Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alogonomus

    őstag

    válasz tisztelturam #56500 üzenetére

    Hát ez most tényleg nekünk játékosoknak igazán gond, mert a piaci felhasználókat annyira nem zavarják az árak, maximum ők is árat emelnek a munkáiknál, a gyártók köszönik örömmel emelnek árat, meg a kereskedők is örömmel árulják a kártyákat extra haszonnal.
    Ráadásul a hírek szerint tavaszig nem is nagyon fog javulni a helyzet, mert milliónyi játékos vár még kártyára, így amint kicsit lemennének az árak, azonnal elkapkodják az olcsóbb kártyákat, és megint hiány keletkezik. Ezt láthattuk is a 180 ezres 6600 XT kártyáknál, amikből hiába volt jelentős mennyiség, azt is felvásárolták. Ráadásul a karácsonyi szezon közeledtével az árak pont feljebb szoktak menni, mert sok gyereknek például biztosan megígérték a szülők az újkártyát egy jó tanulmányi eredményért. Ja meg a karácsonyi prémium is sokakat költekezésre csábít.

  • b.

    félisten

    válasz Alogonomus #56499 üzenetére

    "Amíg az Nvidia nem lép át Lovelace alapokra, addig az AMD inkább az Intel ellen készül, mert abból az irányból komolyabb támadásra számíthat a következő 6 hónapban."

    :DDD :DDD
    Istenem. Gondolom az Intel 0 % piacrészének elnyerésére hajtanak dedikált GPU-k terén...

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • huskydog17

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz b. #56502 üzenetére

    Pedig van benne ráció, jól mondja, átfogalmazom a mondandóját, hogy ne legyen félreértés:

    Miután az AMD nyíltan elismerte az RDNA2 család árazásával, hogy az NVIDIA elleni küzdelmet feladták, már csak arra kell figyelniük a pirosaknak, hogy ne egy újonc (Intel) vigye el a megmaradt, rekord-alacsony piaci részesedésüket, mert az nem csak ultragáz és ciki lenne, hanem az egész cégre nézve megalázó lenne, onnantól el is adhatják az RTG-t.
    Amíg az NV nem hoz új generációt, addig az AMD-nek sem kell, majd ha jön, akkor az RDNA3-at gyors kihozzák, hozzáárazzák az NV-hez és kész, megy tovább a kartellezés, teljes mértékben fittyet hányva a piaci részesedésre. Az Intel viszont alaposan beleköphet a levesbe, mert a kékek viszont nagy valószínűséggel, újoncként bizony piacot akarnak majd szerezni és azt csak úgy lehet, hogy nem mennek bele egy hármas kartellbe, így a kékek veszélyt jelentenek a pirosaknak.

    Azt hiszem valami ilyesmire gondolhatott.

    Személyes vélemény:
    Amúgy akkor lesz nagy kakiban a RTG, ha a kékek rágyúrnak a multimédiára, pontosabban a videókészítők számára hasznos feature-ökre, ugyanis itt a vörös oldal jó szokásukhoz híven úgy le van maradva, mint a borravaló. Ha itt az Intel szintén hoz hasznos fejlesztéseket, melyek a videósok számára üdvözlendő, akkor villámgyorsan elszippanthatják az AMD tizenpárszázalékát.

    Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

  • b.

    félisten

    válasz huskydog17 #56503 üzenetére

    Tokeletes meglátás és fordítás. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Alogonomus

    őstag

    válasz huskydog17 #56503 üzenetére

    Köszönöm a magyarázó kifejtést b. kolléga számára.

    Annyiban nem egyezik a véleményünk, hogy az AMD nem adta föl az Nvidia elleni küzdelmet, csak a processzorok - még a jelenlegi játékkártya-árak mellett is - sokkal nagyobb haszonkulccsal adhatóak el, ezért RDNA2 chipek helyett Zen3 chipeket rendelt a TSMC-től. Processzorok terén nincs is már komoly hiány a piacon.

    Annyit pedig hozzátennék még a magyarázatodhoz, hogy az Intel nem is csak a gyorsítókártyák irányából készül támadni a közeljövőben, hanem a processzorok irányából is, sőt ez utóbbiba valószínűleg sokkal több energiát is fog fektetni, mert a processzorok piaca sokkal jövedelmezőbb, ezért ott inkább szeretné visszaszerezni a teljesítménytrónt, míg a gyorsítókártyák csak a portfólió teljessé tételéhez kellenének az Intel számára.

  • Petykemano

    veterán

    válasz huskydog17 #56503 üzenetére

    Nem értek egyet.

    Egyrészt az AMD nem az RDNA2, hanem már az RDNA1 árazásával a kooperatív álláspontot.vette fel. Nem mondanám feladásnak, "csak" épp [korporatív érvelés] a margót tartották szem előtt.

    Egyébként 2019-ben ennek ellenére nőtt a részesedésük. "Mentségükre" szól, hogy azóta megváltozott a helyzet és a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot.

    Az, hogy az Intel beleköp-e ebbe a levesbe, vagy hogy veszélyeztet-e bárkinek az eladásait az már kétséges. A piaci részesedést lehet, de azért nem jár díjazás.

    Tehát ha a.jelenlegi keresleti-kínálati.viszonyok fennmaradnak, akkor az intel.egészen nyugodtan beállhat az msrp áraival az nvidia és az AMD mellé "látszólag nem versengve". Látjuk, hogy ma ha valamit msrp áron lehet kapni, már az versengésnek számít.

    A kérdés legfeljebb az, hogy az Intel "új" gyártókapacitást hoz-e be. Ugye abu többször Mondta, hogy sem az nvidia sem az AMD nem gyárt többet, mint amennyiről azt gondolja, hogy el tudná adni a gamereknek is - talán olcsóbban - bányaomlás esetén.
    Ha ehhez képest az Intel legalább akkora új volument hoz be, akkor az enyhíthet a nyomáson.

    De még mindig kérdés, hogy milyen formában fogja értékesíteni. Hiszen az Intel gpuk is jók lehetnek bányászatra - raklapostul. Ebből a szempontból az Intel részéről versengésnek az minősülne, ha prebuilt gépekben nagy mennyiségben hozzá lehetne jutni a kártyákhoz.

    Tehát szerintem az AMDnek nem kell féltenie az eladásait amíg minden is elfogy a polcokról - még ha a részesedése csökken is.
    Emiatt én nem hiszem, hogy jelenleg az AMD mozgását csak az új belépő intellel szembeni küzdelem mozgatná.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Pkc83

    őstag

    válasz Petykemano #56506 üzenetére

    Az Intel gpu-kal kapcsolatban azt lehet tudni,hogy milyen szinkronizációt
    fog alkalmazni? Csinálnak egy újat és ez esetben már háromféle monitor
    lesz a piacon(freesync,gsync,Intel féle) ,vagy pedig kompatibilis lesz az
    Amd és/vagy Nv megoldásával?

  • Televan74

    nagyúr

    válasz Pkc83 #56507 üzenetére

    Nem kell semmi újat behozni, elég ha tudja az adaptive sync -et. Mind a kettő az a két gyártónál csak más névvel látták el. Érdekes az én LG monitorom is gsync kompatibilis, most már nem kell hozzá az Nvidia hardveres megoldása.

    Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!

  • hokuszpk

    nagyúr

    válasz Pkc83 #56507 üzenetére

    tippre nemfogjak feltalalni a melegvizet, mert elso nekifutasra nemlenne hozza monitor a piacon. Szoval freesync, mert az nyilt, ingyenvan. Ha van kedvuk licencdijat fizetni ( nincs ) akkor lehet a gsyncet is tudnifogja.

    Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Pkc83 #56507 üzenetére

    Ugyanazt, amit a notebookoknál. Ez a VESA szabvány része, csak nem nevezik el az implementációjukat. Papíron bármilyen VESA Adaptive-Sync kijelzővel működik, de ugyanúgy el kell kezdeniük majd egy hitelesítést, ahogy az NV-nek, mert ezeknek a kijelzőknek a döntő többségét AMD-re szabták/szabják. A driverben kell csinálni rájuk egy profilt, hogy képi hibák nélkül üzemképesek legyenek. Azt nem tudni, hogy az Intel csinál-e ilyet.
    Az NV korában azt mondta nekem, hogy általánosan ezt nem lehet hivatalosan engedélyezni, mert az Adaptive-Sync ugyan szabvány, de pár tényezőről nem gondoskodik, és mára az a helyzet, hogy minden monitorgyártónál tucatnyi AMD-s mérnök lédereg, akik igyekeznek a hardvert és a firmware-t úgy terveztetni, hogy a Radeonnak legyen jó. Ezzel nem tudnak alapból mit kezdeni, de a driverből tudják szabályozni a dolgot, hogy a Radeonokra szabott firmware-hez igazodjanak. Viszont ez sokkal tovább tart, mint jó firmware-t írni, így az NV úgy döntött, hogy csak a 144 Hz-es kijelzőkig profiloznak, mert a többi 400-500 darabra nem lenne erőforrásuk. Utóbbiakon még bekapcsolható a G-Sync Compatbile, csak nem garantálják, hogy hibátlanul működni fog.
    Ugyanezt az Intelnek is le kell majd rendeznie, mert az AMD még ma is ugyanazt csinálja, mint két éve, egy csomó AMD-s mérnök dolgozik azon majdnem minden kijelző esetében, hogy azok day0 szinten Radeonra legyenek szabva, le se szarva azt, hogy van másik gyártó is. Az NV és az Intel bele tud nyúlni a driverből, de egyrészt nem day0 szinten, másrészt iszonyatos erőforrást emészt fel egy Radeonokra megírt firmware kódot leprofilozni, és mindegyikre specifikus hackeket gyártani a driverbe.

    A problémát amúgy maga a HDMS-s FreeSync okozza. Ez egyáltalán nem szabványos, tehát biztosan csak az AMD-n működik, de ennek a licencköltségét nem kötelező megfizetni akkor, ha a VESA Adaptive-Sync firmware-implementációja, vagyis a DisplayPortos FreeSync Radeonokra van szabva. És innen ered az NV baja, hogy utólag kell driverekben hitelesíti a kijelzőket. Egyszerűen a gyártók nem engedik a fejlesztés közelébe a mérnökeiket, mert egy rakás költséget kellene fizetniük az AMD-felé, ha megtennék.

    Ezen a szinten nem valami tisztán játszik az AMD. Mire az NV eldöntötte, hogy támogatni fogják a szabványt, addigra egy csomó mérnökkel és konkurenseket szívató szerződéssel rendezte le a piacot az AMD. De az Intel ugyanarra képes lehet, amire az NV, utólag rászabni az egyes kijelzőkre a drivert, de manapság már 1000+ darab van, mindre nem lesz erőforrás, ugyanúgy dönteniük kell egy olyan határról, ami értékelhető mértékben csökkenti a hivatalosan támogatandó kijelzők számát. A többire rámondhatják, amit az NV: mehet, csak nem biztos, hogy megy.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • Pkc83

    őstag

    válasz Abu85 #56510 üzenetére

    "A driverben kell csinálni rájuk egy profilt, hogy képi hibák nélkül üzemképesek legyenek. Azt nem tudni, hogy az Intel csinál-e ilyet."

    Valamit muszáj lesz nekik mert gondolom nem csak multimédiás vga-t hoznak
    majd a piacra hanem "gamer" vga-t is ,oda pedig elengedhetetlen valamilyen
    sync.

    "Az NV és az Intel bele tud nyúlni a driverből, de egyrészt nem day0 szinten, másrészt iszonyatos erőforrást emészt fel egy Radeonokra megírt firmware kódot leprofilozni, és mindegyikre specifikus hackeket gyártani a driverbe."

    Azt nem tudom ,hogy mikor várható Intel vga a piacon de akkor már javában
    dolgozniuk kell valamilyen megoldáson.
    Azért remélem,hogy az Amd-vel kooperálnak és nem valami hardveres szart
    dobnak majd piacra.

    "Egyszerűen a gyártók nem engedik a fejlesztés közelébe a mérnökeiket, mert egy rakás költséget kellene fizetniük az AMD-felé, ha megtennék."

    Ezt most nem értem.
    A monitor gyártók elvileg az Amd-től függetlenül dolgoznak nem?
    A freesync egy szoftveres megoldás ,elvileg ahhoz nem kell módosítani
    a gyártáson, nem úgy mint a gsync esetében.
    Bocs ha hülyeséget írok. :R

    [ Szerkesztve ]

  • b.

    félisten

    válasz Petykemano #56506 üzenetére

    "Emiatt én nem hiszem, hogy jelenleg az AMD mozgását csak az új belépő intellel szembeni küzdelem mozgatná."

    Jó volt a meglátásod szerintem is a kihozatalt fogják tökéletesíteni és a gyártást átcsoportosítani az N6 -tal,
    A super széria ha duplázza a ramot is akkor igazán sok aduász nem marad vele szemben az AMD nél, az egyetlen járható és hasznos út a kihozatal növelése és a termékeik elérhetősége.( bár mint olvashattuk Nvidia már nem ellenfél :DDD )
    Igazából sok vizet nem zavarna Intel nekik, ha 3070 körüli teljesítményt hoz és ugyan úgy nem elérhető vagy melléjük áraz. ha a kettő közül az egyik vagy mindkettőt kihagyja Intel akkor örülünk Vincent, mert verseny lesz talán, főleg ha hardveres védelem lesz a bányászat ellen.

    Ugyan Alogonomus kollegának nem jött át az irónia Huskydog hozzászólásából, de teljesen azt várnám el Inteltől én is, hogy a kartel pár ellen menjen, ne melléjük , mert ha így tesz, az AMD( is ) nagy gondban lesz, kénytelenek lesznek árat csökkenteni aztán még a végén verseny lesz. De az nem a refresh RX és nem a Super széria, hanem a következő gen hozadéka lesz.
    A probléma akkor lesz ha Intel a nagy beharangozások ellenére közel sem hozza azt a teljesítményt , árat vagy elérhetőséget ,amit elvárunk tőlük. Igazából egy harmadik nem megvehető és drága vagy bányászbérenc 3060- 3070 re nincs szükség.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Busterftw

    veterán

    válasz b. #56512 üzenetére

    Igazabol a piac 80%-a mar jo ideje Nvidiae, egy bizonyos 5% ami vandorolni szokott ide-oda negyedevente, fuggetlenul attol az AMD utokepes megoldast hoz vagy sem.
    En ezert sem gondolom, hogy az Intel az Nvidia-tol szipkazna el a vasarlokat megfelelo ajanlat eseten, hanem az AMD-tol.
    Itt van az a reteg aki megszokott egy olcsobb es megfizetheto markat ami mar jo ideje nem letezik, nem csak a banyaszatnak koszonhetoen.
    Ide belephet az Intel.

    [ Szerkesztve ]

  • Petykemano

    veterán

    válasz Busterftw #56513 üzenetére

    Számaim sajnos nincsenek, de a jelenség, hogy a piaci részesedésnek csak kb harmada vándorol valószínűleg arra vezethető vissza, hogy mekkora részét teszik ki az eladásokNak a DIY piac és az OEM/prebuilt.
    A DIY rugalmasabban reagál a jó termékre, de jelentősen kisebb, mint a marketing költésekkel, viszatérítésekkel, mennyiségi kedvezményekkél, polcarány kedvezményekkel vagy követelményekkel tűzdelt oem/prebuilt. Sok esetben nem lehet kis tétben játszani, mert a biztonsági játék is járhat az eddigi partner jóindulatának elvesztésével. Hosszútávú, meggyőző, valós keresletben manifesztálódó kereslet szükséges.

    Ilyen partner-dominanciája az intelnek a cpuk piacán van, az nvidának pedig a gpuk piacán.

    Különösebben jó ajánlat nélkül szerintem épphogy az nvidia hídfőállásai vannak veszélyben - az oemeknél. Ha és amennyiben az oemet rá tudja bírni az intél, hogy az ő gpu ajánlata "kedvezőbb"
    Itt ugye még "a bányászok elkapkodják" sem annyira fenyegető probléma.

    Ha az intel ajánlata (kínálata) a diy piacon is szemtelenül jó, én akkor látom az amd eladásait is.veszélyben.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Pkc83 #56511 üzenetére

    A VESA Adaptive-Sync a független. A FreeSync az nem, és arra bizony az AMD odarakta a monitorgyártókhoz a mérnökeiket, akik szabványos és nem szabványos FreeSync implementációknak megfelelő firmware-eket írnak a monitorgyártóknak. Plusz, ha a monitorgyártó nem engedi az NV mérnökeit a termék közelébe, akkor nem kell fizetni a HDMI-s FreeSync licenc hitelesítéséért.
    A gyártáson itt nem kell módosítani, de az már nem mindegy, hogy a monitort milyen firmware-rel szállítják. Ezért látod, hogy az NV driverről-driverre ad ki támogatást xy monitorral. A driverből igazodnak a nem rájuk írt firmware-re.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • b.

    félisten

    válasz Abu85 #56515 üzenetére

    Miért kellene AMD engedély a szabványos HDMI VRR és a szabványos Vesa Displayport támogatáshoz? Az AMD firmware miben módosítja a displayporton át az Adaptive syncet ?
    mert a monitorokon amik nem Gsync modulosak, DP port és szabványos Vesa A.sync van. Intel is ezt támogatjaHDMi 2.1 kimenettel, ezeken VRR lesz amúgy meg DP. Adaptive sync, mint Nvidián.

    Logikusnak hangzik, hogy a piac 80 % -val rendelkező gyártót nem engednek a monitorgyártók a termékeik közelébe.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #56516 üzenetére

    A szabványoshoz nem kell, de a sajátjához kell, és azt nagyon sokan használják, a VRR monitorok kb. 90%-a.

    Az NV régen azt mondta nekem, hogy az a fő baj az Adaptive-Sync szabvánnyal, hogy a teljes futószalag nem minden elemét fedi le. Emiatt például bizonyos időzítési paramétereket nem, és a Radeonoknak más paraméterek jók, mint a GeForce-oknak. Na most az AMD már eleve úgy íratja a Firmware-t, hogy nekik jó paraméterekkel működjön, és erre az NV úgy reagál, hogy xy monitorokat letesztelnek, és csinálnak rájuk profilt a driverben, hogy a GeForce-oknak rossz paraméterekhez igazodjanak. Működni működni fog mindkettő, de az AMD-nél out-of-box fasza a rendszer, míg az NV-nek dolgozni kell érte per monitor szinten. És ezen nehéz változtatni úgy, hogy az AMD közben árazópisztolyt tart a monitorgyártók fejéhez, hogy ha az NV-nek is kedveznek, akkor bukják az évenként odaöntött pénzt, és egy rakás AMD által birtokolt licencet, amit az AMD ingyen ad nekik, ha jófiúk.

    Emiatt van az, hogy az NV még ma is csak driverből csinálja ezt, míg az AMD-nél sose látsz olyat, hogy egy új driver ilyen-olyan FreeSync monitorhoz hoz támogatást. Egyszerűen ezt a supportot a monitorgyártókhoz betelepedett mérnökeik direkten beépítik a firmware-be, így nem kell a meghajtóban egy nem optimálisan paraméterezett firmware-hez igazodni, ahogy az NVIDIA-nak.

    A szabványos HDMI VRR-nek van annyi előnye, hogy a HDMI Forum nem volt nagyon felszínes, mint a VESA, így ők gondoltak erre a problémára. Ergo ezt szabványos szinten kezelik is. De a piacpolitikai tényezőket ők sem tudják kezelni, az AMD ettől még ugyanúgy rá fogja fogni a gyártókra az árazópisztolyt, mert a HDMI VRR-t kevesebb hardver támogatja, mint az AMD-felé HDMI-s FreeSyncet. A FreeSync valójában csak a felhasználók felé "free", a gyártókra már komoly láncokat rak. Talán versenyjogilag is némileg kifogásolható láncokat. Egyelőre viszont senki sem szól érte, mert a monitorgyártóknak előnyös, hogy van egy rakás ingyen licencük, és ezért csak el kell kurvásodniuk. Talán más lenne a helyzet, ha az NV ezt a problémát nem tudná kezelni driverből, de mivel kezelni tudják, így a jelenlegi helyzetet mindenki elfogadja.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • Alogonomus

    őstag

    válasz #32839680 #56519 üzenetére

    Na a TSMC 10%-os áremelése még a CPU tekintetében sem okozhat 10%-os áremelkedést, míg a kártyáknál maximum 1-2%-ot jelenthet majd. A CPU sem csak a TSMC chipből áll, a kártya pedig túlnyomó részben nem a TSMC termékeiből áll.
    A TSMC áremelését úgy kell kezelni, mint ha egy vasmű jelentene be áremelést. Emelkedne valamennyit egy autó előállítási költsége, de messze nem csak fémből áll egy autó.

  • Semmi nem fog változni, ha így marad a szitu, mert jelenleg nem a gyártási költségek határozzák meg az eladási árat. :)

    [ Szerkesztve ]

    Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

  • Petykemano

    veterán

    válasz FollowTheORI #56522 üzenetére

    De egy kiváló apropó árat emelni, nem?

    Ez persze inkább ilyen önbeteljesítő jóslatként szokott megvalósulni - az inflációval kapcsolatban is szokták mondani. Ha felmerül az infláció rémképe, hirtelen mindenki gyorsabb bevásárol, amíg még alacsonyak az árak - a hirtelen megnövekvő kereslet miatt pedig emelkednek az árak és aztán jön a "naugye"

    Ha most páran beijednek amiatt, hogy akkor jövő hónaptól már biztosan drágább lesz a gpu és gyorsan kiürítik a boltot, akkor jövő hónapban tényleg drágább lesz.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • válasz Petykemano #56523 üzenetére

    Milyen árat mire és van relevanciája ma? :)
    Mennyire relevanciája volt pl a 6600XT magas msrp-jének a végleges árakra?

    Most az hogy mondjuk 400 dollár msrp 440 lenne szerinted mit számítana? :D

    Illetve ezért ki kérne és mennyivel többet a mostani árakhoz képest? Amit nem az msrp befolyásol.

    Semmit.

    [ Szerkesztve ]

    Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

  • Petykemano

    veterán

    válasz FollowTheORI #56524 üzenetére

    > Milyen árat mire és van relevanciája ma?

    A piaci árra gondoltam.

    De természetesen az msrp ár is emelkedhet. Azt mondják jelenleg ha egy gpu-t msrp áron kéne adni, akkor az veszteséges lenne. mármint költségoldalról, tehát az ilyen TUL meg hasonló gyártó cégeknek. EZ mondjuk szöges ellentétben áll azzal,a mit meg abu mondott, hogy a 6600XT akár $200-os áron is nyereséges lenne. Nemtudjuk, melyik számítás mögött milyen nyersanyagárakkal számoltak.

    Szóval én a piaci árakra gondoltam: ha a hír hallatán - áremelkedés jöhet - megugrik a kereslet, akkor tényleg emelkedhetnek az árak.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz #32839680 #56520 üzenetére

    Ez a G-Sync Compatible. Csak ez nem olyan, hogy bemész egyik nap, és másnap már megfelelő monitorokat csinálnak neked. AZ AMD-nek négy évig tartott, mire ideáig eljutott. Eleinte ők is csak hitelesítettek. Aztán átküldték a mérnökeiket, aztán megegyeztek a gyártókkal, hogy majd a saját mérnökeik megírják a firmware-t, nekik nem kell csinálni semmit, és lényegében ez 4 év alatt eljutott oda, hogy egy bonyolult szerződése van egy csomó monitorgyártóval az AMD-nek, amely bizonyos licenceket biztosít, pénzt ad, illetve még mérnöki erőforrást is, és az igény annyi, hogy az AMD mérnökei írják a kijelzőkhöz a firmware-t. Egy ilyen rendszer nem megy egyik napról a másikra.
    Az NV nem vette észre, hogy a háttérben mit épít az AMD, amíg ők a G-Sync modulokkal voltak elfoglalva, mire pedig rájöttek, addigra késő volt.

    Ebből ugye rohadt nehéz lehet kiszállni, mert valószínűleg vannak kötbérre vonatkozó pontok a szerződésben, és egyik monitorgyártó sem akar tejelni.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • válasz Petykemano #56526 üzenetére

    Ez egy hülyeség mindig. :)

    Konzolokra is mindig mondják, aztán mindig kiderül hogy nincs rajta veszteség.

    Csak egy jó téma meg lehet rajta sokat csámcsogni.
    Na meg a habzószájúak mindig bekajálják ezeket. :D

    [ Szerkesztve ]

    Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz #32839680 #56529 üzenetére

    Az NV ezt úgy oldja meg, hogy az egyes G-Sync Compatible monitorokra adnak driverből profilt. Nem helyrehozhatatlan az, amit az AMD csinál, csak per monitor alapon le kell profilozni driverből. Végeredményben ugyanúgy működni fog, csak az NV-nek kell hozzá egy kis extra munka, ami igazából nem nagy meló, ha havi 10 monitort hitelesítenek max.

    Az AMD havi százat is hitelesít, az már melós lenne driverből. De az NV eldöntötte, hogy a 144 Hz alatti kijelzőkkel nem foglalkoznak, így a tömegpiacot ki is zárták a képletből.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • Hellwhatever

    aktív tag

    válasz Abu85 #56530 üzenetére

    Ezek alapján az lenne érdekes hogy hozzávetőlegesen összességében mennyi szívás van FreeSync vs. G-Sync Compatible hajtott monitorokkal.

    Nekem számottevően több gondom volt 5700 XT + FreeSync kombóval mint 2080S + G-Sync Compatible felállással ugyanazzal a két kijelzővel: LG 23MP68VQ-P és Alienware AW2518HF.

    Akár teszt is lehetne a témában. Annyira komoly hardver nem kell hozzá és szerintem mindenképpen hiánypótló lenne. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Hellwhatever #56532 üzenetére

    A hitelesítési teszt határozza meg, hogy egy termék ténylegesen megfelel-e a gyártók kívánalmainak. Az Adatpive-Sync önmagában sem az NV-nek, sem pedig az AMD-nek nem elég. Erre mindketten azt mondják, hogy vagy működik, vagy nem. Nem tesztelték le. Ha a kijelzőn rajta van a FreeSync és/vagy a G-Sync Compatible, akár utólag is, mert lényegében driverből ez kezelhető, úgy már megfelelők a termékek.
    Emiatt vezet az AMD és az NV is egy listát a hitelesített kijelzőkből, mindketten azt javasolják, hogy ezekből legyen választva termék.
    AMD: [link]
    NV: [link]

    Ha ugyanaz a kijelző mindkét listában benne van, akkor ugyanúgy fog működni Radeon és GeForce alatt. Ez alól egyedül a FreeSync Premium Pro a kivétel, mert az nem csak VRR, hanem HDR szabvány is, és az egymenetes HDR részét az NV nem tudja hasznosítani a kijelzőnek, de a VRR részét a DisplayPort interfészen igen.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • b.

    félisten

    válasz Abu85 #56517 üzenetére

    Nekem az nem kerek ebben,amit Morgyi is összefoglalt a felvetéseiben.
    Nvidiának eleve nincs semmilyen nem szabványos HDMI alapú VRR szoftveres ficsőrje, amit beépíthetnének a monitorgyártók, ha nincs Gsync Modul. Tehát eleve nincs amit bevásároljon oda Nvidia és pénzt adjon ezért a gyártóknak, de ha lenne biztos, hogy tudna érte annyit fizetni, amennyit kell és a gyártóknak is jobban megérné, hogy beletegyék firmware szinten a régi 2.0 HDMI re, hisz sokkal nagyobb részben vannak jelen a gaming piacon.De nem akarnak erre költeni és áldozni. már felesleges lenne 2021 ben mikor 400 monitornál járnak így is és egy csomón megy a dolog hitelesítés nélkül is, lásd az enyém.

    A jövő pedig az új DP. port és 2.1 HDMI szabványé ami lefed mindent ami kell jelenleg..A Hitelesítés 400 monitornál tart ami vagy Gsync ultimate, vagy compatible, vagy VRR HDMi 2.1
    A Gsync plecsnit boldogan dobálják rá a gyártók a dobozra és a monitorokra az Acer, Asus MSI , LG, sasung már nem is reklámoz úgy magas frissitésű, monitort a jelenlegi kínálatból , amin ne lenne Gsync plecsni ha eléri a kívánalmakat. A compatible monitorok lassan 2x annyit tesznek ki, mint az Ultimate/ Gsync verziók.
    Minimum 100 Hz kell ehhez .Egyetlen monitor sincs Gsync plecsnivel ami 100 Hz vagy alatt megy, míg a Freesync 60- 75 Hz-ra már rákerül, ami nem probléma amúgy, sőt.
    De ez ugyan úgy működik a zöld kártyákkal , csak nem fog kapni hitelesítést. Szerintem jó döntés volt ez így most már a részükről, ha már az elején ezt eldobták, elcseszték,hogy nem erőlködnek HDMI 2.0 vagy alatta, arra ott a DP plusz a minimum minősítés.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • hokuszpk

    nagyúr

    válasz Abu85 #56510 üzenetére

    "és mára az a helyzet, hogy minden monitorgyártónál tucatnyi AMD-s mérnök lédereg, "

    és mácsul gondorásznak ?
    gondolom az NV -t amig a GSync volt a fokusz, nemzavarta ez, mondhatni ra se bagoztak, mostmeg vakarhatjak a fejuket driverüket.

    Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

  • b.

    félisten

    [RX 6900 XTX ]

    "RX 6900 XTX Allegedly In The Works, Could Feature Navi 21 XTXH GPU With 18 Gbps Memory, Higher Clocks & Faster Than RTX 3090"

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #56534 üzenetére

    Viszont az AMD-nek van, és mellé van egy rakás szabadalmuk, amik szükségesek ahhoz, hogy egy monitort ki tudjon adni egy gyártó. És ezt minél olcsóbban akarják megúszni. És ha mondjuk az AMD azt mondja, hogy majd ők megírják a firmware-t a monitorhoz, akkor fülig érő szájjal belemegy a gyártó, mert kapnak licenceket, megcsinálja más a munkát, és csak az NV-vel basznak ki, de ők meg majd kiadnak egy drivert, ami rendbe rakja a kibaszást. Tehát egyelőre mindenki happy.

    Az a baj a HDMI 2.0-s FreeSync-kel, hogy az AMD-nek egy régi szabadalmát használja. Na most az AMD ezt a szabadalmat a VESA esetében bedobta a közösbe, de ez csak annyit jelent, hogy a DisplayPortra lehet használni a VESA tagoknak. Viszont HDMI-nél fizetni kell érte, és nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy az AMD nem adja el akárkinek. Gyakorlatilag ezt a szabadalmat fegyverként használják. És emiatt az NV nem is tud alternatívát csinálni, mert amivel működik az a szabadalom az AMD tulajdona. Emiatt nincs HDMI 2.0-n az NV-nek VRR-je. Technikailag meg tudnák oldani, csak az AMD-é az alaptechnológia, és ők marhára nem adják oda akárkinek, és ez a szabadalom kívül esik a keresztlicenc megállapodásokon is.

    A HDMI 2.1-nél az a jó, hogy ott ugyanaz van, mint a VESA esetében. Aki HDMI Forum tag, az használhatja az AMD szabadalmát, de csak HDMI-féle VRR-re van átruházható licence a HDMI Forumnak, az AMD-féle eredeti HDMI-s FreeSync továbbra is tabu.

    Igen, az NV megszab egy minimum frissítést. Ez a helyzet kezelhető addig, amíg nem kell sok monitort paraméterezni driverből. Az AMD kb. támogat 1700 monitort out-of-box. Per monitor alapon ennyit nem lenne optimális az NV-nek driverben kezelni, de havi szinten 10 monitor bőven vállalható az NV-nek, arra megvan az erőforrás. Fölötte már eléggé sok munka lenne. Inkább mondják azt, hogy vagy működik, vagy nem.

    Egyébként fontos, hogy attól, hogy egy kijelzőn HDMI 2.0 van, még lehet olyan VRR-je, ami a HDMI Forum szabványának megfelelő. A gond itt az, hogy erről nem tájékoztatnak a gyártók.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • b.

    félisten

    válasz Abu85 #56537 üzenetére


    Azt nehezen hiszem el hogy komplett firmware-t az AMD írja az 1700 monitorhoz,. Gondolom a HDMI VRR részét maguknak írják.
    HDMI 2.1 tulajdonságait bárki használhatja, aki tag és aki fizet érte, ehhez nincs köze az AMD nek, korlátozásokat sem szabhat ki rá. Freesyncet meg minek használná egy Nvidia tulaj és fordítva?

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #56538 üzenetére

    Meg úgy sok minden mást. Ez volt a FreeSync lényege. Betelepülni a gyártókhoz, amíg az NVIDIA nem látja, hogy mire készülnek. Ezt meg is csinálták. Innentől a FreeSync már nem olyan Free.

    Mint írtam a VESA és a HDMI Forum is egy AMD szabadalomra épít. A lényeg viszont az, hogy ez átruházható a tagok felé. Nyilván vannak költségek, de ezt megoldják. A HDMI-s FreeSync esetében nincs átruházhatóság, az AMD-vel kell egyezkedni, hogy engedik-e vagy sem.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • b.

    félisten

    válasz Abu85 #56539 üzenetére

    melyik ez a szabadalom, amire alapul a fórum?

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #56540 üzenetére

    [link] - ez az alapja a VESA és a HDMI Forum VRR-jének. Illetve az AMD-féle HDMI-s FreeSyncnek is. A lényege a szabványosításoknak az, hogy ezeket a szabadalmakat az érintettek bedobják a közösébe, és ez így van a VESA és a HDMI Forum esetében is, de az AMD a saját, nem szabványos HDMI-s FreeSync implementációjánál nem közösködik.

    Ettől még lehet használni szabványosan VRR-t HDMI-n, csak nem az AMD implementációjával.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • paprobert

    senior tag

    válasz Abu85 #56541 üzenetére

    Tehát DP-on és HDMI-n is megoldott a szabványos működés egy tetszőleges monitorgyártó részéről, illetve a 3 GPU vendor részéről is.

    Miért kell ehhez bevonni az AMD-t? A FreeSync plecsniért?

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz paprobert #56542 üzenetére

    Hitelesítést csak a gyártók adnak.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

  • Hellwhatever

    aktív tag

    válasz Abu85 #56533 üzenetére

    Bocs, pont a lényeg maradt le #56532-ből: se a 23MP68VQ se az AW2518HF nem validált G-Sync Compatible, mégis kevesebb nyűggel működnek mint anno az 5700 XT FreeSync-kel.

  • paprobert

    senior tag

    válasz Pkc83 #56507 üzenetére

    Tom Petersen nemrég adott interjúja alapján arra lehet következtetni, hogy ők is támogatni fogják a meglévő szabványokat, illetve valamilyen márkanév alatt ki is terjesztik azokat.

    Az, hogy ez alatt mit értett, pl. csak minőségbiztosítás lesz, vagy hoznak valamilyen lényeges technológiát is, egyelőre nincs részletezve.

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • b.

    félisten

    válasz Abu85 #56541 üzenetére

    igen az utolsó bekezdés logikus, ez a lényeg.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Petykemano

    veterán

    válasz Petykemano #55470 üzenetére

    Az ETH network hashrate meghaladja a nyár közepi 600TH/s-os csúcsot. Már 700TH/s
    [link]

    Az ETH ára is egyébként a nyár közepi $2000+ -ról ismét felment $3000+ra, ma olyan $3700-3800 körül jár. [link]
    Az avg transaction fee ismét az egekben: [link]

    Nem meglepő, hogy megéri.
    Újra fellángolt a vita, hogy most vajon a GPU (meg általánosságban bármilyen) hiány az általánosan magas keresletre visszavezethető, hogy a bányászat okoz brutális keresleti sokkot világszerte?

    És jelennek meg felvételek nagyon komoly bányáaszati üzemekről: [link]
    Valamint bányászati célra használt GPU-k dobozairól (ami vagy üres már vagy nem):
    [link]
    [link]

    Azt nem kell megmagyarázni, hogy a bányászat célja a profit: áram segítségével működtetett gépek által végzett tevékenység révén valamilyen elektronikus fizetőeszközben mérve haszon keletkezik.
    - Zárójelben: tulajdonképpen valami nagyon hasonló történik a bankokban
    A bányászat, mint tevékenység, amit a gépek végeznek persze nem több és nem más, mint a kriptovaluta rendszerben végrehajtott tranzakciók jóváhagyása, tárolása, könyvelése.
    - Bizonyos szempontból a bankrendszer is ezt csinálja azzal a kivétellel, hogy a bankrendszerben nem jutalom formájában jelentkezik a semmiből előállított pénz, hanem hitel formájában

    Ami nagy különbség az az, hogy melyik rendszer mennyi tranzakciót tud lekönyvelni másodpercenként - ebben a kriptopénzek nagyon alulmaradnak.
    Valamint hogy a működtetésükhöz mennyi energiára van szükség.
    Minden szempontból rendkívül pazarló.

    Megfigyelésem szerint a kriptovaluták - legalábbis a Proof of Work alapúak - számítás- és energiaigénye ugyanis nem a tranzakciók mennyiségével arányos. Hanem azzal, hogy a tranzakciók könyvelését mennyire nagy számítási kapacitás igyekszik végrehajtani. Minél nagyobb a rendelkezésre álló összes számítási kapacitás, annál nagyobb számítási kapacitás szükséges a műveletek végrehajtására (difficulty), de legalábbis ugyanakkora esélyhez a jutalékként járó kriptovaluta érdekében.

    Ennélfogva a - PoW - bányászat számításigénye, amennyiben a résztvevők versengenek, gyakorlatilag kielégíthetetlen. Adott árak mellett persze előfordulhat, hogy egy bizonyos számítási kapacitás fölé már nem érdemes menni, mert túl sokba kerül az áram. De a lényeg, hogy annak, hogy mennyi elég, gyakorlatilag semmi köze nincs ahhoz, hogy a tranzakciók könyveléséhez amúgy mennyi lenne úgymond szükséges.

    Arra lennék kiváncsi, hogy vajon mikor jut el az ügy a klímavédelem célkeresztjébe.
    Mindenféle civil szervezetek arra ösztönzik a lakosságot, hogy 40°C helyett 30°C fokon mossanak, mert azzal mennyi energiát kelet megtakarítani.
    Egyébként töredékét annak, mint amennyi energiát felemészt a bányászat - ha igazak azok a pletykák, hogy Argentina teljes áramfogyasztásánál már többet emészt föl.

    Ó, hát mit lehetne tenni?
    Jó üzleti érzékkel megáldott emberek kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket vásárolnak és üzemekbe telepítenek, amivel pénzügyi tranzakciós igényt szolgálnak ki és ezen hasznot szereznek. Ez tök rendben van, nem?
    Kivéve a negatív externáliákat - és most itt nem feltétlenül a GPU-k árára gondolok, bár az sem egy előnyös dolog, de nem csak a GPU-k drágulhatnak, hanem minden chip és természetesen a villamos energia is, aminek az áremelkedése mindenki mást is érint.

    Vajon eljuthat-e a bányászat oda, ahová a drogkereskedelem?
    Hiszen az sem más, mint hogy jó üzleti érzékkel megáldott emberek termelnek valamit, amivel emberek igényeit szolgálják ki, közben sokan dolgozhatnak a kereskedelmi láncban - legalábbis ez lenne, ha legális lenne.
    Kivéve a negatív externáliákat: azt, hogy a drog tönkretesz, életveszélybe sodor embereket, akiket aztán az adóból fenntartott egészségügy lát el és kísérel meg rehabilitálni.

    De említhetném azt, is, hogy mondjuk attól senkinek semmi baja nem lesz, ha valaki belepisil a Dunába. Viszont az már durván szennyezi a folyó minőségét, ha egész városok csatornahálózata ömlik bele.

    A kriptovaluták bányászata ipari mennyiségben termeli a hőt - a gpu-k fogyasztása által és persze az áramtermelés helyszínén is, ahol hőerőművek esetén a hűtést folyók vizével szokták megoldani. Lehet bárki bármilyen áramtermelés híve az biztos, hogy a bármilyen áramtermelés jár valamilyen környezetterheléssel.

    Jól értem, hogy sikerült egy olyan bányász-iparágat megteremteni, mint például pár évvel ezelőtt a ciánvegyületes aranybányászat volt Romániában, ami arról szól, hogy a hasznot zsebre teszi a bányász, a negatív externáliákat (ott a cián, itt a hőtermelés és az áramtermelés környezeti költségei) meg ráterheli a környezetre és társadalom többi részére?

    Mindeközben: CMP 170HX
    A táblázat szerint Q2 óta elérhető

    IGazából ez ihletett meg:
    "AMD is planning to sell all RDNA2 GPUs (even Navi24) to miners directly, bypassing AIBs/retailers. Everyone wants a piece of the crypto pie"
    [link]

    Még a szaros kis navi 24-et is.
    Lehet, hogy tényleg az jár jól, aki msrp áron gyorsan lecsapott a 6600XT-re.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Raggie

    őstag

    válasz Petykemano #56547 üzenetére

    "Lehet, hogy tényleg az jár jól, aki msrp áron gyorsan lecsapott a 6600XT-re."
    Sajnos nem lehet, hanem biztos.

    Jelenlegi szériáknál minden modellnél megjelenéskor volt a legolcsóbb az ár. Szerencsés keveseknek, akik kaptak fülest mikor kerülnek fel a webshopokba a készletek... utána már csak felfelé ment. Meredeken.

    Clint Eastwood FTW

  • Ribi

    nagyúr

    válasz Raggie #56548 üzenetére

    És ezután hónapokig lehet mondani, hogy aki akart az vehetett, meg miért nem veszel külföldről, ott van. :W

  • Televan74

    nagyúr

    válasz Raggie #56548 üzenetére

    Caseking -be lehet kapni. A Sapphire 6600XT Nitro 215.000 Ft -ra jön ki szállítással és a 27% áfával együtt.

    Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!

Új hozzászólás Aktív témák