Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fehér_ember

    addikt

    válasz perempe #58684 üzenetére

    Azért mondtam az énekes példát mert szerintem ez igen könnyen előfordulhat és így mindenki könnyen beláthatja, hogy a hallás szubjektív.
    Egyéni tapasztalások egyértelműen befolyásolják (és lehet hogy még sok minden más is).

    Az énekes példát továbbvíve:
    Nem nyugszunk bele hogy másként ítéljük meg a két énekes hangját tetszetőségi szempontból (azon nincs vita hogy mindkettő jól énekel), ezért elkezdünk tovább kutatni, megvizsgáljuk a hallásközpontunkat, az a neurunok számát, statisztikákat készítünk ... stb. Sőt az emberiség minden tagján elvégezzük a vizsgálatokat de mégsincs egyértelmű végeredmény. Végül csak kiderül hogy: pl. Az egyik női énekes ;) hangja műszerrel kimérve az ő édesanyja hangjával mutat hasonlóságot a másikéban pedig az én édesanyáméval való hasonlóságot lehet kimutatni. De az előbbi példában lehetett volna egy régi barátnő is, és szerintem könnyen belátható és bebizonyítható hogy ilyen dolog is egyértelműen befolyásolhatja akár pozitív akár negatív értelemben is a megitélésünket. És a végén ugyanúgy nem tudunk igazságot tenni.
    Az agyunk a feldolgozó ezért a hallásunkra is kihatnak az általa megtapasztalt pozitív vagy épp negatívnak itélt történések.

    Erre mondok egy egyértelműbb példát, amit szintén sokan megtapasztaltak már: Eleinte én is úgy ittam a vodkát mint a vizet, semmi rossz nem volt benne. De miután egyszer-kétszer nagyon kiütöttem magam vele és nagyon pocsékul voltam utána, az agyam alapból hozzárendelt egy nagyon rossz (fertelmes, undorító, hányingertkeltő) tulajdonságot, pedig a vodka íze közben mit sem változott. Utána már nem hogy nem bírtam meginni, de a szagától is rámjött a hányinger. Miután végigjátszottam ezt még 1-2 itallal, utána már bármilyen kis mértékben alkoholt tartalmazó ital ezt váltotta ki belőlem (sajnos); pedig nem az alkohol hanem én voltam a hibás, az agyam mégis önkényesen döntést hozott. Sőt még az is levonható, hogy a negatív dolog többet nyom a latba mint a pozitív (mert hiába éreztem én közben egy darabig igen jól magam :DD ).

    Ha teljesen objektíven akarnánk ítélni akkor előbb formatálni kellene az agyunkat. De akkor hogy hallanánk és hogyan tudnánk ítéletet alkotni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák