Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • alvaro

    senior tag

    válasz Bile Demon #45811 üzenetére

    Érdekes állat ez az AWE, én is csak mostanában ismerkedtem vele össze. Van benne egy SB16 meg egy wavetable szintetizátor, amit lehet valami emuláción kereszül midi-lejátszásra is használni. Doom, Hexen viszont ismeri natívan is, gondolom nincsenek ezzel egyedül, de náluk korábbi DOS játékok biztos, hogy semmit nem tudnak vele mit kezdeni, csak emuláción keresztül.

    SB16 DMA-lejátszás megvan, ahogy kell. Equalizer is megvan, nem úgy, mint Vibrán. Ahol elvérezhet, az pont az OPL3. Az első szériákban van igazi OPL (legalábbis CT1747, de az tényleg ugyanaz), aztán a későbbi AWE32/SB32-kben átálltak CQM-re, ez már rosszabb. Az AWE64-ekkel meg nem tudom, mi a fenét csinálhattak, de azok tényleg kriminálisak OPL zenére.

    Wavetable részét viszont kezeli DOS alatt az Impulse Tracker és az Open Cubic Player, ezekkel simán játszik sok csatornás trackelt zenéket egy csumpi 386-on is interpolált 44kHz-en. Kb. annyit tud, mint egy GUSPnP, csak van benne pár furcsa limitáció, a 32-ből 2 csatorna foglalt effektezésre, csak 16 bites hangszereket ismer- a GUS a régi modok 8 bites hangjait is tudja, ezek az AWÉn dupla memóriát foglalnak, mert konvertálni kell. Nem tudja a ping-pong loopot, persze ezt is ki tudja bontani az IT/OpenCP, csak még több memória kell. Valamint nem tud 44kHz+2 oktáv fölé menni, így főleg újabb zenékben előfordulhat, hogy egyes hangokat egyszerűen nem bír lejátszani. Ezt is meg lehetne kerülni mip mappinggel, de az azért már nincs az IT-ben :))

    Én néha elszórakozok vele pont a fentiek miatt. GUS is jó lenne ehhez, sőt, de akkor ugrott az SB kompatibilitás. Valamint nagyon szeretek egy jó SB16 OPL hangjaira fülelni, de abban, ha az AWE64 tragédia, a GUS komédia. Ja, mert egyáltalán nincs is neki FM szintetizátora.

    "HDD" téma: nekem sikerült szert tenni egy 256 megás DOM-ra, nagyonretró rendszerek alatt előszeretettel használtam, de a sok cibálástól tegnap kiszakadt a kábeléből tápvezetéke. Miből lehetne még ilyen csatlakozót szerezni...? :F Vicces, hogy van egy 386-os lapom, amiben működik táp nélkül is. Na erre varrjatok gombot...

    8900D-t én is szeretem, jobbnak találom, mint akár a 8900CL-t, akár a 9000D-t. Van true/hicolor, meg gyorsabb is. 9000-nek ráadásul 512k szokott lenni a max memóriája.

    Na de most meg kell oldanom a DOM kiesése miatt előállt helyzet (és közben még a tabletem is leejtettem 30 centiről, amitől el is repedt a kijelzője és tökéletesen használhatatlanná vált... csodálatos.), lehetőleg vinyó és CF is legyen a képben. Nagyon jó lenne még egy átalakító, amivel IDE kábelre is rá tudnám dugni a DOM-ot, hogy egy vezérlővel is tudjam másolni rá/róla a dolgokat, a 386-hoz még mindig jó...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák