- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bozsi80
tag
válasz bitpork #38950 üzenetére
Mind kétoldalas és előtte tuti, hogy megvolt mind az 1768Mb.
Ami még fura volt, hogy XP telepítéskor nagyon nem stimmelt a dátum és idő...
azt hiszem 2002 ... ... X óra Y percről (az sem egyezett) kellett átállítanom.
Pedig BIOS reset-et nem csináltam és az elemet sem vettem ki.Ha sikerül elég gyorsan felkapcsolnod a villanyt, megpillanthatod a sötétséget!
-
Orton96
aktív tag
Sziasztok!
DDR3-mas modulokat mekkora frekvenciával érdemes venni? Úgy hallottam, hogy kb 1600Mhz- ig érezni a különbséget, attól felfelé nem igazán max "tuningosok" számára fontos. Szóval akkor gondolom sima felhasználásra gyakori játékkal sem éri meg tuning RAM-okat venni. De kérlek javítsatok ki ha tévedek.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
ibront15
csendes tag
sziasztok!
azzal kapcsolatban kérnék segítséget hogy jelenleg ilyen ramot használok: http://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingston/valueram-4gb-2x2gb-ddr3-1333mhz-kvr1333d3n9k2-4g-p33785989/
és szeretném bőviteni 8 vagy 12 gigára és hogy jó lenne e mellé ez a ram: http://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingston/8gb-2x4gb-ddr3-1333mhz-kvr1333d3n9k2-8g-p45667126/
ugy raknám bele hogy az első channel be menne a két 4 gigás a második kettő be a két kettes és hogy működne e faszán? vagy lenne vele valami probléma
ilyen alaplapom van: http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-890xa-ud3_10/
ilyen proci: http://www.arukereso.hu/processzor-c3139/amd/phenom-ii-x6-1090t-3-2ghz-am3-p41801657/
segítséget előre is köszi -
Dexter74
tag
Üdv!
Feltették előttem már egy páran ezt a kérdést, de megoldásra nálam semmi nem vezetett.
A képen is látszik, hogy 6 GB memória van a gépben. De valamiért csak 2-t használ.
Alaplap: Asrock N68C-S UCC
Memória: Kingston 4 GB
Zeppelin 2 GB
Időzités BIOS-ban kézzel beállítva 1333MHZ CL9 9-9-9-25Ha auto-ra teszem akkor leveszi az órajelet 800 MHZ-re, illetve 6-6-6-15-re.
Hálás lennék, ha valaki megszakértené a bajom okát......
-
nmy1212
aktív tag
Sziasztok!
Gigabyte P55-UD3 lapban cseréltem most ramot. Eddig egy mezei kingston 2*2 GB 1333 mhz cl9 volt.
Az új: CORSAIR 8192MB Vengeance Red DDR3 1866MHz CL9 KIT CMZ8GX3M2A1866C9R
(proci: i5-650)
A kérdésem, hogy továbbra is 1333mhz-en fut az új memória, holott a régi ram kingston már nincs benne.
Nézelődtem a biosban, de nem igazán engedte nővelni a feszültséget. Elviekben a lap támogatja az 1866-os ramokat.Előre is köszi a segítséget!
Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
CoolMan
MODERÁTOR
válasz nmy1212 #38959 üzenetére
Üdv!
Az alaplap specification-ban nincs 1866Mhz támogatás.
Valamint a CPU-ban lévő memória vezérlő gyárilag 1333Mhz-t támogat. CPU.
Ezek szerint, minden más beállítást csak tuningal lehetne elérni. Amúgy nincs igazán különbség a két Mhz között, legfeljebb szintetikus tesztekben. -
nagyúr
válasz Dexter74 #38957 üzenetére
BIOS-ban vagy OS alatt nincs korlátozva a használható RAM mennyisége? BIOS-ban Memory Remap funkciót keress, OS alatt pedig msconfig-ban pedig Rendszerindítás, Speciális, Max. memória.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
SzO.okI
csendes tag
Sziasztok!!
Memória vásárlás előtt vagyok és érdeklődnék hogy szerintetek milyet vegyek ehhez a géphez:
alaplap: Asrock a75 Pro4-m
proci: a8 3870Kazt még hozzá fűzném hogy az integrált vga-t nem használom hanem egy gtx 570-es kártyával hajtom!!
8Gb az alap amit akarok venni kevesebbet nem csak azt nem tudom hogy milyet 1600MHz v 1866 MHz v 2133 MHz és hogy milyen márka ami kompatibilis a cuccaimmal!!Továbbá hogy most van benne 2x2Gb ez a fajta ram és az istenért sem akar menni nekem 1600MHz-en és 1333MHz-en mert kifagy a gépem vagy be sem bootol de ha 1066-ra állítom akkor meg jó. Próbálkoztam már win újra telepítéssel meg mindennel de semmi sem használ. Remélem hogy csak kompatibilitás miatt van ez és az új ram-al megoldódik minden.
Ötletek??
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!
Asrock B450 Steel Legend, AMD R5 3600, Corsair Vengance RGB Pro 2*8 GB 3200Mhz, ASUS ROG 5700XT, ADATA XPG GAMMIX S5 1TB
-
Zsamolzsa
tag
Sziasztok!!!Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!!!
Proci : 1156 i5-760 2..8GHz
Alaplap : GA-p55a-UD3
Memória : Geil Value+ 1666 2*2Gb,ezt cseréltem erre Kongston HyperX 2133 2*4Gb...
Kérdésem az hogy mennyin megy az új ram,hol tudom megnézni mennyi MHz-en dolgozik?
Milyen módszerekkel húzhatom?
Plz fontos lenne.... -
nagyúr
válasz Zsamolzsa #38968 üzenetére
A RAM-jaid 1333MHz-en járnak. A 667MHz a buszfreki, ennek duplája az effektív RAM órajel.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
do3om
addikt
Ez borzalmas hányszor jön még elő.
Ez mind azért van mert nincs elég információ szolgáltatva a vevőknek csak annyi hogy az 1333Mhz-nél hű de sokkal jobb az 2133Mhz.
De hogy amit eladnak ramokat ez nem fog a büdös életben soha annyit menni magátol arról nem igen van infó adva a vevőknek. A tesztekben is sokkal jobban fel kéne hívni erre a figyelmet hogy csak akkor érhető el a a dobozon szereplő szép szám ha azt manuálisan állítja be az ember többnyire a bioszban. Ami meg megint nagy sötétségbe van a legtöbb felhasználónak.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
nagyúr
Emellett azt is hozzá lehetne tenni, hogy az elérhető RAM frekvencia az adott konfig memóriavezérlőjétől is függ. Régebben ez ugye a lapokban volt, mostanában inkább a prociba költöztek. Tehát az adott, gyárilag megadott RAM órajel eléréséhez kell a megfelelő lap - és annak BIOS-a - és kell a CPU-ban levő IMC támogatása is, plusz Intelnél a RAM fesz is lényeges.
És amikor mindez megvan, kiderül, hogy kb. semmivel nem gyorsabb a 2133MHz-es kit, mint az 1600-as.
Lehet, kicsit upgradelni kellene az 1. hsz-t.Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
SRS
tag
Sziasztok.
Most raktam össze az új gépemet 4 GB rammal de a windows azt írja ki hogy 2,97 Gb használható.
Mi lehet a gond? -
Superleggera
tag
Sziasztok!
Van egy nagy problémam, hogy vettem egy Kingston kvr1333d3n9/8g os RAM-ot, és belemegy a gépbe azzal nincs semmi gond, de amikor bekapcsolom, akkor elkezd sípolni, és "felbőg" a ventillátor. Miért csinálja ezt?
Alaplap: HP IPIEL-LA3
Köszönöm segítségeteket!
-
SRS
tag
válasz Jakab66[hun] #38976 üzenetére
Nem
-
nagyúr
válasz Jakab66[hun] #38978 üzenetére
4GB-ot.
-
SRS
tag
De nincs semmi hátránya a 64 bitesnek mert rosszat halottam róla.
-
marcusa
addikt
Így van, 4Gb-t, de ebben benne van a vRam is, ami 6850 esetén jó eséllyel 1Gb, így a rendszermemóriából még 3at kezel.
(#38980) SRS : Nincs semmi hátránya, jóformán észre se lehet venni a különbséget. Nincs már semmi kompatibilitási gond
[ Szerkesztve ]
:-)
-
SRS
tag
Kösz hogy segítettetek.
Felrakom a 64 eset. -
utánvétel
aktív tag
*** A printer lassítja a papír haladását a szemetes felé... ***
-
geckowize
őstag
Hello!
Valakinek van ASRock 970 Extreme 3 alaplapja?
Érdeklődnék, hogy Dual-Channelt a processzor melletti slotokban lehet csak létrehozni, vagy a szélső 2 is jó?Ilyen lap vásárlását tervezem, viszont félek, hogy a Scythe Katana 3 miatt nem férne el a Corsair Vengeance a proci melletti 2 slotba.
-
nagyúr
sziasztok, lenne egy láma kérdésem.
Az vajon miért lehet, hogy az Aida szerint az édesanyámnak fél évvel ezelőtt összerakott cerkás gépnek (G530 + Asrock H67 ITX-M + 1333 MHz-es ramok, amik ugye 1066 MHz-en mennek) nagyobb a memória-olvasása, mint az én frissen összerakott G860-as Pentium-os gépemnek? (Asrock B75-ös lapban, Kingston Hyper X Blu KHX1600C9D3B1/4G 1600 MHz, CL9-es memóriával, 1333 MHz-n járatva)
Memória olvasás:
G530: 12605 MB/s
G860: 9333 MB/sMemória írás:
G530: 12686 MB/s
G860: 9548 MB/sA G530 Dual-ban van, a G860 csak single channel. Létezik, hogy ez ennyit számít?
Vagy félremér az Aida? (a referencia listában a két évvel ezelőtti i7-es szerepel hasonló értékkel, mint most a cerkánál)Vagy elrontottam valamit? Az UEFI-ben minden auto-n van, az UEFI és az Aida szerint is 1333 MHz-en jár a memória, mégis ilyen lassú. Ha jól látom, más tesztek szerint olyan ~15000 MB/s körül kéne lennie az írási és olvasási sebességnek, ehhez képest ezt a ~9500 MB/sec-et elég lassúnak találom.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszi,
@[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Eagle16
addikt
válasz fokukac #38986 üzenetére
A dual channel miatt van. Ennyit számít, legalábbis ilyen szintetikus tesztekben.
Nálam 15600mb/s a memória olvasás, G860 + Asrock B75 + 2x4Gb Corsair 1333Mhz CL9.
Tegyél mellé egy ugyanolyan 4Gb-os modult és akkor neked is hozza majd ezeket a sebességeket, vagy még többet.
₿ ... ₿ ₿... ₿ ₿ ₿
-
nagyúr
válasz Eagle16 #38987 üzenetére
Szia, köszi.
Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít a dual channel, azt írták, hogy ez csak 5-10%-ot jelent....Még egy kérdés: a dual-channel-hez ugye két tökegyforma RAM kell. Ha veszek egy másik ugyanilyen kódszámút, az jó lesz hozzá? Vagy mindenképpen muszáj KIT-et venni? (amiket ugye teszteltek egymással)
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Eagle16
addikt
válasz fokukac #38988 üzenetére
Igazából csak tesztprogramoknál van jelentősége, én mégis eddig mindig párban vettem a RAM-okat, hogy a dual-channel meglegyen
Ha a tesztprogramoktól eltekintünk, akkor minimális előnyei vannak igazából, de ha mégis úgy döntesz hogy kell a kétcsatornás üzemmód, akkor egy ugyanolyan kódszámú jó lesz, igen. Nem garantált, de 99% hogy menni fognak. A KIT-ek esetében van 100%-osan garantálva a párban működés. (én pl. nem KIT-et vettem és mennek együtt)
₿ ... ₿ ₿... ₿ ₿ ₿
-
utánvétel
aktív tag
válasz Eagle16 #38989 üzenetére
Volt már rá példa, hogy két különböző frekvenciájú és márkájú ram-mal is elindult egy gép duálban, az alacsonyabb ram frekvenciáján.
Eagle16 (#38987) üzenetére:
kb 50-60%-ot legalább dob a gépsebességen, ha duálban üzemel.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz utánvétel #38990 üzenetére
50-60%-ot legfeljebb a NetBurst architektúrák esetében hozott, ott is csak szintetikus tesztek alatt. A mai konfigok esetében, valós alkalmazások alatt csak 4-10%-nyi az eltérés.
-
utánvétel
aktív tag
Na most leteszteltem a laptopommal:
Olvasás:
Core i3-2310M 2100 MHz Asus K73SV Series Notebook HM65 Int. Dual DDR3-1333 9-9-9-24 CR2 13179 MB/mp
Írás
Core i3-2310M 2100 MHz Asus K73SV Series Notebook HM65 Int. Dual DDR3-1333 9-9-9-24 CR2 11736 MB/mpOlvasás
Core i3-2310M 2100 MHz Asus K73SV Series Notebook HM65 Int.DDR3-1333 SDRAM 9-9-9-24 CR2 9759 MB/mp
Írás
CPU CPU órajel Alaplap Lapkakészlet Memória CL-RCD-RP-RAS
Core i3-2310M 2100 MHz Asus K73SV Series Notebook HM65 Int.DDR3-1333 SDRAM 9-9-9-24 CR2 10385 MB/mp10-és 35% között, de semmiképp sem 4%
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz utánvétel #38994 üzenetére
Az AIDA64 (Everest), SiSoft Sandra, stb. tesztek szintetikus tesztek, amelyek az adott architektúra memória sávszélességét mérik leginkább, vagyis azt szimulálják, hogy mennyit tudna teljesíteni a RAM, ha minden más alkatrész sebessége ideális lenne. Ezekben a szintetikus tesztekben jól kimutatható a DC 128 bites adatbuszának előnye (ahogy a triple-channel 192 bites átvitele is impozáns értékeket ad), azonban a valós alkalmazások ezt a nagyobb szélességű átvitelt nem tudják hatékonyan kihasználni, ezért a szintetikus tesztekben mért differencia nem mérvadó az életben.
Hasonlóképp működik a RAM-ok órajelével is - a szintetikus tesztek kimutatják a nagyobb elvi sávszél előnyeit, ám rendszerint nem ez jelenti a rendszerek szűk keresztmetszetét, így valós alkalmazásokban (játékok, tömörítés, CPU-intenzív és RAM-intenzív szoftverek futtatása) nincs olyan mértékű teljesítmény-növekedés, mint a szintetikus tesztekben. Ha az ember benchmarkokra gyúr, akkor természetesen számít minden egyes órajelciklus és MHz.
A NetBurst-re épülő (pl. P4-es) gépek esetében sokszor jelentette a rendszer leggyengébb láncszemét a CPU-MCH kapcsolat, amikor a (DDR) 64 bites átvitel miatt a CPU várakozott az adatokra, erre volt válasz a Dual-Channel technológia. Ezen architektúrák esetén valóban szembeötlő volt a gyorsulás mind tesztekben, mind valós alkalmazásokban.
Manapság azonban a DDR2 és DDR3 modulok, kitek esetén rendszerint csak a tesztekben mutatható ki érdemi gyorsulás.
Itt egy DDR2 teszt, ahol a különféle alkalmazások alatt mérik a rendszer sebességét. Jól látszik, hogy a memóriasávszélre épülő SiSoft benchmark jól mutatja a különbséget, de a többi benchmark már nem ad hasonló eredményt. Emellett az is jól látszik, hogy egyéb alkalmazásokban sok esetben hibahatáron belüli csupán az eltérés.
Játékok, szint. benchmarkok, audio/video bench, SyMark eredmények a tesztben.Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Tomace91
senior tag
Válaszoljatok erre kérlek titeket.
Új hozzászólás Aktív témák
- XPEnology
- Ukrajnai háború
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- alza vélemények - tapasztalatok
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- További aktív témák...
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- 64gb SK Hynix DDR4/2666mhz Laptop Memoria (2x32gb)
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Kingston 32GB DDR3L 1066MT/s ECC 3darab
- G.SKILL FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs