Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #1700 üzenetére

    nem neked szolt ahogy irtam is, de nem baj ha valaszolsz, tisztelettel olvasom.

    ''Ha ennyire szelektíven keresel a google-ban, ahogy engem is idézel az érveidhez, és ezt meg is osztod másokkal, akkor számíthatsz arra, hogy lesz, aki nem ért egyet veled''
    ki miben nem ert egyet velem? hogyan lehet ez ha le se irtam a velemenyemet? mar egyszer irtam, de leirom megegyszer: velem nem vitazol, mert en nem a sajat velemenyemet irtam le. de, egyet sem erthetsz velem, mert nem tudod mivel ertsel egyet kymco.

    ''Ha ennyire szelektíven keresel a google-ban''
    ismet egy elesszemu meglatast koszonhetek meg neked! lassuk a talalatokat, kifejzetten tacitus jezus-emlitesere vonatkozoan. sorrendben, szures nelkul:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tacitus_on_Jesus
    http://www.infidels.org/library/modern/jeff_lowder/jury/chap5.html#tacitus
    http://www.tektonics.org/pest/pestjosephus.htm
    http://www.wcg.org/lit/bible/gospels/howknow.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus_Christ
    (mellette) http://www.tektonics.org/jesusexist/tacitus.html
    http://smartwithheart.org/NoJesus.php
    http://www.useless-knowledge.com/1234/apr/article273.html
    (felsorolas szintu) http://www.newadvent.org/cathen/08375a.htm
    http://www.i4m.com/think/bible/historical_jesus.htm
    http://www.truthbeknown.com/pliny.htm
    (mellette) http://www.allaboutjesuschrist.org/the-historical-jesus-faq.htm
    (mellette) http://home.houston.rr.com/apologia/sec6p2.htm
    http://www.geocities.com/b_d_muller/appe.html
    http://freethought.mbdojo.com/josephus.html
    http://home1.gte.net/deleyd/religion/appendixd4.html
    http://www.scaruffi.com/politics/jesus.html
    http://www.bede.org.uk/Josephus.htm
    http://www.answers.com/topic/historicity-of-jesus
    http://www.geocities.com/meta_crock/other/Hist_Jesus.html
    http://www.infidels.org/library/modern/james_still/historical_jesus.html
    (mellette) http://www.apollonius.net/traditionaljesus.html
    http://www.dissidentvoice.org/Oct04/Salisbury1012.htm
    (mellette) http://www.ankerberg.com/Articles/_PDFArchives/apologetics/AP2W0805A.pdf
    (ez eleg klassz) http://www.hypotyposeis.org/weblog/2004/12/tacitus-josephus-and-eusebius.html
    (forum) http://www.beliefnet.com/boards/message_list.asp?boardID=3768&discussionID=280808
    http://www.axisoflogic.com/cgi-bin/exec/view.pl?archive=74&num=12412
    (ismetelt) http://www.secweb.org/index.aspx?action=viewAsset&id=102

    tudod mi van ezekben? ketelkedes, magyarazkodas, bizonytalansag. kivancsi vagyok veszed-e a faradtsagot elolvasni egyiket is?

    [Szerkesztve]

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #1701 üzenetére

    Lehet, hogy miket leírtál nem a te gondolataid, de te írtad, és így arra gondoltam, hogy amit cáfolatként írsz, az a te véleményed... (Ha ezt tudom, akkor én sem a saját véleményem alapján vitázom veled...)
    Tehát ezekkel nem értek egyet:
    ''Jézusé 20 évvel a halála után.''
    inkabb negyventol ketszazig, de nincs jelentosege.


    - az en forrasaim szerint jezusrol nem szolnak a fentiek irasai, legfeljebb csak a keresztenyekrol / keresztenysegrol. nem szol rola sem tacitusz, sem alexandriai philon, sem szvetoniusz, sem gaiusz pliniusz.
    rendkivul pongyolan fogalmazva: a zsidokkal eleg sok problemaja volt a romaiaknak - es viszont.

    mire jezus megjelent, mar haromszor kellett leverni az onjelolt zsido messiasok vezette lazadasokat. a zsidok nem ismertek el romat es mindenaron az otodik (zsido) birodalmat akartak letrehozni (assziria, perzsia, iran es a gorog birodalom utan ha jol tudom). persze mind a harom lazadast levertek, elegge kiuztek oket jeruzsalembol, igy a zsidoknak nem volt nagy jovokepuk ebbol a szempontbol. mivel nehez volt tagadni hogy az otodik birodalom romat jelenti, ezert innentol johettek a jezusok dogivel, mar nem doltek be a mesenek annyira hogy veruket aldozzak.

    a romaiak szemszogebol viszont itt az ujabb zsido kiralylany, azaz a potencialis veszely a hisztire. szoval szegeny ''kereszteny-wanna-be'' emberek hiaba probaltak rendesen egyuttmukodni, a romaiak (talan erthetoen) nem nagyon vettek a faradtsagot hogy megismerjek oket es a kis reszleteket amiben kulonboztek az elozo ''bandatol''.
    vegul kb haromszaz ev mulva csak osszejott persze...


    allapodjunk meg hogy erosen vitatott kerdesek azok amiket kiemeltem - ahogy irtad is az elso mondatodban. ez teljesen elfogadhato mindkettonk szamara ugy erzem, es eppen ez az a szukseges minimum amit jezus letezesevel kapcsolatban meg kell emliteni: az ezzel kapcsolatos kerdesek erosen vitatottak
    Ha ezek nem a te véleményeid, akkor bocsánatot kérek.

    Sajnos vsz. nem fogom elolvasni őket, mert csak töröm az angolt, de én is hozhatnék címeket dögivel, amelyek engem erősítenek de most link és könyvcímgyűjtéssel nem hiszem, hogy feloldjuk a vitát....
    A te állításaidra az ismereteim alapján azt tudom mondani, hogy többnyire nem igaz, és ezt nagyrészt indokolni is tudom....

    ui:
    (http://www.apollonius.net/traditionaljesus.html)
    Sajnálom az angol nyelvi hiányosságom, de ha ez a honlap arról az Apolloniusról szól, akit csak egyetlen történetíró említ és azt is egy olyan korban írta egy uralkodó kérésére ($) több száz évvel Apollonius halála után.... ez tényleg jó kis ellenérveket hozhat.... :)

    www.refujvaros.hu

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #1702 üzenetére

    ''A te állításaidra az ismereteim alapján azt tudom mondani, hogy többnyire nem igaz, és ezt nagyrészt indokolni is tudom.... ''
    jolvan, nem baj ha te valahogy maskent tudod. az sem, ha nincs eleg idod hogy angol szajtokat atbogarassz es megismerkedj azzal amit a vilag mond errol. mindenki a sajat lehetosegei alapjan szerez ismereteket es von le ezekbol kovetkezteteseket - meg az altalanos ervenyueket is.

    ''Ha ezek nem a te véleményeid, akkor bocsánatot kérek''
    az ''allapodjunk meg hogy erosen vitatott kerdesek azok amiket kiemeltem '' bekezdes a velemenyemnek tekintheto nyilvanvaloan: a targya nem jezus letezese hanem azok a reszletek amiket en kiemeltem a forum irasaibol.
    ugyanugy sajat magam vegeztem el a szellemi akrobatamutatvanyt, miszerint arra a kovetkeztetesre jutottam hogy a tortenelmi jezus letezesenek kerdese rendkivul vitatott. ugy ertem hogy szinte elkepzelhetetlenul nehez volt felhajtani a vitaval foglalkozo oldalakat, jo ha harommillio szajt van errol.

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #1703 üzenetére

    Hála Istennek magyar nyelven is elérhető megfelelő minőségű és mennyiségű irodalom, így meg tudom ítélni a dolgokat. És bár a net rendkívüli mennyiségű információval áraszthat el minket, de ez a szelektálás nehézségét hozza magával. Mert a neten minden olvasható, és annak az ellenkezője is. Tehát, a 3 millió találat alapján kiváncsi lennék, hogy milyen eredményre jutsz.
    Én ennél többre értékelem pld magyar egyetemek történelem professzorainak véleményét... mégha nem is hívő emberek. De lehet, hogy őket is el fogja mosni a net információ bősége.
    De nem magyarázom tovább a bizonyítványom. Olyan véleménnyel vagyok a ''történelmi Jézus'' létezésével kapcsolatban, ami a történelem tudománnyal foglalkozó mérvadó tudósok többsége vall és tanít. Azt, hogy vannak olyanok, akik mást gondolnak, és ez még a neten is olvasható, nem esem kétségbe miatta.

    www.refujvaros.hu

  • tildy

    nagyúr

    Újabb cikk , ezúttal a nők pappá szentelésével kapcsolatban. [link]
    Érdekelne , hogy ebben vajon kinek mi a véleménye.

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • tildy

    nagyúr

    válasz kymco #1706 üzenetére

    Kettős érzésem van ezzel kapcsolatban.
    Egyrészt tényleg benne van a nőben az , hogy gyereket neveljen, hogy családja legyen, és bár lehet vallásos, de ez szerintem egy igen erős vágy, éppen emiatt talán kicsit ''furának'' érzem a helyzetet.

    Másrészről el tudom képzelni, hogy vannak olyan elkötelezett nők, akik ténylegesen ISten hű ''szolgái'' tudnak lenni (nem tudom jól megfogalmazni, remélem érted mire gondolok), és éppen emiatt jó pap is lehet belőlük.

    Őszintén szólva nem is tudom. Viszont azt tudom, hogy az evangélikusok papoknak pl. lehet családja, ez alapján végülis ...

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • Algieba

    őstag

    LOGOUT blog

    Elolvastam Wilhelm Busch könyvét.
    Öhm, próbálok okosat írni, de a lelkész nagyon okosan gondolkodik, és annyi olyan dolgot felhoz példaként, amiket más emberek mondtak neki, de akár én is mondhattam volna azokat a kételyeket a hitével kapcsolatban, hogy egyelőre ki vagyok ütve.
    Nagyon okos, és lelkes. Amilyen borzalmakat átélt a világháború idején nem csoda, hogy valami értelmét kereste az iszonyatnak és megnyugvást.
    No, de, azzal eltaszított, mikor már kezdtem bólogatni, hogy a legkedvesebb képe Jézusról, amint a Golgota hegyén a kereszten függ, és az ő áldott vérével lemossa a lelkész bácsi bűneit is. Annyiszor leírja, hogy Jézus a kereszten, és az ő vére lemossa bűneinket stb, hogy a végére visszatért a kételkedésem.

    És tényleg, mi van azokkal a százezrekkel, akik Jézus előtt éltek, vagy olyan helyen éltek ő utána sokáig, ahová nem jutottak el csak késve a hittérítők?! Azok el vannak feledve? Isten azokra nem gondol? Úgy vélem, ha van isten, nyitott más kiskapukat is a túlvilági életre.

    Köszönöm, kedves és okos lelkész a munkádat, de nem akarok megmosakodni Jézus vérében.

    A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

  • kymco

    veterán

    válasz tildy #1707 üzenetére

    Én kettéválasztanám a hozzászólásomat. Először a cikkről írnék pár gondolatot.
    Nagy ügyet csinál az ügyből, és keveri a dolgokat... pld a homoszaexuális lelkészek és a női lelkészi, püspöki szolgálat létjogosultságát.... Pedig ez a két dolog nem esik azonos elbírálás alá a legtöbb felekezetnél, és vsz nem is fog.
    A cikk pongyolasága itt, és azon mérhető még le, hogy belekeveri liberálisnak nevezve a hiduizmust, akinél archaikusabb, vallási alapon szerveződő társadalom szervezeténél nincs keményebb a világon. Ahol a kasztok között nincs átjárás, ahol a vőlegény és a menyasszony csak ritkán dönthet a párja felől, helyette a család választ, ahol a nők elnyomottak a mai napig, másodrangúak, ahol a szülők fiúgyermek után könyörögnek, és a lánygyermeket csapásnak élik meg..... stb...
    Továbbá a női lelkész kérdés önmagában már szinte csak a katolikus egyháznál kérdés. Pld a ref. egyháznál számos női lelkész van. Püspök még nincs, és ez még egy darabig így is lesz, de pld jóval kevesebb női felsővezető, parlamenti képviselő, miniszter van a fejlett eu-ban is. De hát ez önmagában nem lenne hír.

    Sok női lelkészt ismerek. A kulcskérdés számukra, és egyben a legnagyobb erőpróba is, hogy gyülekezet vezető lelkészeként hogyan tud helytállni. Nem a képességekkel van a gond, sokkal inkább azzal, hogy gyülekezeti munkát két szoptatás között lehetetlen végezni.... így nagy vsz. a lekész vagy családban él, és akkor nem lesz a gyülekezet lelki vezetésében komoly szerepe, vagy család nélkül.... amire külön elhívás szükséges.
    Aki gyereket vállalt, az általában utána a tanári végzettségével szolgál tovább, vagy szerencsés esetben a férje is lelkész, és végzettségével segíti a munkáját.
    Sok gyülekezet, nehezen fogadja el a női lelkészt, de ennek is azámos oka van. A régi templomok akusztikája a férfi öblös hangjára voltak ''kihegyezve''. Vagyis, a lelkészválasztásnál régen az is komoly szempont volt, hogy a lelkészt vasárnap hallani lehessen. Ma már az elektronikus erősítés csodákra képes, de falun ez még sok esetben luxus, vagy ha nem, akkor még létezik a beidegződés (más téren is).
    Van egy lelkész női ismerősöm, aki évekig szolgált egy falun, mikor a gondnok (a gyülekezet nem lelkészi előljárója) elszólta magát, hogy végül is egészen jól vezeti az egyház ügyeit annak ellenére, hogy nő...
    Visztont bár értelmes, érzékeny, rendkívül értékes, fiatal hölgy, de a mai napig egyedül él....
    Sarkalatos kérdés a család....
    A Biblia válaszáról erre a kérdésre szándékosan nem írtam. Nem kulcskérdés, és elég szabadon értelmezik a vonatkozó részeket..... A sok magyarázatnál is fényesebb igazolás számomra az, hogy látom ezeknél a lelkész hölgyeknél az Isten áldásait a munkájukban. Ez pedig nekem azt jelenti, hogy nem ördögtől való dolog, és Isten kedvét leli szolgálatukban :).

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Algieba #1708 üzenetére

    Hát én is elborzadok, hogy egy ártatlan ember vére mossa tisztára az életem. Én is elborzadtam, és el is utasítottam önézetesen egészen addig, amig olyan élethelyzetbe nem kerültem, ahol nem volt más kiút...vagy elfogadom a kegyelmet, vagy elveszek....13 éve döntöttem Krisztus mellett, és soha nem bántam meg....

    Érdekes, mikor Isten közvetlenül megszólítja az embert (szerintem ez történt veled is), akkor hajlamos nem magára figyelni, hanem kibúvókat találni. Beszélni kezd más vallásokról (ezt tettem én is),beszéni olyan bennszülöttekről, akik nem hallottak a keresztények Istenéről (ezt mondtam én is), és beszél a Jézus előtt éltekről (ahogy én is). Pedig Isten most rád, és akkor rám figyelt. Csak rám. Neki akkor és azóta is én fontos vagyok. Nehéz volt elfogadni, hogy akinek annyi ''munkája'' van abban, hogy eljusson hozzám az üzenete, annak gondja van a többi emberre is.... Isten a bölcsességével majd megoldja. Nálam megoldotta... És szerintem nálad is ez zajlik.
    És megoldja ezt az emberek milliárdjainál, mert fontos neki a teremtése.
    Egyszer hallottam egy riportot egy képzőművésszel, akinek minden műve fontos volt. Minden alkotását nyilvántartotta, mindenről tudott, nyomonkövette sorsát, még ha nem is volt az ő tulajdonában már... ez csak töredéke annak, ahogy Isten hozzánk viszonyul....

    www.refujvaros.hu

  • b14

    senior tag

    Áldás békesség!
    Próbáltam utánanézni a baptista vallásnak, viszont nem találtam elég információt róla.
    A baptista vallás miben különbözik a reformátustól?
    1. A keresztelés akkor van, mikor a keresztelendő személy már döntéseinek tudtában van...
    Folytassátok, kérlek

    ''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax

  • b14

    senior tag

    válasz kymco #1710 üzenetére

    Ha igaz, amit beszélsz, és tényleg 13 éve Jézussal élsz lélekben:
    Hallottad már az Istent?
    Máshogy: Szólt már hozzád valaha az Úr?

    ''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax

  • tbs

    addikt

    válasz b14 #1712 üzenetére

    Még engem is meglegyint néha, nemhogy egy hívőt...

    De kitartok! :DDD

  • kymco

    veterán

    válasz b14 #1711 üzenetére

    Náluk bemerítés van a keresztelés helyett, elutasítják az eleve elrendelést, tudatos hitbeli döntés után merítkezhetnek be a hívők, és csak ezzel válnak a gyülekezet teljesjogú tagjaivá. A gyülekezetek nincsenek még annyira sem centralizálva, mint a ref. egyházban, lazán kötődnek egymáshoz, és a felsővezetés hatalma nagyon korlátozott. A lelkészek is erősebben függnek a gyülekezettől, könnyű a lelkészt elküldeni.....
    Nagyon sok baptista rendelkezik református gyökerekkel. Nekem is több ismerősőm reformátusként kezdte....
    A különbségek a baptista egyház ''népegyházasodásával'' halványodnak, de azért még markánsak..... de nem döntő jelentőségüek.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz b14 #1712 üzenetére

    Minden nap hallom, ha hallani akarom, de nem audio-vizuálisan kommunikálunk :)

    www.refujvaros.hu

  • b14

    senior tag

    válasz kymco #1715 üzenetére

    Privi ment

    ''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax

  • emitter

    őstag

    válasz b14 #1712 üzenetére

    Bocsi, tudom, h nem engem kérdeztél, de hadd mondjam el, hogy Isten nem úgy szól hozzád, ahogy azt bárki elképzelné. Sokan azt hiszik, hogy konkrétan valami mennyei hangot hall ilyenkor az ember vagy éppen álmot/látomást lát, stb természetfölötti dolgokra asszociálunk. Pedig ez nem így van. Persze szólhat Isten ilyen formában is hozzánk, azonban ez szerintem marhára ritka, nem is tudom, hogy az apostolok kora óta volt-e ilyenben embernek része. Az Ószövetség idején ez gyakrabban előfordult, de Jézus Krisztus földre jötte óta, és főleg a Szent Lélek kitöltetése óta nem így kerülhetünk kapcsolatba Istennel. Hanem imádsággal, Igéjének olvasása közben, és minden olyan helyzetben amikor csöndben rá tudunk hangolódni, amikor nem zavar semmi más minket, és az Ő dolgaival tudunk foglalkozni. Ez nem valamiféle meditáció; ezt bárhol/bármikor meg lehet tenni, akár buszon ülve is; s nem kell hangosan imádkozni, lehet csak egy-két gondolatban is elmondani Urunknak azt ami a szívünkön van.

    Egy dolgot kell tudni: aki még nem kapott Krisztustól új Életet, az nem is tud vele kapcsolatban lenni, ahhoz Isten nem tud szólni és ő sem tud Istennel beszélni. Alapfeltétel az, hogy meglássuk elveszettségünket, és megbánva bűneinket Krisztus gyermekeivé váljunk, megmenekülve ezáltal az örök kárhozattól.
    Ettől fogva állandóan az Ő közelségében lehetünk. Nehéz ezt elmagyarázni olyannak, aki még nem élte át a megváltást, de hidd el, nem kitaláció ez az egész; arról beszélünk, amit naponta átélünk Vele.

    Az ember alapvetően Isten nélkül, Tőle elszakított állapotban él; a bűneink választanak el Istentől. De életünk során Isten sokszor hív minket magához, olyan helyzeteken keresztül, amikben üresnek érezzük az életünket Nélküle. Sokszor nem is tudjuk, mi az ami kell nekünk, csak egyszerűen boldogtalannak érezzük magunkat, és üresnek-értelmetlennek az egész életet. Ilyen lelkiállapotunkban tud Isten Lelke leginkább megszólítani, Jézushoz vezetni. Mert amíg az ember magával meg van elégedve, jól érzi magát a bőrében, bizakodó, addig persze hogy nem vágyik Isten után.. Isten mindig akkor nyúl utánunk, amikor leginkább segítségre szorulunk, amikor leginkább egyedül érezzük magunkat.


    Bocs, kicsit hosszúra nyúlt a válaszom :B

  • emitter

    őstag

    válasz Algieba #1708 üzenetére

    Szerintem nem azt kellene Isten szemére vetned, hogy miért hagy milliókat elkárhozni, s miért nem üdvözít mindenkit.. Hiszen a bűn zsoldja a halál; fogantatásunktól kezdve bűnben élünk, bűnösen jövünk a világba. Teljesen jogos és igazságos lenne Isten oldaláról, ha mindenkit kivétel nélkül a pokolra engedne! De mégsem teszi ezt, mert szereti teremtményeit; szeret minket, akik pedig fellázadtunk ellene és megvetettük, most is megvetjük őt. Látod, te is elveted az Ő váltságát, nem kell neked Krisztus szabadítása.. És Isten mégis utánad megy, biztos vagyok benne, hogy nem hagy magadra; amiatt sem, hogy most így nyíltan visszautasítottad. Ő addig keres és hív minket, amíg meg nem nyitjuk végre kemény szívünket.

    Azt lenne jó megértened, hogy mekkora kegyelemben lehet részed Istentől, hiszen itt állsz a szabadulás kapujában! Ha viszont állandóan elutasítod Jézus hívását, akkor nagy az esélye, hogy egy idő után bezárja a kaput amin át Hozzá juthatnál. Ne várd meg, hogy ez bekövetkezzen, engedj kopogtatásának még ma! Ő mondja: ''Ma, ha az ő szavát halljátok,meg ne keményítsétek a ti szíveteket''

  • Steelheart

    senior tag

    válasz emitter #1717 üzenetére

    Hehe, és ha valaki alapbeállításon mindig bizakodó, még ha nem is optimista, de hisz magában? Esetleg majd megtér 90 éves korában, mikor már rokkantnyugdíjas és életében először kilátástalannak érzi az a létét? :] Az még ér valamit?

    XFire profile: http://profile.xfire.com/crystalheart ________>>--(O.o)-->________ http://www.youtube.com/watch?v=0NM45lYPb_A _________>>--(X.x)-->_________ http://crystalheart.extra.hu/e107_files/downloads/video/myvid/ggstart_f2_3kbps.avi

  • faster

    nagyúr

    Lao Ce, nem akarsz egy kicsit még irkálni a taoizmusról? Ez a bibliotikus elkárhozás már nagyon egyhangú.

  • emitter

    őstag

    válasz Steelheart #1719 üzenetére

    előbb is közbejöhet az életében olyasmi, amitől megkérdőjelezi magában saját erejébe vetett bizalmát.. nem kell ezzel feltétlenül az öregkorig várni :)
    másfelől meg sok olyan ember is van, aki még halálos ágyán is kitart hitetlenségében, és semmiért sem fogadja el, hogy neki is megváltásra van még szüksége

    és igen, olyanra is volt példa, h vki a halálos ágyán látta meg kilátástalan helyzetét, és így menekült oda Jézushoz - majd pár perc múlva meg is halt - de a lelke már megmenekült!

  • lao ce

    aktív tag

    válasz faster #1720 üzenetére

    szivesen irkalok a taoizmusrol ha felmerul valami kerdes, de nem szivesen tennem valami ellensulyozasakent. igy is csaknem tobbet irtam a kelletenel.

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz Steelheart #1719 üzenetére

    Az Isten tudja... Nem miénk (szerencsére) az ítélet.
    Egyébként ismertem több olyan embert, aki hosszú életre vágyott, de nem érte meg a 40-et. És nem kopogtattak a halála előtt egy hónappal/héttel/nappal, hogy mindjárt meghalsz.....(autóbaleset, szívinfarktus,egy ''egyszerű'' tüdőgyulladás ).

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz faster #1720 üzenetére

    Nyiss egy tao topicot :) (Nem gondoltam komolyan).....

    www.refujvaros.hu

  • faster

    nagyúr

    válasz lao ce #1722 üzenetére

    Most nincs konkrét kérdésem, de szívesen olvastam erről a témáról. A Biblia-kereszténység téma teljesen elborítja a topikot, más vallásúak vagy odébbáltak vagy pedig mindenki keresztény/ateista ezen a fórumon. Mindenesetre így nagyon egyhangú.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #1724 üzenetére

    :) nem erzem hogy szuksegem lenne ra - es masoknak se

    itt az elso igazi taoista topik logja:
    #1 minden nap elfelejtek valamit
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    [szerkeszve]
    #2 zartam

    nicht kompot

  • Sir Pocok

    őstag

    válasz faster #1725 üzenetére

    A legnagyobb baj szerintem ezzel a vallás topic-al, hogy a keleti és nyugati vallások elég nagy különbözőséget mutatnak. A keleti vallások inkább életfilozófiák. Az egyén önfejlesztésére és a környezetével való harmóniára törekednek. Elvileg a nyugati vallások is ezt akarnák képviselni, de szerintem elég kétes sikerrel.

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

  • Viszlát

    addikt

    válasz Sir Pocok #1728 üzenetére

    ''Az egyén önfejlesztésére és a környezetével való harmóniára törekednek. Elvileg a nyugati vallások is ezt akarnák képviselni''

    Távolról sem, legalábbis a kereszténységnek ez egyáltalán nem célja, sőt. Minél kevesebb emberi tulajdonság, s egyre többi Krisztusi. Erre is rá lehet húzni az önfejlesztést, de egészen más értelemben, mint a keleti vallásoknál. A harmóniáról meg :

    János ev 15,20 Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani.

    2Tim 3,12 De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják.

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

  • Algieba

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz Viszlát #1729 üzenetére

    Azért, mekkora blamázs, hogy tök happyn odamentél Jézushoz, ő fogadott téged, rendbe jön az életed, és akkor ezt olvasod a Bibliában, hogy a mellékhatása a jónak az üldöztetés. :DDD
    Persze ez manapság nem igaz, de akkoriban, haj-jaj.
    Micsoda áldozatokat hoztak az emberek a hitükért, de odaát biztosan jó lett nekik.
    Nem tehetek róla, de mulattat az ellentmondás, Jézus oké, de a vallásod miatt oroszlánokkal tépetnek szét. Király.
    (Ez szarkazmus akart lenni.)

    A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

  • faster

    nagyúr

    válasz Sir Pocok #1728 üzenetére

    Hát lehet, hogy emiatt alakult így a topik, akkor nincs más hátra, marad az, hogy várom érdekes témák felbukkanását.

  • Sir Pocok

    őstag

    Én mindenesetre ide helyezem át a ''székhelyem''. :)
    [link]

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz faster #1731 üzenetére

    a topik csak az aranyokat tukrozi. a kereszteny vallas az elesetteknek segit. a taoizmus nem ad tamaszt a gyengenek, nem allitja talpra a meggyotort lelket, nincs vallon veregetes, tulvilaggal vigasztalas, meg szorakoztato csodak sincsenek benne. valoszinuleg a nyugati kulturaban sokkal erosebb es erosodo az emberekben a lelki zsakutca erzesenek atelese a 'mire vagyodok' eletfilozofia csodjebol adodoan mint keleten, ahol inkabb a 'mit kell tennem' filozofia el.

    talan hasonloan ahhoz, hogy mikor mi gyerekek voltunk (azt hiszem egy korosztaly) mindenki maszek zoldseges akart lenni, de legalabb egy jo melot szerezni, venni egy jo kocsit, megneztek legalabb az esti tornat hatha az segit hogy lefogyjanak, szarakodtak a karacsonyfaizzoval hogy egjen vegre, es szineszek, zeneszek, sportolok voltak a jelkepek. azaz, ''mit tegyek''?
    ma szinte mindenki penzt akar nyerni vagy orokolni amibol kocsikat vesz, fajdalommentes operaciot amitol szep lesz, muanyag karacsonyfat ami eldobhato ha elromlik, gepek adjak a valaha emberi erzelmeket kifejezo muzsikat, a szineszek helyett az altaluk viselt ruhak es ekszerek a sztarok, a soha semmi erteket fel nem mutato parizs hilton, meg noname senkik a kovetendo jelkepek, akik valami penzt nyertek azzal hogy egymassal kefeltek vagy mas senkik 'kivalasztottak oket' hogy 'tovabbjussanak' (vagy mi). masszoval ''mi tortenjen velem''?

    varod a temakat? ha van egy konyved, olvasd el, ha van egy lemezed hallgasd meg, ha tudsz egy sokezer eves bolcsessegrol alkalmazd, ha temara vagysz keress, es dobd fel itt :)

    nicht kompot

  • Viszlát

    addikt

    válasz Algieba #1730 üzenetére

    Ennek az okát én nem Jézusban keresném. Miről van itt szó? Csupán arról, ahogy az emberek, a társadalom kezeli azt, ha valaki más értékek szerint éli az életét. Nehezen viseli, azt hiszem ebben megegyezhetünk.

    Az igaz, hogy manapság már nem feszítenek keresztre a hitem miatt, nem tesznek forró olajba, ésatöbbi, de az üldöztetés felváltotta a kirekesztés. Az, hogy egyszerűen lehülyéznek, leostobáznak, maradi bunkónak mondanak, az semmi. Sokszor érdekes látni, hogy ha egy családban Jézushoz fordul valaki, elkezd másképp élni, az mennyire bosszantja és idegesíti a családot. Konkrét példával élve, ismerek egy lányt, akinek költözni kellett otthonról nem sokkal azután, miután megtért. Előtte aktív marihuána fogyasztó volt, a szülei is tudtak erről, a hétvégéit rendszerint full részegen és betépve töltötte, mégis kiegyensúlyozott, ''jónak'' mondható kapcsolata volt a családjával. Miután elkezdett Jézus felé fordulni, nyilván a régi életének dolgai elmaradtak, helyette a szombat estéjét keresztény fiatalok között töltötte, a vasárnap délelőttjét pedig Istentiszteleten. Ez annyira zavarta az apját, hogy elzavarta a hite miatt otthonról, pedig tudom, hogy a lány nem is nagyon beszélt még otthon Krisztusról (ahogy ti mondanátok, nem térített), mert úgy érezte még túl friss őbenne is ez az egész ahhoz, hogy hitelesen tudjon bizonyságot tenni.

    Kérdezem én, mi miatt lehet az, hogy egy szülőt nem zavar az, hogy a lánya drogozik, 19 éves korára masszív alkoholfüggőségben szenved és ki tudja, hányan mentek végig rajta azokon a bulikon amikor szinte alig volt magánál, de az kiborítja, hogy a gyermeke mindezeket elhagyva egy egészséges életvitelt folytat, a hite miatt? A válasz egyszerű, a bűn miatt van ez, nem viseli el Krisztust a bűnös ember.

    Számtalan példát tudnék még mondani, az én életemből is, de azt hiszem ebből kiviláglik a lényeg. Remélem :)

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

  • Algieba

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz Viszlát #1734 üzenetére

    Ki világlott a lényeg, tényleg furcsa, hogy ennyire ''bolondnak'' nézik a keresztényeket.
    Erről írt a lelkész is, hogy mindenkinek van valamiféle hite, pl. az apró babonaságok, de ez senkit sem zavar, amint azonban az ember Jézusra gondol, kezébe veszi a Bibliát, mindenki felkapja a fejét és furán néz rá.
    Ez érthetetlen.
    Tücsköt-bogarat összehordok, beszélek zöldségeket, mindenki tudja rólam mennyire gyagya vagyok, de amint meglátták nálam a lelkész könyvét, menthetetlennek minősítettek, és nagy csend borult a házra. Nem frocliznak miatta, betudják a bogaras természetemnek, hogy mindent megnézek magamnak, hogy eldönthessem, mire jó?
    Egyelőre még nem tudtam dönteni az Újszövetségről.
    Az azonban meglepett, hogy a mi ateista családunkban is van egy belőle. Kicsi, barna vászonkötéses kiadás.

    A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #1733 üzenetére

    nincs vallon veregetes, tulvilaggal vigasztalas, meg szorakoztato csodak sincsenek benne. valoszinuleg a nyugati kulturaban sokkal erosebb es erosodo az emberekben a lelki zsakutca erzesenek atelese a 'mire vagyodok' eletfilozofia csodjebol adodoan mint keleten, ahol inkabb a 'mit kell tennem' filozofia el.
    Egyrészt a nyugati kultúra nem keresztény kultúra... bár jó lenne 100 millás keresztény kultúrkörön nevelkedett emberrel dicsekedni... de az európai ember 95%-nak nincs köze Jézus Krisztushoz (az arányokon lehet vitatkozni, a trenden viszont nem).
    Így ha a kereszténységre értetted a vállonveregetést, akkor idézek a Bibliából:
    Préd. 7,20
    Bizony nincs olyan igaz ember a földön, aki csak jót cselekedne, és nem vétkezne.
    Róm. 3,12
    Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem.
    Róm. 3,23
    mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének.
    Tehát nem igazán érződik a vállonveregetés....
    A kereszténység nem csupán a túlvilággal vígasztal, bár ez is központi jelentőségű, hanem Jézus Krisztussal válik teljessé a mindennapi életünk.... Nem csak a jövő a fontos, hanem a jelen problémái és annak megoldásai.... szerintem ez eléggé gyakorlatias.
    Isten sohasem szórakoztatni akart a csodákkal... az, hogy te szórakozol rajta, az a te egyéni hozzáállásod a dolgokhoz. A csodát megélő emberekerről másként vélekednek.... A csodáknak gyakorlati jelentősége van nminden esetben, de sohasem cirkuszi mulatság.....
    Az ószövetségi és jézusi csodákat nem említeném egy lapon a Mária jelenésekkel, könnyező. vérző szobrokkal... az utóbbiak vásári komédiák....
    Ha ebben tudod a kelet filozófiáját meghatározni, hogy mit kell tennem, akkor ez az aspektus nincs távol a keresztény gondolkozástól.
    ApCsel. 22,10
    Ezt kérdeztem akkor: Mit tegyek, Uram? Az Úr pedig azt felelte nekem:....
    Isten ritkán tekint arra, amire vágyódok, és sokszor arra, hogy mire van szükségem....

    www.refujvaros.hu

  • faster

    nagyúr

    válasz lao ce #1733 üzenetére

    Na többek közt azt ilyen hozzászólásokat olvasom szívesen, amik a különféle vallások jellemzőit hasonlítják össze, a filozófiájukat, nem azt, hogy x.y. pergamenen az ''izé'' szót azt vajon hogy értette 2000 ezelőtt a szerzője. Kár hogy ezen témák elvéreznek a bibliamitmond típusú mellékvágányokon, az ''elméleti ideális kereszténységen'' (mert ha egyszer a Biblia nem vállonveregetős jutalmazós egyesek szerint, akkor az már tényleg nem is az, sőt!) Persze lehet, hogy ez a vonal inkább a filozófia topikba való.

  • kymco

    veterán

    válasz faster #1738 üzenetére

    (mert ha egyszer a Biblia nem vállonveregetős jutalmazós egyesek szerint, akkor az már tényleg nem is az, sőt!)
    Nem értem, hogy érted ezt... elmondanád?

    www.refujvaros.hu

  • faster

    nagyúr

    válasz kymco #1739 üzenetére

    Nem magyarázok neked semmit. Tekintsd úgy, hogy mi csak tévelygünk, és te látod jól a dolgokat.

    [Szerkesztve]

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #1737 üzenetére

    szerintem osszemosod a 'mit kell tennem' -et a 'mit parancsolnak nekem' -mel. ne teveszd ossze kerlek a kettot: a keleti vallasokban semmilyen 'karos kovetkezmenye' (buntetes) nincs annak ha annyit teszel amennyi toled telik (vagy akar mas vallas utjat koveted), es annak sincs ha nem 'megfelelo minosegben' muveled.

    egy oreg uralkodo magahoz hivatta a taoista bolcset es igy szolt hozza:
    - a segitsegedet keresem, mert szukseget erzem megtanulni a tao utjat, am felek mar tul oreg vagyok ahhoz hogy elerjem a celomat. mit gondolsz bolcs, van ertelme belekezdenem a tanulmanyokba?
    - valoban tul oreg vagy hogy tudasod olyan melyseget erhessen el mint aze aki egesz eletet a taonak szentelte. ha valaki fiatal koraban kezdi elsajatitani a bolcsessegeket, tudasa ugy fog tundokolni mint a nap fenye. ha valaki kozepkoruan kezd el tanulni, tudasanak fenye ugy fog vilagitani mint a faklya. ha valaki hajlott koraban kezd el tanulni, tudasanak fenye pislakol mint a gyertya langja. am meg a gyertya langja is jobb mint a teljes sotetseg.

    nicht kompot

  • lao ce

    aktív tag

    válasz faster #1738 üzenetére

    igen, en is szivesen olvasnek ilyen vallasosszehasonlitasokat, foleg nem magamtol, mivel kifejezetten ugy erzem hogy tudasom minden teren kiegeszitesre szorul. nagyon sajnalom peldaul hogy a samanizmusnal kimultunk altalanossagoknal, peldaul castanedarol sem vette fel senki a fonalat, egyszeruen nehez hinni hogy senki sem olvasta ezeket vagy hogy keves nyomot hagyott abban aki olvasta...

    az 'elmeleti idealis keresztenyseg' valoban erdekes jelenseg, sajnos szamomra rengeteg energia barmi informaciot (ervelest) kihuzni a kereszteny hittel kapcsolatban egyes hivokbol, ami kijon az szinte allandoan a biblia ami totalisan erdektelen. amugy megmondom oszinten szerintem meglehetos udvariatlansag a felesleges idezetekkel allandoan traktalni masokat - ha valaki nem veszi a faradtsagot a sajat szavaival megfogalmazni a gondolatait, akkor tolem miert varja el hogy elolvassam amit masolgat? az egesz olyan mint a kereskedelmi teveadasokban a reklamok a film kozepette.

    a taorol nagyon nehez irnom, mert annyira leegyszerusitve es leroviditve irok, hogy neha szinte... mar nem is igaz amit allitok. amugy az, hogy a taoizmus mukodo dolog szamomra nem azt jelenti hogy en valami tudomanyos munkatars vagyok aki felkentnek erzi magat hogy errol ertekezzen - ertsd pl mostanaban mestert keresek mert szuksegem van ra.

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz faster #1740 üzenetére

    Nem volt egyértelmű számomra, amit írtál, és tudni szerettem volna, hogy mit értesz pontosan alatta. Tudod zavarna, ha félreértett hsz-re reagálnék... És nem kell félni a kérdésemtől, nem gondoltam semmit az állításodról, mert nem éretm.... ennyi.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #1741 üzenetére

    Szerintem nem én mosom össze a dolgokot. Látom, meg sem lep, hogy az előző hsz-od kereszténységről szóló állításaid cáfolom, máris a követketkező állításokba kezdesz. :) Ám legyen...
    A bűnbeesés előtt a mit kell tennemnek nem volt mit parancsoltak nekem jellege. A bibliai etika alapja az, hogy Isten rendelkezik a jó és rossz tudásának objektív eldöntésével, és az általa teremtett ember rajta keresztűl képes a dolgokat helyesen megítélni. És ez annak idején teljesen természetes és magától érthetődő volt. A bűnbeeséssel ez teljességgel megromlott. Nem azt fogadjuk el, amit Isten igaznak mond, hanem azt, ami számunkra igazság... És eljutottunk az objektívből a relatívba...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #1742 üzenetére

    Amit te unalmasnak találsz egy keresztény ember érvrendszerében, az számunkra dícséret. Nem kellene a saját gondolatok hiányán fennakadnod, mert vannak saját gondolatok, megtapasztalások ( csak attól tartok, hogy a saját gondolataink sem igazán érdekelnek).
    Szerintem az udvariatlanság, hogy olyan dolgot kritizálok, amit nem igazán ismerek, és ha már kritizáltam és cáfolták, akkor keresek azonnal egy újabb kritizálni való dolgot....
    Ennek így nem sok értelmét látom.
    A kereszténység akkor nem elméleti, ha Jézus Krisztus láthatóvá válik nem csak a szavakon, hanem az életünkön keresztül...
    A fórum az a kommunikációs forma, ahol elsődlegesen a szavakat látod... ha ezek Jézus szavai, nekem már fél siker.

    Elég sokat írtam (írtunk) az életemről (életünkről), a gyülekezetem életéről, írtam alkoholistákról, akik megszabadultak a szenvedélybetegségükből, családokról, akik a romjaikból épültek újjá, depressziós emberekről, akiket Jézus hatalma gyógyított... de ezek nem elég gyakorlatiasak.....
    Ne tekintsd ezeket a megállapításokat a részemről támadásnak. Nem akarlak bántani, sokkal inkább megérteni téged. A hsz-ok alapján tudlak elképzelni, és mivel ez a kommunikáció egy elég korlátos formája, ezért a tévedésem esélye is nagy.
    Én és más keresztények, amikor kérdéseid , allításaid megteszed a hitünkkel kapcsolatban azért fordulnak (fordulunk) a Bibliához, mert az a mi hitünk alapja....Ha valamit állítasz, akkor az a legegyszerűbben innen cáfolható, vagy innen erősíthető meg. Ha valaki kereszténynek gondolja magát, az innen indul ki. Lehet más a kiindulási pont, de akkor tudomásul kell venni, hogy nem keresztény ember a vitapartnered.

    www.refujvaros.hu

  • faster

    nagyúr

    válasz kymco #1743 üzenetére

    Tudod zavarna, ha félreértett hsz-re reagálnék...

    Engem viszont nem érdekel, hogy téged mi zavar.

    És nem kell félni a kérdésemtől,...

    Nem félek a kérdésedtől, egyszerűen nem akarok rá válaszolni, egyáltalán nem érdekel a véleményed a kérdésben.

  • kymco

    veterán

    válasz faster #1746 üzenetére

    ...a válaszod téged minősített

    [Szerkesztve]

    www.refujvaros.hu

  • faster

    nagyúr

    válasz kymco #1747 üzenetére

    ...a válaszod téged minősített

    Mondtam, tekintsd úgy, hogy mi csak tévelyegni járunk ide.

  • kymco

    veterán

    válasz faster #1748 üzenetére

    Nem értem a sértettséged... nem bántottalak meg, senkivel nem bánok bántóan... szándékom szerint. Ha mégis elnézést kérek, amint észerveszem.
    Én soha, senkire nem mondtam, hogy tévelyeg. Úgyhogy nem tudom mire vélni (talán már nem is akarom) ezt a már másodszor is felhozott szófordulatot.
    Nem egy dologban hiszünk... na és? Kettőnk közül ez úgy látszik téged bánt jobban...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák