Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sultansmith

    senior tag

    válasz #92251648 #91439 üzenetére

    Felharmonikusokat nem octaverrel és exciterrel gyártunk, hanem trafó, vagy cső szimulációkkal, esetleg konkrét torzítókkal (igen, most már vannak nagyon-nagyon jó digitális cuccok).

    Az viszont igaz, hogy a páros számú felharmonikusok képzése valóban hozzáad pl. oktávot IS az alaphanghoz, de ezek aránya sosem lesz több, mint az alaphang, ergo a hang tonalitása nem változik.

    Mielőtt szidnátok a páratlan felharmonikus torzítást, vegyétek hozzá, hogy ha a gitáros lefog egy kvintet, akkor a kvintre rakott terc az alaphang oktávja lesz, szóval megint csak nagyon szép dolgokat lehet hallani ilyen cuccokkal is, de itt már nem mindegy, hogy mire teszed.

    A fül nem különböztet meg torzításokat és nem torzításokat, ezt a fene ízlésetek teszi csupán. Az agy számára csupán egy dolog számít, hogy az, amit hall, mennyire könnyen feldolgozható elemekből áll, gyakorlatilag azt halljuk hamisnak, amit nehéz feldolgoznia az agyunknak.

    Hallgassatok Arctic Monkeys, egy torzítatlan hang sincs benne, mégis zene és kellemes a fülnek.

    Magának a lejátszó rendszernek torzítása is ízlés dolga, akinek ez tetszik, csinálja, mintha nem lenne holnap, ezzel szerintem senkit nem zavar.

    Babakék is never ever motherfuckin' DIE!

Új hozzászólás Aktív témák