- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz Gyula84 #88850 üzenetére
A fizikai szintű összeköttetést (konverziót) biztosítja a szimmetrikus RS485 és az aszimmetrikus UART között ez a panel / IC, mást nem tud. Ami probléma szokott lenne ezzel, az az adás-vétel irányok váltása, vagyis a DE- és /RE-jelek vezérlése a MAX485-ösön. Létezik olyan RS485-meghajtó, ami ezt automatikusan megoldja (pl. MAX13487 vagy -88), ha a master a TTL-oldalon van, de a sima -485 jelű típusok ezt maguktól nem tudják.
-
Batman2
őstag
Ok, akkor ellenállás osztóval próbálkozok, azt nem tudom, hogy a tudok e szerezni, vagy van e otthon régebb, osztatlan rétegű ellenállás.
Mondjuk csinálom vele 1/-es osztást, akkor az 1/10-es osztású mérőfejjel már 1/100-as osztás lesz, ez már biztosan nem kéne kárt tegyen a készülékben akkor sem, ha mondjuk 680V-os csúcsfeszültség éri.
Nem emlékszem már az oszcilloszkóp bemeneti ellenállására, de asszem megaohm nagyságú, úgyhogy akár tized milliamper áram is elég a méréshez.
Köszi, üdv.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
And
veterán
válasz Gyula84 #88854 üzenetére
Annyira nem kell ettől megijedni, mert ahogy nézem, már az arduino standard RS485-könyvára lehetőséget ad e két jel kezelésére (receiver / drive output enable). Ha olyan Modbus lib-et használsz, ami erre épül, vagy eleve be van építve az RS485 támogatása, akkor simán képes lehet ezeket kezelni. Vagy - ha már egyszer ebben a topikban vagyunk - te is kivitelezheted az automatikus Rx/Tx-váltásra alkalmas áramkört, vagy a kész modulon lecserélheted az eredeti MAX485-ös IC-t a megfelelőre.
De megoldás lehet az is, ha a HMI-n van másmilyen egyszerűbb adatvonal, akár RS232 formájában, vagy RS422, utóbbinál sincs szükség irányváltásra, mivel full duplex. Kérdés, miféle az a terminál. -
ftamas0201
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire ide illő a téma, de rákérdezek, hátha jó helyre jövök
Kolégámnak van egy C Vectra, amiben még a gyári rádió van ami meg is felel neki, ez egy CDR 20005 VDO rádió azt hiszem Siemens. Viszont a potméter sajnos tönkrement neki, hangot nem tudja állítani csak ki be kapcsolgatni vele. Vett bontóból már új rádiót is, abban is rossz ez a rész ezért Nincs esetleg valami forrás ahonnan ilyen potmétert tudnék venni, kicserélés az menne, csak kérdés hogy ilyet honnan lehetne beszerezni?
20mm magas mindennel együtt és 12x12mm kocka alakú az alja amin az egyik oldalon három láb van, szemben kettő és a két oldalán még egy-egy nagy, Végtelenül lehet tekerni és nyomógombként is üzemel.Nagyon szépen köszönöm a segítségetek
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz ftamas0201 #88863 üzenetére
rotary encoder a neve asszem, anno az ElektroKonthában vettem belőle párat (jópár éve) mert az indukciós tűzhelyünkhöz is ilyen kellett. nem egy nagyon különleges alkatrész, szerintem bármelyik nagyobb elektrós szaküzletben fognak tudni adni, nagyjából standard.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
mezis
félisten
válasz ftamas0201 #88863 üzenetére
Üdv.!
? Nem lehet a hangerő szabályozó részt kiváltani két nyomógombos kapcsolóval?
Egyik emeli a hangerőt, a másik csökkenti.mezis
-
And
veterán
válasz Gyula84 #88862 üzenetére
Ott van az adatlapján, hogy RS232/422/485. Vagyis szerintem felesleges egy olyan 'problémás' csatolón használni hozzá egy UART-tal rendelkező kontroller mellé, mint az RS485. Egyszerűbb RS232-n összekötni a kettőt, akkor nincs szükséged Rx/Tx váltás vezérlésre, mivel az is teljes duplex átvitelt ad. Illesztő persze kell, mivel az arduino soros portja TTL-szintekkel megy, a HMI pedig valszeg. a szabványos RS232 szintekkel (± 10V körül). Erre egy MAX232 vagy klónja kell, biztos lehet olyan kis pcb-it is venni.
(A Schneider HMI-k eddig messze a legnormálisabbak azok közül, amelyekkel eddig találkoztam .)Mod. #88865 mezis:
A rotary enkóderek nem egy-egy fel-le kontaktust adnak, hanem két, fázisban eltolt impulzust, amelyeknél az irányt a sorrend / fázishelyzet szabja meg.[ Szerkesztve ]
-
ftamas0201
senior tag
válasz fatpingvin #88864 üzenetére
Köszönöm szépen, ez egy elég fontos infó hogy mi a neve, ez alapján már el tudok akkor indulni és keresni valamit ami oda való lehet
-
fatpingvin
addikt
válasz ftamas0201 #88867 üzenetére
én magammal vinném az alkatrészt is, a szakeladó azonnal fel fogja ismerni szerintem.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
-
-
And
veterán
válasz Gyula84 #88869 üzenetére
Azt innen én sem, de többféle módszer is szóba jöhet: az egyik, hogy a csatlakozó bekötése határozza meg a fizikai felületet (ez a bővebb manualból derülhet ki), a másik, hogy a projekt szerkesztő / letöltő programjában (SKtool) tudod felkonfigurálni a protokollt és hozzá a port típusát. Utóbbi megoldás a valószínűbb.
-
Batman2
őstag
Hát ebben a csomagban bizony nem volt, sőt, még USB tápot sem adtak hozzá.
Én is láttam neten olyan találatokat is, melyekben volt írva 100-as osztású fej is.
Mindegy, ellenállás osztóval csináltam kb. 10-es osztást, az a 10-es állással együtt már 100-as osztás, a műszeren meg beállítottam a kijelzést 100-as osztásra, így kb. vissza kapom a helyes értéket.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
necrons
csendes tag
-
Dr. Szilikát
őstag
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Adott ez a növénylámpa, ezek kék, lila meg mindenféle elvileg spec ledek rajta. Ahogy a fotón is látszik sorban vannak kötve és a bal oldalon középső sorban a két led kiégett.
Ilyen ledeket nem tudok venni, az érdekelne, hogy szerintetek mi a legjobb módja megmenteni? Forrasszak le valahonnan egy ledet és mérjem meg mekkora diódával lehet kiváltani?
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz daninet #88881 üzenetére
25C2B, azaz sorosan 25 LED, kettesével párhuzamosan. Névlegesen 9 V-os tokok bizonyára, azaz egy tok sorosan 3 chip. 25 x 9 = 225 V DC.
Gondolom, 230 V AC van egyenirányítva, aminek a csúcsig tartó különbözetét fűti el az áramgenerátor. Az áram, illetve hő 3 db párhuzamosított, disszipatív áramgenerátoron oszlik el.
Ha egy tagot rövidzárral kiiktatsz, egyszerre két tokot zársz át, és ebben az esetben, amit azok elfűtöttek volna, helyette az áramgenerátorok fűtik el. Tehát azok hőterhelése fog nőni. Itt kb. 9 V szorozva az árammal, ami plusz teljesítményként jelentkezik. Más kérdés, hogy a hűtés lényegében ugyanannyit disszipál, csak a hőforrás tevődik át, de lokálisan ott viszont nő a hőmérséklet.
Mielőtt valaki félreértené, ez csak az ilyen disszipatív megoldásra érvényes. Más esetben szakszerű a rövidzár és nem okoz túlmelegedést, sőt csökken az összfogyasztás.
9 V nyitófeszültségű LED-et lehet egyébként rendelni. Vagy egy lehetőség az áram csökkentése is.
Három ellenállást egyformán kell növelni elvileg, arra csökken az IC-k által generált áram. Noha ez hatással van a színhőmérsékletre is némileg, melegebb árnyalatú lesz.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Dr. Szilikát #88882 üzenetére
Szóval az az opció is játszik, hogy áthidalom a két hibás ledet ónnal és teszek hűtőbordát a három áramgenerátorra?
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz daninet #88883 üzenetére
Igazság szerint az IC-tok disszipációját nem lehet bármeddig növelni, csak azért, mert hűtéssel kompenzál az ember.
De bizonyos tolerancia azért szokott lenni. Az is igaz persze, hogy igyekeznek kiélezni a helyzetet (spórolás, tervezett rövid élet), de lehet benne egy kis tartalék is. Már csak azért is, mert ennél a disszipatív konstrukciónál az áramgenerátor dolga a hálózati feszültség kiegyenlítése is, mondjuk 240 V-ig nem ártana. Tehát ez a panel jobban fűt 240 V-on, mintha PWM megoldású lenne.
Ez a tartalék mellett szól, a vélt spórolás viszont ellene. Pontosabb behatároláshoz IC-adatlapot kellene nézni, áramot és feszültséget mérni (elfűtött teljesítmény), hőmérsékletet.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Dr. Szilikát #88884 üzenetére
Akkor megpróbálom ezt. Sok vesztenivalóm nincs, az egész egyébként egy elég olcsó konstrukció, egy vékony fémlapon van ez a nyák, az egész tűzforró üzem közben. Csak idő kérdése mikor sül meg benne minden alkatrész.
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz tordaitibi #88834 üzenetére
Köszönöm a válaszokat biker, rednifegnar és tordaitibi!
Most jutottam oda, hogy jobban szemügyre vegyem.
Egy VF TR 30A trafó ad tápot a rendszernek. Ez 12 váltót állít elő. Ezzel működik az MSOL2-2 vezérlő, ami a kaputelefontól és a belső gombtól kapja a vezérlő jelet.
Megnéztem a vezérlőt és ez 12V DC-t ad ki, de csak egyenirányít, stabilizálást nem csinál.
Tehát a YLI síkmágneseket egyenárammal táplálja meg, viszont stabilizálás nélkül megy rá 100Hz-en, ha jól gondolom.Több megoldás jutott eszembe:
- helyi stabilizálás elektronika vásárlás / építés segítségével (sok, aprólékos munka, 6 ajtó van összesen, ajtónként 3 mágnes)
- Másik vezérlő, ami stabil jelet ad ki
- a meglevő vezérlő 12V-jával egy relét működtetni, ami egy másik, stabilizált táp 12V-ját adja a mágneseknek.Szerintetek merre induljak?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
tordaitibi
veterán
válasz szoke12 #88886 üzenetére
Én a 3. lépném meg és egy picike 12V DC dugaszápot kapcsolnék a mágnesekre. Ezeknek nagyon kicsi a fogyasztása, 100-200mA nagyságrendbe van jellemzően/darab.
De a DC relé is zajongani fog 100Hz-el csak halkabban
Vagy megnézed mi kapcsolja a mágnest a panelon, ha nem tirisztor hanem tranzisztor kapcsol akkor előtte repülővezetékkel párhuzamosan egy pár100mikro-1000mikrofarados pufferkondi.
Külön graetz van a vezérlőbe a mágneskimenetnek, ilyet se láttam még.
Biztosan jól fekszenek fel, akkor is zajong amikor tartania kell nincs meg a teljes párhuzam, bár a 100Hz DC akkor is morog ha minden stimmel. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz szoke12 #88886 üzenetére
Nem a stabilizálás a lényeg, hanem a szűrés, ami lehet egyszerű pufferelés, ami az egyenirányítás után hullámos 100 Hz DC-t csúcsra puffereli például. De a csúcsérték magasabb egyébként, bár ez is csak pufferel:
https://www.yli.hu/yv-100-sikmagnes-vezerlo-szunetmentesitheto.nc-kimenet-idozites.html
Valószínűleg egy megfelelő terhelhetőségű 12 V-os LED-tápról is megoldható lenne.
-
szoke12
őstag
válasz Dr. Szilikát #88888 üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat!
Nekem csak az kell, hogy ne búgjon. Érdekes, hogy azt írja, a működéshez nem kell stabilizált táp. Én azt hittem, hogy az az alap gond.
Egyébként a panelon van egy relé, az kapcsolja a mágneseket. Lehet, hogy annak a lábait tudnám használni?
Érdekes, hogy az a relé egyébként egyáltalán nem zörög, teljesen csendben van."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
@TOM
csendes tag
Üdv
Segítséget szeretnék kérni, az alaplapi power és hdd ledet szeretném megoldani egy bi-color leddel. 3 lába van, középső a negatív, 2 szélső pozitív. Ha elemről működtetem egyikk szál kék, másik piros, ha mind a 2-t bekötöm egyszerre csak piros, Így jó. Ha alaplapra kötöm, a power pin - , kék szál +, hdd pin piros szál +, világít a kék is és a piros is egyszerre folyamatosan. Megoldható hogy úgy működjön mintha elemre lenne kötve? KöszönömTDI - Turbós Drága Igényes
-
PHM
addikt
Meg lehet próbálni úgy, hogy egy 220-330 ohmos ellenállást kötsz a
közös negatív lábbal sorba. Így amikor a piros led is kap vezérlést,
a közös negatívot annyira megemelheti, hogy a kék led már ne, vagy csak
halványan világítson.
Itt azt használjuk ki, hogy a kék lednek jóval magasabb a nyitófeszültsége a pirosénál.
Viszont ennek a megoldásnak az alacsonyabb fényerő lesz az ára.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szoke12 #88889 üzenetére
Egyébként a panelon van egy relé, az kapcsolja a mágneseket.
Az külön kap, sima DC-t, az elektronika tápjából, gondolom.
A DC-érték befolyásolja ugyan a mágnes tartóerejét, illetve melegedését, áramfelvételét, mindamellett a pontosság, stabilitás nem kritikus. Pár volt eltérés például belefér.
Viszont a hullámzó DC-t nem bírja, mert a nullátmenetnél mindig elakarna engedni:
Ha csak egy megfelelő nagyságú kapacitással puffereljük:
A DC elsimul, noha így is láthatsz fent egy kis hullámzást, de az már nem okoz gondot, ebben az esetben.
Ennél itt van a puffer:
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz Dr. Szilikát #88892 üzenetére
Akkor valószínűleg ez okozza, hogy már többször is felfeszítették az ajtókat...
Akkor azt mondod, hogy kössek rájuk párhuzamosan 1-1 kondit?
Pontosan mekkorát? Ennek a méretezéséhez nem értek.
Amúgy a jelenlegi MSOL2-2 nyákon is van egy ugyanekkora 25/1000-es kondi kb ugyanott.Valamivel meg tudom nézni, hogy most mennyire stabil nekik a 12V?
Közben észrevettem, hogy az a kondi kinyílt, mint a rózsa....
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Jobban megvizsgáltam gyors a vezérlőt. A benne levő relé NC kapcsain van a mágneszár. De a relé NO kapcsai is ki vannak vezetve a sorkapocsra.
Észrevettem, hogy a vezérlő mellett 2 táp is van az egyik 12V AC-t ad, amiről már volt is szó, de van mellette egy 12V DC táp is. Poénból átkötöttem a zárat a DC tápra és mindjárt meg is szűnt a zúgás. Persze a vezérlő addig nem működött, annak AC kell.
És meg is fogalmazódott bennem, hogy a nemrég vázolt megoldás jó lehet.
Fogok egy 12VAC relét és annak az NC kapcsaira kötöm a zárakat a DC-s tápról. A relé bemenetét pedig a vezérlő NO kapcsairól hozom. Így folyamatosan kap a zár 12V-ot, amit a vezérlő szakít meg.
Láttok valamilyen hibát, vagy lehetséges veszélyt az elméletben?
(Egy már eszembe jutott: ha a vezérlő megdöglik, nem nyílik sehogy az ajtó. Bár szerintem ez most is így van.)"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
mzso
veterán
Helló!
Az új telefonom azt mondja, hogy kössem össze kábellal a régivel. Viszont az új Type-C a régi meg MicroUSB.
Én most csak úgy tudnám összekötni, hogy van egy OTG kábel/SD olvasó, amihez tudok rakni TypeA-TypeC átalakítót amit már össze tudok dugni a telefonhoz adott Type-C kábellel.
Ez működhet vagy katasztrofális lenne végeredmény?Egyáltalán szabad/lehet-e összekötni type-C-micorUSB kábellel (vagy micro-type-c adapter révén) a két telefont, vagy van valami inkompatibilitás?
-
PROTRON
addikt
Mármint Tibi bácsi arra gondol, hogy tűzoltósági előírás hogy a menekülő utakon minden kézzel nem nyitható ajtó esetén áramkimaradás során kötelezően biztosítottnak kell lennie a menekülésnek továbbá lehetőség szerint a tűzoltó számára a kívülről történő bejutás.
Ezért ha olyan mágnes zár van ami áramkimaradás esetén zárva marad, akkor biztosítani kell szünetmentes ellátást(területi áramkimaradás esetére készülve) és redundanciát hozzá, tehát például ha meghal a vezérlő akkor inkább nyíljon ki állandóra. Ez esetben alkalmazható normally closed mágnes zár.Vagy olyan zárat kell használni, ami addig zár amíg áramot kap. Így áramkimaradás esetén nyitva van. Tehát normally open zárat.
Persze ezt sok társasháznál elfelejtik, meg félnek hogy a kapualjban lévő tűzeseti főkapcsolót lekapcsolva besurranó tolvaj bejut az udvaron át a lakásokba éjjel...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
szoke12
őstag
válasz PROTRON #88898 üzenetére
A mágnes NO típusú, tehát áramkimaradás esetén elenged. Csak abban az esetben maradna zárva, ha van áram, a vezérlő egy NC relét működtet és mondjuk a vezérlő meghal. Akkor nincs, ami megszakítja a nyitáshoz a DC táp kimenetét. De ha elmegy az áram, akkor persze az is elengedi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Elektromos autók - motorok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...