NVIDIA telefon a láthatáron

Az NVIDIA a januári CES alkalmából rántotta le a leplet a legújabb mobil lapkakészletéről. A Tegra 4-ről rengeteg információ elhangzott a rendezvényen, a személyében egy előremutató megoldást tisztelhetünk, Las Vegas-ban viszont sem a megjelenés időpontjáról, sem az első partnerekről nem tudtunk meg semmit. Az NVIDIA legújabb bejelentése után ezek még mindig kérdésesek, a gyártó viszont tovább árnyalta a palettát a Tegra 4i lapka bemutatásával. Érdekesebb információ viszont, hogy a gyártó a Project Shield után a mobiltelefonok piacára is megpróbál betörni egy saját készülékkel; ez talán az erről szóló pletykák fényében nem is annyira meglepő.

Hirdetés

Az eredetileg Wayne kódnévre hallgató Tegra 4-ről már viszonylag sok információt lehetett tudni. A 28 nanométeres csíkszélességű lapka az előd nyomdokaiban haladva 4+1 processzormagot tartalmaz, melyek jelen esetben Cortex-A15 típusúak, az órajel 1,9 GHz-ben van maximalizálva. A grafikus gyorsító 72 magot (azaz pixel- és vertex-árnyalót) tartalmaz, legfeljebb 3200 x 2000 képpontos kijelzőt tud meghajtani, HDMI-n keresztül viszont 4K felbontás is kivezérelhető. A chipset DDR3L és LPDDR3 RAM-ot támogat, legfeljebb 4 GB-ig.


ilyen lesz a Tegra 4i

A Grey kódnevű kistestvér végül Tegra 4i-ként látta meg a napvilágot, a szintén 28 nanométeres csíkszélességű SoC nagy előnye az integrált LTE-modemben rejlik. Az i500 névre hallgató egység negyedik generációs hálózaton 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet kínál, HSPA-n keresztül ezek az értékek 42 és 5,76 Mbps-re módosulnak. A lapka szintén 4+1 magot tartalmaz, melyek a Cortex-A9 r4 családba tartoznak, legfeljebb 2,3 GHz-en tudnak ketyegni. A grafikus gyorsító 60 feldolgozóegységet tartalmaz, a kijelzőket legfeljebb 1920 x 1200 képpontos felbontásig kezeli, HDMI-n keresztül 1080p-t tud kiküldeni.

Új információkat kaptunk a lapkakészletekben helyet foglaló képfeldolgozó modulról is. Az NVIDIA megoldása az első, mely folyamatosan bekapcsolt HDR mellett is tud fotózni, valamint HDR panorámaképek készítésére is alkalmas. További újdonság az úgynevezett Tap to Track funkció, melynek köszönhetően a kameraszoftver felismeri a kijelölt pontot, melyet mozgás esetén is követ majd a fókusz. A lapkák részletes specifikációiért katt ide.

A lapkakészletek mellett egy referenciatelefont is megszellőztetett a gyártó, melynek érkezési dátuma egyelőre nem ismert. Mint ahogy arról sincs információnk, hogy a végfelhasználók számára milyen módon lesz elérhető a Phoenix, ám az 1080p LTE phones for everyone (magyarul 1080p LTE telefont mindenkinek) felkiáltás egy visszafogott árcédulát ígér.


NVIDIA Phoenix referenciamobil

Mint azt a reklámszöveg is mutatja, a készülék 1080 x 1920 képpontos felbontású kijelzővel van szerelve, a pixelsűrűség így eléri a 440 ppi értéket. A 8 milliméter vékony készülék Tegra 4i lapkával lesz szerelve, azaz egy LTE-modemet is tartalmazni fog, valamint a fent említett kamerafunkciókat is kipróbálhatjuk majd rajta. Bár erről nem esett szó, valószínűsíthető, hogy Android rendszert futtat majd az eszköz (az állapotsávból könnyen levonható eme következtetés), a pontos verziószámot tekintve sötétben tapogatózunk. A kijelző PRISM 2 technológiát használ majd, mely a Tegra 3-ban debütáló, hasonló névre hallgató megoldás utódja. A PRISM 2-nek köszönhetően a rendszer automatikusan szabályozza a pixelek intenzitását, mellyel kisebb fényerő mellett sem szenved csorbát a képminőség.

A készülék az úgynevezett DirectTouch technológiával lesz felvértezve, amely szintén a negyedik generációs Tegra lapkákban debütált. A gyártó közleménye szerint ez sokkal folyamatosabb touch-élményt kínál, mivel a Tegra 4 átvállalja a telefonokba épített érintésérzékelő szenzor számítási feladatainak egy részét. A gyorsabb érzékelés mellett ezáltal az energiahasználat is csökken (mivel az érintésérzékelő chipnek kevesebb dolga van), azaz nő az üzemidő, ha lehet hinni a sajtóanyagnak. Mindez az alábbi videón is megtekinthető, további információért a hivatalos anyagot ajánljuk.

Az új platform és a Phoenix egyaránt ígéretesnek tűnik, ám egyelőre még túl sok információ hiányzik ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a referenciatelefon létjogosultságát. Remélhetőleg a rohamosan közelgő Mobile World Congress során ki lesz majd állítva a készülék és élőben is ki tudjuk majd próbálni a készüléket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés