-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noxy
veterán
-
arcitec
addikt
Fordítva a lovon. HAHAHAHAHA ez év vicce ,illetve tévedése ...
U.I: Pláne, hogy a jobbak egy fél jó PC ára ... vegyétek vigyétek ... Kell az , mire is?
Persze nyilván meg van a helye, de talán nem annyira mint amennyire otthonra beszerzik ..[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
addikt
válasz mikrofon #29600 üzenetére
Az ugye megvan hogy a rendszer és swap rákerül minden lemezre és utána a harmadik kötet lesz az adatoknak, ext4 vagy btrfs filerendszerrel? Egy windows alatt particionált/formázott lemez "kicsit" különbözik ettől.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Noxy
veterán
válasz arcitec #29605 üzenetére
"Fordítva a lovon HAHAHAHAHA ez év vicce"
Ez a Milyen NAS-t vegyek topik.
Nem pedig az, hogy minek, mire is, egy fél jó PC ára stb...
Ha szakmailag értelmesen nem tudsz hsz-ni, trollkodni keres más topikot magadnak.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
mikrofon
veterán
Ez így van, de nagyban attól függ mire is használod, nem? Én ugyan arra használnám mint eddig csak most nem egy boxhoz csatolva, hanem egy dedikált eszközbe helyezve. Ráadásul meg vannak már a hdd-k nem is rosszak, így nem tervezem a cserét. Ha tönkre mennének se halnék bele mert felhőben van a biztonsági mentés....
-
szpali
addikt
válasz Alex91 #29536 üzenetére
Megérkezett a kis cuki!
Hát ez meglepően kicsi
Egyelőre még küzdök a beállításával, mert ne igazán sikerül létrehozni a kötetet.
Valakinek tapasztalatok OWC eszközökkel?iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
Noxy
veterán
válasz arcitec #29613 üzenetére
Milyen NAS-t vegyek ezért jönnek ide, nem azért, hogy kell nekem NAS?
Az meg valóban tény, hogy egy két emberrel elszalad a ló, mert olyan NAS-t ajánlanak amit soha nem tudnak kihasználni. Mintha az nCor.. összes torrentjét le kellene szedni 1-2 nap alatt, holott ő csak a fotókat, videókat, (mobilról) doksikat (pld az egész heti munkát az irodában) akar rá rakni, vagy hetente, havonta egy két filmet leszedni, vagy a már meglévőket felrakni az MP3 gyűjteménnyel együtt. Közben meg itt a Netflix, HBO Max, Spotify stb.. Előfizut szétdobják, katt és nézik, hallgatják.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Biga123
addikt
válasz arcitec #29616 üzenetére
Te jöttél ide trollkodni. Hogy neked miért nincs NAS od, és hogy ki hogy ül a lovon.
Szal AiRLAC reakciója is teljesen érthető.
Ha beszélgetni akarsz a semmiről arra is vannak fórumok, ne itt pls .Mint mindennek a NAS oknak is megvannak a limitációi, de azt felhozni , hogy leformázza a lemezeket , nettó butaság. Béke.
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
őstag
Sziasztok !
Qnap TS233 néztem ki Raid 1 be két 4 tb hddvel biztonság miatt itt tarolnam mindenem . Torrent is erről menne .
Emellett LG GX tv is erre kötném .
Elég friss most jelent meg kérdésem jó választás megfelelő e erre a feladatra ?[ Szerkesztve ]
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
válasz Pyttawrx #29620 üzenetére
Rettentő drágán mennek ezek a synok érnek annyit is ?
Köszi tibike
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
válasz Pyttawrx #29623 üzenetére
Qnap is nagyon drága amit kinéztem szerintem de hát ez van nekem kellett két hdds kialakítás .
-
tibbike01
őstag
válasz Pyttawrx #29620 üzenetére
Qnap TS-233 -> 2 HDD számára hely, legujabb gerenációs Cortex-A55 4x2.0GHz + 2GB ram + 4gb flash memory
Syonology DS118 -> 1 HDD hely, régi Realtek RTD1296 4x1.4GHZ + 1 GB ram.
A Synology reális ára valahol 35ezer környékén lehet....de én még annyit sem adnék érte.
Nekem az applikációs része is jobban tetszik a Qnapnak.[ Szerkesztve ]
-
szpali
addikt
Sziasztok!
Rendeltem pár hete egy ilyet:
https://www.orico.cc/usmobile/product/detail/id/3611
Ma megérkezett.
Első benyomások, alapján jól teszi a dolgát. Az lesz a fő funkciója, hogy egy helyen tudjam az összes hdd-m és könnyen elérjem őket. (mellette van syno 920+ nas és a korábban linkelt OWC TB mini 4 bay ssd-kel)iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
Melyik a jobb, praktikusabb megoldás?
- Most venni egy 4 férőhelyes NAS-t, hogy "ha majd arra kerül a sor" akkor csak egy lemezt kell venni, és beletenni.
Vagy.
- Most venni egy 2 férőhelyes NAS-t, és ha bővíteni kel, akkor veszek bele nagyobb lemezt.Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.pl A logisztika az első esetben sokkal egyszerűbb, és a Raid-1-et akár Raid-5-re is feltornázhatom. Legalábbis a Qnap esetén olvastam ilyen funkcióról. Ez mennyire általános tudás? A többi nagy gyártó (Synology, Asus)is tud ilyen trükköt?
Viszont a 4 fiókosban eleinte csak "áll a pénz", plusz ugyanannyi pénzből csak egy kisebb (gyengébb) kiadást tudok venni. pl. Synology DS218 kontra DS420j
Tudnátok tanácsot adni, érvelni pro/kontra amire esetleg nem gondoltam?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
félisten
A Synology rendszere baromi rugalmas, azt aztán lehet bővíteni!
Már ha RAID-et akarsz.
Ez igények kérdése, tisztában kell lenni azzal, hogy a RAID>0 csak megkötésekkel jelent biztonsági másolatot.
Gondolj arra is, hogy a HDD-k mennyi idő alatt avulnak a megbízhatósági komfortzónád alá, és ezt vesd össze a tárolási igényed progressziójűval!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
válasz MaCS_70 #29631 üzenetére
Természetes nem biztonsági másolat miatt lenne, arra van egy külső meghajtó, ill felhő.
Igazából a jelenlegi felállásból szabadulnék. Pár éve kihalt egy 2TB-os külső lemezem, amin tároltam a dolgokat. Lett helyette egy 3TB-os, ami most kezd betelni. Az adatok megvannak egy másik külső lemezen. Plusz van egy 3. lemez is amin nem pótolhatatlan, de jó ha megvan adatok is vannak a másolatok mellett.
Ezt cserélném le egy NAS-ra, pl. mert a Pi2 100Mbites kapcsolata türelemre tanít
Tehát a NAS-ba első körben 1db nagyobb pl. 8TB-os lemezt tennék. Aztán ha megint összegyűlik egy kis pénzmag, akkor kapna egy tesót (Raid-1), aztán ha már nem elég a 8TB, akkor, akkor megint kapna egy új lemezt. Szóval több éves projektről van szó
Az adatokat persze folyamatosan mentegetném a "megmaradt" külső lemezekre.[ Szerkesztve ]
-
addikt
A 3TB->8TB növekedés jó pár év lehet, ilyen feltételekkel én inkább kétlemezest vennék most, majd ha a 8TB kezd kicsi lenni ráérsz egy akkori 4 lemezes modellre átmenni (vagy nagyobb diszkekre).
Főleg a mostani árfolyamok mellett.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
válasz tibbike01 #29634 üzenetére
Az jó, mert árában el tudom majd adni
Nem eladni veszem, hanem használni. Pár év múlva is "csak" Gbites kapcsolata lesz a drágábbnak. Talán meglepő, de nekem egyedül a másolás sebessége, és az össze vissza lógó kábelek, meg a lemezek ide oda pakolása a legnagyobb problémám. Meg észben tartani hogy melyikre mikor mit mentettem...Most "csúcsra járatva" 36 torrent fut, és nincs is igény többre. Ha stabilan fut az SMB/FTP/rsync szerver és ütemezetten, vagy automatikusan(pl. ha észreveszi az USB-s lemezt) menti a tartalmakat, az nekem elég. Plusz megmarad a Pi2 amin fut a pihole, és ha nem válik be a NAS beépített kliense, hát majd felcsatolok rá egy torrent mappát.
A most megjelent Mac Studio is "akarom" kategória, de nem használnám ki. Viszont az árának a feléből kapok egy olyan felbővített mini kofigot, ami kiszolgálna a következő évtizedben. Most egy 2012-es minim van.
A pénz nagy úr, de nem csak azért nem vennék valamit nagyot, mert nem futja rá.
Per pillanat nem látom azt, hogy miért lenne jobb egy izmosabb NAS kevesebb tárhellyel.[ Szerkesztve ]
-
Lanchadan
csendes tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, hogy van -e értelme lecserélni egy Zyxel NAS326 -ot egy SynologyDS214Play-re?
Kicsit meguntam, hogy a NAS326-on random szétesnek a dolgok, portok egyszer csak összeakadnak, szolgáltatások hirtelen nem működnek.
Eddig ráfogtam, hogy áramszünetek miatt esik szét, de utoljára szünetmentes után, újrahúzva 0-ról egyszer csak eltűnt twonky alól a könyvtár struktúra...
Tudom, ha jobban értenék hozzá, mg kihívásnak is vehetném, és jókat szórakoznék, de sajnos nem ez van...
Használtam lenne ds214play, és elvileg nem sokat kellene ráfizetni, de nem tudom ez igazából előre vagy visszalépés lenne teljesítményben...
Abban reménykednék, hogy jobb lenne a stabilitás és a kezelhetőség, és jó esetben a teljesítménnyel se borulnék az árokba.
Vagy halva született esetleg az ötlet, és kezdjem inkább szépen tanulni a nas326 diagnosztikáját?Előre is köszönök minden tanácsot!
-
Multibit
nagyúr
A kérdés eldöntéséhez azon túl, hogy választasz RAID vs alap kötet között, jó adag önismeret is kell. Ugye a redundancia miatt be kell nyelned a tárhely vesztés tényét. Ez vihet a 4 fiókos típus felé. Viszont a nettó tárhelyszükségletet erősen befolyásolja a gyűjtőszenvedély megléte, vagy nem léte
-
mikrofon
veterán
Egy kéthelyes NAS-t (Synology DS218-t) lehet 3 vinyóval tartósan használni, úgy hogy 2db 3,5-ös HDD (1TB+0,5TB) van benne és egy db 2,5-ös HDD (1TB) USB-n át USB3-as külső házban rákötve. így összesen 2,5 TB adatárólom lenne.
Van ennek bármilyen releváns hátránya ahhoz képest mintha csak két vinyó lenne benne, mondjuk a 2 db1TB-s HDD, ami összesen csak 2TB?
Tehát van bármilyen előnye ha a fél TB-s 2,5-ös vinyót beáldozom?[ Szerkesztve ]
-
válasz Multibit #29639 üzenetére
Látod pont ezért kérdeztem, rá hogy több szemszögből véleményezzétek, és az írásod alapján beugrott egy dolog: Most egy külső házban jbod-ban van egy 16 és egy 8TB-os lemez. Ha ezt átrakom egy 4 lemezesbe, és veszek még egy 8TB-os lemezt, akkor kapok 16TB- RAID-5 meghajtót. De mi lesz a fennmaradó 8TB-al? Parlagon fog heverni, vagy bekerül a kötetcsoportba, és készíthetek belőle egy önálló logikai kötetet? Arra meg mehet a torrent, és egyéb nem fontos adatok?
Most a pi2 terhelése így néz ki, ha éppen másolok rá, és fut a pihole, a torrent, meg az rsync mentés
Jól látszik, hogy az 1GB memória bőven elég. Hogy nézne ki mondjuk egy TS-431KX-2G, vagy egy DS420j-n?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Alex91
félisten
[link] , itt egy raid kalkulator. A Synology SHR rendszere rugalmasabb, mint a RAID5. Mondjuk ott ugyelni kell, hogy mindig a legkisebb kapacitasu hdd-t kell eloszor behelyezni, es utana minimum akkoraval lehet boviteni. Alap dolgokra az 1 GB meg eleg.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
válasz Alex91 #29647 üzenetére
Miben rugalmasabb? Oké a háttérben magátol kisakkozza milyen RAID-et használjon, de ezt én is ki tudom találni, akár a raid kalkulátorral.
A fenti konfig egy 8+8+16 opcióra mutatja mit lehet kihozni belőle.
Itt inkább az a kérdés, hogy a szürke "használaton kívüli terület"tel mit lehet kezdeni? Felajánlja egy új kötet elkészítését, vagy "lenyeli"?
Mert ha lenyeli akkor nagyon nem mindegy milyen (méretű) lemezeket pakolok bele.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Alex91
félisten
Jatszal vele kicsit ! Speciel ebben a felallasban nincs kulonbseg, de probald a lemezek meretet valtoztatni. Sok esetben az SHR eseten tobb tarteruleted lesz, mint sima raid5-ben. Nem fogsz tudni semmit se csinalni a megmaradt terulettel…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest