- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szab02
aktív tag
Sziasztok!
Nagy különbség van 1333 és 1600 között?
Bővíteni szeretném. Kérdés, hogy a jelenlegit eladjam (és csere 2*8 gb 1600) vagy ez mellé még 8 gigát bele tudok tenni 1333-ból.
Most 1333-as van a gépben 2*2, de kevés... (PS, LIGHROOM)
(paraméterek az adataimnál.)http://www.panoramio.com/user/szab02
-
Baktervalami
csendes tag
Üdv mindenki
Adott a következő alaplap: MSI G41M-P26/P28/S01 (MS-7592)
Ebben műkszik 1 darab Apacer 78.A1GC6.CP1 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 666 MHz) (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)Vettem egy Transcend 4 Gb RAM tunning célból TS512MLK64V3N 4GB DDR3 1333 U-DIMM Dual Rank
A Transcend hivatalos oldala szerint támogatja az alaplap ezt a RAM-ot
viszont ha beteszem a gépbe nem indul el.mi lehet a probléma ?
-
-
Sunny8003
csendes tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni!
Van egy FX 8320asom ill. 1 MSi 990FXA-GD65-ös lapom amibe vettem GEIL 2133Mhz-es rammokat de nem tudom beállítani a frekire... a a ram 1.65Von CL- 9-9-9-28 as időzítésen menne.. de a lap csak 1333-on indul el.. probáltam 1866-ba tenni és FSB emeléssel 2127vagy 2136-ig tudom emelni,,,, HT -2060MHZ NB -2060MHz
baéllítottam kézell hozá az időzítéseket..a teljes táblázatot... de sehogyse tudtam melóra bírni ...:S várnák némi ötletet... mitévő legyek....?.. köszi -
törölt tag
-
G-lader
tag
válasz #65675776 #40062 üzenetére
Ezt légyszives magyarázd el nekem hogy hogyan van, mert nem értem. Ha adott egy alapon futó alaplap, húzás nélkül, alap processzorral húzás nélkül, és ezek elvileg így támogatják a 2400Mhz-et, akkor mi az hogy a processzor nem támogatja? Ezt most akkor hogyan kell érteni? Megy a RAM 1600 felett, de nem használja a processzor az 1600 feletti sebességet, vagy hogyan? Nem értem, szóval légyszives picit bővebben írnál erről, vagy valami ide vonatkozó írást linkelnél?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz G-lader #40063 üzenetére
Jelenleg nincs olyan processzor, ami támogatna DDR3-1866-nál többet. És ez is csak AMD processzoroknál van. Intel vonalon az IB vezette be általánosan a DDR3-1600 támogatást. A memóriavezérlő már régóta a processzorban van (AMD-nél a K8 óta, ami 2003-ban került piacra, intelnél Nehalem óta, ami 2008 végén), ergo a memóriatámogatás elsősorban a processzortól függ. Az alaplapnak csak annyi a dolga, hogy közölje a processzorral, hogy hogyan kell(ene) kezelnie a RAM-ot. Az efeletti memóriasebességek minden esetben tuningnak minősülnek, nincs rájuk semmiféle garancia.
Értelme mondjuk nincs szinte semmi a memóriatuningnak. A mai processzorok bőven elvannak a single channel DDR3-1600 adta sávszélességgel is, nem igazán gyorsulnak a DC beizzításától sem, nemhogy még szénné is húzd őket. Amik valamelyest érzékenyek rá, azok az APU-k. Ezek is leginkább csak akkor ha normális erejű IGP van bennük. De ott is csak pár százalék a gyorsulás már DDR3-1866 felett is. [link]
-
G-lader
tag
válasz #65675776 #40064 üzenetére
OK, értem. Akkor viszont azt leszögezhetjük hogy bár hivatalosan OC-nak, tunning-nak minősül mégis jelenleg is gyártanak PnP 2133-as ramokat (nem XMP hanem standard Jedec profillal), illetve mivel a SB 2133Mhz-et, az IB 2800Mhz-et támogat, így a gyakorlatban mondhatjuk azt hogy a jelenlegi intel alapú laptopok igenis támogatják az 1600Mhz-nél magasabb órajeleket (bár ahogy írtad hivatalosan ez már OC-nak minősül).
Az meg hogy van-e gyakorlati értelme 1600 fölé menni vagy csak egy jó marketing fogás azt mindenkinek a saját belátására van bízva.
Most nézem amit linkeltél, azért az a sony vegas-os 17% azt én már érezhetőnek mondanám. Persze ez csak azoknál érdekes akik ezt a programot használják.
[ Szerkesztve ]
-
Nagynozi
aktív tag
Sziasztok! Vettem nemrég 3x4GB Corsair Vengeance TRI-KIT CL9-et egyik ismerősömtől. Elviekben 1600mhz-en mennének a ramok 9-9-9-24-es időzítéssel ( ez van rájuk írva ), de nálam csak 1333-on hajlandóak menni. A régi Corsair Dominator ramjaim 8-8-8-20-asok voltak és 1600-on vígan futkároztak. Tudom nem nagy probléma, de valami ötlet ( nem vagyok annyira pro benne )!
-
krx21
nagyúr
válasz #65675776 #40062 üzenetére
Azért nálam a 1866mhz-es 4*4Gb kit tökéletesen futott 2133Mhz-en! Illetve a mostani gyári 2133-mas meg változatlan cl és feszültség ellenére meg 2200Mhz-en... Nincs nagyságrendű különbség persze, de minél jobban meghúzod a procit annál inkább fontosabb a gyorsabb ram is... Nem mondom, hogy vegyetek 2133mhz-es ramot mert nem éri meg, de egy jól húzható 1866-os semmivel nem drágább mint egy másik...
Sok kis tuning önmagában nem sokat hoz, de ha sok van belőle akkor igenis érezni...(CPU. GPU. MEM...)Hiába minősül OC-nek... Ha az alaplap és a mem. hivatalosan támogatja, mondjuk a 2133-at akkor annak mennie kell! A gyártók sem, a meg nem jelent, hivatalosan is 2133-at támogatott cpu-n teszteltek...
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz Nagynozi #40070 üzenetére
A bios-ba való belépés után ha van XMP profil beállítás akkor be kell állítani! Pl nálam ilyen...
Vagy beállítod manuálisan a paramétereket:
9-9-9-24 2T, nálam pl ilyen
A feszültség 1.5V... Kis emeléssel lehet a stabilitást növelni, de mennie kell...
Ha rögtön kifagy a fesz emelés sem segít...
Most milyen beállításon vannak? -
Nagynozi
aktív tag
XMP profilom nincsen. Lefényképeztem egy részletét a bios-nak, ez még hagyományos kékhátterű bios.
Jelenleg automatikusra van állítva minden, csak a memóriát állítottam 1333mhz-re. ( remélem tudsz valamit spekulálni a képből )
SZERK: Az AIDA64 ezt írja a 800mhz-ről: @ 800 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 41-128-2-6-12-6-6-30 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW) ( ezt nem értem abszolút )
[ Szerkesztve ]
-
Nagynozi
aktív tag
válasz Nagynozi #40072 üzenetére
Na még egy dolgot leírok ( bocsánat már nem volt idő a szerkesztésre ): a teljes memórialeírás az Aida64-ből:
Mező Érték
Memória modul tulajdonságai
Modul neve Corsair Vengeance CMZ12GX3M3A1600C9
Sorozatszám Nincs
Gyártás ideje 14. hét / 2011
Modul mérete 4 GB (2 ranks, 8 banks)
Modul típusa Unbuffered DIMM
Memória típusa DDR3 SDRAM
Memória sebessége DDR3-1333 (667 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége 1.5 V
Hibafelismerési módszer NincsMemória időzítések
@ 666 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 34-107-5-10-5-5-25 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 592 MHz 8-8-8-22 (CL-RCD-RP-RAS) / 30-95-5-9-5-5-23 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 518 MHz 7-7-7-19 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-83-4-8-4-4-20 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 444 MHz 6-6-6-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-72-4-7-4-4-17 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)Extreme Memory Profile v1.2
Profil neve Enthusiast (Certified)
Memória sebessége DDR3-1600 (800 MHz)
Feszültség 1.50 V (Memóriavezérlő: 1.20 V)
@ 800 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 41-128-2-6-12-6-6-30 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 533 MHz 6-6-6-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-86-2-4-8-4-4-20 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)Extreme Memory Profile v1.2
Profil neve Extreme
Memória sebessége DDR3-1600 (800 MHz)
Feszültség 1.50 V (Memóriavezérlő: 1.35 V)
@ 800 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 41-128-2-6-12-6-6-30 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 533 MHz 6-6-6-16 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-86-2-4-8-4-4-20 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)Memória modul jellemzői
Auto Self Refresh Nincs támogatva
Extended Temperature Range Támogatva
Extended Temperature Refresh Rate Nincs támogatva
On-Die Thermal Sensor Readout Nincs támogatvaMemória modul gyártó
Cégnév Corsair Inc.
Termék információ http://www.corsair.com/en/memory-by-product-family.html -
Nagynozi
aktív tag
-
krx21
nagyúr
válasz Nagynozi #40080 üzenetére
Azért nézd meg ha van időd... Mert lehet, hogy valamelyik kettő modullal megy és akkor a 3. hibás...
Én is vittem vissza 4*8Gb Corsairt mert xmp-be 2133-on hibázott...(gyári 2133 volt ) 1866-on jól ment...
Rögtön jöttek az I betüs cégnél: mért melyik cpu támogatja a 2133mhz-et?
De nálad az 1600Mhz-re még csak ezt sem mondhatják! Mondjuk, hogy az alaplapod támogatja e hivatalosan az 1600-at nem is vizsgáltuk...De gondolom igen... -
törölt tag
válasz G-lader #40065 üzenetére
A JEDEC által szabványosított legmagasabb órajel a DDR3-1866 DDR3L-nél. (JESD79-3-1A) Ez most januárban lett publikálva. A normál DDR3-ra vonatkozó szabvány (JESD79-3F) maximum 2133MHz-es órajelet definiál. (Érdemes volt ránézni a szabványra, mert már tényleg vannak 1600MHz feletti szabvány órajelek. Ez most hirtelenjében engem is meglepett. Pedig már elég rég bekerültek, még a D revízióba. Úgy látszik a JEDEC-nél sikerült végre elszakadni a maximum 200MHz-es cellaórajeltől.)
Az SB-re és IB-re vonatkozó (egyébként téves) információk honnan származnak? Mert az intel nem tud róluk.
SB-nél ez a legmagasabb létező kiépítés: Intel® Core™ i7-3970X Processor Extreme Edition
Átlag SB-ből pedig ez: Intel® Core™ i7-2700K Processor
IB-ből pedig ez az általános (a csúcspéldányon keresztül mutatva): Intel® Core™ i7-3770K Processor
Pár alja IB (cerka és Pentium) pedig csak DDR3-1333-at támogat. Intel® Pentium® Processor G2020Igen. És csak és kizárólag intel vonalon. 50% órajeltöbblet hoz 17%-ot. AMD vonalon a 28% órajeltöbblet hoz 3,2%-ot. Az egyébként igencsak sávszélességigényes IGP-k meg éppen nem igazán foglalkoznak vele 1866 felett. A processzortuning sem igazán indokolja a dolgot. Fontossá meg főleg nem teszi. Ennyi miatt kockáztatni a rendszer stabilitását, miközben érdemben nem hoz a konyhára, nem érdemes.
[ Szerkesztve ]
-
G-lader
tag
válasz #65675776 #40083 üzenetére
Azt tudom hogy az intel honlapján csak az általad írt 1333-as, ill 1600-as számok szerepelnek, viszont ha beírod a nagy kereső oldalra hogy Ivy vagy Sandy B. max supported ram speed, akkor számos találatot kapsz az általam beírt számokra, bár, ahogy már +beszéltük (asszem) ezek mind az un. OC kategóriába tartoznak. Pl. lásd itt , de ahogy írtam gyakorlatilag az oldalak többsége ezeket a számokat hozza, szemben az inetel hivatalos honlapjával.
"A JEDEC által szabványosított legmagasabb órajel a DDR3-1866 DDR3L-nél. "
Akkor azt mondod hogy a kapható PnP 2133Mhz-es notebook ramok gyakorlatilag szabványon kívüliek?
"Igen. És csak és kizárólag intel vonalon."
Mivel intel vonalról beszéltünk (arra vonatkozott az eredeti kérdés) így ezért is az intelre vonatkoztatva említettem a 17%-ot.
-
törölt tag
válasz G-lader #40084 üzenetére
Senkit nem érdekel, hogy mit bír OC-val. Azt nem támogatja hivatalosan, ergo nem is garantálható, hogy működik úgy. Ne keverd össze a hivatalos, gyártói specifikációt és a tuningpotenciál, mert nem ugyan az a kettő. Ami az intel oldalán van az a hivatalos, az az, amit mindenképpen bírnia kell, mert azt támogatja. A többi szerencse kérdése, nem garantálható, és főleg nem garantált. És nem specifikáció, és ezeket az értékeket nem támogatja egyetlen processzor sem.
Olvasd tovább a mondatot.
Egy alkalmazás, egy bizonyos processzorral. Több processzorral is végig kellene mérni, és kiderülne, hogy valójában átlagosan mennyit számít. Ha az összes alkalmazás átlagát nézzük, akkor az 50% plusz órajel ~3-4% teljesítménytöbbletet hoz. Szóval kb értelmetlen erre az egyre hivatkozni, mert nagyon marginális dolog. Összességében elhanyagolható a jelentősége a memóriatuningnak.
[ Szerkesztve ]
-
G-lader
tag
válasz #65675776 #40086 üzenetére
OK, akkor 3 dolog:
1, "Senkit nem érdekel, hogy mit bír OC-val"
Én meg úgy érzem hogy a kérdezőt igenis érdekelte hogy mit bír a gépe, azért is érdekelte hogy van-e 1600 feletti lehetőség. Lásd még 2 =>
2, ha valaki kérdezi hogy támogatja-e az 1600Mhz fölötti értékeket a processzora, akkor nem egy kategorikus "NEM" -et kéne válaszolni neki (mert nem biztos hogy ez fedi a valóságot), hanem leírni azt hogy szerencse kérdése, vagy igen, vagy nem, ha van rá lehetősége tesztelje.
3, Olvas el Te is amit írtam, és főleg az utolsó mondatot:
"Most nézem amit linkeltél, azért az a sony vegas-os 17% azt én már érezhetőnek mondanám. Persze ez csak azoknál érdekes akik ezt a programot használják."Sztem én is leírtam ezzel hogy ez csak annak jelent +-t aki ezt a programot használja. Az meg hogy csak ezzel a processzorral igaz ez a +17% az ugye azt is jelenti hogy ennyi erővel elméletileg egy másik processzornál akár nagyobb is lehet ez az előny, meg persze akár kevesebb is, de azt is jelenti hogy más nem tesztelt processzorral akár más (akár itt nem is tesztelt) alkalmazások is többet profitálhatnak belőle vagy kevesebbet. Ennyi erővel találgatás az egész....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz G-lader #40087 üzenetére
1. Ha kiemelsz egy részt a teléjesből, akkor teljesen más értelmet nyer. Jelen esetben is erről van szó. A mondatot egyészében kellene értelmezni. Máskülönben elferdítem a mondandóját.
2. De, támogatás szempontjából egy határozott "nem" a válasz. Más dolog a támogatás, és más az elérhető határ.
3. A skálázódás ilyen esetekben elég ritkán lineáris. Sokat számít a processzor felépítésétől, intel esetén az engedélyezett funkcióktól. Ugyan úgy Ivy Bridge magos a i5-3570K is. De lendületből nincs Hyper Threading és 2MiB-tal kevesebb az L2 cache. Ebből jó eséllyel következik, hogy kevesebbet is fog profitálni a magasabb órajelből. A HT jelentősen megnöveli a memóriasávszélesség igényt, ahogy érezhetően jobban szereti egy HT-s proci a nagyobb cache-eket is. Megint máshogy fog viselkedni egy i3-3240, ami szintén IB. Ez megint csak támogat HT-t, viszont tovább feleződött az L2 cache is a magok számával egyetemben. Szóval ez jó eséllyel megint más mértékben fog profitálni a magasab órajelből. Csak látszólag egyértelmű a dolog, valóban egyáltalán nem az. Viszont nem találgatás, a tesztben mért eredmény szerepel. Egy bizonyos felépítés mellett. Le kell mérni más felépítésű processzorral is, utána lehet véleményt mondani arról. Ezen teszt alapján a másik két nevezett processzorra vonatkozóan valóban csak találgatás. (Az én tippem, hogy az i3 jobban profitál a HT miatt, mint a HT nélküli i5, de mind a kettő kisebb mértékben, mint az i7.)
-
Baktervalami
csendes tag
http://prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/hsz_40059-40059.html
Megpróbáltam üzem közben betenni a RAMot a gépbe, mert kicsit felkaptam a vizet a sokadszori kudarc után.
AIDA felismerte szépen a cuccot persze a gép nem érzékelte. Újraindítom megintcsak fekete képernyő. SZerintem a RAM hibátlan valami más a gond.
Valakinek ötlete ? -
jumbo71
tag
Szasztok.
Egy röpke kérdés.
Az alapvető rendszerinfónál ezt írja a masinám."Telepített memória /ram/ :6.0 GB /5:25 GB Használható/ "
Ez mitől van? mért nem 6GB a használható?
64bites win7 op.rend. használok.
Az alaplap 16GB ot tud kezelni... -
marczin.r
csendes tag
válasz marczin.r #40091 üzenetére
Helló lehetséges, hogy az alaplap többet fogyaszt ha a rendszer memória dual chanelben van mintha egy modulban ??Mert a fentiekben említettem a memória problémám és megoldódott, hogy lekapcsoltam minden rendszer hűtőt és az előlapi kijelzőt. A válaszotokat előre is köszönöm.
Phenom II x4 B840 Asrock N68C-GS-FX Corsair Vengeance cml8gx3m2a1600c9 8GB KIT Sapphire HD5830 1Gb DDR5 Seagate 1,5Tb
-
Szab02
aktív tag
Feltenném még egyszerűbben a kérdésemet:
8 Gb 1600 Mhz xmp vagy 12 Gb 1333 Mhz ?
Pro/ kontrára lennék kíváncsi.http://www.panoramio.com/user/szab02
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Szab02 #40095 üzenetére
Attól függ mire használod a gépet. Ha sokat tömörítesz akkor 8GB 1600, ha meg ram éhes alkalmazásokat futtatsz (PS, több virtulásigép, stb) akkor 12GB 1333.
mod:
jumbo71: Bios-ban letiltottad az ntegrált vga-t? Ha bios-ban nincs letiltva az integrált grafika akkor a memót lefoglalja magának ha használod ha nem.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
gabo89
senior tag
Srácok, az ECC-s ram müködik az FM2-es konfigomban? Csak mert jóval olcsóbb most.
indul a sörös aludni
-
domiromm
tag
Üdv.
Nem rég vettem egy kit corsair xms 1x1gb ddr 250-est a másik corsair xms 1x1gb ddr 200-as mellé.
Hogyan éri meg használni ez a kit egyedűl 250 mhz-en corsair xms 1x1gb ddr 250.
Vagy kettőt együt 225 mhz-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Projektor topic
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen videókártyát?
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Politika
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- 2 GB / 800 MHz DDR2 RAM, Több db, 1 év Garancia + Számla!!!
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest