- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz attiati #23451 üzenetére
Igen. Nagyon feltűnő. Szerintem itt sem varhato mas esetleg a nagyobb infláció miatt lehet enyhebb nominalis eses. A realareses mar most van brutalisan.
Jol megfigyelheto hogy micsoda kiugras van a folyamatosan de egyenletesen novekvo grafikonbol. Itt az a kerdes hogy lejebb korrigal a az egyenestol vagy csak addig. Ittho is 20-30% realeses eselye 99%.
-
Madwe
nagyúr
válasz sakal83 #23452 üzenetére
Szvsz lassan már most 20-30% körül lehet reál áresésben az ami stagnált nominálisan…
Azért szétszakadt a piac: az én 40nm jó helyen lévő, 2015ben teljeskörűen felújított, normál áron meghirdetett lakásom folyamat nézték s kb instant elvitték kpra.
az agglos ház amit néztem s végül vettem az már több mint fél éve piacon volt, egyetlen érdeklődő voltam aki többször is visszament, de amúgy is 4-5 ember ment el egyáltalán megtekinteni… -
-
sakal83
addikt
válasz axioma #23460 üzenetére
Van csökkenés bizonyos szegmensben, ezt en is latom, de messze vagyunk meg a 20.03 havi araktol. En ezt latom egy erdekes pontnak, onnantol lottek egy csillagaszati tavolsagba az arak (mnbs hitel felrobbantotta ezt követeen) , es remenykedem, hogy oda vissza is ter az epitesi arakkal egyutt. (akkor 400e volt nmre azepitesnek most 600-700e).
Brutalisan magas a "tokehasznalat koltseg" az ingatlanon jelenleg es mindemelett a hitel is draga lett, igy sem a sajat forrasos sem a hiteles vasarlas jelenleg nem igazan jo "uzlet" meg sajat celra sem.
Ahogy egy honapja irtam valtani szeretnek. Megvan a megfelelő, de nem mertem lefoglalozni, mert feltem hogy nem tudok a jelenlegibol olyan aron kiszallni, hogy be tudjak szallni ertelmesen, igy elobb megprobalom eladni. Jo döntés volt reszemrol, mert ahogy irtam zero érdeklődő. Most meg olyan eladasi kenyszerem lenne amelyben nyilna az ollo, a hitelem meg dragulna.
Egy aglomeracios ikerhazat cserelnek megyeszekhelyen található uj ugyanakkora sorhazra, amelyre 8mot kellett volna radobnom. Igy is foghuzos lett volna, de ahogy nezem a keresletet ez 18m lenne!! Ez havi 180e plusz ktg. Csak miheztartas vegett a 2020as aglos ikerhaz kb ugyanannyi,de leginkabb egy picit dragabb volt mint a a megyeszekhelyi arak. Es ez az arany historikusan is megtartott volt. Na most mar nem az:)
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz sakal83 #23461 üzenetére
Jelenleg nyilvan csak a brutal olcso aru ingatlant erdemes megvenni, de egyelore me'g nincs akkora panik hogy legyenek ilyen eladasok. En azt tippelem az infla sokaig marad, munkanelkuliseg jo kerdes (hianyteruletekre mennyi nem szakmabeli fer be), szoval ha hosszan nem lesz kereslet, akkor lehet lefele licit a mindenkeppen el kell adni ingatlanoknal.
Mondjuk en epittetnek is ha volna ra realis esely a jelenlegi eladasabol megalapozva. -
attiati
veterán
válasz axioma #23462 üzenetére
Ahhoz, hogy az infla sokáig maradjon, az kell, hogy:
- oroszok sokáig bírják anyagilag a háborút
- logisztika nem tud alkalmazkodni a kialakult ellátási problémákhoz
- negatív reálkamat mértéke nem csökken
- gazdaság nem lassul
- munkanélküliség nem nőSzerintem van esély, hogy a fentiekben változás jön.
(globálisan)Egy fura egyveleg lehet belőle, ellentétes hatásokkal.
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #23463 üzenetére
Igazad van, rosszul fogalmaztam. Az infla mivel yoy, ezert nem kell magasan maradjon ahhoz, hogy az emberek jovedelmenek kisebb resze maradjon az ingatlanra, eleg ha az 1x megugrott (megelhetesi) arakat nem fogja kompenzalni a beveteluk novekedese. Es itt jon be a munkanelkuliseg, mert akkor me'g ugralgatva is nehezebb novekedest elerni, maradva meg plane (nominalisan). Szoval sztem nehezebb lesz lakashoz jutni, onreszt osszehozni is meg a hitelnel is nagyobb lesz a kamatmarzs a nagyobb kiszamithatatlansag (kockazat altalanos merteke) miatt, ha az iranyado kamatok vissza is korrigalnak. Nem mindegy ugye hogy jovedelme mennyire alapveto alternativ elkoltese helyett kell a torlesztot fizetni.
De mint mar parszor mondtam, en orulnek a legjobban, ha a borus jovokepeim nem valosulnanak meg. -
ZolAK
csendes tag
Sziasztok!
Ingatlan/telek eladásban kérem a segítségetek.Röviden: egy hónapja hirdetünk egy összközműves telket, eddig négyen érdeklődtek, kísértetiesen hasonló etnikumi stílusban, viszonylag nagy alkuval indítva a telefonbeszélgetést. Egyikükkel sikerült is megegyezni az árban, de a találkozóra már nem jött el, mondván már nem érdekli a dolog (két órát utaztunk így feleslegesen).
Azóta telefonált a következő érdeklődő, ugyanazzal az árral és fizetési feltételekkel. És a kérdés: ügyvéd előtt aláírt szerződés esetében lehet okunk aggodalomra vagy eladóként túlizguljuk ezt a dolgot? Egyébként 10% a foglaló és a maradék összegre 3-4 hónap fizetési határidőt kértek. Azt sikerült kideríteni, hogy építési vállalkozó(k). Igazából arra gyanakszunk, hogy összejátszanak és így próbálják csökkenteni az árat, ami nem baj, csak későbbi fejfájást nem szeretnénk magunknak. Köszi, ha van gondolatotok!
-
freaghill
őstag
Szia!
Én gondolatom, hogy nem lehet ezzel nagyon probléma. Ha ügyvéd előtt írjátok alá a szerződést amiben benne van a foglaló szó, illetve határidő a maradék 90% kifizetésére illetve, hogy csak utána adjátok át a vevő részére, utána lesz csak bejelentve a földhivatalnál, addig nem veheti használatba, addig véleményem szerint nem lehet probléma.
Szépen beleírni, hogy ha ebből a határidőből kicsúsznak akkor a pénz nem jár vissza és semmisnek van tekintve az egész, vagy (ami talán több macera lesz később) esetlegesen késedelmi kamatot kiszabni.
Mások majd megerősítik/megcáfolják.
-
germinator66
aktív tag
Mondjuk elég fura, hogy az egyik lemondja utólag, majd a következő (ugyanaz?) meg elfogadja ugyanezen feltételeket. Persze ha a tényleges vevő eleve a második bejelentkező lett volna, ok, de ezt egész egyszerűen úgy is el lehetett volna intézni, hogy akkor az megy el a találkára... Nem tudom, mennyire kell a zseton, de eléggé túraszaga van...
-
ZolAK
csendes tag
válasz germinator66 #23468 üzenetére
+freaghill, hurenzon, köszi!
Igazából mindegyikük egy X árral indított, egyiknél sikerült X+4-re ezt feltornászni, most az új jelöltnél megint X-ről indulunk és egyezkedünk. Nem sürgős egyébként az eladás, másik ingatlant venni csak 2-3 éven belül szeretnénk, de nyugodtabb lennék, ha ez a pénz addig is 10%-os hozammal állampapírban lenne. Korábbi felújításnál volt már dolgom hasonló vállalkozókkal és nem sírom vissza az élményt.
-
adalbert1
veterán
válasz sakal83 #23461 üzenetére
Én is már jó ideje mennék nagyobb ingatlanba, de egyrészt most a hitelek is megdrágultak, illetve attól tartok én is, hogy a jelenlegi saját ingatlanomat is nehezen lehetne értékesíteni.
Azért vannak most jó esések, pl. ez nemrég még 130 millióért volt fent, most már 110-ért hírdetik.
Az más kérdés, hogy számomra még így is drága , főleg ha azt nézem, hogy a mélygarázs és a tároló mellé együtt még +10 lenne. -
őstag
+1 ilyen miatt már vonta a számlámról pénzt mert eladásban benne voltam. Nincs bajom velük ismerőseim is vannak de többet nem üzletelek velük.
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
demars
addikt
Sziasztok!
Kinéztem egy ingatlant, viszont a jelenlegi tulajdonosa (számomra) ismeretlen. A korábbi tulajdonos több évvel ezelőtt elhunyt, azóta üresen áll a ház, telek gondozatlan. A bácsi Svájcban élt, nyugdíjba vonulása után jött haza. Hol tudom "megkérdezni" az örökösök elérhetőségét? Az is lehet, hogy nem is tudnak az ingatlanról?
Mi ennek a menete?Köszönöm
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
-
Manitou
veterán
Jövő tavasszal, vagy nyáron valószínűleg lakáshitelt kell felvegyek. Majd akkor lesz aktuális egy jelenleg 50%-ban a tulajdonomban lévő ingatlan másik felének megvétele. Addig egyelőre megy a gyűjtögetés, de 90 % hogy hitelt kell majd felvegyek.
Egyelőre most még csak ismerkedek a témával, próbálom begyűjteni az infómorzsákat. Lakáshitelek terén mi várható jövő év közepére?
OVB ügynökök mennyire kerülendők ilyen lakáshitelek kapcsán?[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Manitou #23479 üzenetére
Nyilvan nem biztos, de a jelen esemenyek alapjan meg az varhato, hogy jovo ev kozepen legalabb akkorak lesznek a kamatok, mint most. A magasabb sem kizart, talan minimalisan alacsonyabb sem. De ha fogadnom kene, akkor a magasabbra fogadnek.
I am having fun staying poor.
-
Manitou
veterán
válasz Vision #23483 üzenetére
Igen, befektetésekkel kapcsolatban tudom, hogy kerülendők. Ismerős dicsérte, hogy nekik intéztek jó lakáshitel konstrukciót, emiatt nem vetettem el teljesen.
Önerőnél mi számít önerőnek? Kp + a tulajdonomban lévő ingatlanrész értéke együtt ?
Kisebb összegnél pl ilyen 5M-nál is érdemes lakáshitelt felvenni vagy pl ilyenre léteznek jobb alternatívák? Pl személyi kölcsön stb. Vagy úgy is kérdezhetném mi az az összeg aminél lakáshitelt érdemes felvenni?Drizzt: én is kb ezt vizionálom.
axioma Gyűjtögetős? Valami megtakarítással kombinált téma ? Gondolom tele rejtett költségekkel[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Manitou #23484 üzenetére
jaja, kombi, hiszen az alaptermekuket kene eladniuk...
De amugy nekunk [igaz mas kamatkornyezetben] 2+M olcsobb volt nem lakashitelben, fedezet nelkul, mert 2 even belul [sot] nullaztuk. Minel hosszabb idore kell elosztanod es minel magasabb lesz akkor a kamatkulonbseg, annal inkabb megeri lakashitelkent [benyelni az ertekbecslest jelzalog koruli dijakat]. -
veterán
válasz hurenzon #23486 üzenetére
...van mikor jobb kamatot kapsz...
Erre mutasson már valaki egy tényleg létező példát, mert az internet korában szerintem ez értelmezhetetlen. Arról nem beszélve, hogy a közvetítő jutalékát is ki kell termelni, miközben a banki ügyintézőre mindenképpen szükség lesz egy jelzáloghitel lepapírozásához. Vagy nem? -
oszi666
őstag
Sziasztok, csak erintolegesen tartozik a lakasvasarlashoz, de egyszeruen nem talaltam jobb topikot.
Tulajdonomba kerult egy lakas, es szeretnem atiratni a kozmuveket a nevemre. Persze mkndegyikhez kell valamk kinyomtatott alairt papirt beadni. A kerdesem az lenne, hogyha kitoltom a PDFet, es az allami online hitelesito feluleten ([link] itt) hitelesitem akkor ez kivaltja a nyomtatott, alairt papirt, es elfogadjak?It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.
-
őstag
válasz Vision #23489 üzenetére
Szarvas Norbi nemrég rakta ki a csoportjába hogy kapott egyedi kamatot szabfel hitelre 1% jobbat tud adni .
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
törölt tag
Kíváncsiságból nézegetem az (távolabbi) agglomerációs falvak házait, gyakorlatilag 100M környékén mennek a felújítandó romos nagyilakok is. WTF, mindenki megőrült.
Gondoltam veszek egy pihenő kiruccanós kéglit, arra az esetre ha otthon járok, de ennyiért ausztriában agy akár a vidéki UK-ban paloták vannak konkrétan.
[ Szerkesztve ]
-
Árpi001
senior tag
válasz #41635072 #23497 üzenetére
Őő,pontosan milyen preferenciákkal keresel?
Mert most lett eladva ,1-2 hónapja ,egy a 80 as években épült ,100 nm ,körbejárható,teljes összközműves,egy szintes ház ,vegyes tüzelésű kazánnal ,akár kiadható,gázfűtéses mellék épülettel ,Budapest 17 kerben ,jó környéken !
70 millióêrt.
Persze inkább felújítandó ,a teljes állapotát tekintve .[ Szerkesztve ]
A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
törölt tag
válasz Árpi001 #23498 üzenetére
Hát 2022-ben nyilván nem szeretném lapátolni a fát meg a szenet 100 milláért, plusz még 40-ért felújítani.
Mindezt a halál tökén.
Az a szomorú, hogy ennél még dédanyámék parasztháza is komfortosabb volt a háború és a kommunizmus alatt. Gondolom nem 150 milliának megflelő pengőért vették…[ Szerkesztve ]
-
Árpi001
senior tag
válasz #41635072 #23499 üzenetére
Bocs,vegyes tűzelésü kazánnal,és gáz cirkoval..
Még részben cserélt nyílászárókkal.
Nem kell lapatolni ,csak ha úgy szeretnéd ,alakul.
Azt még akkor döntsd el hogy Budapest legnagyobb kerülete,vagy a vidéki borzalmak vannak a halál faszán...A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest