2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tudástár rovat

Tegra 4 – a leggyorsabb mobilprocesszor

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Prohardver

Az NVIDIA új processzorában négy ARM Cortex-A15 és hetvenként grafikus feldolgozóegység teljesít szolgálatot.

Az NVIDIA hivatalosan is bemutatta a „Wayne” belső néven fejlesztett mobil processzorát, melyet nemes egyszerűséggel a világ leggyorsabb ajánlatának kiáltott ki a kategóriáján belül. A kissé erős szóhasználat persze egyáltalán nem meglepő.

Hirdetés

A Wayne kódnevű SoC a Tegra 3-nál alkalmazott felépítést és működést használja a processzor oldaláról, vagyis a négy darab ARM Cortex-A15-ös processzormag mellett lesz egy ötödik, szintén Cortex-A15-ös kiegészítő erőforrás, mely terhelés nélkül, vagy alacsony igénybevétel mellett aktiválódik. Ekkor a többet fogyasztó főmagok lekapcsolhatók, ezzel az adott termék üzemideje megnövelhető. A pontos órajelekről még nincs adat, de maximum 1,9 GHz-es paraméter várható, míg az extra mag az energiatakarékos működés érdekében jóval alacsonyabb órajelen üzemel.

Az IGP oldalán bemutatkozik az új GeForce ULP fejlesztés, mely már 72 darab feldolgozót tartalmaz, ami sokkal több, mint amennyit a Tegra 3 használt. Sajnos azonban marad a megosztott felépítés, vagyis az NVIDIA nem követi a konkurenseket a hatékonyabb unified shader dizájn felé, így a 72 magból valamennyi pixel, míg a maradék vertex shader. A pontos arányról nincs adat, de a pixel shader egységek száma jóval nagyobb. Valószínű, hogy 24 vertex és 48 darab pixel shader feldolgozóról lesz szó, de ez az adat nincs megerősítve. Az API-k támogatás szempontjából az NVIDIA nem közölt pontos információkat, de az OpenGL ES 3.0 a hardver adottságai alapján biztosnak tűnik, ám a Microsoft grafikus API-jának az oldalán a unified shader dizájn hiányában valamelyik DirectX 9-es szint (feltételezhetően a legmagasabb) kezelése lehetséges.

A négy ARM Cortex-A15 mag a Tegra 3 sorozathoz képest 2,6-szeres számítási teljesítmény-növekedést ígér, mely a GeForce UL 6-szoros sebességnövekedésével kombinálva brutális nyers erőt jelent. Az NVIDIA közleménye szerint a Tegra 4 a világ első mobil processzora, mely 4K videók lejátszására is képes, míg a Computational Photography Architecture révén a HDR fotók és videók feldolgozása is sokkal gyorsabbá vált. Az előző generációnál 45 százalékkal alacsonyabb fogyasztású Tegra 4 egyetlen komoly hibája az integrált 4G LTE modem hiánya lehet, mely helyett az NVIDIA az új Icera i500 chipset használatát javasolja.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.