Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android szakmai topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
lala666
senior tag
válasz Sasi001 #96500 üzenetére
Észre vettem. Nem is egyszer.
Olyankor írta 1 órát is igénybe vesz, miután távval kikapcsolom. És nem kapcsolja akkor le teljesen a bemeneteket sem.[ Szerkesztve ]
Saeco xelsis suprema 8889/00, Samsung 65S95B, Iphone 15 pro max, Apple watch9, Samsung galaxy Tab S8,. DELL Latitude 5501
-
Sasi001
senior tag
válasz N.YCityBoy #96501 üzenetére
A nagy pixel frissítést ami automata nem lehet kikapcsolni max manuálisan is indítható. Nekem s95b van.
-
junkpod
veterán
válasz hunspikey #96497 üzenetére
Azt gondolom hogy érdemes külön kezelni a 360 fokban körülvevő valóság és 20x10 fokban látott kép között.
A valóságában a szemünk folyton alkalmazkodik a különböző fényviszonyok hoz. Amire figyelünk ahhoz állítja magát. Nem lehet egy képen elé rakni az 50 nites félhomályt és az 1500 nites vakítást egyszerre, mert akkor nem tudunk a látványhoz adaptálódni. Ahogy te is írod a nit érzés az agyban keletkezik, nem a szemben. A szem pont, hogy csökkenti a dinamikát hiszen a hatalmas fényerőt lecsökkenti az alacsonyat megnöveli.
Egy 100 nites képet tartalom függvényében erzekelhetunk sötétnek vagy ragyogonak.Box's don't touch!
-
veterán
-
alaves
addikt
válasz Sasi001 #96500 üzenetére
A jobb felső sarokban 10 másodpercig kiírja, hogy a pixelfrissítés sikeres. De mivel nem tudhattad mikor történt, nem is biztos hogy figyelted minden bekapcsolás után közvetlenül a kijelzőt. Kézi indítás utáni bekapcsoláskor nyilván láthatjuk, mert számítunk rá hogy kiír valamit.
Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
alaves
addikt
válasz Malfroy #96498 üzenetére
Valószínűleg jobb ha minél nagyobbra állítod a bpc-t is, ami a csövön kifér. Nálam S90C (RTX3050) a max.:
-PC-3840x2160/120Hz/12bpc/RGB/Full/VRR vagy
-PC-3840x2160/144Hz/10bpc/RGB/Full/VRR
(win10 SDR/HDR ki/be és VRR ki/be nem befolyásolja). 4:4:4-nél is azonos.Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
-
Malfroy
aktív tag
válasz alaves #96511 üzenetére
Ezt most nem értem .azt akartam kérdezni hogy 144 Hz-en miért 10bpc használsz 120hz-en pedig 12bpc. Mi ennek az oka? Észreveszel bármi különbséget is?
Én most váltogattam 10 bpc es 12 bpc között de semmi különbséget nem veszek észre .(Ami ezt indokolná az az hogy az oled panelek 10 bitesek max. Rtx3070-em van, egy 50 ezres hdmi kabellel.
[ Szerkesztve ]
Magas minőségű prémium gumiharangok / illesztékek eladó / → aprohirdetések → vezetékes fülhallgató
-
hunspikey
őstag
válasz junkpod #96506 üzenetére
Nem jól példálózol, bár értem így is mire akarsz kilyukadni - szóval 50 nit és 1500 nit között csak 5 blende, vagy fényérték, vagy F-stop, netán rekesz, nevezd, ahogy akarod, fény mennyiség különbség van és hát a szemednek nem 5 FÉ az átfogása.
Sokkal jobb példa a 1.5 nites tényleges holdfényes homány és ehhez képest az 1500 nit - ez kb 10 fényérték különbség, ez már van akkora hogy egy időpillanatban pupillázási képesség nélkül nem tudja átfogni teljes mértékben a látásunk - ha ide-vagy oda tekintesz természetesen azonnal a pupillát használva rá-rekeszel tehát menni fog ez is a látásunknak.
Az éles látás iszonyú pici térszögéhez mérten van egyébként pupilla reflex, messze nem tesz ki még 1 fokot sem.
De ez már inkább orvostan hallgatói értekezés lenne, maradjunk a TV-nél.
Van értelme nyomni a niteket, mert pontosan egy olyan képnél ahol nappal van, kellene a kakaó. Samsung ilyen szempontból színeket tekintve előrébb tart, mert sokkal nagyobb az egyes primér színek fényereje, azaz árnyalat torzulás nélkül tud egyre világosabb színeket megjeleníteni, míg az LG panelek elég hamar a fehér pixelhez nyúlnak segítségért, ami természetesen a szín deszaturálódásához vezet, hiszen veszít a színtelítettségből - elhígul egyszerűen fogalmazva.
Ennek ellenére viszont a MLA panelek csúcsfényerőben jeleskednek tehát a csillanásokat, napkorongot stb elég jól ábrázolnak.
Az egész jelenség messze legjobb fellelhető mintapéldája a Netflix Out Planet sorozata, ahol az űrben kezd a kamera, a holdat kerüljük és feltűnik távolban a föld, de eközben látható galaxisunk struktúrája is az "égbolton". Na itt, ha rendes HDR képes TV-t nézel, akkor már bejön az a jelenség, hogy amennyiben letakarod a holdfelszínt a kezeddel akkor sokkal több porstruktúrát látsz a Tejútban, míg, ha látod a hold felszínét akkor jelentősen elvakít és nem látod csak a fényesebb csillagokat. Ezen a téren a G3 iszonyú szépen teljesít, imádom.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
alaves
addikt
válasz Malfroy #96512 üzenetére
A maximum beállítási lehetőséget írtam, a nálam lévő konfig. ennyit tud. Amúgy 120Hz/10bpc-en használom, a dolgaimhoz nem kell több. 10 vs 12 bpc között a gyakorlatban nem látok különbséget, de valószínűleg gradiens (color banding) tekintetében tesztábrán lehet árnyalatnyi különbség. Profi fotó- vagy videófeldolgozás során lehet hogy látszik.
[ Szerkesztve ]
Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
alaves
addikt
válasz hunspikey #96515 üzenetére
A HDR/DV anyagoknál szoros összefüggés van az alábbi kodek információk és a TV által megjelenített kép fényviszonyai között:
Egy példa:
Mastering display luminance : min: 0.0050 cd/m2, max: 4000.0000 cd/m2
Maximum Content Light Level : 801 cd/m2
Maximum Frame-Average Light Level : 188 cd/m2
Itt biztos nincs 1500 nites csúcsfény, de még 1000 sem. A streaming anyagok zöménél max 1000-et láttam (Maximum Content Light Level-nél), de gyakori az 500 köröli érték, amikor is iszonyú sötét az egész film. Pl. pár hónapja Vhiktor a Strange 1-ből kivette ezeket a dolgokat és iszonyú jó lett utána (mintakép is volt csak nem találom).Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
Vhiktor
Topikgazda
válasz alaves #96517 üzenetére
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
alaves
addikt
válasz Vhiktor #96519 üzenetére
Na, így 'pénecolják' el a HDR/DV anyagokat!
(Egyébként nem tudom, miért tűnnek el fontos szakmai anyagok, amikor százával van olyan bejegyzés, hogy "miért olyan sötét a film" )Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
alaves
addikt
válasz torma1981 #96521 üzenetére
Nincs köze a kalibráláshoz, csak ehhez:
Mastering display luminance : min: 0.0050 cd/m2, max: 4000.0000 cd/m2
Maximum Content Light Level : 577 cd/m2
Maximum Frame-Average Light Level : 512 cd/m2Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
hunspikey
őstag
válasz alaves #96517 üzenetére
Pl. pár hónapja Vhiktor a Strange 1-ből kivette ezeket a dolgokat és iszonyú jó lett utána...
Ez mit jelent? Mármint mit vett ki és hogy lett kétszer világosabb? Más szóval hogy lett nézhetetlenből nézhető?
Hónapok óta itt a fórumon kergetjük ezt a DV túl sötét fospacalt és nem tudjuk megfogni.. kezdek rámenni idegileg.
Privátban is folyton erről beszélgetünk de még úgy sem értem. Kajak nem.
Engem az idegel ki végleg, hogy a helyesnek tartott rendkívül jól kalibrálható delta E minimumra hozható DV Mozi mód ólyan sötét mint az állat. A csúcsfényei is és a középtartomány is.
A vivid meg kb 2x fényesebb Oké, erre jött egy válasz, hogy nagyon bele van húzva a középtartmományába, tehát nem követi megfelelően az EOTF-et. Oké, ezt helyre lehet tenni. De mi van azzal, hogy akkor is brutál fényerő többletet tud mutatni? Illetve azzal mi van, hogy a normál filmmaker HDR10 is kb kétszer fényesebb mint a DV Mozi (filmmaker) ?
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
Topikgazda
Ez nem DV volt hanem HDR.
Semmi köze a kalibráláshoz.
Semmi mást nem csináltam, mint egy Vertex2 beiktattam a lejátszó és a TV közé, Vertex2-vel meg real time kicseréltem a HDR metaadatot.
Mastering display max luminance levelt 4.000-ről átállítottam 1.000-re, ha jól emlékszem.
Ez nyílván kihatással van mindenre, így a tone mappingre is.[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
szkutyi
addikt
válasz Vhiktor #96525 üzenetére
És ezáltal egy rahedli részlet bele bukott a csúcsfenybe..ellenben az eredeti lehet sötét, de ott vannak a részletek!
Komolyan mondom.vicc már ez a fény téma.
Este néztem c3at azthiszem sdr volt..na mondom felveszem 60ra a fenyerőt...de minek is?hát 30on tökéletes, sőt néha sok is.....[ Szerkesztve ]
-
hunspikey
őstag
válasz szkutyi #96526 üzenetére
Ezt ne mondd, mert lehet, hogy csak a fényképezőgép szenzorát koppantotta ki és a valóságban ott volt! Fotóból nem lehet levonni semmilyen következtetést arra vonatkozólag, hogy a valóságban az emberi szemnek mi jelent meg és mi nem - ezt többször beszéltük is. Egyszerűen annál a szimpla oknál fogva, hogy a fényképezőgépek szenzorai nagyon limitált fényátfogással rendelkeznek, és a bemutatott fotók rögzített expoziciós pamaréterrel készültek több mint valószínűen - így be lehet mutatni, hogy mennyivel lett fényesebb (nagyjából) de azt nem, hogy mi látszott és mi nem. Ehhez expozició sorozatot kellett volna csinálni 1-2 blendénként és összefűzni őket egy HDR képes fotóalkalmazással...
EDIT: ha jól figyelsz Viktor leírja, 1000 nitre tette a kijelző képességi limitet, ami akár meg is jeleníthető.. egy G3-nak mindenképp, tehát nincs elvesző részlet.
[ Szerkesztve ]
-
szkutyi
addikt
válasz hunspikey #96529 üzenetére
Én ezen már rég túl vagyok Vhiktorral, az eredeti a jó és pont. Lehet játszani a vertexel meg ezzel azzal, htpcvel stb, de az eredeti remux anyagnál helyesebb nem lessz...lehet vilagositani, de többet árt mint használ..bár kinek mi. Lehet valakinek tetszik a sokkal nagyobb fenyero meg annak ellenére is hogy nincs feketeszint és részlet.
-
hunspikey
őstag
válasz szkutyi #96526 üzenetére
Este néztem c3at azthiszem sdr volt..na mondom felveszem 60ra a fenyerőt...de minek is?hát 30on tökéletes, sőt néha sok is.....
Pontosan! Jól írod! Én is ezt érzem / látom.
És akkor most kérlek képzeld el mit érzek amikor pl apple TV Siló című sorozat ami Dolby Vision HDR, kb mindenhol sötétebb mint egy 30-as oled pixel fényerős SDR adás. Na ez a botrány és az elfogadhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
szkutyi
addikt
válasz torma1981 #96528 üzenetére
Figyelj nem tudom te mit nézel de csinálok neked egy összehasonlító képet...és hátha látod hogy részlet veszik el...
Ha egy sötét szobában megnézed az eredetit, minden részlete látsz a férfi ruháján is!.meg itt meló.helyen nag fényben is látni halványan!
[ Szerkesztve ]
-
T.Peter
őstag
-
T.Peter
őstag
válasz Quadgame94 #96538 üzenetére
8 biten. 12-vel nem fog menni. 10 bit-tel meg pont belefer, ezert tudja a G4 (4:4:4 mellett). 4:2:0-val megy ertelemszeruen 12-vel is.
[ Szerkesztve ]
-
szkutyi
addikt
válasz Quadgame94 #96542 üzenetére
És nincs is kijelző ami megjelenitene 12bitet.xdd
[ Szerkesztve ]
-
alaves
addikt
válasz szkutyi #96532 üzenetére
Nem tudom jelenleg streamen milyen, de annál a rilíznél a strange 1 rossz, hasonlónak kellene lennie azért, mint strange 2-nek, ami jó. A C1-en először azt hittem, hogy nem is váltott képmódot.
Az egésszel annyi lett volna a mondanivalóm, hogy minek a hdr, ha korlátozom a csúcsfényerőt a példában lévő 500 nitre.Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]
-
T.Peter
őstag
válasz Quadgame94 #96542 üzenetére
Ez most mindegy, en csak a kerdesere valaszoltam.
-
Malfroy
aktív tag
válasz szkutyi #96532 üzenetére
igazad van, a felső kép túl van tolva,nem természetes,világit konkrétan. viszont az alsó is szar mert nem természetes,főleg a bőrszin. szar mindkettő. a felső kép ember ábrázata az alsó kép részletességével lenne a jó kép.
[ Szerkesztve ]
Magas minőségű prémium gumiharangok / illesztékek eladó / → aprohirdetések → vezetékes fülhallgató
-
Malfroy
aktív tag
válasz Quadgame94 #96547 üzenetére
4:4:4.vs rgb?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest