Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • net84

    őstag

    válasz luciferc #1756 üzenetére

    Az alábbi szerepel a jótállás fogalom alatt (A kereskedelmi szerződések elemei-ben):
    A kötelező jótállás megszűnt. A szerződésben a termék, a dolog hibátlanságáért, a szolgáltatás megfelelősségéért lehet jótállást, mint szerződésen alapuló kötelezettséget vállalni. Mivel a fogyasztóval az adásvételi szerződést ugyan a kereskedő köti meg, a jótállást a termelő, az előállító adja. Aki értékesít, az csak a pillanatnyi működőképességet, megfelelősséget tanusítja. A jótállást, természetesen a gyártó megbízásából, a kereskedő is megkötheti. A jótállást szerződésbiztosító mellékkikötésnek tekintjük, de visszautalunk az "áruköteg" jogi problémájára, amelyben jelezzük: több árut is értékesíthet egyetlen termékben a kereskedő. (lásd GK 72. sz., GK 174. sz., Ptk. 248. paragrafusa)

    az zavar:
    - tudomásom szerint nem csak lehet, hanem kell jótállást vállalni
    - a jótállást a kereskedő is megkötheti a gyártó megbízásából, de kit és mikor bízott meg a gyártó, hogy kösse meg helyette a jótállást, ha a termékét értékesíti?
    - az utolsó mondat számomra nagyon kusza, de kb. azt vettem ki belőle, ha az informatikában egy konfigurációt értékesítünk, akkor az árukötegneg számít és úgy vonatkozik rá a jótállás...

    Mio-hoz egy felvetés:
    Azt pl. szabad, hogy a korábban megkötött jótállási feltételeket a fogyasztóra nézve hátrányosan változtassa meg az importőr? Mert ugye mi anno úgy vettük meg a PDA-t, hogy magyarországi garanciát ígértek hozzá (sajnos itt jön az, hogy a szó elszáll, az írás megmarad - ha van belőle egy példányunk :DDD ), és most meg nincs mo-i gar.

    De most már talán tisztában vannak LCP-ék a 49/2003-as törvénnyel és talán másnak már nem meri a jóember azt mondani, hogy a 15 nap megszűnt. Küldtem nekik egy példányt belőle, amiben kiemeltem pirossal az erre vonatkozó részeket.

    Read only...

Új hozzászólás Aktív témák