Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    Korábbi hozzászólásomban említettem egy olyan tesztelési metodikát, ami azonosnak kikiáltott zeneanyagok összehasonlítására kiválóan alkalmas.
    Ez a hanganyagok oldalainak behelyettesítése. Tehát A baloldala szól B jobb oldalával együtt és viszont.
    A hangláncra tett hatása szerint a két hanganyag baloldala lejátszva a sztereó jobb és baloldalán, majd felcserélve az oldalakat ismét. A 2 lejátszott zenét a sweet-pointban jobbfajta monó mikrofonnal mindkétszer felvesszük, majd a kapott két hangfájlt sztereóként lejátsszuk. Lejátszás közben a fázist kitekerjük, szélesítjük a bázist... Ha azonos a két anyag majdnem 180fokot tekerhetünk rajta, mégis monó marad. Ha nem, akkor kb. 110 fok után megjelenik egy álsztereó hang, köszönve a felzoomolt mikroszkopikus fázismenet különbözőségeket.
    Ez megmutatja, ha a hanglánc másképp értelmezi az akusztikai transzformációját a digitális tartományban egyébként a konverziónak, kvantálásnak köszönhetően azonosnak tűnő felvételeknek.

    Ezt egyfajta digitális eredetvizsgálatnak szoktam használni, ha a másolatok keletkezési idejét kéne sorba rakni. A rögzítőeszközök ismeretében pont a jitterkorrekciós másolási metodikák és wordclock mikrotuning árulkodik, hogy melyik lehetett a master. Szerintem wav-flac esetében is lehetséges egy elméleti különbség kimutatása, ami a lejátszáskor a hangtérben összegződik az észlelési küszöb fölé... még nem csináltam, csak PCM vs. MP3 használatával.

    Ha a hangtérben máshogy észlelünk egy hangot, akkor annak a forrásában benne van ennek az eredete, akkor is, ha a digitális tartományban egyszerűen nincs meg ezeknek a kvantumos pillangóhatásoknak a megfigyelési metodikája. Nem zárom ki, hogy lehetséges, de szerintem inkább hallásélettani és neurológiai különbséget saccolok a fentebb tárgyalt esetekben. Fülünk nem léphet kétszer azonos hangfolyamba, mert fülünk ( a megfigyelő szervezete, élettanilag, pszichésen) változik pillanatról pillanatra.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák