Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • YanezTTrain

    tag

    Alapvetően egy türelmes ember vagyok. Főként a vasútmodellezés terén. De a mostani eset azért egy kicsit felbaszta bennem a pumpát. Történt, hogy pár héttel ezelőtt vettem egy Régi TT Zeuke készletet. Teljesen nosztalgiából, mert, hogy ez a készlet - vagyis egy ilyen - volt életem első villanyvonata, modellvasútja, mindegy minek nevezzük a gyereket.

    A készlet úgy lett eladva, hogy ez aztán hú de egyben van, minden o.k. A mozdony át van nézve, szépen jár, mint a Doxa óra. Kipróbáltuk, kb 60 cm egyenes sínen. Na ott ment a gép, igaz, kicsit lökdösni kellett. Sebaj, TT meg vagy 40-50 éves, rég nem volt használva.

    Tegnap végre akadt egy kis idő, kipróbálni a vonatot. Mozdony sínre tesz, nem történik semmi, lökdösésre is max 20 cm-t hajlandó menni.

    Akkor nézzünk be a gépházba, mi is a helyzet. Ekkor jött a nagy meglepi. A tiptopként hirdetett mozdony valójában egy kukatöltelék volt. Az alábbi képeken látható a letört érintkezőlemez a tetőpanelről, a tiptop forgóváz a remek áramszedőkkel.


    a letörött érintkező. Innen a mozdony gyakorlatilag üzemképtelen


    a szarrá hajligatott, kerékmögé szorult áramszedők szakszerű felújításról árulkodnak ugye...

    Emellé jön még, hogy a tetőpanel átkapcsolója is egy kalap szar, tekintve, hogy nincs rendes érintkezés, így azt át kellett hidalni, hogy legalább pályasínről megbízhatóan menjen a mozdony. Több órás munka és anyázás után azért elindult a gép és rendesen fut is, nem akadozik, vontat stb. Zsír, vagy olaj természetesen egy csepp sem volt sehol ahol lennie kellett volna, alátámasztandó a gondos felújítást, karbantartást.

    Mindezt összegezve, a magyarországi használt modellvasút kereskedelem mára eljutott a bányászbéka feneke alatti szinvonalra. Az árusok méregdrágán és igen sok esetben ócskavasat, selejtet árulnak.
    A méregdrágához még tegyem hozzá a Temofesztes tapasztalatokat, a harminc ezerért árult fugi Bhv vezérlőről, vagy a szintén fugi Sziliről hetvenezerért.

    Hajrá Magyarország! :(

    A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

Új hozzászólás Aktív témák