Tíz év, egymilliárd eladott Redmi

A 2013-ban alapított, a Xiaomi alá tartozó márkától tíz év alatt egymilliárd telefon talált gazdára.

Nagy mérföldkőhöz ért a Xiaomi és a Redmi, idén novemberben átlépték az egymilliárdos (1 000 000 000) eladott darabszámot a Redmi márkájú telefonok. A Redmi 2013 óta létezik, akkor még csak Xiaomi sub-brandként működtek, 2019-ben váltak le jobban az anyamárkáról és kezdtek önálló márkaként működni. Ettől függetlenül a kapcsolat a Xiaomival nem szakadt meg, csak átalakult úgy, hogy a Xiaomi a csúcsmodelleket és a felsőbb kategóriákhoz tartozó mobilokat szállítja a piacra, a Redmi pedig a középkategóriát és az alatta lévő szinteket ostromolja, általában jó ár-érték arányú készülékekkel. S bár alapból a Redmi belépőszintnek indult, mára a határok kissé elmosódtak, gondoljunk csak a K70-es modellekre vagy a Redmi Note 12 Pro Plusra.

A tízéves darabszámból átlagot számítva évente százmillió Redmi talál gazdára, egyelőre nem tudni, hogy 2023 egészére vetítve minként állnak a számok. A Xiaomi az első negyedévben 30,5 millió okostelefon adott el, ami az előző évihez képest kisebb visszaesést jelent, de a Samsung mögött a globális második hely idén is biztosan megvan a Xiaomi, Redmi és Poco márkák összesített eladásaiból. Összehasonlításként — mivel anno a kínai Apple-ként is gyakran hivatkozták a Xiaomit —, az iPhone-okból 226 millió darab talált gazdára az előző évben.

Az első Redmi, itt még Hongmiként
Az első Redmi, itt még Hongmiként (forrás: Mobilaréna) [+]

A Mobilarénán az első Redmi tesztje 2014 elején készült el, ekkor még Xiaomi Hongmi néven volt ismert az a készülék, ami később Redmi 1 lett. Adott év júniusában jelent meg a már Qualcomm szettet használó Redmi 1s tesztje, majd augusztusban az első Redmi Note teszt. A legfrissebbek a Redmi Note 12-es széria tagjairól szóló anyagok, illetve az itthon Poco F5 Próként piacra kerülő Redmi K60-as tesztje. Az elmúlt közel négy évben, mióta önálló márka lett a Redmiből, tizenkilenc különböző modelljüket teszteltük, összesen pedig nyolcvannál is több tesztünk van Redmi cuccokról, bár ezek között immáron a telefonok mellett tabletek, fülhallgatók és karperecek is vannak. Az év pedig még nem ért véget, így a Redmi tesztek sora sem.

Előzmények

Hirdetés