Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz dgyuri0123 #67435 üzenetére

    Hülye analógiával élnék: Mint a jó szabásminta. Kevesebb nyersanyagból ugyanazt kihozni, Lényegében egy stabilizált tápfeszültség csak nagyobb szűrt feszültségből állítható elő. A különbség "eldobódik", mint a szabónál, csak itt hő formájában száll el. A kapcsolóüzemű tápok nem pazarolnak. Ráadásul a 100kHz körüli üzemelés miatt nem használnak VASmagokat, hanem ferritmagokkal oldják meg a feladatot. Azok /kisebbek, könnyebbek. Az ún. PWM technika pedig tényleg optimizálja/minimalizálja a veszteségeket.

    Nyugalmi fogyasztásnak inkább ne nevezzük. Kis kivezérlésnél (pl. kis hangerő) kevesebb áramot fogyasztunk a tápból, tehát arányosan csökken a hőtermelés is. A nyugalmi fogyasztást hagyjuk meg inkább az A osztályú erősítőknek.

    @fehér_ember

    Jól gondolom, hogy ha laptop-ot használnék zenehallgatós pc-nek és ha csak a saját aksijáról hallgatnám akkor az elég lineáris (akár még jobb is, mint egy lineáris tápegység) és audio barát tápellátás szempontjából?

    Határozottan nem. Vagy esetleg akkor, ha ezt az akksiról direktben táplált erősítőről beszélsz. Olyat pedig nem szokás csinálni. A laptop éppen zsúfoltséga miatt lehet zajosabb zajforrás,mint egy PC, vagy még inkább egy más, klasszikyus jelforrás. Nem a kapcsolóüzemű adaptere miatt. Egy erősítő táplálásához egy végtelen kapacitású akkumulátor lenne ideális. Ott se hálózati brumm, se nagyfrekvenciás zaj nincs. Még földhurkot is nagyon nehéz produkálni. Ugyanakkor elképzelhető/építhető olyan kapcsolóüzemű táp is, ami vetekszik a lineárisakkal.

Új hozzászólás Aktív témák