- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz bobalazs #12249 üzenetére
Szerintem ő is értette, mire jó az egész, a kérdésfelvetése inkább annak szólt, hogy vajon "növeli-e" ez az akció az élettartamot olyan jelentős mértékben, hogy szükség legyen erre. Ugyebár itt arról is beszélünk, hogy a böngésző gyorsítótára minden újraindulás alkalmával törlődik (ilyenkor pedig az alapvetően cache-ben tárolt fájlokat újból le kell tölteni, igaz, ekkor csak memóriába), amennyiben nem kerül leállításkor kiírásra háttértárra, illetve betöltéskor nem a háttértárról kerül vissza memóriába - ez nyilván nem fog megtörténni hirtelen áramszünet/teljes akksimerülés/kékhalál/stb. esetén.
Sk8erPeter
-
xcds
őstag
válasz Sk8erPeter #12251 üzenetére
Ez ink költői kérdés volt. Pont arra céloztam, hogy halál fölösleges az egész. Sem gyorsabb nem lesz, sem az élettartamot nem befolyásolja, mert olyan kevés írásról van szó. Sőt, még inkább lassítja a rendszert ki-bekapcsoláskor a ramdrive mentése-visszatöltése.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Vágom, hogy költői kérdés volt.
"mert olyan kevés írásról van szó"
Ez viszont nem igaz. Azért a böngészéskor rengeteg ilyen-olyan kisebb vagy épp nagyobb fájl is letöltődik a gyorsítótárba, ami ugye alapértelmezetten a háttértáron van. Ettől függetlenül szerintem picit túl van parázva a téma, de azért az sem igaz, hogy kevés írási műveletet eredményezne a cache-elés.Sk8erPeter
-
xcds
őstag
válasz Sk8erPeter #12255 üzenetére
124 nap alatt 1,6 TB nekem kevés. Minden nap megy a net. És ebben benne van 2-3 telepítés, meg az asztalra mentett dolgok stb.
Más: CDM-al megmértem a hdd-met és 60MB/sec volt a seq írás meg az olvasás is kb. De amikor másoltam rá egy pár gigás fájlt, vígan másolt 80-100MB/sec-el végig. ez most akkor mi
-
Sk8erPeter
nagyúr
Attól még, mert a böngészés során nem terabájtos méretű fájlokat töltögetsz le (ergo nem lesz terabájtos írási mennyiség pluszban), attól még a pártizen-/max. párszáz kilobájtos CSS- és JS-, meg egyéb fájlok is írási műveletet eredményeznek, amikor letöltődnek a háttértárra.
Egyébként meg természetesen itt sem szabad általánosítani, nem csak a saját use case-ünkből kell kiindulni.
Sk8erPeter
-
törölt tag
válasz Sk8erPeter #12255 üzenetére
Az internetezés még úgy is elég sok írásműveletet eredményez (gyakorlatilag 1 GB per óra), hogy a cache mappa nálam ramdisken van. Ha nem internetezek, alig-alig van írás, úgy kb. 5-6 óránként ha ír 1 GB-ot.
-
Soma01
veterán
Erre kíváncsi leszek, hogy nekem mennyire jön majd ki. De ahogy nézegettem, volt akinek 1 év alatt jött össze 6 TB. 54 nap üzemidő azaz átlag napi 6 óra géphasználat és 4,6 GB/óra írás. Szerintem ez az érték lesz nálam is kb. Az SSD-m 96 TB írásig tuti jó és ebben az ütemben is 15 évig bírni fogja.
Elgondolkodtató, hogy kell-e ez a ram meghajtó... Ez alapján nem úgy néz ki. -
Sebaj Fóbiás
aktív tag
válasz Soma01 #12259 üzenetére
Böngésző kesshez szerintem is fölösleges macera. Nekem három hónap alatt nincs egy tera írás sem. Én max Photoshop temp file-nak csinálnék ramdisc-et, igaz 8GB ramból még nem áldozok rá. De kacérkodom még 8 gigával, abból már értelmes méretet lehetne csinálni.
Két bolygó beszélget: - Te, képzeld, Homo Sapiensem van.. - Nem baj, ne piszkáld, elmúlik magától.
-
Brett001
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Kingston KC300 60 GB SSD. Mielőtt írtam volna, előtte ennek a topicnak az összefoglalóját elolvastam, BIOS-ban AHCI be, természetesen AHCI módban történt a win7 telepítése. Szóval mikor nemrég megvettem az SSD-t nagyjából úgy jártam el, ahogy le van írva, csak annyi volt, hogy előbb az AMD ahci driver volt fent és később váltottam a windowsora. (az amd-sel még rosszabb értékek voltak) Ennek ellenére én keveslem ezeket a sebesség adatokat. A Seq még rendben van, de 4k és 4k qd32 nagyon alacsonynak tűnik. Mások ennél sokkal gyorsabb értékeket linkelnek be.
Ez pedig a SSDOK:
Valami ötlet? Kösz előre is.
[ Szerkesztve ]
"Felkészültség és fegyelem a sorsunk urává tesz." Farell főtörzsőrmester
-
törölt tag
2 gyors kérdésem lenne a nagyérdeműhöz. ( most már a megfelelő topikban)
Vettem egy ssd-t. A használati utasításon az áll hogy ahci módban használjam, IDE ben meg ne merjem mert akkor elpusztul a világ.
Rádugtam a sata0- portomra, egyenlőre nem particionáltam, mivel nincs a kezem ügyében a telepitő cd-m.
Viszont: Bios beállításokat áttúrva én bizony nem találtam ahcit. Hát bizony ez nem támogatja.Tervezem lecserélni a gépem egy korszerűbb darabra, addig maradhat benne IDE módban nyugodtan mivel csak a sebességet fogja majd vissza a mód, az élettartamra nincs hatással, vagy ez nem így van és próbáljam meg mellőzni használatát?
Másik: Olvastam, hogy firmware frissítés ajánlott első használat előtt. Kell-e particionálni előtte vagy ez egyáltalán nincs hatással a frissítésre?
Előre is köszönet a válaszért.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz #67977536 #12264 üzenetére
Erre figyelj, hogy a Windows alapértelmezett drivere maradjon fent, ne rakosgass fel chipset drivereket:
http://logout.hu/bejegyzes/fire_soul_cd/windows_7_telepitesi_utmutato_ahci_edition.html
"1. Igaz, hogy csak AHCI üzemmódban támogatott a TRIM?
Igaz is, meg nem is. Nem igaz, mert a Windows 7 alapértelmezett IDE(pciide.sys) és AHCI(msahci.sys) drivere is támogatja a TRIM parancsot, SATA IDE és SATA AHCI üzemmód esetén is.
Igaz, mert az AMD/Intel stb gyártok driverei csak SATA AHCI módban támogatják a TRIM-et.
Ezen általános megállapításoktól függetlenül lehet találkozni olyan -tipikusan Intel- IDE driver-ekkel, amelyek továbbítják a TRIM-et, de legbiztosabb ellenőrizni illetve én minden esetben azt javaslom, hogy le kell cserélni az OS alap IDE driver-ére."Sk8erPeter
-
Qru
MODERÁTOR
-
frici69
tag
Ma megérkezett az első SSD-m, A-DATA SX900 Beregisztráltam a gyártó honlapján. Tegnapi dátummal új firmware van ami letölthető! Mikor kell (lehet) frissíteni az SSD-t ? Amikor már fenn van rajt a WIN vagy még előtte Ez nem jár adatvesztéssel
Ezeket jelzi újnak a frissítésben: - Optimize TRIM completion behavior
- Optimize unsafe shutdown recovery
- Optimize SATA stabilyte
Van a frissítés telepítéséhez angol leírás. Esetleg még valamire figyelni kell frissítés közbenGigabyteGA-F2A88XM-HD3,AMDA8-6600K,KingstonHyperX2x4Gb1866MhzDDR3,AsusVW202SR,128GbADATASSD,250GbSeagateSATAII,Tevion1.5TbHDD,PioneerDVR-212D
-
frici69
tag
Win telepítése előtt hogyan tudom frissíteni,mert a leírásban szerintem működés közbeni telepítést mutat.
Két könyvtár lesz kicsomagolás után: ADATA_SF_FieldUpdater V136 (ebben egy hasonló nevű exe fájl van ami egy program, ez végzi frissítést) és FW525 Fieldupdate File (ebben sok vic fájl).[ Szerkesztve ]
GigabyteGA-F2A88XM-HD3,AMDA8-6600K,KingstonHyperX2x4Gb1866MhzDDR3,AsusVW202SR,128GbADATASSD,250GbSeagateSATAII,Tevion1.5TbHDD,PioneerDVR-212D
-
Brett001
aktív tag
Valóban nem bajnokok, de ahogy jakos73 is írta ennél azért jobbnak kéne lennie. Igazából nem tragédia, elég régen meg van a cucc, de csak mostanság néztem - miután belefutottam néhány 4k/4k qd32 screenshotba - hogy bizony az én cuccomnál kevesebbre emléxem. Szóval azt én se tudtam kideríteni, hogy KC300 kiherélt vagy sem, anno mikor vettem inkább ezt ajánlották a v300 helyett. Szal érdekes a dolog. Mindenesetre megpróbálkozok egy kábel cserével. Hátha. (az alaphoz mellékelt kábelt használom, elvileg jónak kell lennie)
"Felkészültség és fegyelem a sorsunk urává tesz." Farell főtörzsőrmester
-
Soma01
veterán
Laptop HM76-os Intel chip set-hez milyen verziójú AHCI drivert javasoltok? [link]
SSD-t tennék bele...
-
Soma01
veterán
Mielőtt átköltözök az SSD-re frissítsem a firmware-t rajta? Kingston HyperX 120GB SH103S3/120G SSD [link] Most 520-as van rajta.
-
margithid
veterán
Samu 840 pro ssd ára szépen lement, iponon 28k a 128 GB-os, talán mert nemsokára itt a 850es és ezt kifuttatják addig.
Mindenesetre, akkor nem fog sokkal többe kerülni. (remélem ) -
Dtomka
veterán
Ha a gépet alvó állaptba rakom, az árt6 az SSD-nek? Azt olvastam, hogy hibernálni nem ajánlatos. A 2 ugyanaz?
-
Dtomka
veterán
válasz Sk8erPeter #12284 üzenetére
Köszönöm, szépen a gyors választ!
Nekem nemrég óta van meg, és pár gigát már ráírtam . BF3-4 + még 1-2 játék. Max még a GTA V -t fogom rádobni, mert majd azzal is elleszek "pár" napig .Még egy kérdés 240 Gb ha mindig szabadon hagyok ~30 GB az elegendő. Nem pátyolgatásként, csak elővigyázatosságból
[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
válasz Doky586 #12294 üzenetére
Én ezt szedném le: SH103S3_526_Win.exe
-
-
Doky586
nagyúr
válasz frici69 #12299 üzenetére
Samsung és Kingston esetén nem (ezzel van tapasztalatom). Adata-t nem ismerem, de azt mondtad hogy még totál üres, addig a családi fotóalbumot NE mozgasd át az SSD-re... így legrosszabb esetben is csak a win telepítésre szánt időd veszhet el, de ennek is kicsi a valószínűsége..
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- További aktív témák...
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- WD RED SA500 SATA 2TB
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- HGST 10TB Enterprise sata3 100/100
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs