Új királya van a mobilfotózásnak

Legalábbis a DoXMark metrikája szerint, amely egy Oppo telefont koronázott meg.

Ahány publikáció, annyiféle értékítélet születhet egy-egy kameraszett minőségéről, aláhúzva a dolog szubjektív jellegét. Annyiból viszont érdemes az olyan publikációkat rendszeresen olvasni, mint mondjuk a Mobilarena, hogy egy helyen következetes értékítélet születik. A DxOMark kifejezetten a fotózásra szakosodott portál, amely az elmúlt években a fényképezőgépek mellett elkezdte a telefonokat is vizsgáztatni, a ranglista élén pedig jellemzően egy Huawei vagy még mindig közös kamerás alapokon nyugvó Honor telefon áll. A Magic4 Ultimate egy éve például 147 pontot ért el, amire 149 ponttal licitált rá a Mate 50 Pro, ezt 152 ponttal múlta felül a Magic5 Pro, aztán bekopogtatott az Oppo Find X6 Pro.

A tavalyi előd sem szerepelt rosszul egy-egy 50 megapixeles normál és ultraszéles kamerával, ám a 2x-es nagyítású, 13 megapixeles zoomkamera kilógott a sorból, méghozzá rossz irányban. Mindez a múlté: a Find X6 Pro három 50 megapixeles szenzort kínál, melyek közül a főegység hatalmas, 1" jellegű f/1,8-as rekeszértékű optikával és hardveres képstabilizálással. A másik kettő 1/1,56"-es szenzort kínál, melyek közül a zoomegység 65 mm-en, 2,8x-os optikai nagyítást biztosít szintén hardveres stabilizálással. A 15 mm-es ultraszéles kamera optikai stabilizálást nem kapott, viszont szintén adott a PD-autofókusz és elég széles a 110 fokos látótér. A szelfikamera végül 32 megapixeles – mondjuk ez utóbbi nem kínál 4K 60 fps felvételt, legfeljebb 1080p 30-at, aláhúzva, hogy még mindig maradt tér az Oppónál az összkép felkerekítésére.


[+]

A DxOMark a márka szerencséjére maradt a vizsgálódás során a hátlapon, és piacvezető 153 ponttal jutalmazta a fotós képességeket, illetve 148-cal a videósat. A portál kitűnő normál és zoomminőségről beszél fényképek és mozgóképek, illetve nappali és éjszakai fényviszonyok során egyaránt, színvonalas zajszűréssel, villámgyors autófókusszal és ügyes képstabilizálással. Az oldalnak a háttérelmosás is tetszett portrémódban, habár az ellenfényes példáknál hiányzott a kontraszt, és itt-ott fotózás és videózás során az expozíció is megbotlott. A csoportos portréképeknél zavarónak találták a kamera szűk élességtartományát, és néha természetellenes bőrtónusokat mentett a telefon. A dinamikaátfogásban végül van különbség az élőképen látottak és a végeredmény között. Az oldal példái itt tekinthetők meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Előzmények

Hirdetés