- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Biga123
addikt
válasz richardbill #29700 üzenetére
Amennyiben smart TV ről beszélünk, (van rajta hálózat) akkor sima dlna nak működni kell , és akkor nincs pendrive . Downoad station nél sokszor problémás h nem megy a feltöltés, ill asszem 10 torrentre van korlátozva (sose használtam).
A képek -ről annyit h arról nemárt egy + biztonsági mentés (mert ugye a raid1 jó ha van, de az ördög nem alszik) . Akár sync-elni egy asztali gépre vagy külső vinyó.
(amúgy ki fog megnézni annyi képet szegény gyerekről )
Erre így bőven jó a TS-233.[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Alex91
félisten
Qnap TS-233 teljesen jo lesz neked.
A beepitett DownloadStation is meg fog felelni. Nalam is az megy…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
richardbill
csendes tag
válasz Intelligencs #29697 üzenetére
Micsoda hasonlat.
Köszönöm szépen neked is a segítséget!
Nem célom ezzel szórakoztatni magam a későbbiekben. Tényleg csak azt szeretném, hogy egyszer beállítsam és működjön ahogy kell.
- az adatokat tudjuk hova menteni és biztonságban legyenek (ezért gondoltam a kétlemezes verzióra raidban, mert ahogy írtam is, nemrég meghalt egy 1TB-os küldő HDD-m tele adatokkal),
- filmeket lehessen otthon nézni NASról a TV-n,
- torrent, de nem ipari mennyiségben,
- távolról elérni a NAS tartalmait (bár már fentebb írták, hogy ez is problémás lehet... én azt hittem, hogy van egy gyári applikáció, amin belépve bárhol a világon biztonságban elérhetem a NAS tartalmát mindenféle mókolás nélkül pl. a telefonomról... ez tényleg ennyire macerás/veszélyes???)
Jelenleg az eddigi segítségeitek alapján ez lenne a fejemben:
- QNAP TS-233
- 2x WD RED 4TB HDD -
őstag
Arra az egyre ügyelj, ahogy Biga123 is mondja, a RAID nem mentés. Az csak egy tükör. Ha pl. véletlenül törölsz egy fájlt, az mindkét diszkről azonnal törlődik. A RAID csak a lemezhalál ellen véd.
Mi ellen nem véd?
Ha maga az eszköz hibásodik meg.
Ha bekapsz egy zsarolóvírust és minden fájlodat lekódolja.
Ha véletlenül letörölsz egy fájlt.
Ha ellopják a NAS-t.
Ha az elektromos hálózat / ethernet hálózat felől kap valami csapást, pl. villámcsapás.Tehát bármennyi lemezes NAS-od is van, kell mentés a fontos (=pótolhatatlan) adataidról! Minimum egy külső USB-s lemezre ments rendszeresen, de ha nagyon félted az adataidat, akkor menthetsz külső felhőbe, vagy egy fizikailag máshol lévő NAS-ra is.
Szerk.: A távoli elérés megoldható VPN nélkül is, bár tényleg az a legjobb. Van néhány alapvetés, amit betartva eléggé biztonságban tudsz lenni, de szerintem ezzel ráérsz akkor is foglalkozni, ha már megvetted a NAS-t, és épp beüzemeled:
1. Nem használsz alapértelmezett portokat, hanem mindegyiket átkonfigurálod valami egyedire, 50000 feletti portszámmal.
2. Nem használod a NAS gyári megoldását arra, hogy ne kelljen portokat továbbítani a NAS-on, hanem inkább megérted hogy működik a port forward, és megcsinálod a routeren direktben.
3. Az alapértelmezett userek helyett (admin, guest) egyedieket használsz bonyolult jelszóval.
4. Nem használsz pl. FTP-t (nem biztonságos), hanem mondjuk SFTP-t használt helyette.
5. HTTPS-t használsz távolit elérésre egyedi portszámmal.
6. Bármi forgalmat is bonyolítasz a neten, pl. NAS-ok között, azt SSH tunnelen teszed.
7. Bizonyos számú próbálkozás után örökre kitiltod a próbálkozó IP címét.
8. Geolocation alapú tűzfalbeállítást alkalmazol, pl. ha csak Magyarországról fogsz belépni, akkor csak Magyarországot engedélyezed, mindenki mást tiltasz.
És még biztos van, ami most nem jut eszembe.Hogy ezeket pontosan hogy kell beállítani, az adott NAS topikjában tudsz érdeklődni. Szerintem van a Synologynak, a QNAP-nak és az Asustornak is.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Alex91
félisten
válasz richardbill #29704 üzenetére
Nem tapasztaltam feltoltesi problémát, bar en csak nyilt torrentet használok...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
őstag
válasz richardbill #29706 üzenetére
Nagyon sokat segített nekem is ezek a bejegyzések én annyit teszek még bele a képletbe hogy veszek egy shield prot.
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
tibbike01
őstag
Tökéletesen kiszolgálja ezt a TS-233.
Plex-et semmiképp ne hagyd ki. Már most is feltelepítheted a pcdre és el van felejtve a pendrive. -
richardbill
csendes tag
Srácok, nagyon hálásan köszönöm a sok kommentet, segítséget!
Ezek alapján akkor a TS-233 lesz és Intelligencs javaslatát is megfogadva egyelőre egy HDD-t tolok bele + lesz egy külső a biztonsági mentéseknek, aztán később meglátjuk merre tovább.
Fenn áll a veszélye, hogy később még érkezem láma kérdésekkel, de az elmúlt egy napban nyújtott segítségetek alapján úgy érzem, hogy nem fogtok elküldeni melegebb éghajlatra ez miatt!
Nagy köszi mégegyszer! -
félisten
válasz richardbill #29675 üzenetére
"Én azt hittem, hogy NAS-oknak ez az egyik fontos funkciójuk. Hogy legyen egy "saját felhőm" és bármikor elérjem mindenféle mókolás nélkül."
Igen, így van, de erre nem az a megoldás, hogy megnyitjuk a NAS-t a net felé.
Én VPN-ezem, amivel kiválóan elérem a NAS-t, de van, aki a Next/OwnCloudra esküszik.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Haart
addikt
Tud valaki bármilyen TS-233 tesztet ahol torrent speed is van? Kiváncsi vagyok a régi nasokhoz képest az uj procival mit tud torrent esetén 20-30mb/sec maxhoz képest.
-
richardbill
csendes tag
Megint én.
Bár tegnap azt írtam, hogy TS-233 lett a befutó 1 HDD-vel + külsőre mentéssel.
Viszont ma meg azon gondolkodtam, hogy ha külső vinyóra mennek a fontosabb mentések, akkor a raidet el is engedem, így meg felesleges a két HDD férőhelyes NAS.
Szóval néztem a TS-133-at, ami még olcsóbb megoldás lenne.
https://www.qnap.com/en-us/product/ts-133/specs/hardware
Jól látom, hogy a lényegi különbség csak a processzorban van a 233-al szemben? (ha nem kell a két HDD férőhely)133 - ARM 4-core Cortex-A55 1.8GHz processor
233 - ARM 4-core Cortex-A55 2.0GHz processorElég lehet ez is az "alap" felhasználásra? Vagy ezen már ne skótoskodjak?
[ Szerkesztve ]
-
Haart
addikt
válasz richardbill #29713 üzenetére
A proci ugyanaz kisebb órajelen.
-
Patice
nagyúr
Ha egyszercsak betelik a tárhely egy lemezen, akkor a két lemezesbe még tudsz rakni még egyet, míg a másikba nem.
Az egylemezes NAS-nál a lemezcsere sokkal körülményesebb, ha elfogyott a tárhely.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
tibbike01
őstag
Az egy lemezes csendesebb, kevésbé melegszik, kevesebbet fogyaszt, kisebb helyet foglal. Kb ennyi előnye van.
-
Alex91
félisten
Mehet az 1 lemezes is, csak akkor tegyel bele egy 8 TB-os HDD-t!
(Mondjuk, ha behal a HDD, akkor a rendszer ujra felrakasa, beallitasa kicsit kellemetlen lehet, tapasztalat... Szoval a RAID1 erre is jo.)
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
addikt
Újabb Qnap titkosító virus áldozat a Qnap topicban
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Subi89
csendes tag
Sziasztok!
Amatőr vagyok úgyhogy egy kis segítségért jöttem hozzátok. Kinéztem 2 nas-t (synology DS118 vs Qnap TS-133). Leginkább torrentezésre lenne használva és leginkább videó lejátszásra külső ip címről(azaz a itthon hagynám a nas-t és külföldről androidos tv-n keresztül játszanék le filmet,sorozatot) egyáltalán lehetséges ez? melyik lenne a jobb választás?
Előre is köszi a segítséget!
Üdv Subi -
Sanyi.mTs
addikt
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz Subi89 #29721 üzenetére
Ez így elég karcsú. Ezek a max sebességek. A garantált sebesség valószínűleg sokkal kevesebb. Nem biztos, hogy elég lesz az akadásmentes FHD lejátszáshoz.
Azért gondoltál erre a kivitelezésre, mert külföldön figyelik a jogvédett tartalmakat?
Milyen alkalmazással akarnád lejátszani a filmeket?
-
Subi89
csendes tag
válasz pippo76 #29725 üzenetére
@Sanyi.mTs igen többek közt ezért, meg a torrent feltöltéseket tudtommal nem szívlelik. kodi vagy plex lenne a legideálisabb.
@Peathee ezt szeretném elkerülni, jelenleg ez a megoldás működik egy régi zyxel nsa310s-sel csak nem tudom beállítani távoli lejátszást ezért gondoltam egy frissebb nasra erősebb vassal. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz Subi89 #29726 üzenetére
Visszatérve az eredeti kérdésre.
A problemádra megoldás lehet: nas-on webdav szerver + tv-n kodi webdav (https) kapcsolódássalTöbb embernek van itt a fórumon synology-ja, ezért inkább erre adnak ajánlást. De el kell ismerni, hogy Qnap-nál erősebb a hw: jobb cpu, dupla ram és még olcsóbb is.
Csak ez a sok ransomware támadás ne lenne a qnap nasok ellen.
Ha csak arra használod, amit írtál, én megpróbálnám a qnap-ot (bár synology párti vagyok). Viszont nagyon odafigyelnék a biztonságra (nason és a routeren is). Ebben majd a qnap és esetleg a routered topikjában tudnak segíteni. -
Ármester
Sziasztok!
Jelenleg van egy Zyxel NAS326-om, ezt szeretném egy valamivel erősebb darabra cserélni.
Semmi extra felhasználás, leginkább adattárolás, másolgatás, illetve filmezés, néha letöltés menne rá. Mindenképp 2 lemezes kell, jelenleg 2*2TB van, RAID1-be kötve. A router egy Asus RT-N18UIgazából ami sarkalatos pont most, az a távolról NAS-ra másolás, ez elég lassúcska, 1MB/s illetve sokszor alatta. Mi lenne ajánlott ilyen 80-90k környéki árkategóriában?
Nézegettem a DS220J-t és a DS218Play-t, utóbbiba 1GB ram van, de a SOC ugyanaz, nem tudom ez mennyire hátrány a 220J szempontjából.Elsősorban Syno-t néztem, a jól használható szoftver miatt, de ha van tuti tipp más márkánál, megköszönöm azokat is.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Corsa02
őstag
Sziasztok!
NAS vásárláson töröm a fejem, jelenleg egy routerre csatlakoztatott HDD és arra telepített Entware+Transmission rendszert használok, de egy NAS egy gyorsabb és stabilabb dolog lenne.
Amire használnám:
- Torrent, nem sok max 4-5 torrentet futtatok egyszerre.
- El tudjam érni kívülről, kívülről is el tudjam a filmeket indítani
- Okos TV-n keresztül tudjam lejátszani a videókat, filmeket
- FTP
- Halk legyenKb. ennyi. Tudnátok abban segíteni, hogy melyik NAS lenne erre a legalkalmasabb? Kb. max 70e körül szánnék rá. (de ha kicsit még hozzá kell tenni mert jobbat kapok, akkor rendben)
Köszönöm[ Szerkesztve ]
The Truth Is Out There --->
-
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
-
Noxy
veterán
-
Noxy
veterán
válasz Corsa02 #29742 üzenetére
Mindent tud amire igényed van, + még a keretedbe is belefér (~-8e): [link]
Az app-k amik a NAS-n futnak. [link]
2-3 torrent max 30 perc hetente.
4-5 éve megy nálam napi 24-ben 2db (My Cloud Mirror Gen2)''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
ugyes
senior tag
válasz Corsa02 #29744 üzenetére
Azért nem mai darab. Én is gondolkodtam egy recertified példányon (89/99EUR), de mégsem vettem meg, mert 2016-os széria. A WD hajlamos egyszer csak úgy feladni egy termék támogatását, legalábbis én már jártam így.
Alap dolgokra jó.
Amazon.de-n még szállítással is kicsit olcsóbb. Sőt vehetsz 8TB-s verziót (2x4TB) 299EUR-ért (van kisebb is). -
Celtis
veterán
Sziasztok,
Csak a paramétereik alapján két NAS-ban gondolkodom DS218Play vagy QNAP TS-233.
Ami kell, háttértár, torrent (transmissiont használok), backup lehetőség egy távoli NAS-ra (rsync?).
Ami még fontos lenne, hogy tudjon normálisan kezelni 1 vagy 2 IP kamerát. A normális alatt azt értem, hogy valódi mozgásérzékelés, rögzítés és időzített törlés. Eddig OMV-vel próbálkoztam, de belefáradtam.Melyiket ajánljátok, ezek közül vagy mást ebben a kategóriában?
-
Ármester
válasz Alex91 #29729 üzenetére
Rendben, ránézek erre is, köszönöm.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Noxy
veterán
Minden cég meglépi ezt. Nem csak a WD.
Mivel a WD-nál tavaly volt váltás, nem valószínű, hogy jó pár évig még ne támogatná a most meglévő eszközöket.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest