Bemutatkozott a Qualcomm új 5G modemje

Az X50-es hálózati egységet az 5 nanométeres node-on gyártott, harmadik generációs egység követi.

A Qualcomm bejelentette 5G modemük harmadik generációját. Az X50 5G modem kihasználta az úgynevezett mmWave (24 GHz - 100 GHz) és a sub-6 GHz spektrumot, a második generációt képviselő X55 5G egység pedig már támogatta a teljes egészében 5G alapú kommunikációra képes SA (standalone) elérést, az FDD hálózatokat és a Dynamic Spectrum Sharinget, ami lehetővé teszi a hálózatok (4G és 5G) szimultán, dinamikusan optimalizált használatát is.

A X60-as modem, hivatalos nevén a Qualcomm X60 Modem-RF System funkciókészlete a szolgáltatók számára az eddigi legnagyobb rugalmasságot biztosítja a rendelkezésre álló spektrumforrások maximalizálása érdekében. A Snapdragon X60 alapú okostelefonokkal a szolgáltatók rugalmasan kihasználhatják a frekvenciasávokat (mmWave, 6 GHz-nél alacsonyabb sávokkal együtt), a sávtípusokat (5G FDD és TDD) és az üzembe helyezési módok (SA és NSA) kombinációját, hogy a nagysebességű és alacsony késleltetésű hálózati lefedettséget optimálisan használhassák ki.

A dinamikus spektrummegosztással (DSS) a szolgáltatók 5G szolgáltatásokat telepíthetnek az LTE-hez már használt alacsony frekvenciájú FDD sávokra is. Az X60-as szett 5G FDD-TDD vivőaggregáció támogatása lehetővé teszi az operátorok számára a kapacitás és a lefedettség növelését. Ezenkívül az mmWave-sub6 aggregálással  szignifikánsan megnövekedhet a teljesítmény, ami meghaladja az 5,5 Gbps-ot. Az 5G SA szolgáltatások csak a 6 GHz-es spektrumon üzemelnek, de a Snapdragon X60 akár kétszeres sebességet is képes hozni az előző generációhoz képest.

Szintén új funkció a VoNR (Voice over New Radio), ami magas minőségű hangátvitelt garantál 5G hálózatokon is. Az 5 nanométeres node-on gyártott X60-as egység kisebb és energiahatékonyabb elődeinél, az új QTM535 mmWave antenna modul pedig jobb beépíthetőséget biztosít a készülékekbe. Mert nagyobb mmWave teljesítmény mellett szintén kisebb, mint az X55-ben alkalmazott egység. Az X60-as modem integrálásának megkezdése 2020 első negyedévében már lehetséges a gyártók számára, az első X60-as modemmel szerelt eszközök 2021 elején kerülhetnek forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés