Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ear001

    addikt

    válasz gordonfreemN #83517 üzenetére

    "Naim use custom NA001 transistors sourced from Semelab. However they are not deeply magical parts and alternatives are quite acceptable."

    Na ez az, ami marhaság. A korai Naim és mondjuk Exposure erősítők kapcsolása mondjuk úgy, igen komoly rokoni kapcsolatokat mutat, a hangjuk mégis jól hallhatóan két iskola. És mindez azért, mert az emberek, a Naimnál ugye Julian Vereker egy adott hangzást prefererált, ami elég erősen egy alkatrész készlethez, építési megoldásokhoz kapcsolódik.

    "The power transistors changed too in the early years, basically because what I really wanted simply wasn't available. The early Solitrons were, quite frankly, too fragile, and things got better first with the BDY56s, and then the BDY58s. I wanted a transistor which was very fast (rather than necessarily linear), without any storage time especially at low currents, and I wanted it to turn off at low currents. A year went by and I tested loads of samples, most of which seemed to get progressively worse. Then one day some unmarked transistors turned up, and looked promising when I put them in the test jig. We put them into an amplifier and bingo, that was it! "

    Szóval ha az ember Naim-ot akar építeni, akkor ragaszkodjon mindenben az eredetihez, de úgy sem fog sikerülni. Ha Naim inspirálta erősítőt akar építeni, akkor hajrá, csak az elején el kell dönteni, hogy mi a cél.

    Egy időben heti egy-két embert fogadtam, akik az általuk épített 47 Lab klónokat jöttek az én eredetimhez hasonlítani. Na annál egyszerűbb erősítő tényleg nincs, de mégis két csoportra lehetett osztani őket. Volt az eredeti, valami különleges energiával, transzparenciával, szikársággal a hangjában, ami különlegessé tette - meg az összes többi, tök átlagos, nagyjából érdektelen klón, egy csomó ponton "jobban", "okosabban", "nívósabban" megépítve.

    Ugyan ez van az én DIY AN Japan M7 előfokommal is. A kapcsolás ugyan az, egy csomó drága és kritikus alkatrész szintén, önmagában igen jól szól, de messze-messze nem tudja az a permanens és spontán mágiát, amit egy eredeti M7. Tudom, mert nekem is volt egy.

Új hozzászólás Aktív témák