- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blue_Absolut
csendes tag
válasz MaxxDamage #52200 üzenetére
Sziasztok!
Röviden összefoglalom a helyzetet: decemberben vásároltam egy asztali gépet (G4600, MSI B250i Pro, Western Digital 7200 rpm, 4 gb Teamgroup Elite RAM). Majd januárban vettem használtan 2x4gb Kingston Hyperx Fury RAM-ot, Windows Memtest szerint hibátlan, egyébként két évesek. Nem játszom sokat, csak World of Warplanest, ami gond nélkül fut hibátlanul meg kipróbáltam a GTA V-öt, ahol ezt a hibát tapasztaltam:
Ott van középen az a sötét csík. És fényességtől/háttértől függően hol látszódik, hol nem. Szerintetek lehet, hogy a memória okozza a hibát? (A processzor iGPU-ját használom, nincs külön videokártyám). Vagy szoftveres lehet a hiba, esetleg az iGPU lenne hibás? A másik játékban (World of Warplanes) minden hibátlan...
Valakinek ötlet?
-
nagyúr
válasz Blue_Absolut #52201 üzenetére
Szerintem a GTA 5 nem kompatibilis az integrált kártyával ezért lehet benne hiba.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
koko52
nagyúr
válasz Blue_Absolut #52201 üzenetére
100% h nem ram hiba. Ram hiba esetén azonnal kifagy a játék és nagy többségben kékhalál valamint Windows is tájékoztat h hibás a ram. Ez vga vagy szoftver hiba. Mint előttem is írták az IGP alkalmatlan ilyen játékokhoz.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
nagyúr
válasz MaxxDamage #52200 üzenetére
Először is a ramnak rajta kell lennie az alaplap qvl listán, mert Ryzen nagyon válogatós. Ha rajta van legyen a biosod a legfrissebb. A cpu-t húznod kell kicsit a 3400 mhz eléréséhez. A gyártó oldalán amit linkeltél azokat lődd be. A feszt is emelned kell. (1.35v)
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
MaxxDamage
félisten
válasz koko52 #52204 üzenetére
D.O.C.P-n ez alap dolog (fesz és a többi)
Igen, a listán szerepel. CPU 3.9-re van húzva stabilan.
Majd a napokban kipróbálom így, hogy mit megy a RAM a lapban...MD
L◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
greyslay
aktív tag
Milyen ramot vegyek topic eléggé inaktív úgy hogy megpróbálom itt.
Adott egy Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 alaplap egy ryzen 1600x mellett ehhez kellene 2x4 GB lehetőleg 3000 mhz körüli memória.
A lap qvljében pontosan nem találok olyan memóriát amit pcx n lehetne kapni de kérdésem lenne hogy Kingston 2x4GB DDR4 3000MHz HyperX Predator XMP HX430C15PB3K2/8 memória jó lehet e?
Vagy még a CRUCIAL 2X4GB DDR4 3000MHZ BALLISTIX ELITE BLE2C4G4D30AEEA szimpatikus.
A későbbi terv az 4x4 GB lenne gondolom ez nem lesz probléma."embertelen ember munka"
-
koko52
nagyúr
válasz greyslay #52206 üzenetére
Azért nem kaptál választ, mert rengetegszer leírtuk már, h Ryzen nagyon kényes a ramokra. Csak a qvl lista a garantált. Ryzen topikban kérdezz rá, mert van egy oldaluk ahova beírják a működő alaplap+ram párosokat.
-
koko52
nagyúr
válasz MaxxDamage #52205 üzenetére
Egyébként mivel 2666 felett minden OC (lapnak+cpunak+ramnak is) ezért nem garantált a működés. Gariztatni emiatt nem lehet.
-
MaxxDamage
félisten
válasz koko52 #52208 üzenetére
Az világos / jogos !
MD
L◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Submarine
senior tag
válasz greyslay #52210 üzenetére
Üdv!
Mit válaszoljanak, ha az általad említett típusok kombójával konkrétan senki sem találkozott?
Mindenképp a qvl listából válassz.
Sőt, én inkább azt javasolnám, hogy a ramot a qvl lista alapján, a hozzád legközelebbi boltból vedd sk, előre meg is beszélve, hogy egy estleges inkompatibilitási hiba miatti csere esetén a lehető legkevesebb macera legyen, ne kelljen telefonálgatással, meg visszaküldéssel bajlódni egy webshoppal.
Sztem okosabban nem lehet eljárni. A többit megveheted a PCX-ből, én is szoktam onnan rendelni.- a "kérem" és "köszönöm" szavak csodákra képesek -
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
-
greyslay
aktív tag
-
koko52
nagyúr
válasz greyslay #52213 üzenetére
Hát ha szerinted nincs jelentősége akkor próbáld meg. Kockázat nélkül nincs haszon...
-
koko52
nagyúr
válasz greyslay #52215 üzenetére
Itt
megtalálod az összefoglalóban amit keresel."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
félisten
Sziasztok!
Adott egy MSI FM2+ alaplap.
4db Ram foglalattal rendelkezik.
Most 2db Ram van benne, dualban mennek szepen. Ha beleteszek meg egy db 1600Mhz-es 4GB-os modult a tobbi melle, akkor a RAM terulet egesze single channel-ben menne, vagy az also 8GB dualban, es csak a felso 4GB lenne lassu?[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Zolee_70
senior tag
Sziasztok
Van 2x4GB Kingston HyperX Fury Black KHX2666C15D4/4G ramom, szeretném bővíteni, 2 szabad slot még van.Az aprón van ugyen ez, csak HX426C15FB/4 sorozatszámmal.
Ryzen 1600 konfigban van, B350 MSI lapban.
Lehet belőle gond, ha berakom?
[ Szerkesztve ]
>> WoT: Zolee70 << I'love WG. Ja, mégsem.
-
koko52
nagyúr
válasz Zolee_70 #52219 üzenetére
Ha benne van qvl listában akkor nem lesz gond. Ha nincs kérdezz rá ryzen topikban.
-
Lost_Arc
csendes újonc
Sziasztok!
3 darab memória modult érdemes használni?
Van 4x4gb ddr4 corsair vengeance lpx 3200mhz-es memóriám és jópár kékhalál és ezt követő tesztek után úgy néz ki h az egyik modulom nem jó!
Alapból csak 2133mhz-en működnek, overclockolva támogatja az alaplapom a 3200mhz-et.Amióta 3 db van bent nem volt fagyás, de kérdés h így kihat-e a teljesítményre? Jobban járok ha csak 2 modult használok?
Alaplap: MSI z270 gaming M3
Proci: i5 7600k -
koko52
nagyúr
válasz Lost_Arc #52221 üzenetére
Marad egy dual ch-d a 3. pedig singleként üzemel tovább. Ha nem munkára használod nem veszel észre semmit.
-
koko52
nagyúr
válasz Lost_Arc #52224 üzenetére
Szerintem a vga vram elfogy nálad. Milyen karid van?
-
koko52
nagyúr
válasz Lost_Arc #52226 üzenetére
Attól még bezuhanhat, nálam sokszor volt ilyen FarCry Primal esetén gtx 960 2gb-al. 1,8-ra irta a beállítás, de mérve elérte a 2gb-ot és jött a laggolás.
-
-
törölt tag
válasz Lost_Arc #52229 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az bezavarhat-e nálad, mert még nem próbáltam ilyen felállásban a RAM-okat.
Nálam az 1x16 GB az single channel, a 2x8 GB meg dual channelban megy. Mikor milyen RAM-om van saját használatra, éppen azokat használom a fenti két variáció egyikében.
BIOS-ban semmit sem állítottam, nálam mindig minden alapon van (AUTO). Memóriaórajel/időzítés sem befolyásolt nálam semmit sem a játékok sebességén, ezek is váltakoznak attól függően, hogy épp milyen RAM van a gépemben. -
ssgk
aktív tag
Sziasztok !
Jelenleg 2x4GB ddr4 ram pörög a gépemben egy HD3P lapban egy i5 6600k társaságába. ha mellécsapnék még 1 ugyanilyen ramot azzal menne gond nélkül vagy nem tetszene neki a 3db ? vagy ez semmit nem befolyásol és 8 helyett 12gb lenne belőle ?
Üdv Norbi[ Szerkesztve ]
-
z0l1ka
aktív tag
Mindenféle gond nélkül mennie kellene ,most az hogy nem megy esetleg dualba az más,de ettől függetlenül 12GB ramod lesz és nem 8
<-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->Célom .: Egy olyan rádió csatorna üzemeltetése, ahol a nap 24 órájában adásszünet van !!
-
zeusz55
senior tag
Sziasztok!
Egy noob kérdés, ssdm van akarok ramot bővíteni a gépben, az ssdn levettem a lapozófájlt 200 mb re (kikapcsoljam?? sok ellenvetést olvastam már).... nos ez esetben mi a különbség a virtuális memória és a lapozó fájl között?? Köszönöm!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
-
Werkly
őstag
Ha egy lap 2800-tól már csak OC RAM-ot "visz" akkor érdemes a mégnagyobb órajelűt erőltetni? Játékhoz lenne 2X8GB DDR4 ezért érdekelne! Esetleg kimondottan ajánlott gamer RAM-ok vannak (márka, típus)? Kösz!
-
nagyúr
válasz Werkly #52234 üzenetére
Minden olyan ram, ami "gémer" az világít. Szóval ha veszel karácsonyos ramot, az mind "gémer".
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
koko52
nagyúr
válasz Werkly #52234 üzenetére
Milyen ramot vegyek? topikban mindent megtalálsz. Játéknál nem számít a ram sebesség.
[ Szerkesztve ]
-
Riccsiz_h
aktív tag
sziasztok !
Szeretném szakértő segítségetek kérni egy ügyben. Egy Úrral apróról összetűzésbe keveredtem RAM kérdésben. Mégpedig vásároltam tőle 2x4GB DDR3 1600Mhz RAM-ot, eltelt 5-6 nap mire odajutottam hogy kipróbáljam és sajnos a 2db RAM modul közül csak az egyik volt működőképes.
Több működő DDR3-as alaplapban is teszteltem, de amennyiben a kettő közül az egyik modul valamilyen formában a gépbe kerül (hívjuk 1-esnek), egyszerűen nem hajlandó elindulni a betöltés (még BIOS-ig sem lehet eljutni). Tehát akár egyedül van bent bármelyik foglalatban (az 1-es), akár melléteszem a párját (a 2-est) nem történik semmi. Amenyiben csak a "párja" van bent (vagyis a 2-es), úgy tökéletes működik minden. Ebből arra a következtetésre jutottam hogy az egyik modul vagyis az 1-es hibás.
A történet azért kényes mert miután megvásároltam 5-6 napig egy dobozban volt a RAM és így bár emlékeim szerint nem egyeztünk meg pontosan hány nap, de próbagaranciát kaptam a memóriákra. Viszont az Úr az eltelt 6 nap miatt nem igazán szeretné megtéríteni a vásárlást.
Itt jön a kérdésem hozzátok, kedves szakértők. Bár rendelkezem valamilyen szintű fizika/informatika tudással, de sokkal okosabbak vannak nálam. A helyzet az hogy a RAM "áttetsző műanyag étfóliába/csomaglóba" (angol nevén: plastic wrap) volt tekerve jó vastagon, több rétegben, itt egy kép mire gondolok. Előfordulhat-e hogy a statikus elektromosság végzett az egyik memóriával ? Olvasgattam utána egy keveset hogy nem igazán szerencsés ilyesmibe csomagolni (nem véletlen van anti-statikus tasak).
Mert mivel az Úr állítja hogy működő gépből vetteki, és én is működő gépbekbe tettem be így kettőnk szava áll egymáséval szemben. Így csak erre tudtam gondolni hogy a nem teljesen szakszerű csomagolás tehetett kárt a modulban.
Előre is köszönöm a segítséget (nem vitát szeretnék szítani, csak megvizsgálni a feltevésem)
[ Szerkesztve ]
Üdv. Riccsiz
-
koko52
nagyúr
válasz Riccsiz_h #52237 üzenetére
Hát ez a fólia kifejezetten gerjeszti az elektromosságot, igen nagy hiba volt beletekerni. Mivel 1.5v a ram és egy kis szikra is már több 1000v ezért könnyen lehet h túlfesz szétcsapta. Még ha nem is éreztél (vagy ő a csomagolásnál) szikrát akkor is simán néhány 100v gerjedhetett. Próbáld ki ezt a fóliát kihúzva a hajad mellett elvezetni érezni fogod a statikusságot.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz Riccsiz_h #52239 üzenetére
Szia!
Én csak a saját "kálváriámat" írnám le. helyesebben, ha #29716 hsz-től elolvasod, a milyen Ramot vegyek topikban.
Röviden, én alaplapot vettem és 2X4GB Samsungot akartam belerakni. Az Új lapban nem működött, a két modul , csak az egyik.
Mindenféle teszt, és koko52 segítsége sem segített. / a linkelt Hsz-től olvashatod./Azóta össze lett rakva megint a másik alaplappal, és hiba nélkül, tökéletesen működik.
Ezzel persze nem akarom, cáfolni amit koko52 fentebb írt, csak mondani, hogy teljesen jól működő ramok az egyik lapban, így a másikban úgy reagálnak.
-
Riccsiz_h
aktív tag
válasz gyulazsolti #52240 üzenetére
szia !
Köszönöm hogy írtál, az a helyzet hogy a 3 különböző lapban is kipóbáltam és sajnos mindegyikben csak ugyanaz az egy működött. A másik ha bármilyen formában a gépbe került akkor a BIOS-ig sem lehetett sajnos eljutni (a 2db teljesen ugyanaz, Kingmax memóriák). Természetesen felajánlottam az üzletpartneremnek hogy átviszem hozzá és megnézhetjük az ő gépében. Remélem sikerül békésen lerendezni
[ Szerkesztve ]
Üdv. Riccsiz
-
törölt tag
válasz gyulazsolti #52240 üzenetére
Samsung RAM-okat vettél vagy csak Samsung chipes gagyi/noname RAM-okat? Nekem az utóbbiból sikerült bevásárolnom, 10-ból 9-cel gond volt alaplaptól és BIOS beállítástól függetlenül.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz Riccsiz_h #52241 üzenetére
Engem a BIOS-ig engedett. Sőt ott látta is. Amikor a tesztet futtattam, az sem írt hibát.
De BIOS után a kezdő képernyőnél lefagyott, ha csak az az 1 volt benne.
Amikor mond a kettő, akkor pedig folyamatosan újraindult BIOS után.Scorp2011
Samsung Ramokat vettem boltban, Kb:3 éve és probléma nélkül ment ASRock lapban.
A Gigabyte lapban nem ment., párban, csak az egyik.[ Szerkesztve ]
-
tom36
kezdő
Hellósztok
Nem tudjátok véletlen hogy a Corsair ramoknál mit takarhat a Mhz elötti betüjel ?
pl: CMU16GX4M2C3000C15
mer van B, C, L -es verzió, de, hogy mi a különbség azt nem tudom, és valahogy nem is találok hozzá infót
csak annyit tudok, hogy az a reviziót jelöli, de nem többet.előre is kössz a megfejtést.
-
MasterMark
titán
Üdv, bármit állítok az alaplap override-olja a beállításokat. Csak az alap 1333-on megy az XMP-s 1866 helyett.
Bárkinek bármi ötlet?
Ja igen, Corsair Vengance LP 1866 CL9-ről van szó.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Submarine
senior tag
-
-
Submarine
senior tag
-
MasterMark
titán
válasz Submarine #52248 üzenetére
Dual Channel, az két csatorna együttműködése, a RAM modulokat külön csatornára kell tenni. Ha egy csatornába raksz két modult, a másik meg üres akkor az Single Channel.
Így viszont 2x2 Dual Channel azt jelenti, hogy mindkét csatornán 2 modul van. (Nyilván a másik csatornán lévő párjukkal vannak dual-ban, nem a mellette lévővel.)
Köszi, megnézem magában is, de együtt kellene menjen.
Van 1333-1600-1866 között érzékelhető különbség játékban egyáltalán? Mindenhol azt olvasom hogy nagyon minimális.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
koko52
nagyúr
válasz MasterMark #52249 üzenetére
Észre vehető különbség nincs csak mérhető az is minimàlis. A képen én azt látom h az elsődleges csatornád a dimm1. Menniük kell esetleg a procít húzd feljebb. Cpu-z vagy aida mit lát?
Most néztem a v3 verzió 1600 mhz ig támogat.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Dolce Gusto
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- LEGO klub
- XPEnology
- Ukrajnai háború
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- alza vélemények - tapasztalatok
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3600MHz
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest