Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szilu7

    senior tag

    válasz bajnokpityu #10056 üzenetére

    Ha csak az lenne a baj.
    Az SPDIF protokollnál az adattal együtt "utazik" az órajel is. Mivel nincs átvitelvezérlés és újraküldési lehetőség sem a protokollban, így ehhez "igazítja" a DAC a saját óráját. Azaz az adatátvitelhez kell igazodni a konverzió során, tehát a jitter keményen játszik.
    És tényleg nincs adatvédelem és hibajavítás sem. Ezért lehet, hogy kapni fogok ( :) ), de adatátviteli szempontból az SPDIF protokoll finoman szólva elavult. Természetesen ettől még lehet indokolt, hogy stúdiókban stb. miért használják, de ott amennyire tudom, az órajel előállítás is másképp megy a berendezések között.
    Az USB-nél sem egyértelmű a dolog, mert kapásból 3-féle szabvány létezik audiós felhasználásra. A komolyabb gyártók saját fejlesztésű protokollal, általában aszinkron módon kommunikálnak. Ilyenek a már említett TAS1020B-re épülő fejlesztések. Aszinkron USB-nél mindegy a kábel, esetleg a táp befolyásolhatja, ha azon megy. A többinél játszhat a jitter. Persze tudom, hogy van olyan, aki az aszinkron USB-n (külső tápos DAC-on) is kihallja a kábelek közötti különbséget, én viszont nem. :U

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák