Hirdetés

Zenfone blog: A Zenfone család tagjai

Zenfone volt korábban is (mondjuk az általunk is tesztelt Zenfone 5), az ASUS azonban idén komolyan ráfeküdt arra, hogy elárassza a piacot okostelefonokkal és megvesse a lábát a nagyok között. A 2015-ös CES-en bemutatkozott a Zenfone 2, amely március 30-án Párizsban európai rajtot is vett, azóta pedig folyamatosan bővül a paletta. Annyira sokféle Zenfone van már most is forgalomban, hogy érdemes áttekinteni a palettát.


[+]

Zenfone 2 néven alapvetően három modellt különböztetünk meg, de ezeknek is vannak még mindenféle alverziói. A ZE551ML kódnevű, 5,5 hüvelykes, Full HD kijelzővel szerelt gép a legerősebb, Intel Z3580-as chipsettel és 4 GB RAM-mal a fedélzetén, a belső tárhely 32, illetve 64 gigabájtos lehet. Van egy kissé könnyített modell ZE550ML néven, HD felbontású képernyővel, amiben Intel Z3560-as proci duruzsol, a RAM mérete pedig 2 GB, illetve van az 5 inches ZE500CL, ami igazából a korábbi Zenfone 5 kicsit megváltozott formában, 5 hüvelykes, HD felbontású kijelzővel és régebbi, Intel Z2560-as lapkával. Ez utóbbiban csak 8 megapixeles a kamera felbontása, a másik két modellnél 13 megapixelről beszélhetünk.

Zenfone 2 4 GB
Zenfone 2 4 GB [+]

Ha még csak ennyi lenne a variácó, az sem okvetlenül kevés, de vannak még elsőre apróságnak tűnő eltérések. A legfontosabb, hogy minden modellből létezik többféle régióba szánt változat. A ZE551ML esetében is akad olyan, hogy csak a Z3560-as Intel chipset van benne, ez azonban még egy kevésbé jártas vásárlónak is feltűnhet. Itthon egyébként ez nem került hivatalosan forgalomba, de nagyon sokan rendelnek külföldről készüléket, számukra nem csak ez lehet lényeges, hanem a hálózati támogatás is, ugyanis az Asus a különböző országokba, régiókba különböző termékeket szán. A legfontosabb tudnivaló, hogy ha itthon teljeskörűen szeretnénk a 4G hálózatokat is használni egy Zenfone-nal, akkor olyat kell válasszunk, amely támogatja a 800 MHz-es, azaz Band 20-as LTE-t. Ezt jellemzően a "WW" alkóddal rendelkező gépek tudják és azért lényeges, mert a hazai szolgáltatók főleg vidéken ezt a frekvenciát használják. A "CN" és "TW" kódjelű modellek ezzel a tudással nem rendelkeznek.

Zenfone Laser
Zenfone Laser [+]

A Zenfone 2 készülékcsalád az első trió bemutatása óta újabb tagokkal bővült. Piacra lépett a Zenfone Selfie, amiben már Snapdragon 615-ös chipset muzsikál (3 GB RAM mellett), ennek érdekessége a 13 megapixeles előlapi kamera és vaku, valamint a hátlapra kerülő lézeres autofókusz. Ez utóbbi funkciót a Zenfone 2 Laser is tudja, amely azonban csak Snapdragon 410-zel és 2 GB RAM-mal igyekszik megoldani a feladatokat. Értelemszerűen ezért ez egy olcsóbb árfekvésű gép. De persze ebből is többféle változat van piacon, itthon az 5 hüvelykes ZE500KL kapható hivatalosan, de létezik 5,5 inches és 6 inches modell is, utóbbi már Snapdragon 616-os lapkával szerelve.

Zenfone Zoom
Zenfone Zoom [+]

És még mindig nincs vége, nagyon várjuk a Zenfone Zoom nevű gépet, amely optikai zoomos kamerával próbál majd babérokra törni a fotós telefonok mezőnyében. Belül 4 GB RAM és Intel chipset várható az 5,5 hüvelykes, Full HD kijelző mögött. Az olcsóbb termékek között a Zenfone Go lehet befutó, belépő szintű MediaTek MT6580-as chipsettel, 2 GB RAM-mal, 5 inches, HD felbontású kijelzővel. A paletta másik végére is biggyesztett az Asus egy speciális telefont, ami Zenfone 2 Deluxe Special Edition névre hallgat, 4 GB RAM-mal, 256(!) GB belső tárhellyel és 500 poligonból összerakott, nagyon egyedien kinéző hátlappal, plusz előre telepített Asphalt 8-cal érkezik.

Zenfone Deluxe Special Edition
Zenfone Deluxe Special Edition [+]

Közeledik lassan megint a januári CES, majd az MWC, biztosak lehetünk benne, hogy az Asus nem áll le a Zenfone széria bővítésével és további új modellek gazdagítják a már amúgy is széles palettát. Szerencsére a Zenfone-ok zöme hazánkban is hivatalosan forgalomba kerül, tehát az itthoni support és szervizháttér is adott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • Asus Zenfone 2 Laser - korrekciós műtét

    Járt már nálunk öthüvelykes Zenfone 2, a Laser utótagú ZE500KL azonban több lézeres ráncfelvarrásnál: a nagy felbontású kamera és a gyors autófókusz mellett a méretek is az előnyükre változtak.

  • Asus Zenfone Selfie - belenézni a felárba

    Jókora előlapi kamerával jön a tajvani gyártó gépe, amely egyébként a középkategória felső szegmensébe tartozik. Jól kitalált, sokoldalú eszköz, de érnek a szelfik ekkora felárat?

  • ASUS Zenfone 2 - felezőpont

    Az öthüvelykes Zenfone 2 (ZE500CL) feleannyi processzormagot, kijelzőpixelt és RAM-ot tartalmaz, mint az 5,5 hüvelykes fivére, és pont fele annyiba kerül.

  • Asus Zenfone 2 - agya, mint egy planéta

    4 GB RAM-ot kapott a Zenfone 2-es készülékcsalád legkomolyabb darabja, a ZE551ML névre hallgató variáns. Másban is brillírozik, de a fotózás nem az erőssége.