Ősszel érkezik az Android 9 Pie (Go Edition)

Különösebb médiavisszhang nélkül aratta a Google az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerét Androidon: 120 ország 200-nál is több, olcsó mobilkészüléke került piacra Android Go rendszerrel. A leegyszerűsített és kevesebb erőforrást használó variáció mindössze 3 GB tárhelyet foglal a teljes értékű 5,5 GB-jával szemben, és a Nokia 1 esetében mi is tapasztaltuk, hogy gyenge hardveren mennyivel gördülékenyebben fut ez, mondjuk a nyögvenyelős Nokia 2 teljes értékű Androidjával szemben.

Valósággal letarolta az Android Go az okostelefonos belépőszintet
Valósággal letarolta az Android Go az okostelefonos belépőszintet [+]

Az olcsó készülékekre szabott, csupasz rendszer további előnye, hogy könnyebb és gyorsabb frissíteni a következő generációra, amely ősszel lesz elérhető, természetesen Android 9 Pie (Go Edition) néven. Ez utóbbi még kevesebb, mindössze 2,5 GB tárhelyet foglal majd, és már most számos kis méretű és rendszerigényű Google alkalmazás van, amelyet belépőhardverre szabtak. Ilyen a YouTube Go és Maps Go, bizonyos régiókban offline mentéssel és navigációval. Ott van aztán a Files Go és az Assistant Go, illetve az üzenetküldő és a telefonkönyv egyszerűbb változata. A Google Go képes a honlapok szövegét hangosan felolvasni, ami rossz minőségű és láthatóságú kijelzők esetében lehet hasznos.


A Nokia 1 is megkapja az Android 9 Pie (Go Edition) frissítést [+]

Az Android 9 Pie (Go Edition) továbbá biztonságosabb és gyorsabb bootot, valamint részletesebb mobiladat-fogyasztási statisztikázást is kínálni fog. A méregdrága referenciakészülékekkel, az elsősorban középkategóriás Android One programmal és az Android Go kezdeményezéssel a Google-nek végre nagyobb kontrollja van saját ökoszisztémája felett. Kíváncsian várjuk, hogy ez mennyire gyorsítja majd meg az Android 9 Pie elterjedését, az Oreo csigatempója után.

Azóta történt

Előzmények

  • Íme a Moto E5 Play Android Go Edition

    A Motorola Moto E5 Play eleve nem volt egy erős valami, most viszont szerényebb képességekkel Android Go verzióban, világszerte elérhető lesz.

  • Együttműködik a Meizu és a Google

    A Meizu is beszáll az Android Go projektbe, noha egyelőre közelebbi információkat nem osztottak meg az illetékesek.

  • Nokia 1 - go, Android, go!

    A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

  • Érkeznek a filléres Android Go mobilok

    8000 forint környékén debütálhatnak Indiában a kifejezetten gyenge hardverre épülő Android Oreo (Go edition) telefonok.

Hirdetés