-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Orlin
addikt
válasz tibibi #41650 üzenetére
Kivettem én is a másodiknál sikerült beletörni nekem is.
Délután kifigyeltem és úgy tettem most oda a cserepeket hogy elvezessék egyből a fűre.
A fenti fűtés hozzászólásra érdekes nekem az automata venti vállt be nem éreztem jelentős javulást nagyobb fordulaton.
Igaz nem is álltam alatta mérőműszerrel.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
csƵ
addikt
Akinek fő fűtés a klíma. Olyan hőfokra állítjátok a távirányítót, amit el akartok érni vagy magasabbra?
-
félisten
Én alacsonyabbra mert túlfűt. Plusz fokokban 2-3 fokot . A héten mikor hideg volt akkor stabilan 2 fokkal ment fölé. Nekünk így jó, mert a hőérzet így kb az amire be van állítva. 22-23 fokra állítom, de a hőmérő szerint 24-25 fok van bent,de kb így hozza azt az érzést amit a központi fűtésem 22 fokra lőve.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
DUB Inc.
aktív tag
Nálunk teljesen logikátlanul fűt a Panasonic. Azért próbálok némi logikát belegondolni... Hol túlfűt 1-2 fokkal, hol pedig alul. Utóbbin esetben egy 22 fokos beállítás mellett megy visszaszabályozva, de csak 20 fok van, annyit mér a beltéri. Ilyen esetben olyan érzésem van, hogy amíg tönre nem menne, vagy Paks fel nem robbanna, addig meg sem állna...
-
csƵ
addikt
Én most totál üres helyiséget fűtök a klímával. Gondolom a bebútorozott házat jobban könnyebb kifűteni, ugye?
-
mouzrr
őstag
Nektek hogyan néz ki a fűtési folyamat?
Bekapcsolom a 19 fokos szobában, 5 percig kb csak alig forog a venti, szobahőmérsékletű levegőt fúj, majd megindul lassan a meleg, High fokozatra kapcsolva felpörög a venti, pár percig jön jól a meleg levegő aztán megint lekapcsol lassúra, szobahőmérsékletű levegőre. És nem leolvaszt, nem ad ki zajokat a beltéri és nem villog a led rajta.Ez így normális? Ha egyszer rendesen elindul a fűtés miért áll le hogy 5-10 p múlva megint elinduljon?
-
mouzrr
őstag
válasz feco70 #41664 üzenetére
Fujitsu asyg09kpca. felszerelés után a kültéri és beltéri is cserélve lett gariban, hűtés üzemmódban nagyon rezonált a hűtés kezdeze előtt minden alkalommal (leszabályzások utáni bekapcsolásnál is). Azóta ugyan ez a helyzet csak halkabban csinálja...
Egyébként 23 foknál sem érzem hogy jó meleget fújna, eleg lassan melegszik fel a hálószoba.
-
mouzrr
őstag
válasz baloghgabor #41666 üzenetére
[kép] Az is jó hogy gyárilag így néz ki néhány helyen a lamella
-
elfelejtette
veterán
válasz baloghgabor #41666 üzenetére
Ennyire zajos, vagy fűteni nem tud?
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
baloghgabor
aktív tag
válasz elfelejtette #41670 üzenetére
Konkrétan fullon megy a gép, és a reggeli 16°C egy óra alatt lesz 18°C. 14m2 szoba, csukott ajtó, 7 éves Fujitsu Leca. (anno az egyik legtutibb gép volt, COP 4.65). Holnapra talán ideér egy szerelő már. Ha nem, akkor részemről off a klíma ezentúl! (tavaly is betegeskedett már, de töltöttek rá gázt, ami lehet nem a legjobb opció volt). A nagyszobai LTCA is inkább langyos levegőt erőlködik be, ami nem sokkal több, mint ami kint van mostanság. Pár éve meg - 25°C-ban jobban teljesített.
bégé
-
tibibi
őstag
válasz baloghgabor #41671 üzenetére
Úgy néz ki ezek ennyit bírnak ha fűtésre használod.Nálam a gree 5 éves és egyre nagyobb fogyasztás mellett egyre kevesebb hőt tud termelni,úgy ,hogy nem volt -4 nél hidegebb.
-
elfelejtette
veterán
válasz baloghgabor #41671 üzenetére
Ez nem jó hír. Én meg alig várom, hogy anyagilag annyira egyenesbe jöjjek, és Fujitsu-ra cserélhessem a C&H-t...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
tibibi
őstag
Tudom én tisztában is vagyok vele Ezért is nem értem mikor itt úgy állítják be a klímás fűtést, mintha "általában" nem kényszerhelyzetre lenne jó. Egyébként 5-6 évente lecserélni sem egy lehetetlen küldetés és megszokható. A vegyes tüzelésnél kényelmesebb az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
tibibi
őstag
válasz mouzrr #41676 üzenetére
Mert ezek a klímák nem erre az igénybevételre vannak tervezve. Nyilván a drágább kategóriás tovább bírja,de ha megnézed egy ururu sarara árát, inkább 4-5 évente lecseréled. Nyilván közre játszik a természetes elhasználódás,kompresszor hatásfok gyengülés,tömítések,csatlakozások elfáradása.Valjuk be nem is nagyon akarnak a gyártók nagyon tartós gépeket gyártani.
Bár 20 év után végre ingyen a kapuig vezette a gázt a dégáz,most jött az árajánlat 800k lesz a kombi kazán kiépítésének ára,kompletten. A radiátorok csövezés marad ,szóval elég brutál összeg az is.[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
válasz seolwon #41679 üzenetére
"a 10 év „kiterjesztett garancia” vonatkozik minden „otthoni” célra használt oldalfali mono és multi split klímaberendezésre. „Otthoni” a lakásban felszerelt (a lakást nem használják idegenforgalmi célokra), jellemzően nyári időszakban működő készülék, amelyet nem technológiai hűtésre (pl. szerverhelyiség hűtése), iroda hűtésre vagy teljes körű téli fűtésre használnak"
Forrás: [link][ Szerkesztve ]
-
tibibi
őstag
válasz seolwon #41679 üzenetére
Miért bújnának ki működik az csak nem az általad elvárt hatékonysággal.Egy idő után több lesz a fogyasztás,hiba jelenség,stb.
Lehet nem éri meg majd azzal fűteni.Bár valami talán rémlik,hogy ha fűtésre használod nincs 10év garancia vagy sokszor kell karbantartani vagy mit tudom én mi volt már... update na jól rémlett....[ Szerkesztve ]
-
Thusor
őstag
Újra visszatértem a Daikin RXF35A5V1B készülékkel, amely szintúgy meghibásodott. Legutóbb úgy bő egy hónapja az U0 hibakóddal küszködtünk, mert elment a hűtőközeg a szakszerűtlen telepítés következtében. A Budai Hűtéstechnika és Épületgépészeti Kft telepítette a készüléket még szeptember hónapban, majd októberben már rossz volt. Nagy nehezen megjavították és feltöltötték újabb hűtőközeggel. Majd most november végén, megint rossz lett a készülék, de most E5 hibakóddal. A beltéri egység rendszeresen leáll, állapotjelző led folyamatosan villog, valamint a kültéri egység fura, zajos hangot ad ki. Fűtésre használnák de így esélytelen a helyzet. Bejelentettük a hibát a cégnél, ahol az ügyfélszolgálatos hölggyel való csatározás mindig megér egy misét. Nála mindig user error van, valamint áramtalanítsuk a készüléket aztán majd csak megjavul. A mai nap a szerelők kijöttek végre, melynek során annyi történt, hogy megvizsgálták a kültérit, ők is megállapították, hogy fura hangja van, áramtalanították, majd elmentek azzal hogy máost már csak jó lesz. Mondanom se kell, hogy pár óra múlva újra E5 hibakóddal leállt a készülék. Jó kis cég, mondanom se kell. Most írtam egy e-mailt a tulajdonosnak, mert telefonon Ő is elérhetetlen, hogy jó lenne ha intézkedne mert jelenleg röpke 3 hónap alatt két szervizelésen vagyunk túl és még mindig nem jó a készülék. Írtam egy levelet a Daikin forgalmazónak is, hogy csináljanak valamit, mert én nem látom, hogy a Budai Hűtéstechnika és Épületgépészeti Kft a helyzet magaslatán lenne. Én személy szerint nem igazán javaslom a céget senkinek se, mert csak az idegeskedés van velük.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
baloghgabor
aktív tag
válasz tibibi #41672 üzenetére
Hát, ez így akkor nagyon szuper. Elvileg japán klíma ugye, amit nem illik szidni. A kettő volt telepitessel anno ~ 600 ezer. Nyilván jobban járok, ha kiszaladok a szomszédba (Szabadka nekem kb. 20km) és évente veszek valami vackot, amit Józsi felrak nekem és egy százasból megvan évente egy vadiúj klíma. A régit meg kib@szom a szemétre.
Különben most értem haza, kint is jó idő van. Idebent meg 15.8°C, klíma 24,°C állítva. Villanyóra meg reggel óta pörög. Nem is merem kiszámolni mennyit evett már ősz óta......bégé
-
félisten
válasz baloghgabor #41683 üzenetére
Most ehhez azért hozzá tudnám tenni, hogy Sárkeresztúron van egy trafikom, egy 10 éves Daikin fűt amióta felszerelték. a konténer oldalára. ( előtte is valami bolt volt a konténer, mielőtt Trafik lett):Már rom sárga a beltéri és a kültéri is. Egyszer volt meghibásodása ,amikor az alkalmazott úgy döntött hogy a nyeles / tollas portörlővel ő kitisztítja azt a forgó valamit a beltériben. Amit aztán amit kitépett a kezéből majd elgörbült a mókuskerék. Kijöttek X ezerért kicserélték és azóta is fűt, forró levegőt tol be most is. Nekem a klímáim lazán most is 24 fokot hoznak, fent meg 23 fokra állítva fél éjszaka állnak nulla fok külső hőmérséklet környéken. Igaz még nincsenek egy évesek, de azt gondolom ha így marad nagyon jól jártam a klímás fűtéssel én.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
seolwon
tag
válasz baloghgabor #41683 üzenetére
Az eddigi években 24/7 ment nálad fűtési szezonban? Érdekes hogy kb egyszerre romlanak le. Ez így nem egyedi hiba, hanem tényleg ennyit bírnak.
Ilyen kevés a hosszútávú tapasztalat itt a topikban?
[ Szerkesztve ]
-
baloghgabor
aktív tag
Hát, ez volna a normális. Erre számítottam én is minimum. De lehet a telepítés sem volt jó anno, vagy más baja lett. Remélem holnap kiderül?
Anno - 20°C alatt kezdett lassulni a kicsi, a nagy még akkor is dolgozott, de kellett kandallóval is fűteni. Szóval a nulla körüli hőmérsékletben amit most művelnek, az vicc kategória. 😊bégé
-
baloghgabor
aktív tag
válasz seolwon #41686 üzenetére
Nem igazán mostani a hiba. Írtam is már hogy tavaly volt gyógyítva mindkettő. Töltöttek rá gázt, mert talán hiányos volt. Ami lehet nem volt csak úgy jó opció. Pláne, hogy régebbi gépek, más gázzal még. Na, meg a gáz hol tűnt el? De azért működtek még valahogy az enyhébb télben. De most ami van, ez már inkább csak kínlódás sajnos.
bégé
-
Orlin
addikt
Én most megint elbizonytalanodtam...
Most próbálgatom hogy lenne jó a fűtés.Most úgy hogy éjszakára nem mennek.
És a folyosó ami mindig hideg volt vékony téglás hozzáépítés ami kapott helyenként 10 cm külső szigetelést.Szóval ez a rész lehűl 16 fok közelébe reggelre.
Este előtte mondjuk 20 fok van ott.
A klíma úgy van beállítva hogy délben induljon mindkettő 20-21 fokkal.
Délután 3-kor mire hazaérek még csak 18,5 fok volt a folyosón.
Igaz 12 előtt volt egy szellőztetés is.Akkor 15 fok volt ott.
Ez normális így hogy csak annyira fűti fel 3 óra alatt?
3 után rátekertem 23-ra utána lassan kezdett felkúszni a hőmérséklet.
Már másik hőmérőt is kihoztam mert nem nagyon hittem el.
Amúgy a kifújt levegő meleg.
A folyosó 7 méter hosszú 160 széles róla nyílik két szoba az egyikből a nagyszoba.Ott dolgozik a másik Daikin.
Köszi![ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
csƵ
addikt
Valami csak nem oké. 20 fokra állítva és 25 fokra állítva is 19.x a hőmérséklet és abszolút nem fúj forró levegőt.
-
félisten
válasz baloghgabor #41687 üzenetére
elméletileg a Fujitsuk verik ezeket a Sensirákat és a Comforákat azonos árkategóriában fűtésre.( persze többet esznek de az úgy gondolom nem feltétlenül számít mint majd látod az én esetemben)
Ez például az enyém
A 3,5 kW Comfora - 5 ben 22 -24 fokra állítva már csak 2,5 kW körüli teljesítményre képes, - 10 foknál meg alig tud 2 kW -ot ami édeskevéssé teszi majd nekem . ( (most még - 5 ben múlt héten jó volt)Úgy gondolom ha ezt a táblázatot előbb látom akkor inkább vettem volna fűtésre jobban alkalmas klímát vagy beteszek még egy darabot, vagy elindítom az elektromos fűtést.,amit szerintem amúgy meg is fogok tenni. Alsó szintre ami majd 80 nm2 5 kW - 5 fokban ( 2x 3,5 kW ) kevéske már. Hiába van majd 4 COP - 5 ben és eszik 700 W körül ha a leadott hőteljesítmény kevés.. inkább enne többet ,de fűtsön mint hogy értelmetlenül egyen keveset.
Felső szobákra 13-14 nm2 re a 2,5 kW bőven jó még akár - 15 ben is( 1,2-1,6 kW) de alulra
alacsony hőmérsékleten a leadott hő teljesítményben kW alapján bizony kevés a kettő darab 3,5 már - 5 fok körül és alatt .
Ehhez hozzá kell tennem hogy az első klímás mindenáron egy darab 5 kW méretűt akart nekem betenni a nappaliba, azt mondta még az is sok lesz. Hát persze... 0 fokig elhiszem de alatta...Ez például az én klímámnál olcsóbb vagy egy kategóriás 3,5 kW Fujitsu ASYG12LLCE / AOYG12LLCE klíma adatlapja :
Hiába eszik 1,5 kW körül( kb 2x annyit mint a Comfora) de képes leadni - 10 fokon 3 kW fölötti hőteljesítményt.
Erre a Daikinnál a Perfera és a fölötti verzió képes úgy ahogy, igaz magasabb COP -pal és fele fogyasztással, de 3x-4x ennyiért.
Szóval az alacsony fogyasztás nem minden úgy gondolom fűtésre szánt klímáknál fontos aza teljesítmény amit max le tud adni adott hőfokon, akár bizonyos esetekben mindegy, milyen fogyasztással.
Szóval jók a Fujistuk szerintem fűtésre elméletileg, ha nálad probléma van akkor az tényleg szerelőt kíván azt gondolom.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Nekem mikor csinálták a fűtést,30 éve, úgy számoltak, 50W/légköbméter.Sima tégla ház, fa nyílás zárók.Azóta körbe szigeteltem,műanyag nyílászárók.A három 2,5 Kw os ethera könnyedén kifűti a közel 80 négyzetmétert.Az 50 négyzetméteres tetőtérben még 2 segít.Így szinte egész nap alapjáraton mennek, nincs huzat.
-
félisten
neked az Etherea - 5 fokon 3 kW fölötti hőleadásra képes. -7 fokon 2,95 kW (!!!) ,- 10 fokon 2,5 kW azaz hozza a névleges gyári teljesítényét 20 fokos belső hőmérsékletre állítva és egy 2,5 kW klímáról beszélünk.Azaz rendelkezésedre áll - 10 fokon is 7,5 kW fűtőenergia, - 5 fokon meg több mint 9 kW. Ezt kényelmesen megoldják a klímáid.
Az enyém 3,5 kW és - 5 fokon 2,49 kW - 10 fokon 2,12 kW. Ebből látszik hogy mit jelent hogy fűtésre optimalizált klíma és mit jelent hogy akár fűtésre is alkalmas klíma..A számításod szerint 80 négyzetméterre nálam 80nm2x2,75mx 50 W kell = 11000 W (11 kW)
Mivel nálam most volt ugye energetikai felmérés az 5 cm hőszigeteléssel és a nyílászárókkal 35 W/ m3 számoltak, ami 7700 W = 7,7 kW. Mivel nincs egész 80 nm2 ezért számoljunk 6,8 kW szükséglettel. Ehelyett - 5 ben 4,98 van meg - 10 ben 4,24 kW. 50 % hiányzik ott már.
3 fokig képes hozni nagyjából azt a hőszükségletet kényelmesen, ami kell.
Tehát jó hang , nincs probléma vele meg minden ,de lehet ha ma venném a rendszeremet az az alsó szintre 2 darab 3,5 kW Ethereát vagy Perferát vennék. Az emeletre tökéletesen megfelelnek a Comforák is.Így már örülök hogy vettem elektromos fűtőpaneleket is amúgy, mert a 2 darab 2000 wattos már besegít annyit, hogy nincs probléma.
[ Szerkesztve ]
-
Csaszu2
csendes tag
Ahhoz hogy nagy hidegben elegendő fűtőteljesítmény legyen, pörögnie kell a kompresszornak rendesen, nagyobb hőmérséklet különbséget kell áthidalni a bel és kültéri között, alacsony a cop is. Ilyen üzemben többszöröse a kompresszorok kopása, avulása, mint normál vagy alacsony terhelésnél. 2 fokozatú kompresszorok elő tudják állítani a szükséges nyomást ilyen körülmények között, de szerintem nem éri meg nyektetni a gépet egy bizonyos hőmérséklet alatt, ami nyilván erősen függ a kívánatos hőigénytől is. Van ahol 0 C, van ahol -5, -10C. Gyors az amortizáció, és gyenge a hatékonyság, nem jön ki a matek más fűtés módokhoz viszonyítva.
-
F.N.
tag
"Mivel nálam most volt ugye energetikai felmérés az 5 cm hőszigeteléssel és a nyílászárókkal 35 W/ m3 számoltak, ami 7700 W = 7,7 kW "
Hány fokos kinti hőmérséklet mellett ?
+5 és -10 C fokos kültéri hőmérséklet között kb 2 szeres a hőigény, ha 20 fokos
szobahőmérsékletről beszélünk.
15, illetve 30 fokos a deltaT az említett 2 esetben.A belinkelt táblázatokból ne indulj ki, az nem erre van.
A Total Capacity ebben az esetben nem az adott hőfokon a max teljesítmény.
Pláne nem 11,5m3/perc légáram esetében.
Csak a felvett, és a leadott teljesítmények összege.
A táblázatban szereplő 11,5 m3/perc megforgatásakor már 10 fokos hőmérséklet
megemelésekor 2,49 kW a leadott teljesítmény.
(11,5x60x1,3x1)/3600 ( térfogatáram x idő x tömeg x fajhő ) / egységnyi idő
Kisebb ventilátor fokozaton is fog nagyobb teljesítményt, akár 3,5 kW-nyit leadni,
-5 foknál. Persze nem is 730 Wattot fog kérni.No Para
Szerk.
Bocs félre ment, #41692-re akartam.[ Szerkesztve ]
-
DithenS
senior tag
válasz tibibi #41678 üzenetére
Az a baj, hogy egy új kondenzációs kazán sem bír ki 20 évet, mint mondjuk egy nyílt égésterű fég kazán... Cserébe drágább is, és sok esetben nem is kondenzál, mert ahhoz ugye át kellene építeni az egész fűtési rendszert is, amit nem szoktak.
A hatásfok csökkenés pedig a kazánoknál is ugyan úgy megvan, csak nehezebb észre venni, mivel ugye a gáz ára sok mindentől függ, míg az áram ára pontosan figyelhető és kiszámítható.Még a pillanatnyi áramfogyasztás is!
Maradjunk annyiban, ma már minden fűtési rendszert 10 év után cserélni kell, mert azt a hatásfokot egyetlen fűtési eszköz sem fogja hozni, mint újkorában.
Nekem az ősszel kellett például cserelni a turbós kazán szivattyúját, mert a gép leragadás elleni védelme nem aktiválódott egyszer sem...
De jobban belegondolva, régen sem bírtak sokkal többet ezek a gépek, csak egyszerűen lehetett kicserélni az alkatrészeiket.
Nekem a régi albérletemben a főégőt és a hőcserélőt a szerelő simán pár óra alatt kicserélte. Most csinálja meg ezt nekem egy kondenzációs kazánnal, nem fog menni. -
mrmft
senior tag
A fenit allitasod alol letezik meg kivetel (gyarto, modell)? Semmi csicsa nem kell, 2,5 es 3,5kW gepek kozott. Eddig Mitsubishik voltak, de a virus alatt keszult torok HR-ektol nem vagyok elragadtatva. Jok, de nem annyira mint a regebbiek, zajosabbak - tudom ez relaitv, pl. egy Greehez kepest nemak. Lehet kiprobalnek mast.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest