Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fehér_ember

    addikt

    Szokás szerint kaptam megfelelő és részletes választ a számomra logikus módon, de sajnos mégiscsak eléggé félreértett bi-wire és bi-amp témában egy mindig segítőkész fórumtársunktól is, akinek igen sajnálatos módon csak privátban van lehetősége segítségünkre lenni. Gondoltam megosztom veletek, hátha mások is hasznát veszik:

    "A kettős kábelezés célja NEM a keresztmetszetnövelés, hanem annak elérése, hogy a magassugárzóra ne ugyanaz a vezeték vigye a jelet az erősítőből, mint a mélyhangzóróra. Így egymás zavarjeleitől valamelyest megszabadulnak a hangszórók, azaz a magashangszóró vezetékpárja csak a magashoz viszi a jelet, a mélyé csak a mélyhez, ergo egymást kevésbé, csak az erősítőn keresztül zavarják a saját maguk keltette zavarokkal - ezért van KISZEDVE a jumper, hogy ne legyenek közös vezetékrendszeren a hangszórók.
    A kettős erősítés NEM teljesítménynövelés céljából kell, hanem a kettős kábelezés következetes végigvitele, azaz a hangszórók egymástól való TELJES ELSZEPARÁLÁSA végett, azazhogy hogy külön erősítő erősítse a magassugárzót, és külön a mélysugárzót, így tényleg nem zavarják a hangszórók a saját maguk keltette zavarokkal egymást, hiszen külön áramkörön vannak, hiszen már az erősítőik is külön kapcsolódnak a saját hangszórójukra. Tehát itt is ELEVE KISZEDENDŐ a jumper, amely összekötné a hangszórókat egy közös áramkörbe.
    Kettős kábelezés esetében tehát az erősítőben valósul meg a hangszóróknak a közös áramkörre való párhuzamos bekötésű rákapcsolódása, míg monokábelezés esetén a keresztváltónál valósul meg a közös áramkörrel való kapcsolat, tehát monokábelezés esetén sokkal tovább vannak a hangszórók közös vezetékrendszeren, amely vezetékrendszer így sokkal inkább terhelt a hangszórók számára egymás zavaraitól. Kettős erősítés esetén azonban teljes a hangszórók szeparációja egymástól, ergo nem zavarják egymás vezetékrendszerét a saját maguk keltette zavarokkal (mivel a jumpert itt is kivesszük). (Ezenkívül kettős erősítés esetében az is megvalósítható, hogy eltérő típusú erősítőkkel hajtsuk a magas és a mély hangszórót, ennek is van haszna, de most a zavarodottságod szempontjából ez nem fontos.)
    A kettős kábelezés célja tehát a hangszórók valamelyes elszeparálása EGYMÁSTÓL, a kettős erősítés célja pedig a hangszórók teljes elszeparálása EGYMÁSTÓL. Az elszeparálás értelemszerűen csak a jumper kivétele mellett tud megvalósulni.

    A fentiekből következően, azon hangdobozok, amelyeknek csak egy csatlakozópárjuk van, NEM alkalmasak bikábelezésre vagy biamplifikálásra, mivel eleve egy áramkörön vannak a hangszóróik. Azért van tehát a kettős kábelezésre-erősítésre felkészített hangdobozoknak két csatlakozópárja, hogy külön vezetéken vagy külön áramkörön, egymástól függetlenül kaphassa a jelet a magashangszóró és a mélyhangszóró, azaz ne zavarják a másik hangszóró vezetékrendszerét a saját maguk által keltett zavarjelekkel. A kettős kábelezés és kettős erősítés alapja tehát, hogy a magas és mélyhangszóró függetlenedjenek egymástól, ez a jumper kivételével valósítható meg. A jumper azért van rajta gyárilag, a kettősségre előkészített hangdobozokon, hogy azok számára tegye egy áramkörre-vezetékrendszerre a hangszórókat, tehát szüntesse meg az említett szeparációt, akik nem alkalmazzák a kettős kábelezést vagy kettős erősítést. Utóbbiak számára tehát a jumper révén lesz olyan a hangdoboz, mintha nem lenne előkészítve kettős kábelezésre-erősítésre.

    Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet"

    Hálás Köszönet érte, Kammerer-nek! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák