Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz fererencz89 #118346 üzenetére

    Nnna, bocs csak közben melózok, nem voltam reggel óta.

    Értem, ez egy elsőrendű váltás, mögötte egy Zobel-el :D , impedanciakorrigálva így a hangszóró, amiről az RC páros gondoskodik, míg a tekercs szűr 6dB meredekséggel (elsőrendű). Legalábbis első ránézésre (mindjárt kifejtem, miért mégsem ennyivel, és miért mégis). Így értem is, miért Zobel-eznek, széles a tartomány, amíg lekeveri a mélyet a tekercs, mert minden elsőrendűnek lágy a meredeksége és még szarabb lenne a helyzet nagyobb frekiken, ha a hangszórót nyersen hagynánk mögötte: a növekvő impedanciája mellett egyre kevesebb áram menne át a tekercsen, hiszen induktivitása az impedancia változásával és a rajta átfolyó árammal együtt szintén változik, ergo nem szűrne még 6dB-vel sem fentebb.

    Mert ugye a textbook perfection csak textbook impedanciával szemben működik (amikor valami végig 8 Ohm, lásd egy AMT-t például). Itt meg, hogy ne csökkenjen lágyan a tekercs elsőfokújának szűrési meredeksége 6dB/oct alá, ergo ne engedjen több középmagasat a hangszóróra, egyfajta lágy, még laposabban ejtő görbe mentén.. és megfelelő hatékonysággal szűrjön, tartani kell azt a rajta átfolyó árammennyiséget, ami az induktivitását névleges értéke közelében tartva (a méretezett impedancia mellett) megvalósítja-tartja a 6dB/oct szűrést azon a hosszú, lassan impedancia-emelkedő tartományon is, ahol Zobel nélkül többszáz Hz-en már lehet csak feleannyit szűrne Zobel nélkül a textbook 6dB-hez képest (ergo, simán akár 3dB/oct körül lenne a szűrési meredeksége, amit az RC tag kompenzál vissza azáltal, hogy a hangszóró+Zobel együttese a woofer növekvő impedanciája ellenére is elegendő mennyiségű áramot vesz ki az erősítőből és a tekercs így minden frekin közelebb van a névlegesen méretezetthez).

    Szóval nagy tekercs, nagy induktivitás, mélyről indítják (viszonylag alacsony frekiről, mert lassan törik le úgyis).. ezért akkora bumszli, amekkora, fizikailag is és induktivitásilag is, viszont cserébe annyira lassú ejtés a 6dB/oct, hogy valszeg egy nagyon lágy kanyarral kezdi a lejtőt és mikor arra beáll, próbálják ezen elsőfokú meredekséget tartatni vele, amit impedanciakorrekció nélkül nem tudnának a hangszóróval nyersen elérni.

    Okos abból a szempontból, hogy erre figyeltek, bár én soha nem használnék elsőrendű váltást, ez itt és most lehet ilyen-olyan megfontolások miatt a gyártó tervezőmérnökének kiadta, hogy így lesz a jó, elsőrendű + Zobel, de egy másodrendű (Zobel nélkül) alkatrészigénye egy ellenállással kevesebb. Csak lehet, annak 12dB/oct meredeksége miatt is még soknak találták a mély impedancia-emelkedését a frekitartománya jobb oldalán és úgy voltak vele, legyen elsőrendű, széles, de Zobel-korrigált impedanciával tartva a névleges értéket. Passz. Nagyon sokféle szempont mentén lehet hangváltót tervezni.

    De legalább tudod, miért akkora bumszli a tekercs. A lassú lekeverés miatt ha ugyanúgy mittomén, 150 Hz körülre tennék, mint egy másodfokúnak szokták, a letörést, már túl sokat hagyott volna még érdemi teljesítményként a felsőbb tartományokban, ami nekik nem úgy adta ki a mérőszobában, ahogy akarták, aztán ez lett végül.

    Ha egy klasszik-tipik szélessávú lenne a mélyed helyén, túl azon, hogy nem tudnád úgy megküldeni, mert leégne :D , ekvivalens hangerőn hajtva a kettőt valszeg inkább a másodrendű + korrekciómentes varia (de akár a tekercs-only is) működhetne, mert az impedanciamenete később kezd el elindulni az egekbe.

    Nagyjából sejtjük csak, mi járt a mérnökök fejében. A reverse engineering szerintem csak nagyon ritkán adja ki, főleg hangszórónál, hogy mit akart a tervezője. Erősítőknél még csak-csak, bár ott is tippel az ember rendesen, ha egy gyári valami, nem pedig egy DIY, az építője által elmagyarázott valami. Rómába több út vezet, ennek ez az ára :)

    Ha a tervezőmérnök "hangolni" akar egy eszközt, főleg hangsugárzót kicsit ilyen vagy olyan irányba, mert mondjuk arra számít, hogy szőnyeges szobába kerül X négyzetméterre és azok általában ilyen-olyan-amolyan dimenzióval rendelkeznek és és és .... [ feltételezett paraméterhegyek + bekerülési költség sorozatgyártáshoz stb.] -> azonnal egy olyan váltót nézel, amit hiába teszel be ilyen-olyan-amolyan képletekbe, számolókba és kalkulátorokba, egyszerűen nem fogod fel, miért nem "tökéletes". Persze a passzív váltás nem is lehet az, de néha kifejezetten ordít valamiről, hogy lehetett volna sokkal jobban is, és mégsem úgy van.

    Soha nem jövünk rá az igazságra ilyenkor :)

    Ha jól szól így, hagyjad és élvezd :)

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák