Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    Kedves topiklakók!

    Szeretnék még egy jókorát emelni a téten, a Témaösszefoglaló tényleg utolsó kísérleti próbaléggömbjeként. Kérlek, fogadjátok bizalommal és megértéssel a kezdeményezést.

    Mivel a Témaöszefoglaló nem általánosságban készült a hifiről szólóan, hanem konkrétan ennek a konkrét topiknak a konkrét Témaösszefoglalójaként, sok gyötrődés után fontosnak tartom a korábbi, esetleges jellegű visszajelzéseken túl rendszerezetten, és a végső(?) határokig elmenően megvizsgálni, hogy itt kinek meddig tart a hifi, fórumtársaink közül ki hol húzza meg a határokat. Egyúttal azoknak, akik még nem ismerik az általam most közreadni kívánt jellegű szakirodalmakat, egy kis ismeretanyagot szeretnék nyújtani arról, hogy mások számára meddig tart a hifi, vagy hogy meddig tartott annak idején a "hőskorban", amikor még "szabadott" kísérletezgetni, "szabadott" vakvágányokra tévedni, sőt, új tapasztalatok birtokában "szabadott" megtagadni saját korábbi nézeteinket is, mert nem a "tökéletesdigitálishangminőség" (és a fogyasztói társadalom) megkérdőjelezhetetlen (marketing) állításai ülték torukat, kerítették körénk a kordonokat. Vizsgálnám tehát, hogy ezen topik tagsága mennyire kíván szakmai topik és/vagy mennyire kíván egyszerű beszélgetős fórum és/vagy mennyire kíván a tanácskérő kezdő hifistáknak szóló "családsegítő központ" tagsága lenni (mellesleg mindez összefügg azzal, amiért én már egy ideje nem boldogítom a topikot a szereplésemmel).

    Régi vágyam vollt, amikor még részt vettem ezen topik életében (néha szőrmentén meg is pendítettem az ötletet), hogy haladjunk végig azokon az írásokon - afféle "kutatási jelentéseken" -, amelyek anno a legendás Hi-Fi Magazinban, jobbára a sokatmondó és stílusosan önironikus Negyedik Dimenzió rovatcím alatt jelentek meg. Néhány napos időközönként, kb. heti két-három alkalommal gondoltam közzétenni egy-egy részt ebből a sorozatból, lehetőleg olyan terjedelemben, ami egy adagra kellemesen olvasmányos méret lehet bárkinek - remélem, nem akartok eleve felkoncolni a szándékom miatt. Feltételezem, hogy aki végigolvassa ezeket az esszéket, megérti, hogy miért tartom sok szempontból fontosnak és alkalmasnak felmutatni őket a sokat emlegetett Témaösszefoglaló tényleg utolsó próbaléggömbjeként: hifi szemlélet, hifi gondolkodásmód, hifi tudomány, stílus, nyelvezet..., hifi kurázsi. Gondolom, hogy így összegyűjtve azok is szivesen újraolvassák ezt a válogatást, akik anno már megtették, és esetleg hozzám hasonlóan azóta is rendszeresen olvasgatják a féltve őrzött papír vagy multimédiás CD formátumú Hi-Fi Magazinjaikat. Úgy vélem, hogy bár persze összességében a hifi is fejlődik, sok szomorú vonatkozása is lesz szembenézni azzal, hogy hol tartott a hifi és a hifi szakirodalom harminc-negyven évvel ezelőtt, és hol tart ma. Ennek megítélése, ez a szembenézés, az erről szóló vélemények-visszajelzések lennének leginkább a "próbaléggömbözési" szándékaim legfontosabb okai. Merthogy a Témaösszefoglaló a gyakorlatias információnyújtás mellett meg akarja mutatni, hogy miért a világ egyik legkülönlegesebb, legszebb, legmagasabbrendűbb hobbija a hifi-audiofil hobbi - kíváncsi vagyok, hogy az itteni tapasztalt vagy kezdő vagy botcsinálta hifisták-audiofilek mennyire hajlandóak hinni hobbink és 'népünk" "kiválasztottságában". Megtehetném, hogy egyszerűen belinkelném az adott, mostanában már az interneten is hivatalosan közreadott írások URL címeit, de fontosnak tartom, hogy itt a topikban felsorakozzanak ezek a szövegek, megkerülhetetlenül, egyúttal részben afféle "mementóként" is. Bocsássátok meg ezt nekem - vagy még jobb lenne, ha dícsérnétek ezért - elvégre is ez egy szakmai topik lenne vagy mifene. Szeretném, ha szakmáznánk egy kicsit. És kérlek, olvassátok el, jelezzetek vissza, tárgyaljátok meg a szövegeket. Garantálom az érdeklődés folyamatos fenntartására alkalmas drámai fordulópontokat, lesznek szakállas nők, táncoló medvék, csodaelixírek... - egyúttal izgalmas fejlődésregény. A megjelenésük időrendjében közölném majd a cikkeket néhány naponként. Kb. három-négy hétig tartana, remélem mindenki tűkön ülve várja majd az újabb és újabb, szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb részeket!

    Még egy előzetes szempont. A most már az elfeledett történelem ködébe vesző "létezett szocializmusban" Magyarország összesen két dologban tudott a világ élén állni. Az egyik a Galaktika Magazin, a másik a Hi-Fi Magazin volt! A "cucilista" hiánygazdálkodás provinciális korlátai között és ellenére, a Galaktika Magazin a 'hetvenes években, a Hi-Fi Magazin pedig a 'nyolcvanas években kimagaslóan a világ legjobb hobbi-szaklapja volt a maga területén, - ezt a "világ" is folyamatosan elismerte! Emiatt, a hifi-audiofil hobbi művelése is kiemelkedően színvonalas volt akkortájt Magyarországon.
    Szemlélet, szemlélet, szemlélet. Sapienti sat.

    A "negyedik dimenziós" írások előtt azonban bevezetésként és megalapozásként bemásolok egy kétrészes cikket, a Hi-Fi Magazin afféle "Témaösszefoglalóját-elsőhozzászólását", ez arról szól, amit bő három évtizeddel ezelőtt a hifisták a hifiről gondoltak - Darvas László megfogalmazásában. Vagyishogy mi is az a high-fidelity, mire alkalmas és mire nem. Valószínűleg ma is érvényes minden mondata. Most így kezdésként hirtelen tehát esetleg túl nagy lesz a terjedelem, esetleg kissé szárazabb az olvasmány, de ígérem, a következőkben már kellemes adagokban jönnek a szakállas nők, táncoló medvék, csodaelixírek...!

    Álmomban két macska voltam - Darvas Lászlónak képzeltem magam -, és játszottam magammal... :Y

Új hozzászólás Aktív témák