Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz schawo #45516 üzenetére

    Múltkor Narumon kezdeményezésére beszélgettünk a loudness War-ról, itt az egyik típuspéldája, három korszak háromféle állapotjáról. Mindez azért jutott eszembe, mert belehallgatgattam a mikrofonösszehasonlításhoz általad linkelt felső két link mögött található rengeteg mintaanyag némelyikébe, és hát, ahogy végignézünk és végighallgatózunk a hangfelvételek során, jobbára ezek is a loudness war állatorvosi lovai. Link

    Egyúttal korábban többször előhoztuk a témát, hogy szegény hifista meg van lőve, egy halom pénzt költ a hangberendezésre, miközben már a hangfelvételek többsége eleve behatárolja, hogy mit tud hallani egyáltalán (legalábbis egy bizonyos szint alatt, mert bizonyos szint feletti hangberendezések akár csodákra is képesek). Jelen esetben ugyanaz(ok) a mikrofon(ok), ugyanaz a stúdióberendezés, csak a mikrofon(ok)ban nem NYÁK-ra vannak szerelve az alkatrészek, hanem légszerelve, máris mekkora a különbség az egész hangfelvételben. (És máris mennyivel több pénzt el lehet kérni ugyanazért a mikrofonért.)

    Na de az igazán érdekes, mint tudjuk az emberi agy, és az ő alkalmazkodóképessége. Jópofa dolog történt (a bigott placebóhívők esetleges nagy örömére). Még mielőtt linkelted azokat a bizonyos összehasonlító felvételeket, én már elkezdtem hallgatózni azon a weboldalon, elsősorban a gyári Rocket és az U-mod Rocket közötti különbséget hallgatgatva, még az ezer forintos Tesco "aktív hangdobozon" is óriási differenciát észlelvén (informativitásban, tónusban...), aztán hallgatgatva a Grid és az U-mod Grill közötti különbséget, hasonló, bár nem teljesen azonos élményekkel. Ezután hallgattam az általad linkelt mikrofonokat, hasonló, de kisebb különbséget hallva, mint a kétféle Rocketnél. Majd felfedeztem, hogy az általad linkelt két felső link mögött található egy-egy hosszú felvétellista, amelyeket szintén elkezdtem hallgatgatni, és elégedetten konstatáltam, hogy igen, igen, mindegyik felvétel két változatát összehasonlítva milyen jól hallható a két mikrofon közti különbség - egészen addig, amíg észre nem vettem, hogy a "két" lista URL-je ugyanaz, tehát nem két mikrofon egy-egy listáját hallgatgattam, hanem a két mikrofon két weblapjáról a két link ugyanazon EGY listához továbbított! Vagyis (nem is kell magyaráznom) önazonos hangfelvételeken hallottam "a korábban megszokott különbségeket", azt hivén, hogy továbbra is kétfélét hallgatok. Hehe, rekordméretű placebó!
    (Erről a "megszokott különbség" versus placebó témáról (hifi tesztmódszerek következményeiről) majd néhány napon belül még írok egy s mást, a két héttel ezelőtti, Andorránál végzett kísérletünk kapcsán, csak még ki akarok próbálni hozzá valamit, mihelyst lesz időm.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák