Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz avl #127709 üzenetére

A slew rate azt jelenti szigorúan, hogy a kimenő feszültség milyen sebességel képes változni és az érdekesség ebben, hogy nem feltétlen szimmetrikus a viselkedés, tehát egy nulla referenciától pozitív irányba változása a feszültségnek lehet gyorsabban/lassabban megy végbe, mint a ref. nullától negatív irányba, adott eszközön (pl. egy tranzisztor).

Viszont a hallásunkat szerintem minden jellegű slew rate meghaladja egészséges határokon belül, a hangszórók fényévekkel lassabban indulnak el (mint membrán, elmozdulás) ahhoz képest, amikor már évezredek óta ráadta a feszt az erősítő és mire megindul az áram, hogy utána a mágneses tér hatására a membrán elinduljon egyáltalán... "látványosan gyenge" slew rate esetén a magas frekik sérülnének először, ahol a legkönnyebb membrán sokkal közelebb van az erősítő által képviselt mindenkori slew rate-hez, mint a mélyek, ergo a frekiátvitel csorbulna és/vagy a THD nőne. De még úgyis beleköp a levesbe útközben sokminden, passzív váltó pláne..

A damping lesz a "friss"-ben a kulcs, én így gondolom, azaz a kimeneti és bemeneti impedancia aránya. Tehát minél kisebb a hajtó fogaskerék a hajtotthoz képest, annál erősebben tudja azt kontrollálni (pl. mikor a montit beteszed 1-esbe és ráugrasz a pedálra, megemelheti a bicaj az elejét), illetve annál kevésbé hat rá vissza az útból fakadó "rángatózás" és mindez főleg a mélysugárzókat érinheti számottevően. (Nyilván mindent, csak kérdés, érdemes-e róla beszélni, szerintem középmagasak esetén treshold alatt van).

Szóval slew rate ha "gyenge", akkor először a magasfreki tartomány sérül (torzít). És erre még a passzív váltók is kihatással lehetnek, mire a hangszórókig eljutunk, ahol meg a fizikai membránmozgás mire megindul egyáltalán, már rééééééég ott a fesz az erősítő kimenetén és az áram is megindult (késve), magyarul még egy erősítők között kompromisszumosabbnak tartott slew rate-nek sincs különösebb hatása erre.

Volt erről egy egészséges vita amúgy DIY Audio-n, de már nem emlékszem a részletekre, a damping factor is túl van misztifikálva kicsit, de a slew rate-el én kevésbé magyaráznám, mert még egy vacakhoz képest is a mechanika nagyságrendekkel lassabban ér oda, ahova az erősítő a kimenetén már rég igen.

Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák