, hogy a római birodalom elnyomó legyen.

    www.refujvaros.hu

  • Kékes525

    félisten

    válasz kymco #22148 üzenetére

    "Nem szeretnék bulvár irányba, de nem arról szólnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos scifi-k nagy része, hogy öntudatra ébrednek, és nem azt teszik, amire az alkotók szánták? Ez is rossz példa valójában."

    Tényleg rossz példa, tőled pedig különösen rossz, mert ez Istentagadás. Mármint az, amit ezzel bizonyítani szeretnél. Ezzel tagadod az Isten mindentudását, mindenhatóságát és/vagy azt hogy Isten a Szeretet Istene.

    1 Ha nem ismerte fel a hibát, akkor nem Mindentudó,

    2. ha felismerte, de nem tudott javítani rajta, akkor nem Mindenható,

    3. ha pedig felismerte és tudott is volna javítani rajta, de nem tette, akkor nem a Szeretet Istene.

    Amúgy egyetértek veled, Isten, ha létezik akkor NEM Mindenható, nem Mindentudó és nem a Szeretet istene.

    "Csűrhetjük, csavarhatjuk, de nem tudjuk bizonyosan, hogy mi volt Isten gondolata, "

    Isten kifürkészhetetlen. Ha már más érv nincs előjön ez. Ezzel nem magyarázol meg semmit, csak máshova helyezed a kérdést. Miért kifürkészhetetlen? Mi titkolni valója van előttünk, ha őszinte? Lehet, hogy akiről beszélgetünk az nem is Isten, hanem a Sátán? Rá sokkal jobban ráillik a titkolódzás, a ravaszság. Talán ezért is találta ki a Bibliát. Mert ez nem a Szeretet istenére, hanem a Sátánra vall, legalább ezen gondolkozz el:

    """A szeretetről pedig ne beszéljünk akkor, amikor egy mindenható nem lép közbe akkor, amikor 100%-ig(!) bűntelen emberek 100 milliói hallnak meg a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Ha ez neked szeretet, akkor erre nem tudok mit válaszolni. A vallásos emberek ezen vaksága rendkívül irritál.

    "fontos az elbukó ember,"

    Az elbukó ember lehet hogy fontos számára, de a bűntelenek nem. Lásd az előző megjegyzésem. És ne kérdezd, hogy milyen emberekről van szó akik 100%-ig bűntelenek, mert az végtelen cinizmusról tenne tanúbizonyságot. Pontosan tudod, hogy kikről beszélek. Sokszor írtam is."""

    "Pontosan tudta, ha úgy alkotja meg az embert ahogy megalkotta, akkor 100%-ig (!!!) bűntelen emberek 100 milliói fognak meghalni a legkegyetlenebb, legszörnyűbb kínok között. Mégsem változtatott ezen. Előre megfontoltan akarta ezen emberek halálát (is) a "Szeretet" Istene."

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #22144 üzenetére

    "...az ember maga akarja eldönteni, hogy mi a jó és a rossz."
    Ne röhögtess már. Nem arról szól a felnőttség, hogy el tudod már dönteni magadtól, neked mi a jó és a rossz? Lehet hogy lesznek hibás döntéseid, de jobb esetben tanulsz belőle.
    Ha valaki mindig megmondja helyetted, az szellemi infantilizmus.

    "Ha elkártyázom a házam, akkor a gyerekeim jövőjét is elkártyázom vele..."
    Igen, de az adósságomat nem kell a gyerekeimnek tovább fizetni. Ezt csak uzsorázó maffiafőnökök várják el.

    "Mi lesz a fiú sorsa? Megöli az apa?"
    Ez majdnem olyan klasszikus lett, mint a kormányszóvivő "De sikerült?" beszólása,
    Aki szeret, soha nem kér tőled ilyet.

    Mondhatod nekem, hogy sarkítok, meg fekete fehérben látom a dolgot.
    Az igazság az, hogy én nem élek abban a hitben, aminek - kerül ami kerül - bizonyítania kell az Isten végtelen jóságát a Bibliában is.
    Én egyszerűen annak látom, ami: egy bronzkori törzsi hadisten, a megfelelő rítusokkal. A feljegyzések nem a szeretetét bizonygatják, hanem az erejét demonstrálják, vagy a feltétlen hűség fontosságát hangsúlyozzák.

    Az én szememben a modern keresztények mind a gombhoz keresik a kabátot: egy olyan entitáshoz próbálnak békét és szeretetet társítani, ami eredetileg egyáltalán nem azt képviselte.
    Kínkeservesen próbálják az idők szavához igazítani, ami végül csak úgy sikerül, ha vég nélkül mazsoláznak, amíg szinte semmi nem marad az eredetiből.

    Lehet hogy nincs teljesen igazam, de az tény, hogy a keresztények állandó kínos magyarázkodásra kényszerülnek, valahányszor ezek a témák előjönnek. Ami azt jelzi, valami még sincs itt rendben.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

Új hozzászólás Aktív témák