- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Magisk
- Instagram közösségi fényképezés
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
veterán
Synology összefoglaló.
A DSM rendszer már váltott időközben 7-s verzióra de nagy vonalakban ugyanazok a szolgáltatások és beállítások.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Scale
őstag
válasz AiRLAC #30300 üzenetére
Ezt nem teljesen értem, majd utánaolvasok de pl a zyxel 326-osnál a webes interface egy kalap kaki transmissionnél, droidra van Torrnado nevű app, azt használom, az nagyon pöpec.
Köszi mindenkinek, átnézegetem melyik legyen, valszeg a 3 közül lesz valamelyik, 326-os szingle mag + 512mb ram után biztos bármelyik nagy előrelépés lesz.
(ennél elég nagy hátulütő hogy pl torrentezni is csak 20-30mbs-el lehet hiába a gigabites kábel és 500as net + ha kimaxolom a torrentezést akkor meg mellette nem javallott semmit se csinálni mert összecsinálja magát a nas) -
Borisz76
veterán
[Ezt olvastad már ?]
Igaz Synology-s bejegyzés de torrentre általánosan igaz.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Scale
őstag
válasz Borisz76 #30306 üzenetére
Még nem, de tervben van hétvégén legkésőbb átolvasni a blogbejegyzést egészében amit linkeltél.
Amúgy akinek van ilyen "szintű" nas otthon (pl 3 közül valamelyik amikről szó van perpill) az tud nyilatkozni, hogy plex transzkódolást mennyire bírja a CPU? Illetve pl égetni feliratot.Szerk.:
@Borisz: "Egy belépő szintű NAS-al 10-20 MB/s sebesség érhető el."
-> A mostani zyxel is bőven bírja a 20mbs-t, azért ez a 80-90k-s kategória nem ebbe a kategóriába tartozik ugye? Főleg hogy ez egy egy magos nagyon alacsony órajelű CPU, a 3 másikban amiről szó van meg 4magos CPU-k vannak.
Vagy ami nem Intel hanem ARM az mindegy hogy hány magos, stb?[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
Plex transzkódolás... maxos torrent letöltés...
Ezekkel a NAS-okkal?
Irreális elvárásaid vannak! Vagy fogadd el, hogy százezreket kell költened egy "fullextrás" NAS-ra (HDD-k nélkül!), vagy szállj le a földre és ne akarj mindent a NAS-sal elvégeztetni!
Nincs szükség transzkódolásra, csak venni kell egy tisztességes mediaplayert Az isteni Plex inkább adatbázisnak jó, lejátszónak messze nem
Visszafogott tempóval is lehet torrentezni. Ja, és nem kell elszállni a magok számától! Az ARM és az Intel architektúra eltérés a meghatározó. Nem lehet simán összehasonlítani a magok számát és a CPU órajeletszerk:
NAS építés lehet még alternatíva számodra, ahhoz viszont hozzáértés szükséges. Az épített NAS induló (fajlagos) költsége kedvezőbb lehet, de neked kell gondoskodnod a szoftverezésről. A mediaplayer DIY NAS esetén is erősen ajánlott[ Szerkesztve ]
-
-
TeebyKay
őstag
QNAP topic annyira nem pörög, hátha itt hamarabb kapok választ:
Eddig Synology firmwares NAS-t használtam, most szereztem be egy QNAP TS-233-at. Letöltöttem a DS-t és azt tapasztaltam, hogy az RSS beállításoknál 12 óra a legkisebb frissítési érték. A Synology firmwarevel ez 10 perc volt, és ezt a funkciót használtam a torrentek letöltéséhez. Meg lehet ezt az időt machinálni valahogy vagy létezik hozzá más szoftver ami max 10 perces időközönként ránéz az RSS csatornára?
és
Még egy kérdés, SMB-n keresztül miért csak törölni tudok fájlokat a NAS-ról és újat létrehozni meg másolni nem? Azt írja jogosultság szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
dzsampi
tag
Sziasztok!
Néhány éve egy Synology DS218+ NAS-t használok 2GB memóriával és egy 4TB-os Seagate Ironwolf HDD-vel.
A legfőbb dolgok amire használom: Torrent, Plex server (4K filmek, sorozatok), iPhone-ról a képek felszinkronizálása, jelszókezelő alkalmazás ide szinkronizál,
A kérdésem az lenne, hogy van értelme váltani újabb, más eszközre a helyzetemben?
Köszönöm szépen!
-
válasz TeebyKay #30312 üzenetére
Gyárilag ennyi, pont. Azért azon elgondolkodnék, hogy mi nem ér rá 12 sőt 24 órával később?!
A megoldás az lehet, hogy docker-ből felteszed a kedvenc torrent alkalmazásodat, ami tud rövidebb időzítést.
Kérdésedben ott a válasz. Jogosultságprobléma. Controlpanel -» Jogosultság -» Megosztott mappák
Itt ellenőrizheted annak a felhasználónak a lehetőségeit, akinek a nevében bejelentkezel a NAS-ra.
Esetleg a Qlogcenter -»Naplózási beállítások -» Elérési beállítások fülén bepipálod, hogy az SMB-hez kapcsolódó eseményeket is naplózza. Lehet pontosabb hibaüzenetet/infót kapsz.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Papesz01
tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni, Synology NAS újításban, jelenleg van egy DS218+ 2db WD 4 terás hdd hybrid raid módban. Egy kisebb nyomdában dolgozik, 3-4 PC plusz mobilok, file station, chat, 2 kamera, néha video station, de főként a rengetek fájl tárolás és elérés a lényeg, és szeretném gyorsítani a dolgot.
Kettőt nézegettem, 720+ és 920+ a kettő között igazából csak a 2 vs. 4 fiók a különbség?
És kérlek mondjatok nekem hozzá vinyókat, mert nem egészen tiszta, hogy most 2db m.2-es bele tehető és azon kívül még az SSD-k? Első körbe mindenképpen kellene 4-6 tera hely.Köszönöm!
Jobb csendben maradni, és hülyének látszani, mint megszólalni és eloszlatni a kételyeket.
-
addikt
válasz Papesz01 #30317 üzenetére
Inkább a 920+. Kettő darab M.2 NVMe SSD-t tegyél bele, 256G már elég (Samsung Evo vagy Plus pl). Ez a kis fájlok elérést fogja gyorsítani főleg.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Scale
őstag
válasz AiRLAC #30318 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy QNap ts-130-as Nas és torrentezéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Egyelőre RSS-féle letöltést nem sikerült rendesen belőni, torrentet fel tudtam venni de a filter alapján nem szed le semmit. RSS oldalon download station5-nél csak mindig 100 darabot látok, nem tudom hogy ő is csak ezekből tudna filterrel kiszedni vagy csak ui-on ennyi jelenik a még. Mivel 12 óra a legkisebb intervallum így ennyi idő alatt több mint 100 torrent kerül fel..
Másik kérdés: ha hozzáadok manuálisan egy torrentet és elkezdi letölteni akkor pl a qget alkalmazás nem tud csatlakozni a nashoz, teljesen beáll. Szóval pl ha több, mondjuk egyszerre 10 torrent fájlt akarnék feltölteni akkor így elég nehézkes.Extra kérdés: kapcsolódik a másodikhoz de nem kifejezetten a letöltéshez de van hogy nagyon belassul az egész felület, maga a Nashoz csatlakozás is lassú. Nem tudom ez mitől lehet, pl a Zyxel 326-os se produkált ilyet általánosságban csak ha nagyon leterheltem.
Első indításkor amikor beindítottam akkor statikus fájl rendszert kattintottam az első kettő helyett (egyik talán raid volt, másik meg vmi dinamikus akármi de nem emlékszem). Ilyen lassulás lehet pl vinyo miatt? Egy 2TB-s wd purple van benne, állapota elvileg jó nas szerint is.
Illetve még első elindítás után felmasoltam rá pár száz GB adatot és közben is dog lassú volt ahogy néztem pl a vezérlőpultot, utána volt hogy mintha le is halt volna a nas, többször próbáltam újraindítani és volt hogy el se értem pl a webes felületet, amikor egyszer sikerült akkor pl a servicek (hálózati, stb) nem indult el időben csak töltött és töltött. Egy soft reset segített most ezen de az első két kérdés/gondolat azóta is fennáll.Tudnátok ezzel kapcsolatban segíteni, javasolni valamit?
-
ludi85
tag
Sziasztok!
Meg soha sem volt eddig NAS-em szoval bar olvastam rola, olyanok velemenyet kernem akiknek van vagy volt hasonlo mint amit szeretnek venni.
A kiszemelt termek a Synology DS920+ lenne.
Foleg 4K streamelesre hasznalnam Uj LG TV-n.
CAT6-os LAN osszekottetes lenne a TV es a NAS kozott.
Valoszinu Plex-en keresztul.
Kerdesem hogy megbirkozik-e a videokkal akadas mentesen, vagy nagyobb arkategoriaban keresgessek?Koszonom a valaszokat!
Mindenhol jó fiatalon, Kivéve a ravatalon!
-
Borisz76
veterán
válasz ludi85 #30320 üzenetére
A TV összekötve a NAS-al...ekkor lép épletbe a DLNA.
Az, hogy a filmet lejátsza a TV az NEM A NAS-on múlik !
A nas "csak" stream-eli , kiküldi az adatokat a lejátszó pedig intézi a kép / hang dekódolását.Azaz ha a lejátszó jó akkor nincs , nem lehet gond.
A lejátszó lehet :
- a TV saját szoftvere
- a TV-re telepített külső lejátszó
- külső dedikált hálózati lejátszó
- Home Theather PC ...azaz HTPC
- Androidos külső dobozkák
- stb.....Érdemes még tudni, hogy a TV-k manapság csak Fast Ethernet portal vannak felszerelve...azaz 10/100-s LAN csatlakozójuk van.
Ennek a csatinak az ELVI max sebessége 11.5 MB/s
Ha egy 4K-s filmnek ettől nagyobb az összes adata ( kép + hang ) 1 mp alatt , akkor akadhat....de az ilyen ritka !
Ekkor esetleg érdemes lehet AC-s , 5 GHz-s wifi routerrel küldeni az adatokat a TV-re. Az AC-s , 5 GHz-s wifi ugyanakkor érzékeny a falakra , födémre. Kicsi a hatótáv....jóval kisebb mint a "klasszikus" 2.4 GHz-s sáv.
Ezért érdemes az AC-s routert abban a helyiségben üzemeltetni ahol a TV is van.....esetleg 1 fal még nem akadály de ezt mindenképpen ki kell próbálni mert a wifi nagyon "finnyás" a környezetre.A témához tartozik még , hogy van e házimozi erősítőd ?
Nem az ilyen "bögreszettekre" gondolok, hanem rendes dedikált házi mozi erősítőre , külön hangfalakra és AKTÍV mélyládára , szub-ládára.A DLNA-n átküldött adatokat a TV dekódolja és élvezheted.
Ugyanakkor a TV hangszórói általában elég gyengén teljesítenek ilyen téren....ezért érdemes a hangot házimozira bízni.
És itt jön a bibi....
A TV-n ekkor csak az optikai kimenetet tudod használni ami a DD és a DTS hangot képes kiküldeni csak.
Tehát a nagyfelbontású hangok ( Atmos , TrueHD stb...) nem mennek ki optikán.Egy "külső" HDMI-s lejátszó viszont megoldás erre.
A lejátszóból HDMI kábellel mész tovább a házimozi erősítőbe majd onnan tovább a TV készülékbe.
A házimozi erősítő szépen leválasztja és dekódolja a hangot....képet meg átengedi magán a TV felé.
Így lesz kép és akár nagyfelbontású hang is.
Csak ugye ez a megoldás drágább és több kütyü is kell hozzá.Hirtelen ennyi....
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz ludi85 #30324 üzenetére
A milyen lemezt kérdésre én elsődlegesen kifejezetten NAS-okba szánt HDD-t ajánlanék (pl. WD RED, Seagate IronWolf), de szinte bármilyen lemezzel képesek működni ezek a gépek. Max. a hangjuk és a hőmérsékletük nem lesz ugyan olyan.
Forrás : Synology NAS összefoglaló
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
HARDVERAPRÓD
Sziasztok!
Olyan NAS-t keresek, amin van HDMI kimenet és médealejátszóként is tudom használni, azaz amit rá/letöltök filmet, azt tudjam nézni is a rákötött TV-n HDMI-n keresztül. És persze torrentet is zeretnék letölteni vele.
Köszönöm a segítséget. -
Lala6
őstag
válasz Pyttawrx #30326 üzenetére
QNAP-okon van HDMI, médiát is lejátszik. Itt találsz róla videót is: https://www.digiportal.hu/qnap-ts-251d-nas-teszt-az-optimalis-valasztas/
-
Gaben92
őstag
válasz Pyttawrx #30328 üzenetére
Sziasztok,
Feladtam a dolgot, veszek új NAS-t végre... Korábban írtam QNAP topikban, hogy akadtak gondok (napi szintű rendszerösszeomlás) de az új QTS megoldotta, viszont azzal boot problémák jöttek elő. Rendszer feláll (gondolom, mert minden zöld) de nincs LAN LED mindegy mit csinálok. Aztán végül belefutottam, hogy 90%, hogy a CPU LPC clock döglődik amit Rangeley Atom CPU-s Synology felhasználók Atom C2000 LPC bugként ismerhetnek és sajnos a Bay Trail családban (esetemben Celeron J1900) is jelen van.
Szóval megkövetem magam a QNAP felé küldött "jókívánságaimat" és inkább az Intel aprómajmozzon...
Lényeg a lényeg, keresek valamit mielőtt a TS-251+ beadja a kulcsot. Kettő-négy fiók elég lenne (4 mellett a 4 fiók szól, 2 mellett a méret), futna rajta egy Plex (semmi transzkódolás, kliensek mind Infuse 7 Pro-t futtatnak) és egy HomeAssistant de nem Docker alól hanem VM-ként. Annak tudnék örülni, ha nem kellene újrahúzni az egészet hanem elég lenne QNAP Virtualization Stationból kiexportálni a meglévőt és az új NAS-ba csak importálni, de nem feltétel. Ezen felül csak a szokásos SMB megosztás, Time Machine backup, VPN szerver, és kb ennyi. Torrent nincs.
Synology oldalon DS220/420/920+ oldalon nézelődik, igazából a forrasztott 2GB zavar a kicsikben egyedül, ha tényleg csak 6GB-ig lehet bővíteni emiatt. Home Assistant Vm magában 2GB-ot használ de lehet még többet is elviselne, szóval kicsit fázom a 6GB RAM-tól. QNAP oldalon TS-253/453D-t gondoltam, Asustorból pedig AS6602/6604T néz ki értelmesnek.
QNAP mellett szól, hogy a mostaniból csak át kéne dobni a HDD-ket és gondolom menne a migrálás magától, Synologyval és Asustorral viszont semmi tapasztalatom.
Pluszba még annyit megjegyeznék, hogy ha normális venti méretet használna a cucc amit mondjuk lehet cserélni extra halk Noctuara (jelenlegi TS-251+ elb.szott méretet használ) azt tudnám értékelni.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
addikt
válasz Gaben92 #30329 üzenetére
Ha találsz használtan akkor Synology DS918+ vagy DS1019+, ezekben még foglalatos a memória (DDR3L sodimm 1866MHz).
De a 20+ sorozatot is lehet bővíteni 16GBos modullal is akár (nem kell, HA VMnek elég 4GB memóriát adni)
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
ugyes
senior tag
válasz Gaben92 #30329 üzenetére
Én most AS6604-et használok, 8GB-re bővítve. Hivatalosan a J4125 Celeron az csak ennyit kezel, de minden gyártó ezzel szerelt gépét meghajtották már 16GB-vel (Synology csak 10Gb talán) és működött rendesen.
Az Asustornak kevésbé kiforrottak a gyári, főként mobil alkalmazásai, ezért ha a QNAP-ét sokat használtad, lehet döcögősnek találod majd. Viszont egyszerűbb rajta minden.
A VM és egyéb dolgok tekintetében érdemes elolvasnod a hivatalos támogatási leírásokat itt. Hátha találsz megerősítést vagy éppen fordítva, számodra nem megfelelő működést.
VM-et nem, csak Dockert futtatok.
Ha még időtállóbbat szeretnél, akkor az AS6702/6704T-t javaslom: hardverben sokat javítottak az AS6602/6604T-hez képest. -
Gaben92
őstag
válasz AiRLAC #30330 üzenetére
Az egész országban 4 Synology van eladó (207+, 211j, 218j, 1512+) és QNAP oldalon sem rózsásabb a helyzet sokkal, szóval maradnék az újnál.
A 6GB miatt amiatt fázom mert ha adok 4GB-ot a HA VM-nek akkor marad 2 minden másra. Plex mondjuk nem tudom mennyit kajál meg, de valahogy nem érezném magam komfortosan ha 2GB maradna mindenre. De ha tényleg fel lehet húzni 10GB-ra egy 420+-t annak ellenére, hogy a hivatalos spec 2+4GB-ot ír akkor az teljesen rendben van.
-
Borisz76
veterán
válasz Gaben92 #30332 üzenetére
Csak 4 db ?
Kizárt. Biztos , hogy 5 db mert én is árulom a sajátomat :
[Facebook link, Marketplace]Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Gaben92
őstag
Elvileg amiket felsoroltam mind kiszolgálna engem szóval performance terén nem aggódok, inkább az érdekelne, hogy érdemes-e Asustor/Synology felé menni még a teljes újra belakás árán is, vagy a 253D/453D már mentes ilyen LPC Clock, random rendszerösszeomlásoktól, stb.
Belakom, elfelejtem. Eddig az ilyen-olyan gondol miatt ez nem ment, de most igyekszem nem belenyúlni a dolgokba és ha kell inkább lerakok többet.
Borisz76:
Szoboszló nekem egy 2600km-es kitérő.If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
ugyes
senior tag
-
Gaben92
őstag
válasz Patice #30337 üzenetére
Raktak fel egy jóárasított még garis 253D-t apróra 16GB memóriával, le is csaptam rá gyorsan.
Gondoltam HDD átszerelés előtt ránézek a TS251+-ra és bizony az LPC Clock tényleg elkezdett elmászni, már 2V felett jár. Gondolom egy kis forrasztással menthető lenne, talán ha lesz kedvem nekiállok valamikor.
-
qetantst
csendes tag
Sziasztok,
Synology DS220+hoz keresek egy pár 4 terrás merevlemezt. Ennél a kapacitásnál a WD Red Plus és az Ironwolf között van érezhető különbség zajtermelésben? A kettő közül melyiket ajánlanátok inkább?
-
addikt
válasz qetantst #30340 üzenetére
Nem kell a Plus szerintem (az 7200rpm ha jól tudom, csak hangosabb lesz meg jobban melegszik), én Ironwolf párti vagyok szóval azt javaslom. De alapvetően az ár meg a garanciaidő döntsön.
-
gringoka
aktív tag
Tisztelt Fórumtársak!
Egy Nas-t szeretnék vásárolni , otthoni steamre , plexre , torrentezésre. Elsősorban 60-70Gb-os 4k hdr/dolby vision filmeket szeretnék streamelni , ehhez keresek egy stabil erős időtálló Nas-t.
Tudnátok nekem ajánlani párat?
Válaszokat előre is köszönöm.
További szép napot! -
gringoka
aktív tag
Lg oled c1- plex
meg van egy zidoo z9x-em is , de elsősorban c1-plex ott valahogy jobbak a színek meg nagyobb a fényerő.[ Szerkesztve ]
-
-
venomm20
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék NAS-t otthoni használatra.
Sokat olvastam a témában, megannyi videót is megnéztem, de mégis elveszettnek érzem magam, hogy mi lenne számomra a megfelelő választás.
Amire használnám:
Adattárolás, torrent, 4k-s filmek lejátszása tv-n, utp kábelen keresztül
Telefonról képek szinkronizálása, biztonsági mentés - két merevlemezes.
Esetleg jelszavak tárolása, de nem feltétlenül szükséges.
Két user lenne, a keretet nem határozom meg, mert az érdekelne, hogy mi az ami ezeknek a követelményeknek megfelel.Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (+ ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
- FIFA KEDVELŐK FIGYELEM!! Playstation 3 Fifa 08-15-ig CSAK 2990FT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest