Hirdetés

Samsung Univerzum: Kipróbáltuk a One UI 3.0-t

A csúcskészülékek többségére már elérhető az Android 11-re épülő One UI 3.0, amely nagyon okos és átgondolt funkciókat hozott a felhasználóknak.

A Samsung már tavaly decemberben elérhetővé tette az Android 11-re épülő One UI 3.0-s verzióját a Galaxy S20 család bizonyos tagjaira, a legtöbb készülék azonban csak idén fogja megkapni az új Android főverziót és a friss felhasználói felületet, amelyet egy ideje már használunk, úgyhogy ebben a cikkben össze is foglaljuk a tapasztalatainkat. A legfontosabb kérdés persze sokak számára az, hogy milyen készülékekre és mikor lesz letölthető az újdonság, úgyhogy mindenek előtt érdemes a tervezett roadmappel kezdeni, amelyben szerepel pár hazánkban nem elérhető készülék is:

  • 2020. december: Galaxy S20, S20+, S20 Ultra
  • 2021. január: Galaxy Note 20, Note 20 Ultra, Note 10, Note 10+, S20 FE, S10, S10+, S10 Lite, Z Fold 2, Z Flip
  • 2021. február: Galaxy Fold
  • 2021. március: Galaxy Note 10 Lite, Galaxy Tab S7, Galaxy A51, M10, M30s, M21
  • 2021. április: Galaxy A50, M51
  • 2021. május: Galaxy Tab S6, S6 Lite, Galaxy A80, A71, A70, A31, A21s
  • 2021. június: Galaxy Tab A, Galaxy A11, A01, A01 Core, M11
  • 2021. július: Galaxy Tab S5e, A30
  • 2021. augusztus: Galaxy Tab Active Pro, A 10.1, Galaxy A10s, A20s, A20, A10s, A10

A gyártó első körben tehát az aktuális csúcskészülékekre engedi ki az új rendszert, amelyet gyorsan követnek az előző generációs flagshipek és a középkategóriás készülékek, tavasszal és nyáron pedig az A-széria legtöbb tagja is megkapja majd a csomagot. Az újítások listája viszonylag hosszú, de összességében inkább beszélhetünk egy jól átgondolt ráncfelvarrásról, mint egy teljesen új felhasználói felületről. Tehát senki ne számítson arra, hogy a One UI 2.5-ről 3.0-ra frissítve úgy fogja érezni, hogy egy új készüléket tart a kezében. A friss funkciók felsorolásánál elsősorban azokra fogunk koncentrálni, amelyeket a koreai gyártó implementált, de lesznek olyan elemek is, amelyek az Android 11-gyel érkeztek, viszont felhasználói szempontból fontosak.

Kezdő és zárolt képernyők

A legszembetűnőbb változás a widgetek kezelésével kapcsolatos. Amennyiben hosszan nyomva tartjuk egy widgettel rendelkező alkalmazás ikonját, úgy egyből megjelenik a lehetőség annak elhelyezésére. Ha pedig egy adott alkalmazáshoz több widget is tartozik (itt mondjuk az időjárásra lehet gondolni, amelyet ugye több méretben is elhelyezhetünk), úgy mostantól nem egymás mellett láthatjuk a különféle variánsokat, hanem lapozgathatunk közöttük. Ez annyiból előny, hogy legalább teljes méretben megcsodálhatjuk őket, viszont biztosan vannak, akik könnyebben választanak, ha egyszerre látják az összes lehetőséget.

[+]

A home screen valamely üres területére duplán bökve mostantól lezárhatók a készülékek: a funkció természetesen kikapcsolható, de mivel hasznos, ezt valószínűleg nem sokan fogják megtenni. A zárolt képernyőn a háttérképek kategóriákba vannak sorolva, amelyek közül akár több is kiválasztható.

Értesítések

Az értesítési sáv változott a legtöbbet, de ez részben az Android 11 hozománya. A kerek ikonok megmaradtak, viszont már az első legyintésre teljesen a képernyő aljáig lecsúszik a panel. Az üzenetközpontnál a különféle értesítések típusok szerinti csoportosítása át lett ültetve a Google rendszeréből, ez valószínűleg az egyik olyan funkció, amit minden gyártó implementálni fog az egyedi felhasználói felületébe. A végeredmény egy kicsit jobban átlátható és sokkal helytakarékosabb felület lett.

[+]

Dizájnbeli változások

A beállításoknál megváltoztak az ikonok, a kinézet modernebb és egységesebb lett, ráadásul az átláthatóság is javult, hiszen az egyes menüpontokat részletező felsorolások már nem vesszővel, hanem pöttyökkel vannak elválasztva egymástól. A különféle feliratokon több helyen is variáltak, az értesítéseknél például a második legyintés után megjelenő idő már középre van igazítva, ami esztétikusabb hatást kelt, mint a korábbi, balra tolt felirat. Összességében egyébként ez mondható el az egész rendszerről, a dizájnbeli változások nem tolakodóak, finoman nyúltak hozzá a tervezők a dolgokhoz, aminek eredményeként az összkép sokkal egységesebb, illetve kicsit modernebb lett.

[+]

Hangerőszabályzás

Apróságnak tűnhet, de sokat javítottak a hangerőszabályzáson. A fizikai gombot megnyomva a korábbitól különböző, modernebb dizájnnal rendelkező csúszkát kapunk, amely ráadásul pont ott van, ahol a fizikai gombok is, tehát nem kell átnyúlkálnunk máshova miatta. A csúszka tetejét megérintve jönnek elő a különféle hangerő-kategóriák, a csúszkákat vertikálisan lehet mozgatni, feliratok viszont nincsenek, csak piktogramok, legalábbis addig, amíg rá nem nyomunk a fogaskerékre, amely a régihez hasonló, feliratokkal is rendelkező felületre visz.

[+]

Apróságok

Rengeteg kisebb módosítás is történt, a teljesség igénye nélkül: a Samsung DeX segítségével a támogatott TV-khez vezeték nélkül is lehet csatlakozni, az ehhez kapcsolódó új virtuális érintőpad új gesztusokat is ismer, az always on kijelzőt egyszerűbben személyre lehet szabni, az üzenetkezelőben van kuka, a névjegyzékben könnyedén lehet törölni a duplikációkat, a Samsung böngészőben akár 99 fület is nyitva lehet tartani, amelyek sorrendjét fixálni is lehet, lehet tiltani a weboldalaknak, hogy a vissza a gomb megnyomása után átirányítsanak, a kamerakezelő szoftverben pedig a területre fókuszálás sokkal jobb kezelőfelületet kapott. Az Android 11-ből a Samsung nem emelte át a Google Home eszközök vezérlését, helyette a vezérlőközponton belül a SmartThings kütyüket lehet irányítani.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az OneUI 3.0 egy nagyon kellemes frissítés, amely bár nem hozott grandiózus újításokat, mégis pozitív a véleményünk róla. A felhasználói felület jobban átlátható, esztétikusabb, gyorsabb és kezelhetőbb lett, a fent felsorolt újítások pedig szintén elősegítik az eddiginél is kényelmesebb használatot. Mi mindenképp ajánljuk a telepítését azokra a készülékekre, amelyekre már elérhető.

Azóta történt

Előzmények