- Mobil flották
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsi99
addikt
Abszolut kezdökenk nincs egy ilyen linux telepitési eljárás leirásmint itt a win ?
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
MacCaine
őstag
válasz ricsi99 #12351 üzenetére
Abszolút kezdőknek Virtualboxba ajánlott egy Ubuntut telepíteni. Itt a leírás. Egyébként meg van még vagy 4000 másik linux disztribúció, szóval nem olyan egyszerű leírást találni mindhez. Kezdésnek az Ubi jó lesz. 10.04.4 LTS verzió.
-
ricsi99
addikt
válasz MacCaine #12352 üzenetére
Lenne most egy kis melom ,kb 15 gép lenne amik felkapaszkodnának egy gépre amin távoli eléréssel dolgoznak. Eddig win volt használva. Magyar verzio kellne ,cakli pakli neteznének rajta és táveléréssel dolgoznak. Van most gépem rendes telpitést is gyakorlni. Ki is probálom akkor ezt a verziot. Olyan plussz kérdéseim lennének ,hogy ezek ugye különbözö gépek... hardweres részen ezeknek a driver feltelepitése ,amennyiben alapbol nem megy ,van olyan verzio ami könnyebb? +wifi-n lognak a net fele igy a driver (pl wifi) gondolom off line is telepithetö...
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
-
válasz No-kia #12358 üzenetére
Hát javítsd:
---
Re: How to fix broken packages?
Try
Code:sudo apt-get update
to update your package list.
Then
Code:sudo apt-get autoclean
to clean up any partial packages.
Then
Code:sudo apt-get clean
to clean up the apt cache.
Code:sudo apt-get autoremove
will clean up any unneeded dependencies.
If while doing this you can identify the broken package this code will very forcefully remove it.
Code:sudo dpkg --remove -force --force-remove-reinstreq package name
Change package name to the real name of course.
---remélem érthető
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
No-kia
addikt
válasz body007 #12359 üzenetére
még reggel sikerült, csak 2 parancs kellett, de kimentem enni, mire visszajöttem kikapcsolt a gép és azóta se bootol mivel nem talál bizonyos fájlokat/mappákat. feladom, várok 2 hétig míg lesz másik HDD-m. A sors nem akarja, hogy ez összejöjjön
köszönöm a segítséget
Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010
-
Hege1234
addikt
csáó
húgom gépén ubuntu van
és rinyál a flash playerért
felraktam az újat a facebookos vidiket már viszi is de a játékok rinyálnak érte
mihh lehet a gond ?szerk:
firefox, chrome nál ugyan azt csinálja[ Szerkesztve ]
-
sadams
tag
válasz pushalias #12337 üzenetére
Legegyszerűbb az lenne, ha phpmyadminal bejelentkeznék mysql szerverre egy grafikus felületű ubunturól pl. és úgy hoznám létre az adatbázist, majd utána php-ben csak lekérdeznék adatbázisból. Az a bajom, hogy elkezdek leírás alapján csinálni bármit és vagy nem működik vagy nem található a parancs vagy nincs ilyen fájl ahol írja stb. Alapvetően leszedtem oracle oldaláról legújabb Solarist, feltelepítettem, csináltam netet + belső hálót virtuális gépen [megjegyzem 1 óra alatt, mert ez se működött leírás alapján flottul, debianon érdekes mód 5 perc alatt sikerült ezt megoldani követve a legeslegelső google által kidobott leírást] és ezenkívül semmi mást nem csinálva/telepítve állapotból, hogyan jutok el mysql szerverig, amit phpmyadminnal elérek a legegyszerűbben.
Megkötés, hogy solaris (vagyis hát, hogy unix alapú és no gui) legyen, ezért szenvedek mindenképpen ezzel. Ehhez képest debianon googlival könnyen boldogultam mindennel, annak ellenére is, hogy alapvetően első találkozásom linux-al.
-
pushalias
addikt
válasz sadams #12364 üzenetére
Na, hogy jól értem-e.
Két vas.
A, LAMP
B, SOLARIS, és ezen kell lennie az adatbázis szervernek.Jól értem?
Ha igen, az A vasra tegyél phpmyadmint, és az iniben a másik IP-jét add meg MySQL kiszolgálónak.Nem konfoltam még SAMP-ot, de nem hinném, hogy nagyban különbözne a LAMP-tól.
Bármi van, dobj üzenetet, kapok róla mailben értesítőt.
-
ricsi99
addikt
Ubuntu 10.04.4 LTS verzio.
Az alapértelmezett "Evolution" levelezöt szeretném használni... van ebben olyan menu hogy amit lehuzok a serverröl levelet azt ne törölje a serveren automatikusan? csak pár nap mulva vagy ilyesmi?
Alaplap p5k-deluxe... hangkártya szol ,de a mikrofon nem megy....Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
-
ricsi99
addikt
válasz ricsi99 #12369 üzenetére
"Ha a szerver támogatja, használj IMAP hozzáférést. Amúgy is mindenben jobb, mint POP."
ez nekem kinai ,több e-mail cimet szeretnék beállitani... jahoo-s ,uw-s.... meg pár free[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
-
pushalias
addikt
-
ricsi99
addikt
válasz pushalias #12372 üzenetére
oké ez megy alapbol imap-ot állitottam (dafault ez) ,fiok is megy...
viszont sehol nem találom az uzeneteket ne törölje... mit ajánlasz? másik kliens vagy vine-ba tegyek win-es levelezöprogit?Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
MacCaine
őstag
válasz ricsi99 #12373 üzenetére
Az IMAP nem tölti le a leveleket a helyi gépre, a POP3 meg igen. Ezért nincs IMAP beállításnál a fenti jelölőnégyzet. Szóval ha IMAP-ot használsz, akkor azzal egyből megoldottad a "levelek megtartása a kiszolgálón"-problémát is, mert csak a szerveren lesznek leveleid.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Sikerult hozzafernem a ceges gepem biosahoz, igy most szeretnek USB-rol bootolos Linuxot telepiteni. Melyik distro-t ajanljatok? (Nekem, mint abszolut kezdonek.) Olyan sok rosszat, meg jot olvastam a legujabb Ubunturol...
Koszi elore is! Udv, Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tvamos #12375 üzenetére
Chakra project, nagyon barátságos kezdőknek is. Telepítés nélkül ki tudod próbálni pendriveról futtatva, telepíteni is onnan lehet majd. [link] Ezzel meg ki tudod tenni penre az iso-t bootolható formában: [link]
*ha megtetszik, akkor a "zárt driverekkel" opcióval indítsd el, ezt látni fogod bootoláskor.Ubuntuból még nem jött ki az új LTS, én hagynám...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Badman 4ever
őstag
Sziasztok!
Hátha ti tudtok segíteni. Több, mint fél éve küzdök azzal a problémával, hogy van a gépben egy Sil 3512-es vezérlőkártya, rákötve félhardveres (FakeRaid) RAID-1 konfigurációban 2 darab 500 GB-os merevlemez. A Windows XP tökéletesen látja már a kezdetektől fogva, az Ubuntuval és a dmraid-el addig jutottam el, hogy a 12.04 telepítéskor már nem külön ismeri fel a két merevlemezt, hanem látja a tömböt, de azon viszont nem látja rajta a partíciót, ami egyébként NTFS. Az XP és az Ubuntu egy 3. merevlemezen van. A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet beállítani a dmraid-et (vagy mást, esetleg az ntfs-3g-t), hogy lássa a RAID-tömbön lévő partíciót. Érdekesség, hogy régen, amikor nem látta a tömböt, külön-külön engedte felcsatolni a merevlemezeket és látta a rendszer rajta a partíciót. Az egyetlen kikötés, hogy nem lehet a már létező partíciót módosítani, mert azon van minden adatom.
Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
-
ricsi99
addikt
válasz ricsi99 #12371 üzenetére
Neten találtam olyasmit ,hogy ki kell telepiteni.
Kicsomagol
./configure ez oké
make 2 hiba
make install hiba
azota már hang sincs.... itt nincs valami hely ahol megnézhetném egyáltalán hogy mi van feltelepitve? semmi beállito részt nem találok hogy mi van feletelpülve és mi nemEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
sadams
tag
válasz pushalias #12365 üzenetére
Köszönet. Bár így sem tudtam összehozni, de ebből jött az ötlet a megoldáshoz. Mysql-t nem bírtam solarison összehozni, ezért megfordítottam a dolgot: solaris: Apache+Php, debian: Mysql+Phpmyadmin (bár mondjuk ide is került php+apache ugyebár phpmyadmin miatt) ->
- majd egyszerűen tűzfalban belövöm, hogy Debian csak Solaris felől legyen elérhető, minden más ipt dobjon vissza
- vagy nem lehet láthatatlanná tenni apache szervert úgy, hogy phpmyadmin elérhető maradjon?
- [Bár igazából phpmyadmin csak 1x kell szóval az is megoldás lehet, hogy létrehozom az adatbázist, majd törlöm apache+phpmyadmin combot debianon.] -
Termi92
tag
Üdv! Volna egy kis gondom Ubuntu-val. Eddig Windows-t használtam, és nincs is nagyon bajom vele, de mivel laptopom van ezért a win kicsit erőforrás igényes (laptop: Packard Bell TK-81 (amd II p360, ATI HD 6650, 3GB ram). Feldobtam gépre a 10.04-es Ubuntut, majd telepítés után engedtem hogy frissítsen mindent. Miután lefrissíti a videókártya drivert és újraindítom gépet a bejelentkező képernyő előtt megfagy a gép (lila képernyő). Ugyanez a helyzet Kubuntuval, és a 11-es Ubuntuval (és a 12-essel is). Viszont a videókártya frissítés nélkül a 10-es Ubuntunál a felbontás kicsi, a 11-esnél meg nagyon lassú. Felejtsem el végleg a linux disztrokat, vagy addig próbálkozzak, amíg nem találok egy működőt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Termi92 #12382 üzenetére
#12376-ban írtam a Chakrát. Azt merem ajánlani, az említett "nem szabad driverekkel" opcióval telepítéskor a teljes Catalyst csomagot felrakja a driverrel együtt, nem kell hozzányúlni sem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ViZion
félisten
válasz Termi92 #12382 üzenetére
Vagy Fedora nyílt driverrel teljesen jó. Szép is lenne, ha 3-4 Ubuntu alapú disztró után pálcát törnél a linux felett... (Torvalds most forog a sírjában, pedig még él ) vannak rpm disztrók is, nem csak a debian bár Ubuntu az "uralkodó": ami progi van linuxra és más disztróval mókolni kell, Ubuntura van belőle .deb. De azért itt sincs kevés progi, csak kicsit utánajárós, míg az SW center kényelmes.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pushalias
addikt
válasz sadams #12380 üzenetére
Hú, te ezt nagyon agyonbonyolítottad ... Ha az egyik vason van Apache + PHP, akkor a másik vasra minek PHPMyAdmin? Amikor csomagból rakod Debianra, megadod a root jelszavát, annyi elég, a default port az meg default, ennek elégnek kell lennie PHPMyAdmin beállításához.
Mondjuk elvben pont Solaris lenne jobb back-end.
Tűzfal meg 3. vas egyébként? Mert ott sem értek mindent. Ha 3. cucc a tűzfal, akkor az a default, hogy nincs prerouting az adatbázis szerverhez ... Ha az egyik a tűzfal, akkor értelemszerűen nem az adatbázis back-end lesz a tűzfal, tehát megint csak nem default a prerouting. Ha a back-end a tűzfal, hát ja, az meg nem ideális állapot.
Na mindegy, majd még biztos adsz adatokat, hogy jobban el tudjam ezt képzelni, mert valahogy sántít.
[ Szerkesztve ]
-
pushalias
addikt
-
ViZion
félisten
válasz CPT.Pirk #12385 üzenetére
"Uralkodó" - idézőjellel volt - viszont mindenhez van .deb, meg how to install on Ubuntu, más disztrókhoz meg vagy van - vagy nincs.
Ubuntu nyílt driverrel nem volt jó (ikonok, laggolás, stb), Fedorán tökéletes - csak 3D FPS laggol kicsit .Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ViZion #12388 üzenetére
Azért jelent valamit, hogy egyik Ubi verzión sem akar menni rendesen a driver, más disztrón meg igen.
Egyébként a nyílt driverrel vannak valami beállítási lehetőségek? Pl. van scaling opció? Ha nincs, akkor nagyon sok embernél bukó a dolog.
-
ViZion
félisten
válasz CPT.Pirk #12389 üzenetére
Nem tudom, nálam az alap dolog elég a monitor beállításoknál...
Amúgy Fedora topikban is azt mondták, ne görcsöljek a zárt meghajtón, mert nem lesz jobb vagy gyorsabb, mint a nyílt - persze a játék más téma, de most RTS-el játszom, oda is elég a nyílt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ViZion #12390 üzenetére
Másnál meg nem elég. Nekem LcdTV-m van. Ha nincs scaling opció, akkor 2-3 centis keret van a kép körül, ami függ a felbontástól. Haver vett 22"-es monitort. Jelenség ugyanez. Meg még jó pár embernél. A dolog oprendszertől független, egyszerűen kell a scaling opció, így kell a teljes CCC is.
Sokat szívtam ezzel, amíg nem csinálta meg az AMD Linuxra a teljes CCC-t, nem tudtam eltüntetni a keretet.
Valamint ez felelős a 4:3-os képtartalom 16:9-re alakításáért játékok alatt.
-
ViZion
félisten
válasz CPT.Pirk #12391 üzenetére
Nekem Samsung moncsi, DVI-n rádugva natív felbontáson tökéletesen jelenik meg, nem kell állítgatnom, persze TV az más. HDMI-vel rákötve sem jó?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ViZion #12392 üzenetére
A TV-nek DVI bemenete van, a kártyáról HDMI jön le. De ez ebből a szempontból mindegy.
Amúgy ez nem a TV miatt van (ahogy említettem a 22"-os monitort vett kolléga példáját), pl. haver Acer laptopján is keretes a kép, csak az ottani Catalystnél egy hack kellett hozzá, hogy egyáltalán legyen scaling opció Windows alatt.
Vladi: most már nem kell, de amíg kerestem a választ, senki nem tudott mondani erre semmit. Egyébként ott hol? Mert pl. a xorg.conf az teljesen üres, ha van rendes driver telepítve.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz CPT.Pirk #12394 üzenetére
Mi a rendes driver?
Nem véletlenül üres, mert az x mostmár egy ideje, nem olyan régen automatikusan állít be magának mindent. Leveszi az adataokt a kártyáról és úgy. Ha van xorg.confod, amit ugye ccsinálsz magadnak, akkor azt helyezi előtérbe.
a man radeonban van leírva, hogy mit tudzs beállítani.
il sole non sorge più ad Est!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rendes driver a gyári, AMD. Megnéztem a radeon manpage-t, az szerint az 5 és 6000-es széria nem is támogatott (gondolom csak régen frissült a lap). Viszont semmi olyan opciót nem találtam benne, ami a scaling lenne.
Megnéztem az én xorg fájlamat, szépen ki van töltve, de ebben sincs semmi, ami a scaling lenne.Viszont ettől független egy porbléma még mindig akad, Linuxon nem lehet beállítani 1360*768-as felbontást Radeonnal, csak minden mást. Se xrandr erőltetve, se semmi nem tudja ezt beállítani. Felette, alatta minden felbontás megvan és működik.
[ Szerkesztve ]
-
MacCaine
őstag
válasz pushalias #12387 üzenetére
Wikipédiáról:
A POP3 és az IMAP4 protokoll közötti lényeges különbség a levelek kezelési elvében mutatkozik. Az IMAP segítségével a levelező kliens kapcsolódik a kiszolgálóhoz, és közvetlenül azon manipulálja a leveleket. Ugyanakkor a POP3 protokoll esetében a kiszolgáló csak addig tárolja a levelet, amíg a felhasználó le nem tölti onnan. A két módszer közötti filozófiai eltérést kell leginkább szem előtt tartanunk, mivel mindkét protokoll esetében lehetőség van a másikhoz hasonlatos működés megvalósítására: POP3 használatakor a letöltött leveleket nem feltétlenül kell letörölni a szerverről; IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak.
Vagyis beállítás kérdése a letöltés.
-
sadams
tag
válasz pushalias #12386 üzenetére
Naszóval:
Egyetemre kell szabadon választható tárgy (unix) féléves feladat:
Egy Client - Application Server - Database Server infrastruktúra kialakítása virtuális gépeken.Megkötések:
- mindhárom gépen különböző linux (min. 1 db unix)
- két szervernél nem lehet gui.Client: (.2) - Grafikus Ubuntu.
Application Server: (.3) - Solaris
- Apache+PHP
- kliens érje el FTP-n.Database Server: (.4) - Debian
- MySQL szerver
- Application Server adatbázisból kapja az adatokat.
- legyen neki is ftp hozzáférése webszerverhez.
- tűzfalban be kell állítani, hogy minden ip-t utasítson vissza kivéve a .3-as gépét.Ennyi nagyon tömören az egész. PhpMyAdmin-t azért erőltettem rá, mert secperc alatt létrehozok vele valami táblát, aztán megjelenítem és kész. Most működik minden, .3-as gépről phpben elérem sql szervert. Solarison már kezdtem unni, hogy nem boldogulok se mysql szerverrel, se phpmyadminnal ezért cseréltem meg az egészet, mert apachet+php+ftp-t viszont sikerült belőnöm solarison. Debianon kb. fél perc volt felrakni és konfigolni mysql szervert+phpmyadmint.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BMW topik
- rtx 4060 Ti választás?! Melyiket válasszam
- Hálózati / IP kamera
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- eBay
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Mobil flották
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest