- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rapid136
őstag
válasz mutyuru #43499 üzenetére
Mindkettőben azonos érzékelő van, a képminőségben nem lesz különbség.
Viszont egy MILC vázra minden, szó szerint minden lencsét fel tudsz tenni majd, szóval hosszú távon elég költségkimélő manuális fókusszal dolgozni.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
voriae
tag
Egy picit ha hozzáteszel a keretedhez, akkor nem tízéves őskövülettel kell bajlódnod. Ha ven erre lehetőséged, akkor olvass tovább
Nézd meg itt pl.:
https://hardverapro.hu/aprok/foto_video/digitalis_gepek
Első találatok közt van egy Sony A5000 kit és Oly EM10 amik bátor szívvel ajánlhatók.
CaNikon vonalon teljesen elavult böszmékbe fogsz ennyiért belefutni. Da ha mégis, akkor ott egy Canon550D II-es kitobival - hamar kinőhető, de addig elmegy. -
haruspex
aktív tag
SZia!
Ennyi pénzért egy olympus e-pl, vagy e-pl6, és egy olcsóbb micronégyharmados kitobjektívvel mennél a legtöbbre, ha le tudsz mondani a keresőröl, és a DSRL-ről. Szenzorban ég és föld a különbség az általad nézettekhez képest, illetve az kitobjektívek jobbak általában.
Ha nem, akkor Pentax, és régi Sony vonalon nézelődnék, ott nagyobb az értékvesztés, több eséllyel találsz használható darabot.
(#43493) mutyuru
Szerintem kb. ugyanaz a szenzor van bennük mint írták, innentől egyéni választás kérdése, de ha van hozzá még cuccod a Nikon lehet a jobb választás. De ha bizonytalan vagy, használtat vegyél azt jó eséllyel kis buktával, vagy anélkül tovább tudod adni.
[ Szerkesztve ]
-
haruspex
aktív tag
válasz mutyuru #43504 üzenetére
Hát hamár Nikon, akkor 18-135-tel nézegetném, de erről a nikonos fórumban okosabbak.
A súlyt abszolút átérzem, én egy pár évvel ezelőtti 10 napos túra után amin 15 képet sikerül csinálnom, mert végig a táskában volt a gép, döntöttem úgy, hogy nem cipelem többet a dslr-t.
[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
Sziasztok nagyon nem vagyok othon fényképezőgép témában , az asszony szeret fényképezni neki szeretnék venni valami gépet . egy Nikon D5300 DSLR , 24.2MP, Fekete + 18-105mm VR objektív gépet nézegetek elég borsos az ára nem tudom megéri-e, olyan gépet szeretnék amit majd megtud tanulni könnyen kezelni s nagyjából minden körülmények küzt jó kép és videók készítésére legyen alkalmas , töbnyire családi fényképek fognak szerintem vele készülni .
[ Szerkesztve ]
vga
-
Tin_Shield
őstag
Az egy jó szet, ajánlott gép a D5300, a képminősége remek. Lehet vele videózni, de ne úgy képzeld el mint egy mobillal, attól kicsit "nyűgösebb". Ha ez fontos szempont inkább MILC-et nézettek azokkal könyebb, egyszerűbb. Járulékos előny (vagy hátrány, nézőpont kérdése ) a kisebb méret.
-
NFree
addikt
válasz Tin_Shield #43512 üzenetére
Köszönöm , nem tudom de gondolom a videózást is el lehet rajta sajátítani. Nézegettem a gépeket amit irtál szóval nem igazán tetszetős darabok vhogy az asszonynak ez a megjelenés jön be, furák a nők autót is kormány alpján vettünk , hogy az tetszen neki
Szóval meglepi is meg nem is mert ugye nézegetjük már a gépeket régóta . Kapok majd a fejemre mert mondta nehogy vegyek.(#43511) total90
Köszönöm ajánlatod de újat szeretnék, tudom használtba hasonló áron lehet jobbat kapni de ezt most nem magamnak veszem , ha veszemvga
-
Throme
veterán
Kérdés, hogy mennyire komolyan fotózik? Ha sokat "tekergetné" a gépet, akkor a belépő nikonoknál lehet hátrány a kevés dedikált gomb, valamint a menükben gombokkal történő navigálás.
Asszem d5500-tól elérhető a tapi lcd, ami szerintem megkönnyíti az állítgatást. Viszont drágább a d5300-nál. Canon-nál már hamar meglépték a tapi lcd-t.Milc-eknél nagyobb a választék ilyen téren, és videózás miatt is többen ajánlják ilyen célra.
Mindezt leszámítva a d5300 is jó gép, csak fentiekkel számolni kell.
Ha mindössze "kattintgatni" kell (auto mód, beépített témák, stb), akkor csak a videón kell elgondolkodni.Még egy gondolat. Ha nagyon belemélyedne a hölgy a fotózásba, és fényerős lencsék is számításba jönnének, akkor azokat a belépő canikon gépeknél érdemes kipróbálni, mert a fókusz problémák f1.8 rekeszértéknél előjöhetnek, ha van... ezt pedig csak szerviz tudja orvosolni.
Milcen nincs ilyen gond.szvsz
[ Szerkesztve ]
-
xXxian
senior tag
Van egy olyan aspektusa is a dolognak, hogy ha tükrös gépet vesz (Canon, Pentax, vagy Nikon) s tényleg belemerül a fotózásba, akkor idővel egy jókora táskában fog cipelni sok kilogrammnyi cuccot. Nemrég kaptam kézbe egy ismerős K5II-jét portrémarkolattal meg valami közepes telével, hát....minimum 2kg volt. Ezt nem mindenki gondolja át vásárlás előtt, és többen is írták már, hogy idővel inkább nem vitték a gépet magukkal, mert nem akarták cipelni. Viszont tükrös géppel lesz akár 1000 képnyi akkuidő (komolyabb DSLR, pl Nikon 7100-7200) s PDAF (esetleges back/front focus hibával).
A tükör nélküli gépek egy töltéssel általában jóval kevesebb képet készítenek, viszont kisebbek, könnyebbek, EVF (Oprikai keresőhöz hasonlatosan belekukucskálós kereső) nem minden modellen van, ha nincs a kijelzőn tud komponálni - napsütésben ez kevésé vicces. FF/BF probléma nincs. Videóra Sony, Panasonic gépek kifejezetten jók.
[ Szerkesztve ]
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
Tin_Shield
őstag
Na igen, MILC fronton uralkodó a retro és/vagy a távmérős dizájn, ami vagy bejön vagy nem (én pl. szeretem a klasszikus formákat).
Talán a Panasonic G/GH széria az egyedüli ami a modern, markolatos DSLR formavilágot kapott.
Persze megtanulható a DSLR videózás, annyi hogy ez élőkép alatt megy, és ott a tükrös gépek (kevés kivételtől eltekintve) nem brillíroznak annyira. -
NFree
addikt
Hát srácok nagyon köszönöm az infókat de mondom nem értek a fényképezőkhöz hardeverbe egy kicsit jobban othon mozgok . Lényeg akkor amit linkeltem nikon D5300 jo gép meg minden de ha belebonyolódik az ember akkor lehetnek gondok
Nézegetem a MILC es gépeket de azok is nagyon nagyon drágák azért szerettem volna vagy szeretnék kb ennyit áldozni , hogy a drágám kiélhesse magát de mivel én hülye vagyok hozzá ezért neki kell beletanulnia meg mint irtátok a MILC-s gépek egyszerübbek ilyen jellegű dolgokra . Nos nézegetem őket
2db lenne ami tetszetős. Panasonic DMC-G7M +12-60mm, vagy Sony Alpha ILCA-68 +18-55mm (ILCA68K. CEC) . esetleg akkor tényleg mit ajánlanátok mégegyszer köszönök mindent .vga
-
Throme
veterán
Akkor még csavarjunk egyet a dolgon
Ha cserélhető obis gépet veszel, akkor rendszert veszel. Érdemes szétnézni milyen obik kaphatók hozzá, mind minőségben, mind árban.
Kezdetben vala a kitobi, de később, ha jobban belemerültök a fotózásba, akkor az obis fórumba leszel 'elküldve', hogy igények alapján mi lenne a legjobb.Nem tudod mibe nyúltál
Sokan nem is tudják milyen nehéz gépet/rendszert választani. -
fefe9
tag
Hátha hasznos, itt tudod pl. a két, általad kiszemelt gépet méret szerint összehasonlítani, ez így csak a váz, objektív nélkül: [link]
A G7 410 gramm, az A68 690 gramm. Általános (és saját) tapasztalat: ami nagy, nehéz, otthon marad.
Ha a kettő közül kéne választani, én tuti a Panasonic-ot venném. Talán az objektívpark is könnyebben bővíthető ezen a rendszeren, mondjuk a Sony A vonalat én nem ismerem, de a Panasonic-ra rámegy minden m4/3 csatlakozású obi, pl. az Olympus-ok is. Rendszer szinten nézelődj, számolj apróságokkal (memóriakártya, kártyaolvasó, plusz akku, táska, kijelző védő fólia, esetleg állvány, szűrők), ezek mindegyike nem feltétlenül kell azonnal, de ha valaki komolyabban belemerül, akkor költség.
Még egy dolog: szerintem ezen az árszinten (200k) már nincs akkora nagy különbség a mai modern MILC gépek között, főleg átlagos felhasználás esetén.[ Szerkesztve ]
--- https://flic.kr/ps/37w6iv ---
-
Tin_Shield
őstag
A Sony SLT rendszer nem MILC, de nem is DSLR. Némi gonoszkodással azt mondanám egyesíti magában a két rendszer hátrányait De persze ez azért így nem teljesen igaz.
Viszont elégé a végét járja, érdemben nem igazán fejleszti már a Sony, inkább a tükörnélküli, azon belül is fullframe szenzoros vonalra koncentrál elsődlegesen.
A G7 egyébként jó gép, a 12-60 ideális mindenes objektív. Egy ismert nyűgje van, bizonyos zársebességeknél hajlamos a "shutter shock" nevű jelenségre, erre adott ki a Pana firmware javítást, ill. elektronikus zár is használható ilyen helyzetekben. De ez már mélyvíz, ha ezt a gépet választjátok a szaktopikban kapsz majd segítséget. -
Throme
veterán
válasz DUB Inc. #43519 üzenetére
Erre nincs egyértelmű recept. Mindenkinek más az igénye, a fotós szokások is eltérnek.
Ezért is mondtam, hogy nem könnyű a választás.A kérdező van a leginkább nehéz helyzetben, mert nem neki kell a gép, és így próbál jó döntést hozni.
Már csak azért is mert, akinek venné a nikon d5300-zat említette, itt viszont már a Milceknél jár.
Nem mondom, hogy rossz az irány, de arra is gondolni kell, hogy a kész érveket felülírhatja az, hogy esetleg nem fog tetszeni az ajándék, a szubjektív dolgoknak köszönhetően....szvsz
-
DUB Inc.
aktív tag
-
törölt tag
A Sony A6000-et ajánlom a figyelmedbe, hosszabban is írtam róla, érdemes elolvasni.
-
MrChris
nagyúr
Vedd figyelembe, hogy abban az a6000 'ajánló'-ban jelentős csúsztatások vannak, valótlanságokat állít, hátrányokat alaposan elhallgató, állandó konkurencia és panafikázásról szól, mindezt nagyobb gyakorlati tapasztalat nélkül kinyilatkoztatva.
A kit objektív miatt a Nikon jobban járható számotokra, lévén amit a Sonyhoz adnak 16-50 talán a leggyengébb kitobi és ha nagyobb átfogást jó minőségben szeretnél az elég húzós lesz. 18-105-el tudsz nagylátózni és portrézni is, olyan mindenes obi.
Videó minőségében egykutya a kettő, a fhd-t lineskipeli, interpolálja, ezt a Panák lényegesen jobban csinálják. Dslr-nél ha videót indítasz mindig felcsattintja a tükröt, vagyis liveview üzemmódba helyezi. Tapi lcd egy dslr-nél nem annyira lényeges, funkciók úgy is megvannak gombokkal aztán már csak az expó gomb, tekerő és egy-két gombot fog használni. Ha az asszony dslr sztáljt szeretne akkor nincs mese azt kell venni.[ Szerkesztve ]
-
frankstork
aktív tag
válasz DUB Inc. #43523 üzenetére
Én hasonló cipőben jártam mint te. A párom fotózik, és szerettem volna ha komolyabb elfoglaltság lesz, szóval bevásároltunk. Sok sok fórumozás után az Olympus mellett döntöttünk, mivel a videó nem fontos, ebben ugyanis elmarad a Panasonic-tól. Viszont teljesen használható jpg-ek esnek ki belőle, nincs vele meló annyi, mint akkor volt a panákkal. (Azóta ez a helyzet javult, a fórum társak szerint). Nekünk E-M10 van, az első széria, használtan nagyon olcsón lehet hozzájutni, és elég ügyes masina. Aláírásomban lévő weboldalon ezzel készült képeket találsz. Előnye: 1 olcsón lehet jó objektíveket kapni hozzá,plusz, adapterrel egy csomó, akár 50 éves obi is felmegy, és ezek mind stabilizáltak, révén a vázban van az optikai stabilizátor.
2 az említett jpg, ami kiesik szinte kész, persze ez ízlés függő
3 kicsi, kompakt, több objektívvel megpakolt táska sem életveszélyes, nem utálja meg cipelni.
4 van "kukucska", amin a készülékről képet látod, minden módosítással, állítással, jó minőségben
5 nagyon hasznos a wifi-vel működő távkioldó, amit bármilyen okostelefonnal tudsz kezelni, és emellett még tud néhány trükköt.
Hátrányok 1 viszonylag kis érzékelő. Ha megnézed a képeket, nem annyira érezni a hátrányt, de be kell ismerni, vannak határai, és ha rendszer szinten gondolkodsz, akkor ezt mérlegelni kell. Egyébként a Panasonic szintén ilyen méretű érzékelőt használ.
2 a videó az, nos, van. De nem az erőssége. Finoman fogalmazva.
3 egy dslr-hez képest kevesebb kép/akku (nem nagy kaland amúgy kettővel több akkut tartani). Minden milc egyébként ilyen, egyrészt más technológia, másrészt sokszor kisebb akku, a kompakt kivitel miatt.
4 fotós társak körében ellenszenv. Persze ez csak a konzervatív gondolkodás miatt van, és ahogy elfoglalják a helyüket a MILC-ek, alább fog hagyni.
Persze van még pro és kontra, de nem akarlak nagyon össze zavarni.Röviden a kis oly-k hölgynek kiváló masinák lehetnek, de érdemes megnézni a sony-t, hosszabb távon, ha cél a komoly fotózás, rendszer szinten talán jobb választás lehet, nem kertelek, mi nagyon a full frame irányába tartunk, és az ekkora érzékelők egyenlőre csak a Sony gépeiben vannak.
A helyzetet árnyalja erősen a Fuji. Aps-c méretű érzékelőt használ, (ez nagyobb mint a Panasonic/olympus, de kisebb mint a full frame), viszont zseniális ahogy a színekkel bánik, az is jó választás lehet, bár kissé drágább.
Remélem segítettem kicsit. -
DUB Inc.
aktív tag
válasz frankstork #43528 üzenetére
Igen, sokat segítettél és köszönöm, hogy időt szántál rám.
Bolyongva a világhálón ugyanezeket a véleményeket láttam és olvastam átlag felhasználóktól és fotósoktól egyaránt. Az Olympus képei utómunka nélkül (főleg hozzáértők kezében) még számomra is meggyőzőbbek, de ez leginkább a tesztekben feltűnő egymás mellett nézve a többi gépével. Színvilága nagyon szép.
Nincs mese, ebben az árkategóriában nem kaphatunk meg mindent és azt kell eldöntenem, hogy melyik pozitívum fontos számomra. Mivel szeretném, ha a videó része sem lenne trágya és legalább FHD-ben jó legyen így a GX80-felé kacsingatok, abban is van stabi és ha jól értelmeztem az Olympus objektívek jók hozzá.
Sony esetében az A6000-res nagy szenzora és zajmentes képe ami vonzó, azon kívül eléggé fapados. Se stabi, se érintőlépernyő stb, de abból is sokat ki lehet hozni állítólag. A nagyobbak (6300,6500) meg szerintem drágák és a melegedés miatt főleg viszolygok tőlük.
-
NFree
addikt
Még egyszer köszönöm az infókat mindenkitől s a fáradságot (utbaigazgatást) Kellemes hétvégét mindenkinek
vga
-
Throme
veterán
válasz DUB Inc. #43529 üzenetére
"azt kell eldöntenem, hogy melyik pozitívum fontos számomra"
Így van! Te döntsd el mi a jó neked, aztán az igényekhez/elképzelésekhez már kapsz jó ajánlatokat innen.
Első gépnél jól fog jönni a kereső, a stabi, az elérhető árú obik, külső vaku csatlakozó.
Aps-c szenzor előnye gyengébb fényviszonyokban, és azonos rekeszértéken a kisebb dof-ban mutatkozik meg szerintem, és leegyszerűsítve.
Másodgépnek egy kicsi panasonic mft gépet használok. Jó fényeknél simán elég, iso emelésével (fényviszonyok miatt) az aps-c is "zizisedik", csak nem annyira. Szóval az a zajmentesség is "attól függ" kategória.A színek és egyéb képi jellemzők egy képszerkesztő progival tovább módosíthatók az igényeknek megfelelően.
Nem, nem kell órákat ott ülni a sz.gép előtt. Azt a pár csúszkát gyorsan lehet állítani. Itt most nem esküvőkép retusálásról, meg bőrhibák eltüntetéséről van szó.szvsz
-
xXxian
senior tag
válasz DUB Inc. #43529 üzenetére
Nekem G80 (GX80 DSLR-like vázban) van, és egészen elégedett vagyok a váz képkidolgozásval. Hétvégén remélem lesz időm rá, hogy feltöltsek 1-2 képet, kíváncsi vagyok a többiek véleményére.
Annyit vettem észre (valószínűleg ez egy feature), hogy ha AF mód arcfelismerés, akkor mintha melegebb szineket használna.
[ Szerkesztve ]
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
oszi666
őstag
Sziasztok!
Lehet nagyon hulye kerdes elore is elnezest.
Egy canon 400d a kit objektivjevel hogyan szerepel egy galaxy s7hez kepest? Tudom egyeseknek ez szentsegtores de egy kirandulasra (ha sok feny varhato ) megeri magammal cipelnem a canont? Az erzekeloje joval gyengebbnek erzodik a mobilehoz kepest.It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.
-
Muerte68
addikt
válasz oszi666 #43534 üzenetére
Nem hiszem hogy egy Apsc érzékelő gyengébb lenne egy körömnyi szenzornál
És a teló szenzor ennél is kisebb
De te érzed mire van igényed+ teló kijelzőnél nagyobb méretben is meg akarod e nézni
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
-
DUB Inc.
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
-
Muerte68
addikt
Én csak a szenzor gyengeségét kérdőjelezem meg-ha elég a képminőség-Face-mobilos nézegetés én sem vinném a 10-éves csatahajót-de ha többet akar kihozni belőle akkor még a 10 éves Apsc-szenzor is jobb mint a köröm piszoknyi
A jobb telós képek mobilon jól néznek ki de nagyítva azért csúnya dolgokat csinál az autómatika-az S7-tel jó képet ami nagyítva is jó manuálban lehet lőni az kicsit macerásabb de megoldható vele-ezért kérdés milyen elvárások vannakLáttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
pandoukht
csendes tag
válasz jjeahh #43509 üzenetére
Ez most 175e: PANASONIC DMC-GX80KEG-K + 12-32mm Kit, az már majdnem 150. Érdemes egy ilyen kit objektívvel venni? Kösz.
-
-
oszi666
őstag
válasz Muerte68 #43539 üzenetére
Az oreg csatahajot ingyen kaptukegy rokontol es igazabol nem is veszunk masikat amig nem tanuljuk meg rendesen hasznalni. Azt beszeltuk hogy felesleges sok penzt kiadni egy ujabb gepre amig magat a fotozast mint folyamatot nem tanuljuk meg rendesen. Arra pedig ez a vaz is teljesen jo egyelore
Szoval elhoztuk magunkkal es most probalkozunk egyszeruen. Aztan ha belejovunk akkor majd veszunk egy jobbat, ha mar olyan szinten vagyunk hogy erezzuk a hianyt
Koszonom a segitsegetIt is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.
-
tvamos
nagyúr
-
DUB Inc.
aktív tag
Nézegettem a Flickr oldalán az A6000, GX85, E-M10 masinákkal készült fotókat és feltűnt, hogy tájképes képeken az A6000 képei mélységében sokkal élethűbbek (olyan 3D-sek), míg a többié 2D hatású. Ennek mi az oka?
-
Tin_Shield
őstag
válasz DUB Inc. #43547 üzenetére
Ezt így a képek ismerete nélkül ember nem mondja meg neked. Ha ugyanakkor, ugyanarról a témáról, ugyanolyan látószöggel és beállításokkal, hasonlóan utómunkázott képeket hasonlítunk össze akkor esetleg. De még akkor is ott van a szubjektív benyomás amire nem feltétlenül van magyarázat.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz DUB Inc. #43547 üzenetére
Illúzió . Anno én ezt a pentaxokba láttam bele, de ma már tudom, hogy csak képzelődtem, mert bele voltam zúgva a pentaxokba . Szerintem az, hogy mennyire élethű meg 2d-s egy kép, inkább az optikán múlik, meg az utómunkán. És persze a szubjektív benyomáson.
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest