Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • orientcx

    őstag

    válasz nubreed #33491 üzenetére

    "benne voltam valamilyen szinten régen is az Elite -ezésben, de ugyanakkor, a Wing Commander és társai, bármi amit Roberts tervezett sokkal jobban lekötött időnként"
    -
    Hát épp erről van szó. Te akkor eliteztél, amikor már volt egy csomó más összetett program. Így abból a frenetikus élményből kimaradtál, amit anno az Elite adott.
    Ne érts félre nem akarom feltenni az agyonjátszott recsegő viaszhengert a fonográfra, hogy: "mit tudjátok ti, fiatalok", de annak idején, a C64 elterjedésekor az Elite mást jelentett, mint egy játék a sok közül. Akkoriban olyanok voltak a programok, hogy lőj le mindenkit, amíg el nem halálozol. 3x. Vagy 5x. Esetleg ugorj át mindent, amíg bele nem esel. 3x. Vagy 5x. És akkor jött a Tenkes kap ... akarom mondani egy olyan játék, ami ha grafikailag természetesen nem is, de összetettségében akár ma is megállná a helyét. Azt a hatást, amit az a minőségi ugrás adott, amit ez a játék a a többihez képest akkoriban jelentett, egyszerűen nem lehet szavakkal leírni, azt csak átélni lehet. Ha az Elite akkor jelent volna meg, amikor már volt Wing commander, vagy Free space, meg sok más, akkor csak egy játék lett volna a sok közül. De az Elite 1984-ben született meg, 64kb-on(amiből még persze lejött annyi, amennyi a gépnek kellett) Hát ezért lett legenda, ezért lett "A" játék.
    Ezzel a nosztalgikus rajongással nem vagyok egyedül, a felhasználók egy jelentős része ebből a rétegből került ki, sőt, nem egy olyan régi fun is akad, aki csak azért kezdett megint játszani, mert a régi elite köszön vissza az ED-ben. Márpedig emiatt be kell látnotok, van helyük a régi formáknak is.
    De ezzel együtt sztem nem létezik "ős elites - új nemzedék" ellentét, remekül megférnek egymás mellett a régi, és új hajó formák, és egy csomó mindennek már egyébként sincs semmi köze a kiinduláshoz.
    Ráadásul azt is elismerem, hogy valóban vannak olyan részek, amiket nem nagyon tudok hová tenni én sem. Ilyen pl(ahogy már említettem is) a HUD, de felhozhatnám azokat a bugyután megrajzolt arcokat is, amik leginkább a múlt század 90-es éveit idézik, viszont a legnagyobb problémám mégis azzal van, hogy már egy jó ideje megtört a lendület, és ezen még a várva várt tharg megjelenés sem tudott segíteni, sőt, ez eddig számomra inkább csalódás.
    Az uccsó nagy dobás az egineer volt, és az is már egy éves. Igaz ugyan, hogy közben kaptunk kísérő vadászt, ami az eleinte meglévő kétségeim ellenére szervesen beépült a harci taktikáimba, és jött a multi crew is(bár az rajtam kívül valószínűleg kevés játékosnak jelent komoly előrelépést), de ettől eltekintve csak harmadrangú újdonságok jöttek, a régi nagy ígéretek meg sehol(pl fps), és még csak kilátás sincs az érkezésükre. :(
    És hogy mégis még mindig itt vagyok? Ez jórészt az Elite'84-re vezethető vissza, egyszerűen szeretem az Elite világát. Talán picit érzékeltetni tudtam, miért is örülök annyira a Krait-nak
    Na megint jól elf*stam a szót. :U

    [ Szerkesztve ]

    u.i.: Úgy látszik, nem tudom elégszer leírni, hogy aki komolyan vesz, azt beperelem

Új hozzászólás Aktív témák