- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hali
Kis samba segítség kellene.
Van két felhasználó (win kliensek). Ha az egyik létrehoz egy file-t a szerveren (exel, .cdr), a másik miért nem tudja módosítani? Én azt szeretném, h bárki írogathason a fileba. A felhasználók egy csoportban vannak. Ha szerveren átállítom a jogokat (mindenki mindent csinálhat), az egyik user ráír, megint az ö tulajdonába kerül és a másik nem tud ráírni. Ezt, h tudom megoldani?Biztos triviális, de nem tanultam sambat, csak autodidakta módon próbálkozom
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Vladi
nagyúr
válasz body007 #8754 üzenetére
Nem. A samba.conf-ban meg lehet határozni, hogy felhasználók ha létrehoznak egy fájt akkor az milyen joggal jöjjön létre automatikusan. Ezt írta fentebb.
Megjegyzem a 777 bár működő, de azért nem éppen biztonságos módszer. Mindenkinek mindent szabad ugye. Brrr
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
-
-
dabadab
titán
-
lakisoft
veterán
Sziasztok!
Állítgattam a hálózatot és sikerült úgy elállítanom hogy jelenleg csak a routerig megy el tovább nem. Mi lehet ennek az oka? Amit el akartam érni hogy ne DHCP ossza az IP-t hanem fix legyen. Ezt sikerült is elérni, de ezzel tönkretettem az eddig jól működő hálózati kapcsolatot.
Mit lenne érdemes megnézni és mit lenne érdemes állítani?
Ez az első ilyen jellegű projektem szóval elég láma vagyok. Annak ellenére hogy az UBUNTU doksikat olvasgattam.
Előre köszi!
lakisoft- Árad -
-
lakisoft
veterán
Lehet be se állítottam - akkor igen ez lesz a gond! kipróbálom. Köszi
route parancs outputja:
route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1
link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth1
default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 100 0 0 eth1Namármost ide a router ip-je kellene. Jól tévedek? ez pedig 192.168.1.1
[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
lakisoft
veterán
válasz lakisoft #8764 üzenetére
továbbá:
ifconfig
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:04:75:da:3e:0a
inet addr:192.168.1.100 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::204:75ff:feda:3e0a/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:34805 errors:1386 dropped:0 overruns:0 frame:2068
TX packets:29815 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:27826244 (27.8 MB) TX bytes:3577763 (3.5 MB)
Interrupt:22 Base address:0x6f80
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:186 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:186 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:14824 (14.8 KB) TX bytes:14824 (14.8 KB)ping logout.hu
ping: unknown host logout.huDNS? nincs belőve ez lenne a gond?
- Árad -
-
lakisoft
veterán
válasz lakisoft #8767 üzenetére
siker - pénz csillogás:
ping logout.hu
PING logout.hu (92.61.114.124) 56(84) bytes of data.
64 bytes from r7.prohardver.hu (92.61.114.124): icmp_seq=1 ttl=59 time=4.23 ms
64 bytes from r7.prohardver.hu (92.61.114.124): icmp_seq=2 ttl=59 time=4.34 ms
64 bytes from r7.prohardver.hu (92.61.114.124): icmp_seq=3 ttl=59 time=4.43 ms
64 bytes from r7.prohardver.hu (92.61.114.124): icmp_seq=4 ttl=59 time=4.73 ms
64 bytes from r7.prohardver.hu (92.61.114.124): icmp_seq=5 ttl=59 time=4.48 ms
^C- Árad -
-
Vladi
nagyúr
Na épp most készülök tökön szúrni magam. Rendeltem egy ati kártyát. Ez most vagy jó lesz, vagy nagyon rossz.
-
Vladi
nagyúr
válasz Major Major #8772 üzenetére
sapphire 4670. Elvileg van catalist 9.10 fedórára, úgyhogy akár még működhet is.
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Lenneegy olyan gondom, hogy iscsi-t szeretnék indulásnál autómatikusan csatolni a géphez openSUSE 11.1 x64 alatt. Yastban felfedezem a targetet majd csatlakozok hozzá ez működik is szépen, ezután megjelenik a connected targets fülön ott beállítottam a start-up mezőt onbotra (a másik a manual). Ha jól sejtem igy kéne autómatikusan csatlakoznia a z iscsi targethez, de nem teszi valami miatt, tudtok valmit mondani, hogy mit kéne csinálni, hogy csatlakozzon hozzá?Még valami, hogy ezen a targeten két LUN van és mind a kettő ocfs2 re van formázva.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Hi!
Nem tudtok linux alá egy jó angol magyar - magyar angol szótár progit?
Üdv!Gyáva népnek nincs hazája!
-
Speeedfire
félisten
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Sweet Lou 6
addikt
Sajnos nem valami jó az angol tudásom. Ez a cikk arról szól, hogy lesz hardveres vga-gyorsítás atin linux alatt? Mert pont ma gondolkoztam arról, hogy mi lesz majd 1-2 év múlva, mikor már (valószínűleg) alig kapni nvidia vga-t. Aki új gépet rak össze/vesz, le kell mondania a compiz csilli-villiről? Ha atin menne az uvd2 az jó lenne.
sweetlou6.wordpress.com
-
Vladi
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #8781 üzenetére
Nem. Ez arról ír, hogy végre csinál is valamit linux alatt a XvBA. Ami meg hardveres videó kódolás. Attól pihen a proci hd videó nézés alatt. Vagyis tudja nézni a cpu is a filmet.
Ja és kösz rtom a cikket. Igen érdekelni fog a dolog.
Leírás nem lesz. Szerinted hány fedórás telepít ati drivert Mo-on?[ Szerkesztve ]
-
-
zso73
veterán
Újabb akadály: Putty SSh kliens telepítése. Hogyan? Nekem nem megy.
"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
zso73
veterán
Kezdő linuxos vagyok, és a cimbim ezt használja, gondoltam ez a legjobb. Találtam a K4DSSH progit, majd megnézem. Akkor viszont utána nézek, hogy miként megy a dolog a beépítetekel. Köszi a segítséget mindenkinek!
"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
Hali
A samba miért "felejtiel" a megosztásokat Egyiknap beteszek egy share-t, másnap random eltünik Van egy mentett .conf file-om abból szoktam visszamásolgatni, de miért csinálja ezt? Jah, meg néha nem nem enged menteni a klienseknek (win, ez is random), ha rányom a save-ra a user másodszor, harmadszor elmenti...
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
rtom
senior tag
válasz Major Major #8791 üzenetére
Gondolom az AMD-nek nem érdeke a régi kártyákat is támogatni, akkor hogyan adja el az újakat, ha a szoftveres fejlesztésnek köszönhetően azokból egyre több hozható ki?
Egyébként a nyílt driverben várható hasonló GPU-támogatás? Ebben nem igazán találok...
-
zso73
veterán
Met van egy linuxos média szerver a padlásomon. A szomszéddal közösen használjuk. Néha összeroggyan rajta a linux. Ekkor szoktam win alól,putty-al belépni root-ként, és megnézni, hogy megy, vagy nem. Mert a win néha el szokta felejteni a megosztásokat..... Ezért biztosabb ez a módszer. Az Xterm még nem nekem való,és a kdessh sem.
Nem szeretem az ilyen parancssoros dolgokat.
k4dssh:menj a 192.168.1.254 rootként pistike jelszóval és a 22-es porton, majd mc, és szeretném, ha nem dobnál ki valami hülye üzenettel
válasz: fuck
Meg ez:ssh: ssh: Could not resolve hostname host: Name or service not known
Ezekből nem tudom eldönteni, hogy nem megy a gép, vgy csak rosszul ütöttem be a dolgokat. Putty esetén: Elég egy mentett profilt előszedni, és csatlakozik.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Ha nem tudja rezolváni a hosztnevet, akkor használj ip címet.
Ha utálod kézzel irogatni, akkor rakj fel egy ikont valamelyik toolbarra és egyszer állítsd be. Lehet itt is okleveles kettősklikkelőként használni a cuccotEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
H_Zozo
tag
Sziasztok,
nem találtam sajnos ennél jobb helyet kérdéseim feltevésének.
Gondolom másoknak egyértelmű lesz amit szeretnék, de mivel sosem használtam Linux/UNIX-ot korábban, ezért nekem nem világos néhány dolog.Tehát összeraktam egy letöltőgépet FreeNAS-al, működik is minden szépen. Szeretném monitorozni, hogy mi is történik letöltés közben, ezért szeretném hozzáilleszteni egy már korábban épített ks0108 LCD modulomat a rendszerhez.
Találtam egy nagyon jó kis leírást hozzá itt, de mivel ez HD44780 kijelzővel működik, ezért nekiálltam körülnézni hogyan oldhatnám meg.
Megtaláltam, hogy a kijelzőmhöz található driver a GLCDProcDriver-ben található. Az oldalró le is tölthető a glcdprocdriver-0.0.5.tar.bz2 nevű fájl. A telepítési leírásban azt írja, hogy le kell fordítani, majd installálni.
Na itt ragadtam meg.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni hogy lépésről lépésre mit kellene csinálnom, hogy az adott driver működjön. A FreeNAS gép SSH-val kommunikál a Windowsos gépemmel. Putty-ot tudok használni.Segítségeteket előre is köszönöm.
Ez a driver nincs mellékelve valahogy a freenashoz? Ha nincs akkor le kell fordítanod, ahhoz viszont fordítási útmutatóra lesz szükséged.
-
H_Zozo
tag
Én nem találtam, elméletileg az lcdproc telepítése után a /user/local/lib/lcdproc/ könyvtárban kellene lennie egy ks0108.so filenak. De ez sajnos nekem nincs, így kell az előzőekben leírt driver hozzá.
Ha hazamegyek megpróbálom ezt a fordítósdit, remélem sikerül. A módszert egyébként már próbáltam, de azt írta nincs ilyen parancs. Valószínűleg nem volt kicsomagolva vagy nem a kicsomagolt könyvtárban voltam.
Elméletileg ha puttyal bemegyek a gépbe a kitömörített mappába, akkor működnie kellene?
Ez a gcc meg make még nem világos. Ezek nem lehetnek benne a FreeNAS-ban alapból, vagy telepíteni kell őket? Ha igen, az hogy történik?___________________________________________________________________________
-
ReJim
őstag
Sziasztok.
Van szóval egy gépem, Ubuntu Jaunty (9.04). Szeretnék kernel forgatni, de frissebb változatot 2.6.30-at. Leszedtem a forrást innen: [link] (Mivel a header és az image .deb-eket dpkg függőség miatt nem tudta felrakni, godnoltam fordítok magam.)
telepítettem a source deb-et, kicsomagoltam, de make menuconfig nem indul, mert header függőségei vannak.
a kérdésem, hogyan tudok headert felrakni? miért nem látom a dpkg függőségét? ileltve hogyna tudom megnézni? merre induljak?
(az egész művelet előtt volt apt-get install build-essential, apt-get install linux-source libncurses5-dev; de utóbbi a 2.6.2X kernel-hez kapcsolódó anyagot szedte le... ez lehet a gond? )
Nem akarom felrakni a teljes ubuntu 9.10-et. (nem hallottam szépeket róla, és a mostani rendszer számomra megfelel.)
</end.?>
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest